ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2021




202Ι


08 01 2021

ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ : ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε μια εξαιρετική εκπομπή της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, για έναν σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή πορεία και με σημαντικό έργο, μέσα από μια διαδρομή με εκπλήξεις, και με ένα μεστό και συγκροτημένο λόγο.

Συγκινήθηκα χθες!. Πέρα από τα έργα, με βίντεο, σχέδια και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, που όλα μαζί απέκτησαν μια νέα αναπάντεχη δυναμική, ξεχώρισα τα μικρά του εμβόλιμα κείμενα και τις ανέκδοτες σκηνές της προετοιμασίας που με καθήλωσαν. Αφιερώστε χρόνο και απολαύστε την.

11 01 2021

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: 
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2


Την Πέμπτη 14/1/2021 στις 9:00 μμ στην ΕΡΤ 2, η εκπομπή Εποχή των Εικόνων συναντά τον Ηλία Παπαηλιάκη, ένας από τους πιο δραστήριους και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, ο οποίος συνδιαλέγεται διαρκώς με την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής. Με αφορμή την έκθεσή του «Τα θεωρητικά αντικείμενα. Έργα 2017-2020» στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ξεκινά μαζί του μια αναδρομή στο έργο του. Μέσα από τις ενότητες της δουλειάς του προβάλλει ανάγλυφα το ενδιαφέρον για την ζωγραφική ως ανάγκη σύνδεσης με μορφές και θέματα της ιστορίας, της λαϊκής κουλτούρας και των δασκάλων των αρχών του 20ου αιώνα που καθόρισαν το βλέμμα στην ελληνική ζωγραφική παράδοση. Τριάντα χρόνια δουλειάς και ένα επίμονο χρονοδιάγραμμα εργασίας φέρνουν τον Ηλία Παπαηλιάκη σε μια ζωγραφική του ελάχιστου, που κορυφώνεται στην τελευταία του έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Έργα της τελευταίας τριετίας, πίνακες, σχέδια και γλυπτά ορίζουν το «θεωρητικό αντικείμενο» σαν αντικείμενο σπουδής και έρευνας. Το ανθρώπινο σώμα, η βία και η ιστορία, η τέχνη και η αρχαιολογία, το τοπίο και η φύση, η γενεαλογία της επιθυμίας, η ιστορία του πολιτισμού, είναι κεντρικά σημεία γύρω από τα οποία εξελίσσεται μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο καταγραφής του λόγου και του έργου σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών.


11 01 2021

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
«ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ» 
ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΠΟΑ


Το πρώτο επίσημο «παρών» του δηλώνει το Δίκτυο Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ψηφιακή έκθεση «Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα» που είναι πλέον διαθέσιμη στην πλατφόρμα res.momus.gr.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα τέχνης 62 καλλιτεχνών από τις συλλογές των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Με την επιλογή των έργων επιχειρείται η αποτύπωση, όχι μόνο της παγκόσμιας ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης στην Covid-19 εποχή, αλλά και άλλων, πρωτόγνωρων προκλήσεων που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει και που σχετίζονται με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, το ανεξέλεγκτο κλίμα φόβου, τον αυθαίρετο περιορισμό ατομικών ελευθεριών και την εργασιακή αβεβαιότητα. Προκλήσεις που καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η έκθεση «Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα» προκρίνει την επουλωτική δύναμη της τέχνης που μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια όπως η γλώσσα, η κουλτούρα και η πολιτική. Διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει έργα και από τους τρεις συμμετέχοντες φορείς-μέλη του δικτύου, η έκθεση καταγράφει, ερμηνεύει και αποκαλύπτει αλήθειες πέρα από το ορατό, παρουσιάζει, άλλοτε με ευθύ και άλλοτε με υπαινικτικό τρόπο, εικόνες θάρρους και αδικίας, ελπίδας και απελπισίας, μικρές και μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες του ανθρώπου να προστατέψει τον άνθρωπο.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  για να επισκεφτείτε την έκθεση.

11 01 2021

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΡΝΑΝΔΑΚΗ

Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την κήρυξη του Εργαστηρίου της Ελένης Βερναδάκη, ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων μνημείων. Η κατασκευή του σύμφωνα με τα σχέδια του Τάκη Ζενέτου και η ιστορία αυτού του σημαντικού χώρου αξίζει μια τέτοια πρωτοβουλία, μα ακούγεται άδοξη και δημιουργεί ερωτηματικά. Η κήρυξη δεν σημαίνει την όποια συντήρηση ή διατήρηση και προφανώς λειτουργία αυτού του ιστορικού χώρου πολιτισμού, όπου έδρασε και μεγαλούργησε η Ελένη Βερναδάκη, αγνοημένη εδώ και χρόνια από την πολιτεία και της σχολές καλών τεχνών. Στις σχολές αυτές, εκτιμώ ότι εδώ και χρόνια, έπρεπε να ήταν η θέση της Ελένης και του Εργαστηρίου της, στην διάθεση των νέων φοιτητών. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί η μοίρα της εγκατάλειψης των μνημείων στο μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε το 2009, αν θυμάμαι καλά, κινήθηκε η Εθνική Τράπεζα με διοικητές τους Τάκη Αράπογλου και Γιάννη Πεχλιβανίδη, που επεδίωξαν λίγο πριν αντικατασταθούν από την νέα κυβέρνηση, να καταλήξει το Εργαστήριο της Ελένης στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

12 01 2021

NADER TEHRANI: ′′ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ ΛΟΓΟΥ ′′| ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ


Την Τετάρτη 13 ΙΑΝ στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του Nader Tehrani, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου.
Ο Nader Tehrani, πέρα από τις διακρίσεις, τα βραβεία και τις σημαντικές συνεργασίες είναι ιδρυτικός διευθυντής του NADAAA, και είναι αφοσιωμένος στην προώθηση της καινοτομίας, και της διεπιστημονικής συνεργασίας διεξάγοντας έναν εντατικό διάλογο με τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι επίσης ο Πρύτανης του Irwin S. Σχολή Αρχιτεκτονικής Chanin στην Cooper Union. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ
17 01 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ: “ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ;” ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΦΡΕΑΡ


«Τελικά η Τέχνη είναι αχόρταγη. Απαιτεί όλο και μεγαλύτερο χώρο, περισσότερες εκθέσεις που θα φέρουν περισσότερο κοινό, που θα φέρει χρήματα με τα οποία θα αγοραστούν καινούργια έργα τέχνης, που θα χρειάζονται και άλλες αποθήκες κ.ο.κ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά διεθνή μουσεία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής μας μέσα από φιλόδοξα προγράμματα επεκτάσεων. Το ίδιο κάνει και η Εθνική μας Πινακοθήκη: εδώ και χρόνια παρακολουθούμε το κλειστό κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το Χίλτον να αλλάζει. Μια αλλαγή που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο τρομακτική, όλο και πιο τραυματική…. Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ: (Κολάζ: Michael Augustin).

24 01 2021

FABIANO MICOCCI: ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ 
| Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ 
 THE ARCHITECTURE OF BECOMING


Δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Μόλις το ξεφύλλισα και εκτιμώντας ότι θα το διαβάσω με την ησυχία μου αργότερα, έγραψα αυθόρμητα αυτό το σύντομο σημείωμα, για αυτό το μικρό και περιεκτικό βιβλίο, που από πρώτη ματιά συνοψίζει μια μακρόχρονη διαδρομή, με διάσπαρτα κατά καιρούς έργα. Έργα που όλα μαζί, αίφνης συγκεντρωμένα, αποκτούν μια άλλη δυναμική, αποκτούν ένα νέο νόημα και μετατρέπουν την όποια κατά καιρούς αποσπασματική αμηχανία, σε μια πραγματική απόλαυση. Δικαιώνεται ο Ζήσης για την πολύ προσωπική και αιρετική θα έλεγα διαδρομή του, που παρά τους διαχρονικούς αιφνιδιασμούς, σήμερα μετά από κάποιες δεκαετίες, επαναενεργοποιούν την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας. Παιγνιώδεις εικαστικές συνθέσεις από πρώτη ματιά, τολμηρές επιλογές με πολλαπλές συνάψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις και στέρεες αρχιτεκτονικές χειρονομίες, με μία συνέχεια και μία συνέπεια, όπως συνοψίζονται στο μικρό αυτό καλοστημένο εγχειρίδιο, εγείρουν την φαντασία μας και μετατρέπουν την όποια απόρριψη από το παρελθόν σε έναν θαυμασμό απέναντι στο φαινόμενο «Ζήσης Κοτιώνης». Ο αρχιτέκτων Fabiano Mιcocci που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έστησε μια προσεγμένη και περιεκτική ιταλο-αγγλική έκδοση (LIBRIA), σε μικρό σχήμα και αισιοδοξώ να ξαναεπανέλθω. Προς το παρόν σπεύσατε να το προμηθευτείτε.
24 01 2021

STEVEN HOLL: ′′ AIR/LIGHT/GREENSPACE: 
POST-COVID ARCHITECTURE ′′ 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Την Τετάρτη 27 ΙΑΝ 2021  στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του Steven Holl, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη live streaming κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

01 02 2021

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΟΨΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Μόλις ήρθε στα χέρια μου, από τις εκδόσεις Cube Art Editions , το νέο βιβλίο με τίτλο ΟΨΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ_ ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, του αρχιτέκτονα πολεοδόμου Αλέξη Χατζηδάκη, που εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ΕΟΤ και αποτύπωσε όλη την συσσωρευμένη εμπειρία του σε αυτό το βιβλίο. Όπως αναφέρει στον πρόλογο: Στον τόμο αυτό συγκεντρώθηκαν δεκαοκτώ δοκίμια που έχουν συνταχθεί με ποικίλες αφορμές στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα πέντε χρόνων. Πρόκειται για συγκέντρωση ενός διάσπαρτου υλικού που περιλαμβάνει κείμενα που είτε έχουν δημοσιευτεί ως άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, σε πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων ή σε ειδικές εκδόσεις είτε είναι αδημοσίευτα δοκίμια, κείμενα ανακοινώσεων, εισηγήσεων, ομιλιών ή διαλέξεων. Αποφάσισα να προβώ στην παρουσίαση ενός καρπού πολύχρονης ενασχόλησης, επί μισόν αιώνα, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκπονώντας μελέτες αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων και αποκαταστάσεων ή πολεοδομικές μελέτες, διενεργώντας έρευνες, συντάσσοντας αναλύσεις, μελέτες καθώς και εισηγήσεις, εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις, ετοιμάζοντας ομιλίες ή ανακοινώσεις σε συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα, οργανώνοντας συνέδρια και εκθέσεις, συντονίζοντας ομάδες εργασίας στον EOT ή διδάσκοντας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε σεμινάρια ειδίκευσης. [...]

01 02 2021

ΦΡΑΝΣΕΣ ΑΜΠΛΕΡ: ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ: 
TΕΧΝΕΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 
MΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ


Με 304 σελίδες, και με την επιστημονική επιμέλεια, Πρόλογο & Επίμετρο του Αρχιτέκτονα-καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ με τίτλο: «ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ: Tέχνες, Πρωτοπορία, Αρχιτεκτονική. Mια µεγάλη σχολή» της Φράνσις Άμπλερ. Πρόκειται για την ιστορία του Μπάουχαους µέσα από 100 θέµατα: προσωπικότητες, αντικείµενα, ιδέες και γεγονότα που διαµόρφωσαν το µνηµειώδες αυτό κίνηµα. Πάουλ Κλέε, Βάλτερ Γκρόπιους, Άννι Άλµπερς, Βασσίλυ Καντίνσκυ, ξέφρενα πάρτι, άλλοι τρόποι σκέψης και αντίληψης της κοινωνίας, καινούρια οπτική και οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έφεραν την επανάσταση στον σύγχρονο σχεδιασµό.

15 02 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ 
ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 156


Στο νέο τεύχος περιλαμβάνονται κείμενα από τους: Ανδρέα Γιακουμακάτο, Μαίρη Ανανιάδου - Τζημοπούλου, Μέμο Φιλιππίδη, Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Αθανάσιο Σπανομαρίδη, Βασίλη Γιαννάκη, Γιώργο Τριανταφύλλου, και Λόη Παπαδόπουλο. Επίσης, συμμετέχουν με έργα τους οι: Mold Architects - Ηλιάνα Κερεστετζή, ARP - Architecture Reserach Practice, Αριστομένης Θεοδωρίδης, Etsi Architects, Θοδωρής Τσαφούλια/Ελένη Παπαναστασίου/Γιάννης Κιτάνης, Κωνστάντιος Δασκαλάκης/Βάνα Καρατράντα, Δημήτρης Ησαΐας/Τάσης Παπαϊωἀννου, Gkotsis Serafimidou Architects, Νεφέλη Παπαναγιώτου/Μάρα Πετρά, AKA - Αποστόλου Κολάκη Αρχιτέκτονες, και Ελίνα Λούκου. Φιλοξενούνται, τέλος, φωτογραφίες της Villa Cavrois, του Παύλου Ευθυμίου.

Το περιοδικό ΔΟΜΕΣ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις DOMa.

17 02 2021

ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ


ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί φοιτητές και φοιτήτριες αρχιτεκτονικών σχολών, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με θέμα την Αναδιαμόρφωση δημόσιου χώρου στον Βόλο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν την φοιτητική ιδιότητα μέχρι την ημερομηνία της παράδοσης των εργασιών. Σε περίπτωση ομάδας πρέπει όλα τα μέλη της να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, σε έναν από τους δύο - ή και στους δύο - κυκλικούς κόμβους στο κέντρο της πόλης (κόμβος Τελωνείου, κόμβος Δημαρχείου) θα προταθεί μια νέα κατασκευή, διαμόρφωση ή φύτευση για την κεντρική νησίδα του.
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

19 02 2021

ENRIQUE WALKER: ′′ THE ORDINARY ′′| 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ


Την Τετάρτη 24 ΦΕΒ 2021 στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του ENRIQUE WALKER Lecturer in Architecture, GSAPP, Columbia University, New York, με τίτλο “The Ordinary” με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου.

Ο Ενρίκε Γουόκερ είναι αρχιτέκτονας. Έχει διδάξει στην Σχολή Αρχιτεκτονικής, Προγραμματισμού και Διατήρησης του Πανεπιστημίου Columbia από το 2003, καθώς επίσης σκηνοθέτησε το πρόγραμμα Master of Science σε Προηγμένο Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό από το 2008 έως το 2018. Επιπλέον, έχει διδάξει στη Μασαχουσέτη Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Ινστιτούτο Τέχνολογίας του Τόκιο και Universidad de Chile. Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν τα βιβλία, Το Σύνταγμα: Ηχογραφήσεις (Columbia Books για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, 2018), Το Λεξικό των Λαμβανόμενων Ιδεών / Under Constraint (ARQ, 2017), Lo Ordinario (Gustavo Gili, 2010), και Tschumi για την Αρχιτεκτονική: Συνομιλίες με τον Enrique Walker (Monacelli Press, 2006).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη μέσω ZOOM link, κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

22 02 2021

«ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ» 
ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ & 
ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΛΦΑ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο που παρουσιάζει μια πρώτη μικρή επιλογή των συνεντεύξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Antiparochi and the Architects» που πραγματοποιείται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γυρίστηκε μεταξύ Απριλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 από τους Σταύρο Αλιφραγκή και την Κωνσταντίνα Κάλφα και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο ενός καλοδουλεμένου μοντάζ οι Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης & Σουζάνα Αντωνακάκη, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μαρία Μαντουβάλου, Θωμάς Μαλούτας, Γιώργος Τριανταφύλλου και τρεις κατασκευαστές απαντούν στα ερωτήματα των επιμελητών.

22 02 2021

ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ:
Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε άλλο ένα ενδιαφέρον επεισόδιο του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της Πόλης, της γνωστής ομάδας που σκηνοθετεί ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, θέτει στο επίκεντρό του ακριβώς αυτό το μοναδικό φαινόμενο της «αθηναϊκής πολυκατοικίας», που ξεκινά ουσιαστικά απ΄ το Μεσοπόλεμο.

