Monday, August 30, 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΛΑΘΗ...1


Βahrain wins golden lion 
for best national pavilion at venice biennale 2010
αλλά..................

Bahrein, fishermen's hut
image © designboom

μόλις το διάβασα τα έχασα!  Τα έχασα γιατί δεν εμπιστεύτηκα την διαίσθησή μου. Γιατί δεν τόλμησα τελικά να προτείνω για την εθνική συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας την δουλειά που παρουσίασα στο Βυζαντινό Μουσείο. Την έκθεση με τίτλο αρχέτυπα* από τις καλύβες και τα μαντριά στην σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική" Μάρτυς μου ο  επιμελητής μου  Δημήτρης Φιλιππίδης. Το συζητήσαμε αλλά δεν το τολμήσαμε.  Μέσα μου όμως πίστευα ότι έκθεση αυτή ήταν απόλυτα μέσα στο θέμα της φετινής Μπιενάλε. Ήθελα μάλιστα να μεταφέρω στο Ελληνικό Περίπτερο και ατόφια τμήματα από καλύβες και μαντριά... 
Η βράβευση του Μπαχρέϊν με το χρυσό λιοντάρι για την καλύτερη συμμετοχή του εθνικού του περιπτέρου στην Μπιενάλλε ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. " it offers the visitors the chance to experience rather than observe architecture and through a series of interviews allows them to meet with the many anonymous architects as they speak about their relation to the sea."  αναφέρεται στην σχετική δημοσίευση στο "designboom"


Από τα αρχέτυπα* καλύβα βοσκού
North Euboea Kirinthos 16-VIII-2005
 
© G.Triantafyllou
Ίσως χάθηκε μία ευκαιρία να αναδειχθεί αυτή η περιφρονημένη ανώνυμη Ελληνική αρχιτεκτονική που θεωρώ ότι διακαιώθηκε, μετά την επιτυχία της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνα. Δικαιώθηκε και ο Δημήτρης Κωνστάντιος, που πίστεψε σε αυτή την δουλειά και επέμενε να προβληθεί μέχρι το τραγικό του τέλος. Η έκθεση αρχέτυπα*  αφού παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες κλείνει τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου.  Μόλις μάλιστα κυκλοφόρησε και η δεύτερη έκδοση του ομότιτλου βιβλίου.  Για όλα αυτά δεν μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος, αλλά ίσως ήταν μιά καλή ευκαιρία για την Ελληνική συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω τις ευχές μου για την Κιβωτό να είναι καλοτάξιδη, παρόλες τις συζητήσεις που προκάλεσα στην συνέλευση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Οι συσχετισμοί είναι προφανείς. Η ποίηση του απλού και η μαγεία της αναγκαιότητας είναι μια υπόθεση που αφορά όλο τον πλανήτη και στην εποχή μας αποκτά μια νέα και εξαιρετικά επίκαιρη διάσταση.


Bahrein
fisherman's hut along the coastline
photographer: camille zakharia  
Από τα αρχέτυπα* μαντρί
Prodromos, Karditsa 30-IX-2005
 
© G.Triantafyllou
Εύγε στο Μπαχρέϊν που τόλμησε!!!!

Υ.Γ. Κάτι αναλογο μου είχε συμβεί  πρίν από χρόνια,  με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Θα επανέλθω σύντομα σε αυτήν την ιστορία....


No comments :

Post a Comment