Saturday, August 7, 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ



 νέος ουρανοξύστης με κεραμίδια
στην Χαλκίδα
προλάβετε!!!


και σε κοντινό πλάνο...

φωτο Γ. Τ.  30-VII-2010
Αναζητείται ο επίδοξος αρχιτέκτων αυτού του έργου για την διατήρηση της φυσιογνωμίας του τοπίου της Χαλκίδας, για την ανθρώπινη κλίμακα και τον σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που μαζί με την τρέχουσα, μεταλλάσεται υπό ανήσυχη οπτική γωνία. Κάτι σαν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ή την σόγια. Μήμως μαζί με την greenpeace αναξητήσουμε και μία archi-peace που θα κρεμάει τεράστια πανώ ή θα ανατινάζει τα φιλόδοξα αυτά κτίρια.
Και για να μήν παραξηγηθώ η ανάδειξη-υπερύψωση του αρχιτεκτονικού έργου είναι πάντα επιθυμητή αλλά  ας  δούμε και τι γίνεται γύρω μας, στην Άνδρο ας πούμε..


  Άνδρος, άποψη απο τις Στενιές
φωτο Γ. Τ.  26-VI-2010 

"Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας σε στρατηγικό σημείο απέναντι από το αμφιθεατρικό χωριό Στενιές στην Άνδρο και με φόντο τη θάλασσα δηλώνει την ύπαρξη ενός ισχυρού κοσμικού άξονα που συγκροτεί το χωριό και την κοινωνία του. Είναι ορατό από παντού, σε μέγεθος όσο χρειάζεται ώστε να μην καταστρέφει τις γραμμές του τοπίου, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Όσο χρειάζεται. Αν πράγματι υπάρχει Άγιο Πνεύμα, τότε εδώ πρέπει να κατοικοεδρεύει και πουθενά αλλού, με το ιερό του στραμμένο προς το ανοιχτό πέλαγος. Ακόμα και ο (υποχρεωτικός) φωτισμός του σταυρού του το βράδυ είναι απίστευτα διακριτικός: ένα σύμβολο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι." 
 
(Σχόλιο ανωνύμου θεατή  και παραθεριστή στις Στενιές)

No comments :

Post a Comment