Ο φακός του περνά από τις πρώτες πολυκατοικίες της πόλης, όπως η «Μπλε Πολυκατοικία» των Εξαρχείων, μια από τις παλαιότερες της Αθήνας, κατεξοχήν δείγμα της δεκαετίας του ‘30 με πολλά στοιχεία μοντερνισμού, όπως χώρους για κοινόχρηστες δραστηριότητες και την επαναφορά της ταράτσας που είχε χαθεί στον κλασικισμό.
Συνεχίζει μεταπολεμικά, ζουμάροντας σε ημιυπόγεια και ρετιρέ, σε μπαλκόνια και ταράτσες, σε ισόγεια μαγαζιά και ακάλυπτους, καταγράφοντας τον πολλαπλό ρόλο των πολυκατοικιών στη διαμόρφωση όχι μόνο του οικείου αστικού τοπίου, αλλά και της ίδιας της ζωής μας.
Πώς μετέτρεψε η αντιπαροχή σε ιδιοκατοίκηση ένα απλό οικόπεδο δημιουργώντας από το τίποτα μια μικροιδιοκτησία και ο μέσος Αθηναίος βρέθηκε να κατέχει δύο και τρία διαμερίσματα; Ποια είναι η βάση της αθηναϊκής πολυκατοικίας όπως την ξέρουμε σήμερα; Τι διαφορά έχει απ’ τις πολυκατοικίες της Ευρώπης που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή; Πώς βρέθηκαν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις να στεγάζονται στο ίδιο κτίριο και τι ακριβώς έκανε ο θυρωρός; Πώς γεννήθηκαν οι στοές και γιατί «τραβήχτηκαν» τα ψηλότερα διαμερίσματα προς τα μέσα; Πότε απαξιώνονται οι πολυκατοικίες του κέντρου και στρέφονται οι Αθηναίοι προς τα περίχωρα; Πότε «πεθαίνει» η αντιπαροχή και ποιες οι ευθύνες του κράτους για την τελική εικόνα της Αθήνας;

Εμφανίζονται οι: Δημήτρης Αντωνακάκης Γεώργιος Βαμβακάς, Νίκος Βατόπουλος, Αικατερίνη – Νίκη Γληνού, Πάνος Δραγώνας, Γιάννης Κιτάνης, Χαράλαμπος Λουιζίδης, Θωμάς Μαλούτας, Θανάσης Μάνης, Νίκος Μοίρας, Λεωνίδας Οικονόμου, Λιάνα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Σιατίτσα, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
22 02 2021

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ: 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  
19ΟΣ & 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
Ένα νέο βιβλίο του Νίκου Μπελαβίλα, που όπως σημειώνει «αποτελεί ένα ερευνητικό και συγγραφικό ταξίδι που διήρκεσε 23 χρόνια ώσπου να φτάσει εδώ. Το αποτέλεσμα είναι οι 600 σελίδες για την πόλη μας τον Πειραιά στους δύο αιώνες της νεώτερης εξέλιξης του: από τον πρώτο ιδρυτικό πυρήνα γύρω από τον Άγιο Σπυρίδωνα και του Τσελέπη ως τις μεταπολεμικές γειτονιές του Περάματος, της Αμφιάλης και του Άνω Κορυδαλλού, για το λιμάνι, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, το κέντρο και τις συνοικίες, τις επάλληλες γενιές προσφύγων και μεταναστών που κατοίκησαν εδώ, τους δύο κόσμους-τον αστικό και τον εργατικό Πειραιά, τους πολέμους και τις δικτατορίες, την αντιπαροχή και την αποβιομηχάνιση. Οι καλές εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» μου έκαναν την τιμή να εκδώσουν το βιβλίο εν μέσω πανδημίας. Κυκλοφορεί τις επόμενες εβδομάδες: «Ιστορία της πόλης του Πειραιά. 19ος και 20ός αιώνας. Θα το κρίνετε.»

01 03 2021
EK MAGAZINE: ΤΕΥΧΟΣ 254 
ΙΑΝ-ΦΕΒ 2020 
ΠΕΡΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 254), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό και με κεντρικό θέμα πρόσφατα υλοποιημένα έργα χώρων εστίασης και αναψυχής. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει:
INTERVIEW: Επιμέλεια: Σταύρος Μαρτίνος - KCA - Κώστας Χατζηγιάννης /
FOREIGN AFFAIRS: Νίκος Πατσαβός - - Tiam café και κατοικία στο Βιετνάµ /
INTERIORS: - Nammos Club-restaurant στο Ντουµπάι | Elastic Architects / - Naka Βeach bar-restaurant στο Πόρτο Ράφτη | GJP Design & Construction/ - Εgo All day bar στην Καλαµάτα | Ανδρέας Πετρόπουλος / - Natu Restaurant στην Κηφισιά | Stones and Walls / - Juicy Grill Steak & burger restaurant στον Χολαργό | Κωνσταντίνος Μεταξάς+MET3 / - Taresso Artisan coffee roasters flagship store στην Αθήνα | Dezone Archi+ / - Las Ramblas Coffee bar στη Λάρισα | Maria Konstantoglou Architecture and Design / - La Cage Noir Summer club στην Κοµοτηνή | Minas Kosmidis Architects / - Κέντρο Αθηνών Συναυλιακός χώρος στην Αθήνα | Ζήσης Παπαµίχος Αρχιτέκτονες και Συνεργάτες / - Yakafu D.I.Y. Φούρνος και σχολή αρτοποιίας στην Κίνα | KCA / - Chouréal Choux & profiterole pastry shop στην Αθήνα | Patsios Architecture and Construction / - Salto Espresso & wine bar στη Θεσσαλονίκη | Makridis Associates / - Wild Souls Kατάστηµα υγιεινής διατροφής στην Αθήνα | studiomateriality / - Work Cafe Εστιατόριο εταιρίας στο Μαρούσι | Ελένη Μουρτζούκου, Ισαβέλλα Βελισσαρίου / - KFC Fast food restaurant στο Ίλιον | Postarch & Escape / - Κάρολος Wine bar στη Νέα Σµύρνη | Ghost Designers / - BonBar Lounge & cuisine στη Θεσσαλονίκη | Urban Soul Project / - Miralice All-day bar & restaurant στην Aίγινα | k-division / - Αλχηµείο Restaurant-café-bar στην Αθήνα | Pieris.Architects
CURRENT TRENDS: - Open plan κουζίνες σε εστιατόρια & bar:Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος.
07 03 2021

HASHIM SARKIS: 
′′ WE NEED A NEW SPATIAL CONTRACT ′′ 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Την Τετάρτη 10 MAΡTIOY 2021  στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του HASHIM SARKIS Dean, School of Architecture & Planning, MIT Principal, Hashim Sarkis Studios, Boston & Beirut Director, Venice Architecture Biennale 2021, με τίτλο  “We Need a New Spatial Contract" και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου.

 


15 03 2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «SPACE, ART AND ARCHITECTURE BETWEEN EAST AND WEST: THE REVOLUTIONARY SPIRIT»


Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η Θεματική Ενότητα Τέχνη – Αρχιτεκτονική – Πολεοδομία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών συνδιοργανώνουν το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο Space, Art and Architecture Between East and West: The Revolutionary Spirit, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Εθνεγερσίας. Το Συνέδριο αυτό συνεχίζει την παράδοση της διοργάνωσης μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων γύρω από ζητήματα τέχνης και χώρου από το ΕΑΠ.

Το Συνέδριο, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του Covid – 19, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά από τις 18 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2021. Στο Συνέδριο συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου. Η γλώσσα διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό Πρόγραμμα της εκδήλωσης κάντε ΚΛΙΚ εδώ.


15 03 2021
ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε άλλο ένα ενδιαφέρον επεισόδιο του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της Πόλης, της γνωστής ομάδας που σκηνοθετεί η Μαρίνα Δανέζη, θέτει στο επίκεντρό του τα ερείπια του καιρού, που στέκουν σαν φαντάσματα της εποχής στο κλεινόν μας άστυ και άκμαζαν ως εργοστάσια και βιομηχανίες. Οι δυο όψεις της βιομηχανικής κληρονομιάς στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης…

Το επεισόδιο του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της Πόλης «Βιομηχανική Αρχαιολογία» παρακολουθεί τα χνάρια του βιομηχανικού φαινομένου σε Αθήνα και Πειραιά από τα τέλη του 19ου αιώνα και την «έκρηξη» του 20ού μέχρι τη σταδιακή αποβιομηχάνιση και ερημοποίηση, ενώ θέτει υπό συζήτηση τα ζητήματα που ανοίγονται σήμερα σχετικά με τη φροντίδα, τη διατήρηση ή την επανάχρηση των βιομηχανικών μνημείων της πόλης.
Με την κάμερα της σειράς, το πλούσιο οπτικό υλικό και τη συμβολή ερευνητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, μηχανικών, ιστορικών, δημοσιογράφων, το τηλεοπτικό κοινό ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, γνωρίζει τις φάσεις εκβιομηχάνισης του Λεκανοπεδίου από την εποχή της ατμομηχανής, ανακαλύπτει τη σύνδεση των προσφυγών του ’22 με την καταλυτική παρουσία της βιομηχανίας σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία (τότε Ποδαράδες), μαθαίνει την ιστορία εμβληματικών βιομηχανικών χώρων της πόλης και του λιμανιού της, προσεγγίζει το σύνθετο φαινόμενο της αποβιομηχάνισης και εξοικειώνεται με το σημαντικό για την αστική μνήμη και ταυτότητα πεδίο της βιομηχανικής αρχαιολογίας.

Εμφανίζονται οι: Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Μαριλένα Βακαλοπούλου (ΒΙ.Δ.Α. – Ερευνήτρια Β.Α.), Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου (Αρχαιολόγος), Δήμητρα Κουντή (Δημοσιογράφος), Μαρία Μαυροειδή (Δρ Ιστορικός – Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος TICCIH), Αλέκος Μοριανόπουλος (Εργάτης), Νίκος Μπελαβίλας (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ), Λήδα Παπαστεφανάκη (Αν. Καθηγήτρια Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Αντώνης Πλυτάς (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), Λάμπρος Σκαρτσής (Δρ Χημικός Μηχανικός), Μαρία Φλώρου (Δ/ντρια Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου / Τεχνόπολη Δ.Α.), Ανθή Χαρώνη (Πρόεδρος «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού»), Ευστάθιος Χιώτης (Δρ Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ), Λουκάς Χριστοδούλου (Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)

17 03 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 255 |ΜΑΡΤΙΟΣ 202Ι


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Μαρτίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 255), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει:

PORTRAITS: Επιμέλεια: Αριάδνη Βοζάνη - ∆ηµήτρης Φατούρος (1928-2020) / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - Συγκρότημα κατοικιών Equatoria, Rennes, Γαλλία / ARCHITECTURE: - AIA: Νέα εμπορική ζώνη αναχωρήσεων “Extra Schengen” | Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη, AVW Architecture / - Κέντρο πληροφοριών στην Κίνα | Continuum Design and Architecture / - Παιδική χαρά Μακεδονίας στη Φιλοθέη | KOM 37 / - Marbella Elix Ηotel ξενοδοχείο στην Πάργα| Φ & Κ Κυδωνιάτης & Συνεργάτες / - Δύο κατοικίες στη Σαντορίνη| Kapsimalis Architects / - Z-House κατοικία στην Κέρκυρα | Μαρία Δόξα / - The Feng Shui Stone House κατοικία στα Χανιά | Ζeropixel Αrchitects / - Moge House κατοικία στη Λευκωσία | EKKY studio architects / - V Lofts, Συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα | Χάρης Γκίκας, Κίμων Βενέρης / / INTERIORS: - Apartment Hotel στην Αθήνα| TAF - Taliakis Architectural Firm / - Single House – Εξοχική κατοικία στην Αίγυπτο | Minas Kosmidis Architects / - Ανακαίνιση μεσοπολεμικής κατοικίας στα Χανιά | Γιώργος Κονταξάκης / - Arthro Heal Clinic – Ορθοπαιδική κλινική στη Θεσσαλονίκη | Taka+Partners
/ CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης Πετρόπουλος - Λύσεις στεγάνωσης δωμάτων


19 03 2021
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ 
Οι συμπληγάδες μιας όψιμης (?) αντιπαλότητας
με θύμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά!

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  και διαβάστε ένα τεκμηριωμένο κείμενο που αναφέρεται στις αρμοδιότητες και τους ελέγχους των υπηρεσιών της Εφορείας Νεωτέρων που επεκτείνονται διαρκώς θεματικά και γεωγραφικά κρίνοντας αρχιτεκτονικές μελέτες με έωλες διαδικασίες και, συχνά, αδιαφανή κριτήρια και χρονικές προτεραιότητες. Με δεδομένο ότι η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, δημιουργεί πέραν των άλλων και «πολιτιστικά θύματα» με την απώλεια σημαντικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, διατυπώνονται μια σειρά προτάσεων που πρέπει να αποφασιστούν.


26 03 2021

ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ 
ΣΤΑ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ»


[…] προκύπτουν εύλογες επιφυλάξεις για ενδεχόμενη καταχρηστική αξιοποίηση των νέων προβλέψεων. Κατά παράδοξο τρόπο, για ρύθμιση που προέρχεται από το ΥΠΕΝ, δίνεται έμφαση στην απαραίτητη συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, αλλά φαίνεται να υποβαθμίζεται το σημαντικό και πολυπληθέστερο απόθεμα που προστατεύεται από το ίδιο το ΥΠΕΝ. Δίνονται έμμεσα δυνατότητες να κινούνται οι διαδικασίες από ιδιοκτήτες ή καταγγέλλοντες που έχουν πιθανά συμφέροντα αξιοποίησης των οικοπέδων μετά τις κατεδαφίσεις.[…]



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ εικόνα για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Καλογήρου, ομότιμου καθηγητή Τμ. Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, για το σοβαρό αυτό θέμα σχετικά με τις αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμορρόπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.), που θα εξετάζει τις περιπτώσεις της κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων.

05 04 2021

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω WEBEX ΕΜΠ κάθε δεύτερη Πέμπτη απόγευμα στις 19.00' με ποικίλα θέματα. Δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2021. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Την Πέμπτη 8 Απριλίου, ο Μανόλης Κορρές, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, θα μοιραστεί μαζί μας 50 χρόνια εμπειρίας στην Ακρόπολη των Αθηνών με τίτλο: ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ/ 15 Απριλίου, Μανόλης Κορρές, ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΜΕΡΟΣ Β΄ / 22 Απριλίου, Μαριλένα Κασιμάτη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ / 13 Μαΐου, Γουλιέλμος Ορεστίδης, MSc Αρχιτέκτων Υπ.Διδάκτωρ ΕΜΠ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ / 27 Μαΐου, Ferdinand Pajor, Δρ.Ιστορικός Τέχνης, Society for the History of Swiss Art SHSA, EDUARD SCHAUBERT’S TRAVEL NOTES ON SOUTHERN EUBOEA AND THE NORTHERN SPORADES (1847) / 10 Ιουνίου, Σωτήρης Βογιατζής, Δρ.Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΑΝΑΨΗΛΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ-ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΡΗΓΚΟΡΙΕΒΙΤΣ ΜΠΑΡΣΚΥ.
  05 04 2021

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ VILLAS 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ “EK”, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ


Η νέα ετήσια έκδοση, Villas 2021, παρουσιάζει 15 εντυπωσιακά παραδείγματα πολυτελών μονοκατοικιών σε προάστια που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, σε ένα διεθνές έντυπο υψηλής αισθητικής αξίας. Έργα από σημαντικούς αρχιτέκτονες στις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Ταϊλάνδη, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο συνυπάρχουν, αποκαλύπτοντας σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, την αισθητική και την τεχνολογία της κατοικίας. Η έκδοση του Villas 2021 μπορεί να θεωρηθεί και ως μια ενημερωμένη ματιά πάνω στο "νεο-μοντέρνο" ρεύμα σχεδιασμού ιδιωτικών κατοικιών.
Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης την αποκλειστική συνέντευξη του Paul McClean, διεθνούς απήχησης Ιρλανδού αρχιτέκτονα με έδρα την Καλιφόρνια. Το έργο του αφομοιώνει τις αρχές σχεδιασμού των Case Study Houses ενώ τις φέρνει στον 21ο αιώνα.
11 04 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ: 
«ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΡΗΜΟ»
ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


[…] «δεν είδα λοιπόν ούτε την πεταλούδα, ούτε την κάμπια που βγήκε από το κουκούλι· είδα όμως ένα κομμάτι από όλο αυτό· το είδα πολλές φορές, για να μπορώ κάτι να πετάξω, κάτι να κρατήσω· ξανά και ξανά και ξανά· το ταξίδι είναι από τη θάλασσα στην ξηρά και τούμπαλιν· και μετά· λέει ο Γιώργος Κουμεντάκης· η έρημος· και τούμπαλιν από την έρημο· στη μεγάλη λεκάνη της Μεσογείου· γαλάζια, κίτρινη· λασπωμένη, τσιμεντωμένη· λαμπερή, φοβερή· με κύμα, με θορύβους ή με ησυχίες· η έρημος· που γνωρίζουμε όλοι και δεν τη φοβόμαστε· γιατί είναι η δική μας έρημος· καληνύχτα.» σημειώνει η βραβευμένη εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου που υπογράφει τη σκηνοθεσία για ένα βίντεο με έναν κύκλο σύντομων κομματιών για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη, που γράφτηκε μετά από ανάθεση του Michael Marks Charitable Trust και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000. Το νέο βίντεο για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ αποσπάσματα από το έργο ερμηνεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη σολίστ Λορέντα Ράμου,.

12 04 2021

2 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ:
«10+6 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ»


Με γενικό τίτλο «10+6 Καθηγητές και Καθηγήτριες του Α.Π.Θ συζητούν τη λεγόμενη ανάπλαση ΔΕΘ» η κίνηση “Πανεπιστημιακοί για μία βιώσιμη Θεσσαλονίκη” διοργανώνει δυο (2) Διαδικτυακές Ημερίδες, στις

13 & 20 Απριλίου 2021, 19:00 μμ
οι οποίες φιλοδοξούν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν σε βάθος, τις πολλαπλές επιπτώσεις της «λεγόμενης» Ανάπλασης της ΔΕΘ στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

12 04 2021

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ»


«Στο σώμα του πληγωμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης «ακούμπησε» μια glamorous αρχιτεκτονική εντυπωσιασμού, με καλοδουλεμένα ξύλα και ωραίους φωτισμούς, μακριά από το αδρό μπετόν, ώστε να αρέσει στο life style του 21ου αιώνα.» Ένα καίριο άρθρο του Κωστή Χατζημιχάλη στην εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου, αφιερωμένο στη μνήμη των δασκάλων Σουζάνας Αντωνακάκη και Μίμη Φατούρου. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να το διαβάσετε.

14 04 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 256 |ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Aπριλίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 256), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στους εργασιακούς χώρους και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα νέα κτίρια γραφείων και αναπλάσεις παλαιότερων κτιρίων. Πιο αναλυτικά:
INTERVIEW: Επιμέλεια: Σταύρος Μαρτίνος - A&M Architects / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός – Κτίριο Γραφείων Powerhouse Telemark στη Νορβηγία /
PROJECT:- Importex, Συγκρότηµα γραφείων στην Αθήνα | Bennetts Associates & Divercity Architects / ARCHITECTURE- The 80, Κτίριο γραφείων στην Αθήνα | ISV / - Cosmote TV, HQ και studios στην Κηφισιά | Lianou Chalvatzis Architects / - Spaces, Co-working στα Πετράλωνα | Βarespace / - Teleperformance, Συγκρότηµα γραφείων στον Πειραιά | KN GROUP / - Τhe K Project, Co-working στην Κηφισιά | Έλενα Τασσοπούλου, Ρόη Γιαννοπούλου, Fabrizio Zamponi / INTERIORS: - Γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας στο Φάληρο | The House Lab / - ∆ηµιουργική Κατασκευαστική εταιρία στα Χανιά | ∆ηµιουργική / - Olympia Group, Επενδυτικός όµιλος στην Κηφισιά | Gkotsis serafimidou architects / - Booking.com, ∆ιαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρία στην Αθήνα | Α&Μ Architects / - Montblanc, Εταιρία ειδών πολυτελείας στη Σαγκάη | KCA / Kostas Chatzigiannis Architecture / - Niometrics, Εταιρία πληροφορικής στην Αθήνα | Hiboux Architecture / - Γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας στο Χαλάνδρι | ΜΕΛΚΑ ΕΠΕ / - LPI Engineering Τεχνική εταιρία στο Χαλάνδρι | O L Concepto / CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης- Πετρόπουλος - Σύγχρονοι ανελκυστήρες

14 04 2021

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΤΖΟΛΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ | 2η ΕΚΔΟΣΗ


Επανακυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση βελτιωμένη και επηυξημένη, το πλήρες βιβλίο Ελαιοκομίας και τεχνικών Ελαιοποίησης. Με όλες τις τελευταίες τεχνικές για τα σύγχρονα ελαιοτριβεία που είναι ακόμη και σε πειραματικό στάδιο και με δυο νέα κεφάλαια που αφορούν την Εμφιάλωση – Τυποποίηση και το Σύστημα Ελέγχου Ποιότητας (HACCP). Το βιβλίο του Βασίλη Φραντζολά, αγαπητού συμμαθητή από το Βαρβάκειο βασίζεται στις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήθηκαν τα 15 τελευταία χρόνια διδάσκοντας στα σεμινάρια Oliveoilseminars στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξαιρετική συμβολή στο υψηλό επίπεδο της ύλης του βιβλίου είχαν οι γνώσεις από επισκέψεις στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες και οι προσωπικές του πολλαπλές επικοινωνίες με Καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητικά Ινστιτούτα, κυρίως της Ιταλίας και Ισπανίας οι οποίοι εδίδαξαν στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι των σεμιναρίων. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται στοιχεία και γνώσεις που για πρώτη φορά καταγράφονται σε παρόμοιο βιβλίο. Το βιβλίο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα βιωματικό έργο, στο οποίο δεν συναντάται η στεγνή, τυπική γλώσσα πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων. Είναι διαρθρωμένο σε 30 κεφάλαια, γραμμένο με τους απαραίτητους επιστημονικούς όρους – όπου απαιτείται – αλλά με γλώσσα απολύτως κατανοητή στην μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών. Περιλαμβάνει 376 σελίδες σε τετραχρωμία, με 150 φωτογραφίες και 145 πίνακες/διαγράμματα, ώστε να παρέχονται σε βάθος και με εποπτικό τρόπο οι πληροφορίες για τα θέματα τα οποία παρουσιάζονται. Οι 70 φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, είναι πρωτότυπες και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Σαν αποτέλεσμα, το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, χωρίς να κουράζει, κάνοντας το ένα απαραίτητο εργαλείο για καλλιεργητές, παραγωγούς , φοιτητές, γεωπόνους και ελαιοτριβεία. Κάντε κλικ στην εικόνα για να ξεφυλλίσετε 60 σελίδες του, δύο από κάθε κεφάλαιο και παράλληλα μπορείτε να το παραγγείλετε από το e-shop (https://www.oliveoilseminars.com/e-shop/) στην τιμή των 49 ευρώ !

19 04 2021
ATHENS DESIGN MAP 2021: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ LIFO - ARCHISEARCH & THE DESIGN AMBASSADOR


Μόλις κυκλοφόρησε διαδικτυακά μια πρωτότυπη συνεργασία της ομάδας LIFO, του ιστότοπου ARCHISEARCH και της εταιρείας Design Ambassador. Μία πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα, τoυ αεικίνητου και ευρηματικού Βασίλη Μπαρτζώκα, με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό για την αρχιτεκτονική, το design και το αστικό περιβάλλον. Στο πλούσιο αυτό τεύχος, μέσα από ένα πυκνό και ανήσυχο lay out, παρουσιάζονται απόψεις και έργα νέων και καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, και παράλληλα αποτυπώνεται μια ευρύτερη εικόνα μιας πραγματικότητας εν μέσω πανδημίας, αμέσως μετά την κρίση και με την ελπίδα μιας επερχόμενης ανάπτυξης. Μιας δυναμικής που φαίνεται ελπιδοφόρα για το μέλλον. Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε διαδικτυακά το τεύχος αυτό, που από Δευτέρα θα είναι διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή.

26 04 2021
 
ΣΟΦΙΑ ΧΟΥΛΙΑΡΑ: “ΜΙΚΡΕΣ ΣΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ”


«Σχεδόν τυχαία, πρώτες ήρθαν οι εικόνες. Σαν εκείνα τ΄ ανάλαφρα σχέδια στην Σχολή Καλών Τεχνών, που βγαίνουν μ΄ όλη την σοφία της μονοκονδυλιάς. Κάπως έτσι ήρθαν και οι λέξεις. Σχηματίζοντας μικρές σοφίες που σου υπενθυμίζουν πως μεγάλωσες, μεγάλωσες τον ίδιο σου τον εαυτό, τους γονείς σου, το παιδί σου και δεν χωρούν πιά να τις κρατάς μέσα σου. Να λοιπόν που κούρνιασαν σ΄ αυτό εδώ το βιβλίο, ένα φθινόπωρο πριν, και περιμένουν να το ανοίξεις για να υπάρχουν ξανά.» σημειώνει η Σοφία Χουλιαρά, κόρη του αγαπημένου Νίκου, που φαίνεται να την ευλογεί από εκεί ψηλά, για αυτό το μικρό κομψό και ευρηματικό βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου, επίσης από ένα αγαπημένο πρόσωπο. Από την πρώτη ματιά, το πρώτο άγγιγμα αυτού του χειροποίητου πονήματος, αισθάνεσαι μια τρυφερότητα μέσα από τις ευαίσθητες εικαστικές χειρονομίες που σε ταξιδεύουν και τις σύντομες και περιεκτικές, συχνά περιπαιχτικές φράσεις, με τα πεζά χειρόγραφα γράμματα, που σε αιφνιδιάζουν, σε χαλαρώνουν, σε βάζουν να σκεφτείς. Ένας σύντομος οδηγός επιβίωσης, εν καιρώ πανδημίας. Σπεύσατε…
26 04 2021

ΚΥΚΛΟΦΌΡΗΣΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 
ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ DOMA!


Στο τρίτο τεύχος του DOMa, οι Architecten Jan De Vylder Inge Vinck κατοικούν την αρχιτεκτονική μιας παλιάς αποθήκης στην ‘Κατοικία Pussemier 13’. Οι Lütjens Padmanabhan Architekten επισημαίνουν λεπτομέρειες του ‘Therwil Terraced House’ με σχέδια, προπλάσματα και στιγμιότυπα από την κατασκευή. Οι SO - IL αποκαλύπτουν την ένταση μεταξύ υλικότητας και αστικού ιστού στο ‘Amant Art Campus’. Οι Baukuh εισάγουν το ‘Poretti Pavilion’ στο βιομηχανικό πλαίσιο ενός παλιού εργοστασίου δημιουργώντας ένα ‘ήπιο μνημείο’. Οι Diego Arraigada Arquitectos απεικονίζουν πλήρως την γεωμετρική εξερεύνηση, με διάφορα μέσα, για το ‘Σπίτι στη La Pedrera’.

 

05 05 2021


10 YEARS ARCHISEARCH: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ


Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια παρουσίας του στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, το Archisearch προσφέρει 2 υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες καλύπτοντας το 60% των διδάκτρων για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc in Computational Design and Digital Fabrication της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Institute for Experimental Architecture του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ και το REX-LAB Robotic Lab. Οι αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές έως τις 17 Μαΐου 2021.
Κερδίστε τώρα μια από τις υποτροφίες που παρέχει το Archisearch στο κοινό του στέλνοντας portfolio/CV στην ηλεκτρονική διεύθυνση submitarticle@archisearch.gr και συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα.
Εικόνες από τα εισαγωγικά μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc in Computational Design and Digital Fabrication. Μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.
10 05 2021

AMALE ANDRAOS : ′′ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΕΡΟΥ ′′ | ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Την Τετάρτη 12 MAΪΟΥ 2021 στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη της AMALE ANDRAOS Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Διατήρησης του Πανεπιστημίου Columbia και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου. Η Andraos έχει διδάξει σε πολυάριθμα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βηρυτό Υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής Λίγκας της Νέας Υόρκης, τη Σχολή Μηχανικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνης Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, και το Νέο Μουσείο New Museum ' s New INC. Συμβουλευτικό Συμβούλιο, στη Νέα Υόρκη. Tα γραπτά της έχουν εστιάσει στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της στην αρχιτεκτονική.

10 05 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ: 
“ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ” 
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΡΕΑΡ


Οι πρόσφατες διαμορφώσεις στον λόφο της Ακρόπολης –οι διάδρομοι κυκλοφορίας και ο καινούργιος ανελκυστήρας– κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα πολύ πριν έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο που λόγω της πανδημίας παρέμενε κλειστός. Τα πολλά αρνητικά και ακραία επικριτικά σχόλια κυριάρχησαν απέναντι στις λίγες φωνές που χλιαρά υποστήριζαν τις επεμβάσεις ως απαραίτητες. Η ένταση και το πάθος του σχολιασμού φανέρωσαν για άλλη μια φορά τη συμβολική διάσταση της Ακρόπολης –και κατά προέκταση της αρχαιότητας– στο φαντασιακό μας αλλά και την αμηχανία μας απέναντί της. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που το σημαντικότερο μνημείο μας γίνεται το επίκεντρο ενός έντονου δημόσιου διαλόγου. Στην πρόσφατη ιστορία μας θυμάμαι δύο ακόμα περιπτώσεις, υπάρχουν όμως αρκετές περισσότερες.[…]
Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ: Ζωγραφική: Juan Carlos Mestre


10 05 2021

ΚΥΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ [FRAU ARCHITEKT], 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ GOETHE-INSTITUT ATHEN


Με τον υπότιτλο «Ένας αιώνας και πλέον: Γυναίκες στην Αρχιτεκτονική» η έκθεση αυτή αφηγείται ότι η οικοδομική ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων είναι και μια ιστορία των γυναικών αρχιτεκτόνων. Παρουσιάζει γυναίκες που επηρέασαν με τρόπο ουσιαστικό την αρχιτεκτονική μας και εξακολουθούν σήμερα να δίνουν το στίγμα τους σε αυτήν. Μέσα από πορτρέτα, δείγματα έργων αλλά και προσωπικές ιστορίες γυναικών αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών στην αρχιτεκτονική αποκτά επιτέλους την ορατότητα που του άξιζε εδώ και πολύ καιρό. Η έκθεση ξεκινά με τις πρωτοπόρους που γύρω στο 1900 ήταν οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν Αρχιτεκτονική και πρωτοστάτησαν στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν σε ένα ανδρικό τότε επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την ιστορία της αρχιτεκτονικής την περίοδο μετά την Πτώση του Τείχους και με υποδειγματικές πρωταγωνίστριες του κλάδου από το Βερολίνο και την Αθήνα. Την έκθεση πλαισιώνει ένα παράλληλο πρόγραμμα με έμφαση στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά στις έξη Ελληνίδες αρχιτέκτονες η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – Μωρέτη, η Αναστασία Τζάκου, η Μαρίκα Ζαγορησίου, η Έλλη Βασιλικιώτη, η Σουζάνα Αντωνακάκη και η Ρένα Σακελλαρίδου. Διάρκεια από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2021 σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης και με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Στην φωτογραφία η Πολυκατοικία στην οδό Δοξαπατρή 32, στην Αθήνα, που σχεδίασε η Σουζάνα Αντωνακάκη. © Αρχείο Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη

10 05 2021

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε το Βίντεο παρουσίασης του κτιρίου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες: Μπούκη Μπαμπάλου Νουκάκη, Αντώνης Νουκάκης, και Θεανώ́ Φωτίου. Το βίντεο που σκηνοθέτησε ο Σταύρος Ψιλλάκης, αποκαλύπτει την καλύτερη δυνατή εικόνα του κτιρίου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Mies Van der Rohe. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
10 05 2021

ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ: «ΛΙΘΟΛΟΓΙΑ:
ΚΑΘΕ ΠΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΗ» ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


«Η έκθεση του Κοτιώνη, σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος στην LIFO, έχει τίτλο «Λιθολογία: Κάθε πέτρα είναι η Γη» και είναι μια απόπειρα σύνταξης ενός οπτικού δοκιμίου πάνω στις πέτρες, εμφανώς επηρεασμένη από τις επιπτώσεις της γεωλογικής εποχής της Ανθρωπόκαινου. Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και επιμελητές ασχολούνται με την Ανθρωπόκαινο. Ο Κοτιώνης είναι από τους πρώτους Έλληνες που δούλεψαν συνειδητά πάνω σε αυτό το θέμα, το οποίο αναμφισβήτητα μας αφορά όλους, γι’ αυτό κατέχει σημαντική θέση στο πρόγραμμά μας. Θα έλεγα ότι η έκθεση αυτή έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.» Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 στις 5 μ.μ. από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
10 05 2021

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: «ΣΚΙΤΣΑΡΟΝΤΑΣ ΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ


Ετοιμάζουμε ταξίδι μοναχά... για εσάς!
Ο Κωστής Χατζημιχάλης αναζητά την ομορφιά του αστικού τοπίου μέσα από τα ταξίδια του σε περισσότερο από 80 μέρη στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.
Τα 173 σκίτσα και τα κείμενα του βιβλίου μας πηγαίνουν σε ταξίδια που έχουμε κάνει ή που θέλουμε να κάνουμε.
Μείνετε συντονισμένοι!

11 05 5021
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: 
«ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ STREET ART.
 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»


Το βιβλίο του Θανάση Χουλιαρά με τίτλο Τα μάτια της πόλης. Μια συνολική θεώρηση της street art. Η περίπτωση της Αθήνας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις, επιχειρεί μια συνολική θεώρηση του φαινομένου της street art, με στόχο την πιο ολοκληρωμένη κατανόησή της, διεισδύοντας στο εσωτερικό της Αθήνας. Μιας πόλης με μακραίωνο παρελθόν και με πολυπρόσωπο παρόν.
13 05 2021

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ: 
«ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» 
ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο Αίθουσα Αναμονής του Αλέξανδρου Ψυχούλη που θα διαρκέση μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021.
Μία έκθεση - σχόλιο στην κατάσταση που ζήσαμε.
Πόσο καλά σκηνοθετούμε τους εαυτούς μας στις τρέχουσες καταστάσεις επικοινωνίας;

Όταν δεν κρύβουμε το μισό πρόσωπό μας πίσω από μια μάσκα, συνήθως σημαίνει ότι βρισκόμαστε στον ασφαλή ιδιωτικό μας χώρο όπου μπορούμε να κρύψουμε τα τρία τέταρτα του σώματός μας και να εκθέσουμε δημόσια τις ψηφιακές προτομές μας σε δωμάτια τηλεδιασκέψεων όπου συντελούνται τα εργασιακά μας καθήκοντα και οι κοινωνικές συναναστροφές μας.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες απόκρυψης, έκθεσης και τεμαχισμού της προσωπικής μας εικόνας ο Αλέξανδρος Ψυχούλης ολοκληρώνει έναν νέο κύκλο δουλειάς με τίτλο «ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ». Η έκθεση αποτελείται από ένα πλήθος πορτραίτων, ζωγραφικές αναπαραστάσεις με ακουαρέλες των ανθρώπων που ο καλλιτέχνης συναναστρέφεται τηλεματικά.

Η «ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» με όχημα την διαχρονικότητα της ζωγραφικής γλώσσας αναζητά την έκταση της εικόνας μας πέρα από τις επίπεδες οθόνες των υπολογιστών. Η χρωματική γκάμα της ψηφιακής εικόνας, οι δυσλειτουργίες του software, οι παραμορφώσεις των pixels, η στιγμιαία κατάρρευση της αυτοσκηνοθεσίας του πλάνου μας, μια ναρκισσιστικού τύπου ανησυχία για το πως μας βλέπουν οι άλλοι και πως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας στον ψηφιακό καθρέφτη, είναι οι άυλες πρώτες ύλες που ο Ψυχούλης χρησιμοποιεί για να δομήσει ένα διεισδυτικό ψυχογράφημα μιας εποχής που οι ζωτικές μας επιθυμίες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
13 05 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 257 | ΜΑΪΟΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Μαΐου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 257), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, και με κεντρικό θέμα την ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει: INTERVIEW: Επιμέλεια: Σταύρος Μαρτίνος - Παρµενίδης-Longuepée-Μάρη / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - Μ+ ∆ιευρυµένο Μουσείο Τέχνης, σχεδιασµού, αρχιτεκτονικής και κινούµενης εικόνας στο Χονγκ Κονγκ / ARCHITECTURE: - Νέο κτίριο Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα | Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραµµατόπουλος - Πανουσάκης και ∆. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες ΕΕ - Γιώργος Παρµενίδης, Christine Longuepee, Ιφιγένεια Μάρη / - Metamorphosis, Κλινική IVF στη Μεταµόρφωση | People / - Βίλα Αιµιλία Νηπιαγωγείο στο Π. Ψυχικό | AVW Architecture / - Κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης “Αθηνά” στη Βούλα | Ελένη Αλεξάνδρου / - Οφθαλµολογικό Αθηνών, Μονάδα ηµερήσιας νοσηλείας | Μαρία Ονουφρίου-Αλεξάκη / - Floating Gardens Mονοκατοικία στο Π. Ψυχικό | DECA Architecture / - G+G House στη Λεµεσό | Marinos Marinou Architects / INTERIORS: - Ανακαίνιση διαµερίσµατος στη Βούλα | MTArchitects / - ∆ιαµέρισµα στην Αθήνα | Barault Architects / - El Centro, Πολιτιστικός χώρος στην Κηφισιά | Angeles Mira / CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος - Επενδύσεις κτιρίων.
17 05 2021

MICHELANGELO SABATINO: ′′ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΣ-
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ′′
| ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Την Τρίτη 18 MAΪΟΥ 2021 στις 19:00, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας οργανώνει διαδικτυακή διάλεξη του Μιχαήλ Άγγελος Σαμπατίνο, Καθηγητή & Διευθυντή PhD Προγράμματος στο Κολλέγιο Αρχιτεκτονικής, IΙT, στο Σικάγο, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρόπουλου. Ο Michelangelo Sabatino εκπαιδεύεται ως αρχιτέκτονας, συντηρητής και ιστορικός σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πολυβραβευμένη έρευνα του αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τις διασταυρώσεις μεταξύ πολιτισμού, τεχνολογίας και σχεδιασμού στο οικοδομημένο περιβάλλον. Από την έρευνά του για τις προβιομηχανικές παραδόσεις και την επιρροή τους στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές της περιοχής της Μεσογείου, στο σημερινό του έργο, το οποίο εξετάζει τις διεθνικές δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει την αρχιτεκτονική, τις υποδομές και το τοπίο της Αμερικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ου και του εικοστού αιώνες, έχει εκπαιδεύσει νέο φως σε μεγαλύτερα πρότυπα αρχιτεκτονικής διάρκειας και παραγωγής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη , κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.
20 05 2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΗΘΟΣ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ_ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Από 21-23 Μαίου 2021, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ, διοργανώνουν διεπιστημονικό συνέδριο, με διεθνή συμμετοχή και θέμα «Διαπλοκές του χώρου. Ήθος-κοινωνικές πρακτικές-αρχιτεκτονική». (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για πληροφορίες, εγγραφή και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
Πληροφορίες: http://ethos-and-space.web.auth.gr/
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 9 ως τις 11 Οκτωβρίου 2020, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τελικό αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου: http://ethos-and-space.web.auth.gr/.../FinalProgram-GR-21...

24 05 2021

BLIND ADAM: “THE END AFTER BEFORE” ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ KATAKOMBH ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 στις 17:00 ανοίγει η κατακόμβη της Ρωσσικής Εκκλησίας, Σουρή και Φιλελλήνων στο Σύνταγμα, όπου με την υποστήριξή του Οργανισμού ΝΕΟΝ η Μαρία Μαραγκού επιμελείται και παρουσιάζει την δουλειά του Blind Adam [Θάνου Κυριακίδη], που αφορά στα χέρια και την φαντασία. Ο καλλιτέχνης επινοεί κόσμους ενωμένους με κλωστή, πλέκει, ζωγραφίζει, συναρμολογεί, δημιουργεί μεγάλες και μικρές γλυπτικές εγκαταστάσεις στους χώρους που, έχει ψηλαφίσει και οργανώσει με την αφή. Η θεματική του στρέφεται, ως αφήγηση, γύρω από τον άσπιλο χώρο, τον άυλο, τον χθόνιο και την αναμέτρηση των δυνάμεων που παράγει, για το καλό και το κακό. Και τα γλυπτά του, ανιχνεύουν ιδέες που εξυψώνουν τον θάνατο αλλά και το θεικό έγκλημα, όπως μας είναι γνωστό από τα κείμενα των επαναστατών ποιητών. Πρόκειται για την περιοχή του κακού όπου, ο θύτης και το θύμα, στην ιστορία του πολιτισμού, είναι ο άνθρωπος που επιχειρεί να φωτίσει τον χώρο του, ξορκίζοντας τον. Στην Κατακόμβη, στα υπόγεια της Ρώσικης Εκκλησίας, τα έργα απέχουν από το να είναι τα συνήθη εκθέματα . Ο ρόλος τους δεν είναι εκείνος του έργου τέχνης αλλά του σπαράγματος του 21ου αιώνα που συμβιώνει , με τα πεπερασμένα, το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα, τις πεσμένες κολώνες ,με τα απομεινάρια των λουτρών, το Βυζαντινό Μνημείο του 11ου αιώνα, το οστεοφυλάκιο του αγίου Νικοδήμου, την μετέπειτα «Αγία Τριάδα». ‘Ενας καλά κρυμμένος –δύσκολος στην πρόσβασή του χώρος, με τα δικά του ίχνη και σπαράγματα. Ένα ψηφιδωτό που με δυσκολία φαίνεται, αλλά υπάρχει, τα οστά των πρώτοκτητόρων του 11ου αιώνα, μία παράσταση αρχαίας δεξίωσης όπου ο νεκρός αποχαιρετά τους οικείους του.

Προσέρχεστε με κατάλληλα υποδήματα για την κάθοδό σας στις σκάλες και για την προστασία του δάπεδο του ιερού του Απόλλωνα. Ώρες επίσκεψης 12:00 -15:00 (ΤΕΤ, ΠΕΜ, ΠΑΡ, ΣΑΒ, ΚΥΡ). Διάρκεια έκθεσης μέχρι 11 Ιουλίου 2021
 Η έκθεση ματαιώθηκε μετα από υπαναχώρηση της Ρώσικης Εκκλησίας.
24 05 2021

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
BIENNALE ARCHITETTURA 2021
HOW WILL WE LIVE TOGETHER?
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


Με δεδομένη την έναρξη της φετεινής Biennale στην Βενετία, έλαβα σήμερα email από τον Νίκο Καλογήρου με τρεις φωτογραφίες από το Ελληνικό Περίπτερο, όπου σημείωνε:
Τα καταφέραμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Τα καταφέραμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Επιστρέφω αύριο και θα προσπαθήσω να σου ετοιμάσω κάποιο σχόλιο.
Εν αναμονή του σχολίου και για να σχολιάσουμε η Σοφία Βυζοβίτη σημειώνει σε ανάρτησή της στο Facebook:
Η ελληνική συμμετοχή 2021 Venice Biennale of Architecture Boulevard de la Societe des Nations γιορτάζει μια εμβληματική περίπτωση αστικής αρχιτεκτονικής που καθόρισε τον 20ο αιώνα σχεδιασμό πόλης στην Ελλάδα: ο άξονας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, σχεδιασμένος πριν από 100 χρόνια από διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Ernest Hébrard, ως ′′ Boulevard de la Société des Nations ". Οι Επιμελητές Νίκος Καλογήρου, Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, Μαρία Δούση, Δημήτρος Κονταξάκης, Σοφοκλής Κωτσιόπουλος και Δημήτριος Θωμόπουλος, διερευνούν την κληρονομιά αυτής της μνημειώδους αρχιτεκτονικής χειρονομίας ως αστικό παλίμψηστο και ως κοινωνική διατομή που αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό κοινοτήτων.
Οι Ρώσοι Κήποι, η συμβολή μου στο περίπτερο παίρνει τη μορφή έκθεσης βαλίτσας. Με βάση την in situ έρευνα ένας pop-up και fold-out χάρτης περιγράφει την ταυτότητα της πλατείας, ως πολυπολιτισμικός αστικός βιότοπος κατοίκων του κέντρου της πόλης, τουριστών, μεταναστών και προσφύγων.
25 05 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 157

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ με πλουσιότερη και πολύ ενδιαφέρουσα ύ ύλη!
Περιλαμβάνονται κείμενα από τους: Χριστίνα Παπαδημητρίου, Ζήσης Κοτιώνης, Αναστάσιος Τέλλιος, Δέσποινα Ζαβράκα, Gianluigi Ricuperati, Σάββας Κονταράτος, και Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Επίσης, συμμετέχουν με έργα τους οι: Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, AVW Architecture, Κοκκίνου Κούρκουλας Αρχιτέκτονες & Συνεργάτες, SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects, LOT Office for Architecture, Aνδρέας Α. Νικολοβγένης, Χάρης Τσίτσικας, Atelier Bow-Wow, Tense Architecture Network, DARCHstudio, En-Route-Architecture---, DEPÓLIS, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου, Δημήτρης Γιαννίσης, Urban Soul Project, και Point Supreme. Φιλοξενούνται, τέλος, φωτογραφίες του Βασίλη Μακρή.
Το περιοδικό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις DOMa. Art direction & design: nowhere.studio
Το περιοδικό ΔΟΜΕΣ, μετά από μία πορεία δεκαπέντε χρόνων ως διεθνής επιθεώρηση αρχιτεκτονικής, πλέον αφιερώνεται στην ανάδειξη της εγχώριας παραγωγής. Μέσα από παρουσιάσεις έργων σε πρώτη δημοσίευση, άρθρων σχετικών με την επικαιρότητα, δοκιμίων για ιστορικά κτήρια, συνεντεύξεων καταξιωμένων αρχιτεκτόνων και αφιερωμάτων που σχετίζονται ευρύτερα με τον σχεδιασμό, φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία.
26 05 2021

“SYMBOLS & Iconic Ruins” ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΕΜΣΤ


SYMBOLS & Iconic Ruins, μια έκθεση τέχνης και αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
Από τις 27 Μαΐου στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1)
Η έκθεση «SYMBOLS & Iconic Ruins» διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε, και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα, συγκεντρώνοντας υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (-1) του ΕΜΣT.
Διοργάνωση: Citylab
Γενική Επιμέλεια της Έκθεσης: Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος, Αρχιτέκτονας και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

26 05 2021

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «THE RIGHT OF SILENCE» | ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


H Κατερίνα Ζαχαροπούλου συμμετέχει στην ομαδική έκθεση με τίτλο «The Right to Silence» που επιμελείται η Dr. Sozita Goudouna, ιδρύτρια του οργανισμού GREECE IN USA, με έδρα τη Νέα Υόρκη, για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
H Κατερίνα Ζαχαροπούλου συμμετέχει με το έργο «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα της Κίνας έχει δικαίωμα στη Σιωπή» που συνδυάζει ζωγραφική και βίντεο με ήχο.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από το διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα της Κίνας». Αφηγείται την ιστορία του αυτοκράτορα της Κίνας που άκουσε ένα αηδόνι να τραγουδά, λέγοντας ότι ήταν ο πιο όμορφος ήχος που είχε ακούσει ποτέ. Ο αυτοκράτορας της Κίνας είχε έναν πολύτιμο θησαυρό στο παλάτι του: Ένα αηδόνι που τραγουδούσε υπέροχα! Η μελωδική του φωνή άγγιξε την καρδιά του σκληρού άνδρα. Αλλά ο αυτοκράτορας δεν γνώριζε ότι τα αηδόνια δεν ζουν φυλακισμένα ... Το αηδόνι συμφώνησε να επισκέπτεται ελεύθερο την Αυλή του αυτοκράτορα και να τραγουδάει γι’αυτόν, ώσπου μια μέρα του δόθηκε ένα μηχανικό περίτεχνο χρυσό πουλί του οποίου το τραγούδι τον συντρόφευε όλη την ώρα, κλεισμένο μέσα στο παλάτι.Ο Αυτοκράτορας έτσι απέκλεισε το αληθινό αηδόνι. Όμως η μηχανική εκδοχή του αηδονιού κατέρρευσε και ο Αυτοκράτορας αρρώστησε τόσο που κόντεψε να πεθάνει. Συγχωρώντας τον Αυτοκράτορα για την άδικη επιλογή του , το αηδόνι επέστρεψε για να του τραγουδήσει, θεραπεύοντάς τον.
Το παραμύθι επαινεί την αξία της απλότητας, της ελευθερίας, της αγάπης και της προσφοράς στους συνανθρώπους μας.

«Το έργο μου συνδυάζει την ακινησία του Αυτοκράτορα - ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο αυτοκράτορας Qianlong (1711-1799), ο πέμπτος Αυτοκράτορας της δυναστείας Qing - και την ακινησία του ζωγραφισμένου στατικού μηχανικού πουλιού, σε αντίθεση με τη ζωτικότητα του αληθινού αηδονιού που ελεύθερο τραγουδά, δίνοντας ζωή στους «φυλακισμένους» ήρωες ενόσω εκείνοι παραμένουν σιωπηλοί και «αμήχανοι» απέναντι στη δύναμη της αλήθειας και της αγάπης. Είναι μια μεταφορά της σιωπής που γίνεται φυλακή και της φωνής-ψυχής που γίνεται ελευθερία δίνοντας θεραπεία και συγχώρεση. Οι Αυτοκράτορες και οι ταπεινοί πολίτες δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.»

Κατερίνα Ζαχαροπούλου.
13 06 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 258 |ΙΟΥΝΙΟΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιουνίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 258), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, και με κεντρικό θέμα την Αεροδρόµιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία“. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει:

INTERVIEW: Επιμέλεια: Σταύρος Μαρτίνος- Bobotis+Bobotis Architects / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - ∆ύο εφήµερες εγκαταστάσεις στην Κολοµβία / ARCHITECTURE: - Μακεδονία“ Αεροδρόµιο Θεσσαλονίκης | Bobotis+Bobotis Architects / - St. Catherine’s Βritish School στην Κηφισιά | Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τοµπάζη / - Ανακαίνιση κατοικίας στο Ψυχικό | Βάνα Κριµνιώτη / - Μονοκατοικία στη Νέα Πεντέλη | LKMK Architects / - Olive Sun Villa στην Κρήτη | Α2Γ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ / - Metamorphosis, ∆ιώροφη κατοικία στη Νάξο | Αριάδνη Βοζάνη
/ - Peliva Nature and Suites Ξενοδοχείο στο Πήλιο | G2lab // INTERIORS: - Ολυµπιακό Μουσείο Αθήνας στο Golden Hall | KLAB architecture & MULO creative lab / - Pow Box, Fitness boxing club στην Αθήνα | GJP Design & Construction / - Αρχιτεκτονικό γραφείο στη Γλυφάδα | Michail Architects / - Zab Implant Specialists Οδοντιατρική κλινική στην Αθήνα | TAF - Taliakis Architectural Firm // CURRENT TRENDS Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος - Σύγχρονες εφαρµογές αυτοµατισµού.
21 06 2021

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΡΑ 
ΣΤΗΝ A.ANTONOPOULOU.ART


Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, εγκαινιάζεται η έκθεση της Κατερίνας Σάρρα που θα διαρκέση μέχρι τις 23 Ιουλίου 2021. Τα μονοπάτια της καλλιτεχνικής διαδρομής της εικαστικού Κατερίνας Σάρρα, χαράζονται με δυο οδηγούς: τη φόρμα και το χρώμα.
Η πυξίδα της στρέφεται προς τη φόρμα, το παράδοξο και μη αναγνωρίσιμο στοιχείο της, ανακαλύπτοντας διαφορετικές διαδρομές για κάθε έργο ξεχωριστά.
Η εικαστική της έρευνα στηρίζεται στη πορεία που διαγράφει και εμπεριέχει τη φόρμα, προσθέτοντας ταυτόχρονα το συναρπαστικό στοιχείο του χρώματος.
Συνθέσεις που ξεπροβάλλουν μέσα από τα εντυπωσιακά χρώματα που χρησιμοποιεί, υπογραμμίζουν το περιεχόμενο της εικαστικής γλώσσας που μοιράζεται με το κοινό: ένα περιβάλλον ρευστό και υγρό, λουσμένο από φως, το προσωπικό της σύμπαν μέσα από το χρώμα και την αφαιρετική σύνθεση.
Ταυτόχρονα, το άγνωστο πλαίσιο της φόρμας ενεργοποιεί την ανάγκη της να εμβαθύνει στη μελέτη του ίδιου του έργου της, καθότι δε γνωρίζει εξαρχής το σχήμα που θα γεννηθεί από τη συνεχή διαδικασία γραφής – ζωγραφικής. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του χρώματος, απλώνεται στους καμβάδες της μέσα από ντελικάτα παιχνιδίσματα στις υφές και τη βαρύτητα του.
Με λίγα λόγια, η Σάρρα ισορροπεί μεταξύ φόρμας και χρώματος, βαφής και σχεδίου, υγρού και στερεού, επιτυγχάνοντας τον πρωταρχικό σκοπό της: τον σχηματισμό της αρχικής της γραφής, του εικαστικού ιδιώματος που παρουσιάζεται στην έκθεση μέσα από αλλεπάλληλες υφές και επιφάνειες χρώματος, επιτυγχάνοντας να ενταχθεί στον κόσμο της φόρμας, αλλά την ίδια στιγμή να διαφέρει από αυτή.
21 06 2021
 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΚΑΣ: «OMNIA CARITATIS», 
ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Γκόκα, με τίτλο «omnia caritatis», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από 17 Ιουνίου έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση omnia caritatis είναι μια επιλεκτική αναδρομή στο ζωγραφικό έργο του Βαγγέλη Γκόκα. Περιλαμβάνει πίνακες της τελευταίας δεκαετίας, δίνοντας κυρίως έμφαση στην πρόσφατη δουλειά του, μια σειρά από σχέδια μεγάλων διαστάσεων με κάρβουνο. Παρουσιάζονται επίσης σπουδές, προσχέδια και λάδια σε καρτολίνες. Στο σύνολό της, η έκθεση επιχειρεί να δείξει την εξελικτική πορεία, το προσωπικό ιδίωμα και τις εμμονές του ζωγράφου.

Τα νέα του έργα καλύπτουν την περίοδο 2018-2021 και, φαινομενικά τουλάχιστον, ανήκουν σε δύο διακριτά είδη, την προσωπογραφία και το τοπίο. Όπως διευκρινίζει όμως ο καλλιτέχνης, η ταυτότητα των εικόνων του είναι διαφεύγουσα, ρευστή, κι αυτό κλονίζει την καθαρότητα των ειδών: «Όλα είναι μεταπαραγωγές από πίνακες. Όλα είναι αναφορές. Και από φωτογραφίες. Το πορτρέτο του Ντελακρουά είναι από τη φωτογραφία του Ναντάρ. Μια ερμηνεία της φωτογραφίας του Ναντάρ. Της Λούξεμπουργκ επίσης είναι από μια γνωστή φωτογραφία που κυκλοφορεί. Δεν είναι κάτι άλλο. Στην ουσία όλα είναι post-mortem. Μεταπαραγωγές. Ό,τι είδα εγώ από τον Ναντάρ που είδε τον Ντελακρουά. Είναι δηλαδή ερμηνείες, ερμηνείες, ερμηνείες… Τώρα κάνω τον Ευαγγελισμό του Φρα Αντζέλικο. Σχεδόν σε φυσικό μέγεθος. Αλλά έχει αποχωρήσει η Παναγία, γιατί δεν ήρθε ο άγγελος και αποχωρεί η Παναγία. Είναι σχεδόν ένας άδειος χώρος, με το σκαμνί και την Παναγία που μπαίνει στον άλλο χώρο».

Οι εικόνες του Βαγγέλη Γκόκα -ιδίως στα τελευταία του σχέδια- αποπνέουν μια αίσθηση γαλήνης και ευλάβειας. Τόσο οι χώροι όσο και τα πρόσωπα παραμορφώνονται όπως σε ένα όνειρο. Η ρητορική της ασάφειας (obscurity) που χαρακτηρίζει αυτά τα έργα επιβεβαιώνει τη σχέση του Γκόκα με τον Ρομαντισμό. Στην postmortem αυτοψία που επιχειρεί ο ζωγράφος, η ποιητική του αινίγματος είναι τελικά εκείνη που θα εμφυσήσει πνοή στο πτώμα της ζωγραφικής.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και εικαστικών δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
28 06 2021

MAISON DE CAMPAGNE, 2021


Μόλις κυκλοφόρησε από τις Ελληνικές Κατασκευές ek. η 16η έκδοση του Maison de Campagne 2021, που παρουσιάζει 16 επιλεγμένες, πρόσφατα ολοκληρωμένες, εξοχικές κατοικίες.

 

28 07 2021

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2021

Τελετή απονομής, την Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.
02 07 2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ εδώ και διαβάστε την:
Ανοιχτή Επιστολή προς: Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ποιος ασκεί αρχιτεκτονική σε αυτή την χώρα;»
Ένα από τα καλύτερα κείμενα του ΣΑΔΑΣ για την απαξίωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και ειδικά των αρχιτεκτόνων.
04 07 2021

Ο ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ FRANK GEHRY 
ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ


Έναν πύργος ύψους 56 μέτρων, με 11.000 ακανόνιστα διατεταγμένα πάνελς από ανοξείδωτο χάλυβα που σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry, και ανατέθηκες από την Ελβετίδα συλλέκτη Maja Hoffmann, ιδρυτή του Ιδρύματος Luma, υψώνεται λαμπιρίζοντας στο κέντρο του art campus Luna στην πόλη Arles της Γαλλίας. Μια τολμηρή χειρονομία μέσα σε ένα αστικό ιστό με επιρροές από τον Van Gogh και το ρωμαϊκό θέατρο της πόλης. Το κτίριο που ξεχωρίζει προκλητικά στο περιβάλλον του περιλαμβάνει περιλαμβάνει εκθεσιακές αίθουσες, αρχεία, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθουσες σεμιναρίων και καφετέρια. Οι συλλέκτες συνεχίζου να προωθούν παράλληλα με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του εντυπωσιασμού. Φωτο. Iwan Baan Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

06 07 2021

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ 1935-2020
ΠΕΡΑΣΕ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ…


…και η απώλειά της συνεχίζει να συνοδεύεται και με την διαρκή απώλεια αρχών και αξιών για την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό, που υπερασπιζόταν με πάθος.
12 07 2021

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


Τρίτη 6 Ιουλίου. Ήταν ένα άλλο ένα καυτό μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο. Ουρά οι κηδείες, έπρεπε να είσαι προσεκτικός να μην ακολουθήσεις τη λάθος πορεία. Ο Γιάννης Τσουδερός κηδευόταν στις 2 αλλά όλα είχαν μείνει πίσω. Με ανακούφιση μπήκαμε στο ναό κι άρχισαν οι ψαλμωδίες: εκεί υπήρχε κλιματισμός. Είμασταν λίγοι. Ήταν περισσότερο μια οικογενειακή υπόθεση. Ίσως θα το προτιμούσε έτσι και ο ίδιος, που αδιαφορούσε για ταμπέλες και πιστοποιητικά πολιτικής καθαρότητας. Για χρόνια υπηρετήσαμε μαζί στο Πολυτεχνείο. Είχαμε μάλιστα συνεργαστεί σε μαθήματα και σε ερευνητικά. Γνωριζόμασταν καλά, ήταν πάντα διακριτικός. Στη γιορτή μου πάντα, ώς το τέλος, έστελνε μια μαντινάδα. Το ίδιο έμαθα ότι έκανε και σε μερικούς άλλους φίλους. Είχα ακούσει με αηδία τα όσα προηγήθηκαν της παραίτησής του από καθηγητής. Παλιές ιστορίες, θα μου πείτε. Σύμφωνοι. Φτάνει να μην κρύβονται κάτω από το χαλί – για να μην ξεχειλώσει και μας σκεπάσει όλους στο τέλος.

Δημήτρης Φιλιππίδης
13 06 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 259 
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Ιουλίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 259), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, με μια σειρά από εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία και μια συνέντευξη με τους Α2 Architects. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει:
INTERVIEW: Εοιμέλεια: Σταύρος Μαρτίνος - A2 Architects / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - Αστικό πάρκο Little Island στη Νέα Υόρκη / ARCHITECTURE:- Συγκρότηµα τριών εξοχικών κατοικιών στην Ασίνη | A2 architects / - Atrium Villas, Τρεις κατοικίες στη Σκιάθο | hhharchitects / - Mimi & Coco Villas στην Κέρκυρα | Μπάµπης Χατζηµιχάλης, Άννα Χατζηµιχάλη / - Gaia, ∆ύο εξοχικές κατοικίες στην Κεφαλονιά | L Architects / - Τρεις εξοχικές κατοικίες στην Πάρο | Kion Architects AE / - Aeonic Suites and Spa | 1 Architects, Stones and Walls / - Agrari Black Villas, Ξενοδοχείο στη Μύκονο | KION architects AE, ∆ηµήτρης Θεάκος / - Tinos Dove Suites Ξενοδοχείο στην Τήνο | GVidalis design + construction / INTERIOR: - Onos Residence Ξενοδοχείο στην Ύδρα | Penny Bartsoka architects / - Χ19 ∆ιαµέρισµα στη Γλυφάδα | ΚΚΜΚ Karagianni, Karamali Architects / CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος- Πισίνες.
26 07 2021

­ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ:
“ΕΥΡΗΜΑΤΑ 2013-2020”.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΡΛΩΦ-ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΣΠΕΤΣΕΣ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, έχουν γίνει τα καλοκαίρια στις Σπέτσες από το 2013-2020. Όλα τα «Ευρήματα», είναι από τις παραλίες του νησιού, τα μαζεύω πολλά χρόνια, διάφορα υλικά, γυαλάκια, κεραμικά, σπασμένα πιάτα, κομματάκια πλαστικά κλπ. Μια συνήθεια καθόλου πρωτότυπη, όλοι μας νομίζω, από παιδιά, έχουμε μαζέψει τέτοια από τις παραλίες τα καλοκαίρια.
Φυλαγμένα σε πολλά κουτιά, ταξινομημένα κατά είδος, λίγο σαν αρχαιολόγος, αποτελούν το υλικό αυτών των έργων. Κολλημένα πάνω σε κόντρα πλακέ, μερικά με χρωματισμένο φόντο,, κλεισμένα σε ξύλινα πλαίσια, έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα.
Κάθε χρονιά, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ανάλογα τι ήθελα να κάνω.
Δηλαδή τα υλικά αυτά, λειτουργούσαν σαν την παλέτα του ζωγράφου με τα χρώματα.
Η ενασχόληση μου με τέτοια υλικά, είναι πολύ παλαιότερη, γύρω στο 2002 άρχισε με την συλλογή, σπασμένων μωσαϊκών από πατώματα σπιτιών, στρογγυλεμένων από την θάλασσα. Είχα κάνει μια έκθεση το 2003 με Τίτλο: «ΜΩΣΑΙΚΑ» και ένα ARTIST BOOK, καθώς και φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από τα κομμάτια αυτά.
Ίσως η αγάπη μου για την αρχαιολογία, που διατρέχει σχεδόν όλη μου την δουλειά, είναι η βασική αιτία για όλα αυτά. ( Ιερά Οδός-Αφροδίτη της Μήλου- Νέα Ζωή-Μετοίκηση).
Τα «Ευρήματα» είναι μια σύγχρονη αρχαιολογία, υπολείμματα σύγχρονου παρελθόντος, που αντί να σκάβω να τα βρω, μου τα φέρνει η θάλασσα, τα καλοκαίρια.
Επειδή μένω πλέον μόνιμα στο νησί, από τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας επέλεξα να εκθέσω τα έργα αυτά, εδώ στο νησί των Σπετσών, στον φιλόξενο χώρο, εστιατόριο Ορλώφ, στο Παλιό Λιμάνι, που εδώ και χρόνια , κάνει εκθέσεις τα καλοκαίρια, κυρίως με θέματα Σπετσιώτικα.
Ευχαριστώ πολύ τον Χρήστο Ορλώφ για την φιλοξενία των έργων μου στο χώρο του.
Διάρκεια έκθεσης 20-30 ΙΟΥΛΙΟΥ και 12-22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021.
26 07 2021

ΑΪΤΗ ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021 ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ / RESPECT

Ύριδα Κοβάτσεβιτς, Ταξίδι προς την ελευθερία


ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ πραγματοποιούνται αφιερωματικές εκδηλώσεις για την δισεκατονταετηρίδα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων που εμπνέονται από την ιστορία της αλληλεγγύης της μακρινής Αϊτής προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κινούμενες δημιουργικά μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας, αναπαριστούν και δραματοποιούν στιγμιότυπα από το αφήγημα της πολιτικής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αϊτής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Επανάστασης. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύονται οι ιδέες της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας κάθε δίκαιου αγώνα για ελευθερία, τον οποίο αυτή η φιλία άφησε ως κληροδότημα, ιδιαίτερα επίκαιρο και στο σύγχρονο περιβάλλον.
Μαρίνα Μαροπούλου Επιστημονική συνεργάτις Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Για το μεγάλο ταξίδι τρανών πολεμιστών από την Αϊτή άκουσα να μιλούν, πρώτη φορά το 2019, στις Σπέτσες. Ήταν, λέει, εκατό, ίσως και εκατόν πενήντα άνδρες, που σαλπάρισαν από την Αϊτή, με μεγάλο ιστιοφόρο, να έρθουν εδώ στην Ελλάδα, όπου μία μεγάλη Ιδέα είχε συνεπάρει τους ανθρώπους. Η ιδέα της Επανάστασης. Οι άντρες εκείνοι γνώριζαν καλά από πόλεμο και επανάσταση. Μαύροι σκλάβοι ήταν κάποτε και είχαν κερδίσει την ελευθερία τους πολεμώντας τους Γάλλους κατακτητές. Αψηφώντας ωκεανούς και θάλασσες με κύματα θεριά, κατάφεραν να φτάσουν, μήνες μετά, στο Αιγαίο πέλαγος. Εκεί, το πλοίο βυθίστηκε αύτανδρο. Μια ανάσα μακριά από τους Έλληνες. Η ιστορία αυτή έχει αντέξει στον χρόνο, που πάει να πει ότι το ταξίδι πολύ το επιθυμούσαν Αϊτινοί και Έλληνες μαζί. Ονόματα δεν έχουμε, τα πήρε η θάλασσα. Μπορεί να έγινε έτσι μπορεί και όχι. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με δύο Πανεπιστήμια: το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Φοιτητές και δάσκαλοι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι εργάστηκαν δημιουργικά. Έτσι προέκυψαν τα έργα που παρουσιάζονται και τα οποία είναι ψηφιακές συνθέσεις, τυπώματα, κινούμενα σχέδια , βίντεο περφόρμανς και εγκαταστάσεις. Στον ιστότοπο και τον κατάλογο, που σχεδίασαν φοιτήτες του ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιλαμβάνονται αναλυτικά κείμενα των διδασκόντων, σχετικά με την διαδικασία και τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του θέματος, καθώς και ένα κείμενο της Μαρίνας Μαροπούλου που τεκμηριώνει ιστορικά την αφετηρία της ιστορίας μας. Η συνεργασία με πολλούς είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα. Γεννάει ένα αυτόνομο ον που θα εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το σημείο εκκίνησης. Καλό του ταξίδι. / Λήδα Παπακωνσταντίνου Εικαστικός Επιμελήτρια της έκθεσης.
27 07 2021

«ΟΙ ΚΑΘΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣ»


Το βιβλίο «Οι καθοικιές και οι καθέντρες της Τζιας» αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια δύο ακαδημαϊκών ετών (2015-16 και 2016-17) στο πλαίσιο του μαθήματος Ε.Θ Οικοδομικής 8ου, «Κατασκευαστική Ανάλυση και Επέμβαση σε Παραδοσιακά Κτίρια», με την συμπαράσταση του Δήμου Κέας και του Συλλόγου Φίλων Κέας.
Όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης,
Το μάθημα έγινε στα Ακαδημαϊκά έτη 2015 - 16 και 2016 - 17, με την καθοριστική αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του Δήμου Κέας, του τότε Δημάρχου Γιάννη Ευαγγέλου, του Αντιδημάρχου Δημήτρη Καβαλιέρου, του Συλλόγου Φίλων Κέας, του τότε Πρόεδρου του Βύρωνα Ριγινού και του τότε Αντιπρόεδρου του Αρχιτέκτονα Χρίστου Δίπλα, της Αρχιτέκτονος Ράνιας Κλουτσινιώτη με την μακρά ιστορία στο νησί, της Μιχαέλας Παπαστεργίου και της Άννας Ποδόγυρου που είχαν όλη την φροντίδα της επί τόπου οργάνωσης και συντονισμού της παραμονής των σπουδαστών και σπουδαστριών.
Η διδακτική ομάδα των Καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου αποτελείτο από την Ελένη Αλεξάνδρου, Αρχιτέκτονα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, τον Παναγιώτη Βασιλάτο, Αρχιτέκτονα, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ, την Ειρήνη Εφεσίου, Αρχιτέκτονα, Καθηγήτρια ΕΜΠ, τον Γιώργο Μακρή Αρχιτέκτονα, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, τον Τάση Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονα, Καθηγητή ΕΜΠ, την Ελευθερία Τσακανίκα, Δρ. Πολίτικο Μηχανικό, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ και τον Κώστα Καραδήμα Αρχιτέκτονα, Καθηγητή ΕΜΠ, με επικουρική επιστημονική συμμετοχή της Νίνας Αθανασοπούλου Αρχιτέκτονα M.Sc.
Στην επιμέλεια των κειμένων, την σελιδοποίηση και τον σχεδιασμό του εξώφυλλου, πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια της Νατάσας Κουκουλά, Αρχιτέκτονα M.Sc.
Οι εργασίες αυτές έχουν ήδη τύχει σχετικής δημοσιότητας και προβολής με δυο Ημερίδες και Εκθέσεις που έγιναν στις 22 Φεβρουαρίου 2017 στην Αίθουσα Τελετών του κτιρίου Αβέρωφ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ στην Αθήνα και στις 30 Ιουνίου 2018 στο Ρέστειο Πνευματικό Κέντρο στην Κορησσία της Κέας, με ουσιαστικό στόχο την ευαισθητοποίηση Κοινού και Αρχών στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης των υπέροχων αυτών κατάλοιπων της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κέας.
Τέλος θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αιγέας, χορηγό για την κάλυψη των εξόδων της έκδοσης αυτής.
27 07 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ DOMa

Στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού DOMaQ Ο Nuno Brandão Costa επανεξετάζει τη διάταξη, την αρχιτεκτονική και τον δημόσιο χώρο του συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών ‘São João de Deus’. |
Οι AREA αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ του νησιωτικού πλαισίου και των σχεδιαστικών παραλλαγών της εξοχικής κατοικίας ‘Σαλαμίς’. |
Οι Diller Scofidio + Renfro και οι Neiheiser Argyros καταγράφουν τη διαδικασία κατασκευής των στηριγμάτων του ‘The Tide’ και το ταξίδι τους από το εργοστάσιο στον τόπο εγκατάστασης. |
Οι Fala παρουσιάζουν εικόνες και σχέδια του ‘Suspended House’, συνοδευόμενα από ερωτήσεις και φωτογραφίες επισκεπτών. |
Οι Piovenefabi ανατρέχουν στην ιστορία πίσω από το έργο ‘Metro Series’, από την οικειοποίηση των παλιών σχεδίων για το μετρό του Μιλάνου μέχρι την κατασκευή και έκθεση μεμονωμένων κομματιών του. |

Το περιοδικό είναι δίγλωσσο και εκδίδεται σε τρία τεύχη ετησίως.
27 07 2021

“MARGINALIA”: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 
ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ

Για τέταρτη χρονιά το annexM, υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση, συνεχίζει την επιμελητική του πολιτική των site specific εκθέσεων και έργων, διοργανώνοντας για τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη δίμηνη έκθεση του καλοκαιριού που λειτουργεί καθημερινά μετά τη δύση του ήλιου και έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο για όλους. Στο φετινό πρόγραμμα που ανοίγει έναν στοχαστικό, υπόγειο διάλογο με το επετειακό έτος 2021 και τα 200 χρόνια εθνικού βίου, το annexM εγκαινίασε στις 22 Ιουλίου την έκθεση με τίτλο Marginalia, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Νίνας Παππά, Ηλία Μαμαλιόγκα και Σπύρου Βραχωρίτη. Τα παρουσιαζόμενα έργα, πλην ενός, είναι νέες παραγωγές ειδικά για την έκθεση, ενώ οι δύο περφόρμανς των Σπ. Βραχωρίτη και Β. Μαστρογιαννάκη έχουν εκτελεστεί και βιντεοσκοπηθεί στον Κήπο και το Αίθριο του Μεγάρου. Ο τίτλος της έκθεσης (από το λατινικό margo, marginis: περιθώριο) παραπέμπει, κατά την κυριολεκτική σημασία του, στις σημειώσεις και πάσης φύσεως σημεία και εικόνες που γράφονται ή σχεδιάζονται από τους αναγνώστες στα περιθώρια βιβλίων και κειμένων – μια πρακτική που ανάγεται, αιώνες πίσω, στις σημειώσεις και τα σχόλια των αντιγραφέων βιβλικών και κλασικών χειρογράφων για λειτουργική και ερμηνευτική χρήση. Αναφέρεται επίσης σε μια ιδιαίτερη εκδοτική κατηγορία, όπου συγγραφείς ή επιμελητές συγκεντρώνουν σύντομα κείμενα, σκόρπιες σκέψεις και αποσπασματικό υλικό.

Στον ορίζοντα της πλούσιας διακειμενικότητας του τίτλου, τα έργα της έκθεσης, στα οποία σημειώσεις περιθωρίου, ως πρώτη ύλη ή αφηγηματική πρακτική, απαντώνται με διαφορετικούς τρόπους και σημασίες, παρουσιάζονται με μια ανοιχτή, αποσπασματική μορφή διατηρώντας την αυτοτέλεια και συγχρόνως διαλεγόμενα μεταξύ τους.
Ο επισκέπτης θα μπορεί να δημιουργήσει τυχαίες, χωρίς αρχή και τέλος, διαδρομές στην έκθεση, ανάμεσα στα 8 διαφορετικά σημεία του Κήπου, όπου οι πέντε βιντεοεγκαταστάσεις προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες και μόνιτορ. Διάρκεια μέχρι 19 09 2021.
 
18 08 2021

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΩΜΑΝΟΥ 
17 11 1947-18 08 2021


Μοιράστηκα μαζί της, τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις αβεβαιότητες της δημιουργίας, όταν προετοίμαζε την έκθεση της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, από όπου και το εικονιζόμενο έργο της, συζητώντας μαζί της για καιρό στο ατελιέ της οδού Σαρανταπόρου. Με συγκίνησε το πάθος μιας ευαίσθητης εικαστικού, απόφοιτης της ΑΣΚΤ και κόρης του ζωγράφου Κωνσταντίνου Ρωμάνου, με ευαισθησίες υψηλών προδιαγραφών στις εκδόσεις και τις αφίσες. Θυσίασε την σημαντική εικαστική της διαδρομή, στηρίζοντας τον σύντροφό της, επίσης σημαντικό καλλιτέχνη, που επί χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όρασης. Η σορός της θα αποτεφρωθεί την Παρασκευή 20 08 2021 στην Ριτσώνα. Καλό σου
ταξίδι Βιργινία.
19 08 2021

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΣΙΩΤΟΣ
19 08 1951-19 08 2021


Αυτό το αγαπημένο χαμόγελο περίμενα να αντικρύσω φτάνοντας με τα πόδια στο πατρικό του σπίτι στην Λίμνη, γνωρίζοντας τις περιπέτειες του με την επάρατο και το πώς το αντιμετώπιζε, πάντα με αισιοδοξία. Είδα τα παράθυρα κλειστά, και τις πολυθρόνες διπλωμένες στη άκρη, μακριά από το τραπέζι που κήπου που περνούσε με την Έρη τις δύσκολες στιγμές, όπως τον έβλεπα περνώντας με το αυτοκίνητο, πιεσμένος από τους πίσω οδηγούς. Στάθηκα στην εξώπορτα ανήσυχος, για κάμποση ώρα, κάνοντας σκέψεις και φέρνοντας στον νου εικόνες μιας ζωής από τα παιδικά χρόνια μαζί με τους γονείς μας, που ήταν αγαπημένοι φίλοι, στην Αθήνα στις γιορτινές ημέρες, στην Ραφήνα τις Καθαροδευτέρες, και στην Λίμνη στις εφηβικές καλοκαιρινές μας διακοπές. Μια ολόκληρη διαδρομή που έκλεισε αιφνίδια ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του, κλείνοντας τα εβδομήντα του χρόνια. Καλό σου ταξίδι καπετάνιε μας. Το χαμόγελό σου θα μας συντροφεύει…
08 09 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΜΗΣ "Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ - 
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ”


Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και σε μετάφραση Τίνας Τσιάτσικα το τελευταίο βιβλίο του αγαπητού αρχιτέκτονα, πολεοδόμου και ιστορικού των πόλεων,Γιάννη Τσιώμη (1944-2018) με τίτλο
«Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της – Η γένεση μιας νεοκλασικής πρωτεύουσας».
Το πεπρωμένο της Αθήνας ήταν παράδοξο: μια μικρή κωμόπολη, με βαρύ ιστορικό παρελθόν, ξεχασμένη όμως στο πέρασμα των αιώνων, γίνεται η καρδιά ενός νέου εθνικού κράτους. Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, η επιλογή της πρωτεύουσας είναι μια ­πράξη αποφασιστικής σημασίας, καθώς σηματοδοτεί τη ρήξη με τη μακρά οθωμανική κυριαρχία. Η αποκατάσταση και η δημιουργία των μνημείων της, η χάραξη του πολεοδομικού της σχεδίου, των αξόνων και των προοπτικών της εκφράζουν τη νέα αποστολή της στο σταυροδρόμι της πολιτικής, της ιδεολογίας και της αισθητικής.
Την επομένη της ελληνικής ανεξαρτησίας, η Αθήνα μεταφέρθηκε στον ίδιο τόπο όπου γεννήθηκε: βρισκόταν εκεί και συνάμα έπρεπε να επινοηθεί. Η ερειπωμένη και θαμμένη αρχαία πόλη αναγορεύεται σε πρωτεύουσα του νέου κράτους από τους Βαυαρούς και, υπό την αιγίδα μιας Ευρώπης ζωογονημένης από την κυκλοφορία ιδεών, τεχνών και επιστημών, γνωρίζει το ξεκίνημα της αναγέννησής της και την είσοδό της στη νεωτερικότητα.
Ο σχεδιασμός της νέας πόλης ανατίθεται σε Γάλλους, Γερμανούς και Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικούς που είχαν σπουδάσει στο Παρίσι, στο Μόναχο και στο Βερολίνο και αντλούσαν έμπνευση από τα έργα μεγάλων μορφών του κλασικισμού, όπως ο Ντυράν ή ο Σίνκελ. Από το 1833, η Αθήνα γίνεται ένα πεδίο εμπειριών που θα ενσαρκώσει εντέλει την ουσία της σύγχρονης πρωτεύουσας και όπου, μέσω της πολεοδομίας, θα αναδειχθεί ένα κίνημα που θα γίνει οικουμενικό: ο νεοκλασικισμός.
Το βιβλίο αυτό, πλούσιο σε εικονογραφικό υλικό από το έργο που κληροδότησαν οι κυριότεροι τεχνίτες αυτού του νέου τόπου εξουσίας —ανάμεσά τους ο Λέο φον Κλέντσε, ο Έντουαρντ Σάουμπερτ και ο Σταμάτιος Κλεάνθης—, δεν ανιχνεύει απλώς την πορεία μιας αστικής εποποιίας· αποτυπώνει παραστατικά το πορτρέτο μιας ηπείρου που την αρδεύουν οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και που στο παράδειγμα της Αθήνας βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει μια «ευρωπαϊκή καλλιτεχνική υπόθεση».

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να διαβάσετε σχετικό κείμενο-κριτική του Χρήστου Γιανναρά στην εφημερίδα Καθημερινή 29 08 2021.
05 09 2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


Δύο χρόνια μετά την πετυχημένη έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Ζογγολόπουλος -Χουλιαράς: ΜΕΣΣΑΝΑ» στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης, επαναλαμβάνεται και φέτος με πρωτοβουλία του Πέτρου Θέμελη, μια νέα ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ με έργα κυρίως νέων με την προσθήκη των Γ Ζογγολοπουλου, Γ. Χουλιαρα, Μ. Γεωργιλακη Δ. Φορτσα, Α. Κοροβέση και των νέων Σ. Λισγαρα Α. Αραπάκη Σ. Σουβατζόγλου Σ. Παναγιωτόπουλου, Λ. Παυλή Α. Χαλυβίδη παλιών μαθητών του Γ. Χουλιαρά στην ΑΣΚΤ, που είχε την ευθύνη της επιλογής τους.

Η έκθεση οργανώθηκε από την εταιρεία Μεσσηνιακων Σπουδών το ίδρυμα Ζογγολόπουλου την Ίριδα Κρητικού και τον Γ. Χουλιαρά. Φιλοδοξία των οργανωτών είναι να γίνει θεσμός η συνεύρεσή κάθε δύο χρόνια των γλυπτών, και να καθιερωθεί η Μεσσήνη σαν ένας αρχαιολογικός χώρος, με οργάνωση πόλης να γίνει φιλικός και να υποδέχεται τη σύγχρονη γλυπτική. Η έκθεση έχει ήδη στηθεί και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Σεπτεμβρίου.
05 09 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ:
NATURA TRANSITA | ΈΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOY ART


Την Τρίτη 21/09, από τις 14:00–21:00 εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη, με τίτλο NATURA TRANSITA | Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Μία έκθεση που πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς.
Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι Μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain (RPS) και έχει ταξιδέψει στον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε 5 πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά σε 5 ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αυστραλία), και σε 2 θαλάσσιους περίπλους (Ιόνιο), διανύοντας συνολικά 92.760 χλμ. και 1329 ναυτικά μίλια, σε 52 χώρες, με 2 υβριδικά οχήματα, 1 αυτοκίνητο υποστήριξης, 2 αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, 1 αυτοκίνητο με αέριο, 2 αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελς, 1 ιστιοπλοϊκό και διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς
Διάρκεια έως 16/10/2021
12 09 2021

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ


Ο Α’ Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 24-26 Σεπτεμβρίου του 2021, Διαδικτυακό Συμπόσιο με τίτλο «Αρχιτεκτονική Δημιουργία και Έρευνα» με τη συμμετοχή Συναδέλφων Μελών Δ.Ε.Π. από όλες τις Σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Το Συμπόσιο διοργανώνεται στην μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου Σταύρου Βεργόπουλου.
Οργανωτική Επιτροπή:
-Απόστολος Καλφόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής (Διευθυντής Α’ Τομέα)
-Δημήτριος Θωμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής.
-Νάντια Καλαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια.
-Σπύρος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής.
-Δημήτρης Φράγκος, Καθηγητής.
Για περισσότερα Κάντε ΚΛΙΚ εδώ
12 09 2021

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚ | ΗΜΕΡΙΔΑ : MATERIAL MATTERS VOL.2


Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek οργανώνει δεύτερη ηµερίδα με τίτλο Material Matters Vol. 2, που θα είναι αφιερωµένη σε ένα σηµαντικό υλικό της ελληνικής βιοµηχανίας µε ιδιαίτερο κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στις εφαρµογές του: το αλουµίνιο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18:30 στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138. Οµιλητές από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design θα αναλύσουν τον ρόλο του αλουµινίου στο προσωπικό τους έργο, µέσα από ενδιαφέρουσες 10λεπτες παρουσιάσεις.
12 09 2021

DOMa ΗΜΕΡΙΔΑ:
Ο MANUEL AIRES MATEUS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ο DOMa, εγκαινιάζοντας μία νέα σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλον τον κόσμο, παρουσιάζει τον Manuel Aires Mateus στην Αθήνα, σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 13 Σεπτεμβρίου, 20:30. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά. Μετά την ολοκλήρωση της θα προσφέρεται κρασί και θα διανεμηθεί στους παρευρισκόμενους το ειδικό τεύχος του DOMa, αφιέρωμα στα έργα που παρουσίασε ο Manuel Aires Mateus. Για τα εισιτήριά σας κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα εδώ. Ο Manuel Aires Mateus (Λισαβόνα, 1963) αποφοίτησε το 1986 από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Λισαβόνας. Ξεκίνησε να εργάζεται με τον Gonçalo Byrne το 1983 και ίδρυσε τη δική του πρακτική με τον Francisco Aires Mateus το 1988. Είναι καθηγητής στο Accademia di Architettura di Mendrisio και στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Προηγουμένως, ήταν καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design, μεταξύ 2002 και 2005. Το έργο του έχει αναγνωριστεί ευρέως, μεταξύ άλλων με την επιλογή του σε διάφορες διοργανώσεις του βραβείου Mies van der Rohe και τη συμμετοχή του γραφείου του επανειλημμένως στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί το ίχνος της προηγούμενης γενιάς των σπουδαίων Πορτογάλων αρχιτεκτόνων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε έναν διεθνή διάλογο. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του γραφείου μπορούμε να βρούμε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπως: House in Alenquer (2001), House in Litoral Alentejano (2003) και House in Azeitão (2003), και άλλα έργα όπως: Rectory of Universidade Nova de Lisboa (2001), Sines Arts Centre (2000) και Santa Marta Lighthouse Museum (2003).
14 09 2021

ΑΙΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στα πλαίσια της προσπάθειας για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μας, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αποφάσισε να καταθέσει Προσφυγή στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου) ώστε να διεκδικηθεί η αναγνώριση του εύλογου της διαμαρτυρίας μας για τον χειρισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων που παρήγαγε το ΠΔ 99/2018 και η σχετική πρόσφατη απόφαση ΣτΕ. Εξελίξεις που εγκαθιστούν διακρίσεις σε βάρος των Αρχιτεκτόνων και (συνακόλουθα) της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής. Η προθεσμία για την υποβολή της Προσφυγής λήγει σύντομα και θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα 2.500 ευρώ (+ΦΠΑ 24%) στο δικηγορικό γραφείο που την έχει αναλάβει. Στη συνέχεια, εφόσον κριθεί από το ΕΔΔΑ παραδεκτή η Προσφυγή και προσδιοριστεί για εκδίκαση, θα πρέπει να καταβληθούν στο δικηγορικό γραφείο 6.000 ευρώ (+ΦΠΑ 24%), καθώς και έξοδα μετάβασης & διαμονής. Λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεών του. Παρακαλούμε όπως καταβάλλετε ειδική δωρεά ποσού που επιθυμείτε στον λογαριασμό του συλλόγου με την αιτιολόγηση ΕΔΔΑ και το ονοματεπώνυμο σας, συμβάλλοντας με την οικονομική αυτή ενίσχυσή σας στην υλοποίηση της απόφασης για την Προσφυγή. Ο λογαριασμός του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στην ATTICA BANK είναι: 85151878 (IBAN: GR6701600650000000085151878). Παρακαλούμε κατά την κατάθεσή σας, στην αιτιολόγηση να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και τον Αριθμό Μητρώου ΤΕΕ, καθώς και αν πρόκειται για συνδρομή ή για δωρεά ή για ΕΔΔΑ και να μας στείλετε το καταθετήριο της τράπεζας στο e-mail του συλλόγου: sadas-pea@tee.gr προκειμένου να σας αποσταλεί η ανάλογη απόδειξη. Βρυσακίου 15 & Κλάδου, 105 55 Αθήνα, τηλ.: 210 3215146 - 210 3215147, www.sadas-pea.gr, e-mail: info@sadas-pea.gr, sadas-pea@tee.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ.
20 09 2021

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΗ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και ο Διονυσης Σοτοβίκης από 23 Σεπτεμβρίου έως 21 Νοεμβρίου 2021 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» παρουσιάζουν Μια έκθεση για το σπίτι του Ροδάκη, μέσα από τη ματιά του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη. Με τίτλο «Το σπίτι του Ροδάκη. Προς μια συναισθηματική δόμηση.»
Η έκθεση μοιράζεται σε δύο χώρους. Στο ημιυπόγειο παρουσιάζονται δύο περίβλεπτα γλυπτά από το σπίτι του Ροδάκη. Μία προσωπογραφία της γυναίκας του και το κεφάλι ενός μυστακοφόρου άνδρα με περικεφαλαία, το οποίο βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού και ενδέχεται να είναι το πορτρέτο του ίδιου του Ροδάκη (δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία του ώστε να το επιβεβαιώσουμε). Στον πρώτο όροφο του μουσείου παρατίθεται μια σειρά ατμοσφαιρικών φωτογραφιών που δείχνουν τη σημερινή κατάσταση του σπιτιού και την ιδιαίτερη αύρα που αυτό αποπνέει.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και εικαστικών δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ /Διάρκεια έκθεσης: 23 Σεπτεμβρίου – 21 Νοεμβρίου 2021 /
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
21 09 2021

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, 
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ

Ο κόσμος του Λαϊκού Τραγουδιού είχε σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου του 2021 μια τεράστια απώλεια με το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συλλέκτη και ερευνητή Σπύρου Παπαϊωάννου. Ο Σ.Π. γεννήθηκε πριν από 86 χρόνια στην Παλιά Κοκκινιά. Σπούδασε στο ΕΜΠ πολιτικός μηχανικός. Ζούσε και εργαζόταν, από τη δεκαετία του '60, στην Αθήνα (Αρχικά στην οδό Ξενοκράτους και αργότερα Στρατιωτικού Συνδέσμου).
Το μεγάλο του πάθος ήταν το μικρασιάτικο και το ρεμπέτικο τραγούδι. Υπήρξε ο μεγαλύτερος και ο πιο έγκυρος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών, αλλά και κάθε είδους ντοκουμέντων: Πολλών χιλιάδων φωτογραφιών του παλιού Πειραιά και της Σμύρνης, καρτών, αμέτρητων βιβλίων και παλαιών εφημερίδων και περιοδικών.
Στη δεκαετία του '80 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στο Β΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έμειναν ιστορικές. Έφερε στην επιφάνεια το "Τραγούδι της Άμυνας" (Της Αμύνης τα παιδιά), το οποίο έδωσε στον Ξαρχάκο ο οποίος το χρησιμοποίησε στη μουσική της ταινίας "Το Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρη. Επίσης τροφοδότησε με υλικό τη Χαρούλα Αλεξίου στην πρώτη της προσπάθεια να δισκογραφήσει παλιά μικρασιάτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, στη δεκαετία του '70.
Δημοσίευσε δεκάδες άρθρα και το 2006 εξέδωσε το βιβλίο ο Πειραιάς και το Ρεμπέτικο Τραγούδι, με πάρα πολύ υλικό από το πολύτιμο αρχείο του.
Υπήρξε ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, σοβαρός, ευγενής, γενναιόδωρος και αφιλοκερδής συμπαραστάτης και αρωγός των νεότερων ερευνητών και μελετητών του ρεμπέτικου τραγουδιού, των δημοσιογράφων και των ρααδιοτηλεοπτικών παραγωγών. Ήταν ένας Πρίγκηπας, όπως τον αποκαλούσε ο Κώστας Χατζηδουλής.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 10 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι στην ΕΡΤ .Πρώτη σειρά: η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα, ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ο ζωγράφος και φίλος του Σπύρου, Βαγγέλης Μαρίνος. Στη δεύτερη σειρά ο Σπύρος Παπαϊωάννου και ο κιθαρίστας και μπαγλαματζής Μπάμπης Μαλίδης. Πϊσω ο ντράμερ Τάκης Καλλέργης.
22 09 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 260 |ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 260), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, με μια σειρά από εξοχικές κυρίως κατοικίες και μια συνέντευξη με την Εrieta Αttali. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει: INTERVIEW: Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος - Εrieta Αttali / FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - Roland Garros - Nέο γήπεδο τένις Simonne-Mathieu στο Παρίσι | Marc Mimram Architecture Ingénieurie // ARCHITECTURE: - Calpak - Μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο | Schema Architecture & Engineering / - ∆ιπλοκατοικία στη Φιλοθέη | BLP Architects / - Η_50 - Κτίριο κατοικιών στην Αθήνα | 314 Architecture Studio / - T-house Μονοκατοικία στην Παιανία | Βασίλειος Ντόβρος / - Εξοχική κατοικία στη Μύκονο | Maria Kardami Design Studio / - Kατοικία στη Σίφνο | Apk Architects // INTERIOR DESIGN: - Αναδιαµόρφωση µονοκατοικίας στο Ψυχικό | Α-ΤΕΑΜ / - Κτίριο γραφείων στην Αθήνα | Tsolakis Architects / - Κ75 Private Offices - Κτίριο γραφείων στην Αθήνα | ΝΑΜΑarchitects // CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος- Μωσαϊκά

27 09 2021

Η EXPO 2020 ΣΤΟ DUBAI ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ASIF KHAN

29 09 2021

ΒΑΣΙΛΗ ΣΓΟΥΤΑ: «ΕΝΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ»


Το νέο βιβλίο του Βασίλη Σγούτα, «Ενας Αθηναίος για την πόλη του», είναι γραμμένο από έναν αρχιτέκτονα που γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Αθήνα. Χωρίς δεσμεύσεις και πολιτικά ορθές αναστολές, λέει αλήθειες που συχνά μένουν κάτω από το χαλί. Γιατί γράφτηκε αυτό το βιβλίο όταν διαχρονικά έχουν γραφτεί τόσα πολλά για την Αθήνα; Είναι ανεξάντλητο το κεφάλαιο «Αθήνα»; Ναι, είναι ανεξάντλητο. Και πάντα θα είναι.

Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει σκέψεις για το παρόν, αλλά και για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της Αθήνας. Διαβάζοντάς τις, και παρά τις όποιες αρνητικές πτυχές της καθημερινότητας, είναι πιθανό να ενισχυθεί η πεποίθηση των περισσοτέρων από εμάς ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη μοναδική πόλη. Και ότι αυτή πάντα θα μας χαμογελάει μέσα από εικόνες και οπτικές γωνίες που μιλάνε στον καθένα μας διαφορετικά.

Χωρισμένο σε ενότητες και σε φαινομενικά ανεξάρτητα μεταξύ τους επιμέρους θέματα, όλα τα κείμενα μαζί συνθέτουν, αθροιστικά, μια συνολική εικόνα και μια συνολική θεώρηση. Στόχος της εικονογράφησης είναι να συμπληρωθούν τα κείμενα με ματιές στον περίγυρό μας, ματιές σε γνωστά και σε λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης.

Γραμμένο για όλους τους Αθηναίους που νοιάζονται για την πόλη τους, το βιβλίο περιλαμβάνει και απόψεις για έργα που έχουν γίνει ή που προγραμματίζονται, καθώς και για την πολεοδομική, λειτουργική και κοινωνική πραγματικότητα της Αθήνας. Αν η ανάγνωση όλων αυτών των επιμέρους παρατηρήσεων αποτελέσει έναυσμα για δράσεις προς όφελος αυτής της πόλης, ο σκοπός του βιβλίου θα έχει επιτευχθεί.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον.
05 10 2021

BLIND ADAM: “THE END AFTER BEFORE” ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ BIOS


Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2021 στις 18:00 στο Υπόγειο του BIOS, Πειραιώς 84, παρουσιάζονται τα “βλάσφημα” έργα του Blind Adam που είχαν αρχικά εγκατασταθεί στην κατακόμβη της Ρωσικής εκκλησίας τον περασμένο Μάιο, και αφού λογοκρίθηκαν από τον κλήρο, η εκδήλωση ματαιώθηκε. Με την υποστήριξή του Οργανισμού ΝΕΟΝ η Μαρία Μαραγκού επιμελείται και παρουσιάζει την δουλειά του Blind Adam [Θάνου Κυριακίδη], που επιχειρεί με την έκθεση αυτή με τίτλο THE END. AFTER BEFORE να φωτίσει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο και το χθόνιο καθώς και την αιώνια αναμέτρηση των δυνάμεων του καλού και του κακού, εντός του. Την αφήγηση της συνθέτουν μία σειρά από γλυπτικά έργα που προσπαθούν να αφυπνίσουν το υπαρξιακό και φαντασιακό πεδίο του θεατή. Τα υλικά τους, τόσο φυσικά (κοράλλια, κοχύλια, ηφαιστειογενείς πέτρες, σφουγγάρια, οστά, ξύλα) όσο και τεχνητά (PVC, καουτσούκ, σίδερο, αλουμίνιο), έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να μην είναι ευδιάκριτη η αρχική τους μορφή. Ο καλλιτέχνης επινοεί κόσμους ενωμένους με κλωστή, πλέκει, ζωγραφίζει, συναρμολογεί, δημιουργεί μεγάλες και μικρές γλυπτικές εγκαταστάσεις στους χώρους που, έχει ψηλαφίσει και οργανώσει με την αφή.
Ώρες επίσκεψης 6:00 -10:00 μμ (ΤΕΤ, ΠΕΜ, ΠΑΡ, ΣΑΒ, ΚΥΡ). Διάρκεια έκθεσης μέχρι 14 11 2021
05 10 2021

ARCHISEARCH PORTFOLIO REVIEWS 2021 – OPEN CALL


Tο Archisearch & η Design Ambassador απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση υποβολής Portfolio για συμμετοχή στα Online Archisearch Portfolio Reviews II.
Στο πλαίσιο της δράσης Archisearch Career Days, τα Archisearch Portfolio Reviews που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2020, διοργανώνονται ξανά μετά από ένα χρόνο και 250 περίπου συμμετοχές, με σκοπό την υποστήριξη των νέων αρχιτεκτόνων, στο ξεκίνημά τους.
Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι εταιρείες που στηρίζουν την δράση αυτή και τους νέους αρχιτέκτονες.

Το Portfolio είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αίτησης ενός αρχιτέκτονα|σχεδιαστή σε μεταπτυχιακές σπουδές ή σε αναζήτηση εργασίας και αποτελεί την “ταυτότητα” του υποψηφίου.

Τα Portfolio Reviews προσφέρουν την ευκαιρία σε φοιτητές και αρχιτέκτονες|σχεδιαστές εσωτερικών χώρων|designers να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς μεταπτυχιακές|διδακτορικές σπουδές ή επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα portfolio reviews, μπορούν να βοηθήσουν τους νέους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να αναπτύξουν και να εξελίξουν τη δουλειά τους, ενώ συμβάλλουν στη δικτύωσή τους με άλλα μέλη της κοινότητας του σχεδιασμού και αποτελούν ένα πολύτιμο feedback.

Τα Archisearch Portfolio Reviews, θα πραγματοποιηθούν και τη φετινή χρονιά οnline με τηλεδιάσκεψη μέσα από πλατφόρμες όπως είναι το ZOOM και το SKYPE τα οποία θα πρέπει να έχουν ήδη εγκατασταθεί από τους reviewers και τους ενδιαφερομένους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πλατφόρμες όπως Whatsapp κατόπιν συνεννόησης με τους Reviewers.

Στη φετινή, δεύτερη, διοργάνωση έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι επαγγελματίες αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, designers, επιμελητές εκθέσεων και καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η δράση αυτή αναπτύσσεται μέσα από μία σειρά ατομικών συναντήσεων και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία προσωπικών και επαγγελματικών επαφών.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

09 10 2021

ΝΑΥΣΙΚΑ ΤΖΑΝΟΥ: ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ | THE ANALOGUE COLLECTION


Η έκθεση της Ναυσικάς Τζάνου με τίτλο «συλλογή αναλογίες | the analogue collection» παρουσιάζει την πρώτη της επαφή, ως εικαστικού, με το κοινό, και αφορά σε έργα giclée -υψηλής ποιότητας ψηφιακών μεταξοτυπιών- που δημιούργησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, με αφορμή την επιθυμία της να συνοδέψει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του 2006, προς φίλους και συνεργάτες της. Σύντομα, η ενασχόληση αυτή εξελίχθηκε σε χειμαρρώδη δημιουργικότητα, με πηγή έμπνευσής μορφές της μυθολογίας (Κύκλωψ, Ιανός, Κένταυρος, Νηρηίς) και της φύσης (Ήλιος, Σελήνη,Terra, Ανθός, Όρνιθες) και έναυσμά η επεξεργασία προσωπικών βιωμάτων (Άδης, Μέδουσα, Μελαγχολία).

Το Tales in Tiles–experience store (Τάιχμαν 2, 11741, Κουκάκι) που παρουσιάζεται έκθεση είναι ένας καινούριος χώρος δημιουργίας και εμπειριών που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη δημιουργία, την τέχνη και τη διάθεση προϊόντων Ελλήνων κυρίως δημιουργών. Ο σχεδιασμός του χώρου, έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ναυσικάς Τζάνου.

Εγκάινια την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου | 12:00 – 21:00 | Διάρκεια έκθεσης από 14/10/2021 έως 14/11/2021

09 10 2021

ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΣΟΝ-ΜΙΛΣΑΝΗ: «ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΑΚΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου με θέα την Ακρόπολη στην οδό Πραξιτέλους 40 στον 7ο όροφο θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή με τίτλο «Που ήσουν Μαρία Ζαμπάκο» που προφανώς αναφέρεται στην Βρετανίδα καλλιτέχνιδα και μοντέλο ελληνικής καταγωγής Μαρία Κασσαβέτη Ζαμπακού ( Maria Kassaveti Zambaco, αρχικό όνομα Μαρία Τερψιθέα Κασσαβέτη/Marie Terpsithea Cassavetti, 29 Απριλίου 1843, Λονδίνο – 14 Ιουλίου 1914, Παρίσι). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η σκηνοθέτης Ανδρομάχη Μοντζολή, η Ελένη Κεκροπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβαστούν από την ηθοποιό και συγγραφέα Τζένη Καλλέργη.

11 10 2021

ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: «ΣΚΙΕΣ» | ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ELEFTHERIA TSELIOU GALLERY


Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση έκθεση της Ρένας Παπασπύρου με τίτλο 'Σκιές', που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος στην Eleftheria Tseliou Gallery, στην οποία παρουσιάζονται έργα απο τη δεκαετία του 70, πολλά απο αυτά για πρώτη φορά. Τα έργα αυτά αποτελούν την αρχή για την ενότητα 'Επεισόδια στην Ύλη', το καθοριστικό κεφάλαιο στη μεγάλη πορεία της εμβληματικής Ρένας Παπασπύρου. Οπτικοακουστική εγκατάσταση: Μάκης Φάρος. Διάρκεια έως 4 Δεκεμβρίου 2021.

11 10 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 261|ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 261), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό, με μια σειρά από εξοχικές κυρίως κατοικίες και μια συνέντευξη με την Εrieta Αttali. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει: INTERVIEW: Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος - - LASSA Architects

/ FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - - Wetland, Εθνικό Περίπτερο ΗΑΕ, 17η Biennale Αρχιτεκτονικής, Βενετία 2021 / PROJECT: - Νήµατα µνήµης | Αριάδνη Βοζάνη, Εβίτα Φανού / ARCHITECTURE: - Say Hotel στο Κεφαλάρι | A&M Architects / - ΚHI House στη Μεθώνη | Lassa Architects / - House 27 στην Κύπρο | Λαµπριανού Κουτσόλαµπρος Αρχιτέκτονες / - Μονοκατοικία στη Λάρισα | Τo the point architects / - Garden Villa Μονοκατοικία στη Φιλοθέη | ∆ηµήτρης Μουστρούφης / INTERIOR DESIGN: - - Κατοικία διακοπών στην Αράχωβα | Maria Kardami Design Studio / - Max Mara Γραφειακός χώρος στην Αθήνα | Makridis Associates / - Bosonis Art & Flowers, Eταιρία διοργάνωσης event στην Kεφαλονιά | L Architects / CURRENT TRENDS: Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος - Θερµοµόνωση.

11 10 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 

ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ DOMa

Στο πέμπτο τεύχος του περιοδικού DOMa δημοσιεύεται αρχειακό υλικό από έργα των Aires Mateus, Atelier Fanelsa και Zara Pfeifer, Atelier Bow-Wow, Tsukamoto Laboratory και Small Earth Association, Christ & Gantenbein και Barozzi Veiga.
Το περιοδικό είναι δίγλωσσο και εκδίδεται σε τρία τεύχη ετησίως.

11 10 2021

Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΜΑΝΙΔΑΚΗ


Με ένα πραγματικά ευρηματικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, ίσως το καλύτερό της, παρακολουθήσαμε χθες στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την παράσταση ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Σε ένα δαιμόνιο σπίτι-μετεωρίτη, που μετασχηματίζεται με απρόσμενες συνδυαστικές, διαιρούμενο, και μετακινούμενο, ενίοτε και περιστρεφόμενο επί της σκηνής, άλλοτε αργά και άλλοτε με φρενήρεις ρυθμούς, με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων μέσα στο σκοτάδι, από τους ίδιους τους ηθοποιούς (Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη), που παράλληλα με την εξαιρετική τους υποκριτική ερμηνεία, λειτουργούν και ως άξιοι χειριστές του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα ευέλικτου σκηνικού.

Η Μανιδάκη συνεχίζει με επιτυχία και εξελίσσει το concept του αυτόνομου κουτιού στα σκηνικά της, που αυτή την φορά αποτελεί πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό, εικαστικό και τεχνολογικό επίτευγμα σε μια καλοκουρτισμένη και τολμηρή παράσταση, που ενισχύεται με την πολύ καλή ζωντανή μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και τους φωτισμούς της Felice Ross.

15 10 2021

"26 ΧΡΟΝΙΑ BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, ανοίγει (χωρίς εγκαίνια) η έκθεση που οργανώνει το Ελληνικό Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) Ινστιτούτο με τίτλο 26 χρόνια Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων". Η θεσμοθέτηση της Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων ήταν μία από τις πρώτες δραστηριότητες του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) το 1995. Έκτοτε, στις Biennale του Ινστιτούτου, από την 1η μέχρι την φετινή 10η, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από χίλιοι αρχιτέκτονες, με διαφορά μεταξύ τους μεγαλύτερη από μία γενιά.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν στην 1η Biennale και τα έργα που παρουσιάστηκαν τότε, κάτω από ένα σύγχρονο πρίσμα. Όπως την 1η Biennale σχεδίασαν το 1995 οι νέοι τότε αρχιτέκτονες Νίκος Βρατσάνος και Νάντια Κούλα μαζί με τον Απόστολο Βέττα, τον σχεδιασμό της έκθεσης του 2021 σήμερα ανέλαβαν οι νέοι αρχιτέκτονες Κωσταντής Κίζης και Τσαμπίκος Πετράς, με επιμέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΑ.

Φωτογραφίες από τα έργα των αρχιτεκτόνων, που είχαν πρωτοπαρουσιαστεί το 1995, θα εκτεθούν δίπλα σε σημερινές φωτογραφίες των ιδίων, παράλληλα με φωτογραφίες ενός σύγχρονου έργου επιλογής τους, το οποίο σηματοδοτεί την διαδρομή τους.

Την τιμητική αυτή αναφορά στην 1η Biennale μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, που επιμελείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ι.Α., θα ακολουθήσει η έκθεση της 10ης Biennale, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου

18 10 2021

ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ:
“RECONSTITUTION” |
ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOY ART


Την Πέμπτη 21/10, από τις 15:00–21:00 εγκαινιάζεται στην a.antonopoulou art, η έκθεση του Βαλέριου Καλούτση (1927-2014) «Reconstitution» που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Η έκθεση επικεντρώνεται σε ζωγραφικά έργα της περιόδου 1976-1984. Ο Βαλέριος Καλούτσης μελέτησε συστηματικά το είδος της τοπιογραφίας μέσα από το σχέδιο και σε συνδυασμό με τη φωτογραφία.

Ο τίτλος της έκθεσης («Ανασύσταση») αναφέρεται στις μεταμορφώσεις και παραλλαγές ενός τοπίου, στον τρόπο που αυτό ανασχηματίζεται με τεχνικά μέσα. Το 1992 ο Καλούτσης έγραφε για αυτή την ενότητα έργων: «Το στοιχείο Φύση είναι πάντοτε το ξεκίνημα της δημιουργίας μου και κατέχει την κεντρική ιδέα που γύρω της πλάθεται το έργο μου. Αφήνοντας πίσω σιγά-σιγά την τεχνολογία που με βοήθησε αρκετά στις διάφορες αναζητήσεις μου και κρατώντας μόνο τη φωτογραφία σαν βασικό υλικό, αρχίζω μία νέα σειρά έργων που η πραγματική φύση, ιδωμένη με τον φωτογραφικό φακό -το τεχνητό μάτι- εξελίσσεται σε μια φανταστική φύση, ιδωμένη με το μάτι του καλλιτέχνη. Η διαδικασία: Ξεκίνημα η φωτογραφία, πέρασμα απόκολλάζ, συνδυασμός φωτογραφιών, επέμβαση με μολύβι και χρώμα και το φτάσιμο με καθαρά ζωγραφικά μέσα στην απεικόνιση ενός καινούργιου τοπίου που ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον υπέρ-ρεαλισμό. Τοπία με διάφορα πετρώματα, σχηματισμοί βράχων που περνώντας διαδοχικά από διάφορα στάδια στον ίδιο πίνακα αλλάζουν σχήματα ή εκμηδενίζονται, δάση που μετατρέπονται σε άγονες εκτάσεις. Το υπόβαθρο είναι το χαρτί σε μικρές ή μεγάλες διαστάσεις και τα υλικά εκτός της φωτογραφίας: μολύβι, παστέλ, χρώματα ακρυλικά».

Η έκθεση «Reconstitution» περιλαμβάνει έργα που απεικονίζουν σύνθετα τοπία, γεωλογικές μεταμορφώσεις, βουνά, πέτρες, βράχους, τριαντάφυλλα και κύματα. Λάτρης της φύσης και δεινός περιπατητής, ο Καλούτσης εμπνέεται από τα βουνά και τις παραλίες της Κρήτης, αλλά και από το τοπίο της Προβηγκίας, την οποία επισκέπτεται τακτικά. Επεμβαίνοντας στη φύση με τα μολύβια του, αναδεικνύοντας την τεχνητή της όψη, ο καλλιτέχνης σχολιάζει την απερίσκεπτη καταστροφή της από τον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καλούτσης ήταν ίσως ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που ασχολήθηκε στη δουλειά του με τις επιπτώσεις της Ανθρωποκαίνου. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στα κείμενά του, η κεντρική ιδέα των έργων του ήταν πάντα «minerale»: Άβυσσος, Πετρώματα, Κατολισθήσεις, Καταστροφές, Ρωγμές στο έδαφος, Έρημες εκτάσεις, Κατεστραμμένες πόλεις. Μπροστά στα σχέδια και στις φωτοσυνθέσεις του Καλούτση αισθάνεσαι υπνωτισμένος και μαγεμένος, όπως όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα απόκρημνο, μυσταγωγικό τοπίο.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Διάρκεια έως 27/11/2021

18 10 2021

ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ : «ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ» ΣΤΗΝ GALLERY SKOYFA


Ένας από τους διασημότερους ιππότες και τους πλέον δημοφιλείς αιθεροβάμονες της παγκόσμιας λογοτεχνίας- ο Δον Κιχώτης – “κατακτά” το νου, την καρδιά και τον χρωστήρα ενός σπουδαίου δεξιοτέχνη της γραμμής, του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Tο αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης μάχης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στην καινούρια έκθεση του ζωγράφου “Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη” που εγκαινιάζεται στις 21 Οκτωβρίου στη Γκαλερί Σκουφά. Eγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2021.

19 10 2021

ΘΕΟΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ: «ΙΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ», ΔΙΑΛΕΞΗ


Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο "Οι Διαλέξεις του Φουαγιέ" που πραγματοποιούνται από την Βιβλιοθήκη Marie Blanche και διοργανώνονται από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ και την Περιφέρεια Αττικής, την Πέμπτη 21 10 2021 στις 19:00 ο αρχιτέκτονας Θεοκλής Καναρέλης μιλά για τους ιερούς χώρους.


19 10 2021

ΕΝΕΤΙΚΑ ΝΕΩΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ &ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ / ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου μας στην προγραμματική συνεργασία μας για την Έρευνα και Τεκμηρίωση για τα Ενετικά Νεώρια των Χανίων και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων οργανώΝΟΥΝ συνέδριο στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τεκμηρίωσης του συγκροτήματος των θόλων, στις 22, 23 και 24 Οκτωβρίου, με ομιλίες για το κοινό το Σάββατο 23 Οκτωβρίου. Για το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

19 10 2021

“ΔΕΘ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ” ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ένα άρθρο του Νίκου Καλογήρου δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στην εφημερίδα Καθημερινή, με μία ενδιαφέρουσα και πολύ καλά τεκμηριωμένη τοποθέτηση για την ανάπλαση ΔΕΘ και την περιγραφή και αξιολόγηση της βραβευμένης λύση της ομάδας αρχιτεκτόνων Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και της Ελενας Σταυροπούλου, που ίσως είναι και η μοναδική ουσιαστική αναφορά στο θέμα, ειδικά μετά τις τόσες αντιδράσεις που προηγήθηκαν. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο.

25 10 2021

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, ώρα 18.00-22.00, εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η έκθεση της Άννας Φιλίνη, με μία Φρίζα με 12 εικόνες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που έγινε μέσα σε 15 μήνες από τον Ιούνιο του 2020. «Θέλησα να κάνω ένα ζωγραφικό έργο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως ανάγκη για δημιουργία γεννημένη μέσα από τα γεγονότα και τη σημασία αυτής της επανάστασης, της μόνης επανάστασης στην Ευρώπη που κατάφερε να νικήσει μετά τη γαλλική στην αρχή του 19ου αιώνα», λέει η Άννα Φιλίνη στο βιβλίο της (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ασίνη» στις αρχές Νοεμβρίου).

Η ζωγραφική ενότητα της Άννας Φιλίνη, σημειώνει η Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια-Ιστορικός Τέχνης, διαλέγεται με τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα και τους τόπους της αγωνιστικής κινητοποίησης του ‘ 21, στο πλαίσιο της ιστορικής διαχρονίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Την αποτελούν δώδεκα συνθέσεις, στις οποίες παρελαύνουν Έλληνες αγωνιστές του1821 μαζί με τον Θησέα, τον Σίμωνα Μπολιβάρ και τον Στρατηγό Σαράφη, Έλληνες και ξένους ποιητές και τον Δομήνικο θεοτοκόπουλο. Ανάμεσά τους, ανώνυμες γυναίκες, από το Μεσολόγγι, τη Χίο και την Κύπρο, θρηνούν, μια Σουλιώτισσα πολεμά με το μωρό στην αγκαλιά, μια καλογριά συντροφεύει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η προσωποποιημένη Ελευθερία του Ευγενίου Ντελακρουά απευθύνει τον χαιρετισμό της γαλλικής σημαίας στην ελληνική, μεταφέροντας το μήνυμα του διαφωτισμού. Παράλληλα, εμφανίζονται οι Φιλέλληνες, Μπάυρον και Μάγιερ, ο Μινώταυρος και ο «καταραμένος» όφις. Τέλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας έρχεται να ορίσει την λειτουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Σε μια Ελλάδα που εκτείνεται από τα μικρασιατικά παράλια και την Κύπρο μέχρι τα νησιά, εγγράφεται η ιστορία του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Διάρκεια έκθεσης 2 – 18 Νοεμβρίου 2021, Καθημερινά : 18.00 – 20.00, Ελεύθερη είσοδος.
31 10 2021

«ΜΑΡΘΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ»: ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΙΚOΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΔΑΚΗ


Η μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους «Ελεύθερους πολιορκημένους»

Το νέο μουσικoποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του Νίκου Ξυδάκη σε λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη κάνει πρεμιέρα στην GNO TV, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το έργο, ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, βιντεοσκοπήθηκε την περασμένη άνοιξη χωρίς την παρουσία κοινού και έρχεται στην οθόνη σας αποκλειστικά μέσω του nationalopera.gr/GNOTV από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Η μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους «Ελεύθερους πολιορκημένους», βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μουσικοποιητικής σύνθεσης που επιχειρεί να αποδώσει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης, την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου την άνοιξη του 1826 – ιδωμένη, αυτή τη φορά, από τη γυναικεία σκοπιά.

Τη Μάρθα ερμηνεύει η Ειρήνη Δερέμπεη, μια πολυσχιδής και εκφραστική ερμηνεύτρια της ελληνικής μουσικής, και τον Αφηγητή ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχουν το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες, το POLIS Ensemble, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και η Σοφία Ευκλείδου στο βιολοντσέλο.

To έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» βασίζεται σε δυο πηγές που ακροβατούν με δημιουργικό τρόπο ανάμεσα στο λαϊκό και το λόγιο, τα ανεκτίμητα Ενθυμήματα του αγωνιστή του 1821 και ιστορικού Νικόλαου Κασομούλη, στον οποίο οφείλουμε την από πρώτο χέρι αφήγηση των γεγονότων της πολιορκίας, και τη σπαρακτική ποιητική μετουσίωση των ιστορικών συμβάντων της Εξόδου του Μεσολογγίου από τη μεγαλοφυΐα του Σολωμού, στίχοι από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του οποίου παρεμβάλλονται εμβόλιμα στο έργο. (πηγή: https://www.elculture.gr/)
07 11 2021 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 158


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ, με ενδιαφέρουσα ύλη.

Περιλαμβάνονται κείμενα από τους: Αριστείδη Αντονά, Doxiadis+, Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτριο Θωμόπουλο, Δημήτριο Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο, Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, Λυδία Καλλιπολίτη και Μάνθα Ζαρμακούπη. Επίσης, συμμετέχουν με έργα τους οι: Gramazio Kohler Research ETH Zurich, Façade, G&A Evripiotis, Katerina Tsigarida Architects, Κοκκίνου-Κούρκουλας, Point Supreme, en-route-architecture—, Klab Architecture, Barespace, Θανάσης Μάνης & Ηλίας Πίτσιος, Δ. Καραμπέλια - Divercity Architects - Δ. Λάππας, Άρης Σφήκας και Neiheiser Argyros.
Τέλος, φιλοξενούνται φωτογραφίες του Μπάμπη Λουϊζίδη και παρουσιάζεται μία εγκατάσταση των qoop.
07 11 2021

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923-1981
ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ, ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ


Με πρωτοβουλία του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), συγκροτήθηκε και δημοσιοποιείται το «Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων», αρχίζοντας από τις διπλωματούχους της περιόδου 1923-1981.

Eβδομήντα έξι Ελληνίδες αρχιτέκτονες απευθύνονται στο Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, και (αυτο)βιογραφούνται με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας.

Με το εγχείρημα αυτό, το οποίο έτυχε της θετικής αξιολόγησης και της αρωγής του ΥΠΠΟΑ, έρχεται στο φως η μέχρι σήμερα άγνωστη συμβολή των γυναικών συναδέλφων στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, στα κοινωνικά προγράμματα ανοικοδόμησης, στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια και σε πολλούς άλλους τομείς του δομημένου χώρου, αλλά και η εντεινόμενη παρουσία τους στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, την ιστοριογραφία και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Τεκμηριώνεται, με άλλα λόγια, η συμβολή των γυναικών αρχιτεκτόνων τόσο στη μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή όσο και στην παιδεία, στον εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής σκέψης και τέλος στη συμμετοχή τους στο ελεύθερο επάγγελμα, με συνήθως αφανή αλλά καθοριστικό τρόπο.

Στόχος του Αρχείου δεν είναι μόνο η καταγραφή του άγνωστου έργου των Ελληνίδων αρχιτεκτόνων, αλλά και η ανάδειξη της προσωπικότητάς τους, ο αγώνας τους να συνδυάσουν πολλαπλούς ρόλους ως σύζυγοι και μητέρες, ο υψηλού επιπέδου επαγγελματισμός τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, η συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες.

Οι περισσότερες αρχιτέκτονες του Αρχείου αυτοβιογραφούνται, μιλούν για τα νεανικά και τα φοιτητικά τους χρόνια και όχι μόνο για την επαγγελματική τους διαδρομή. Στις περιπτώσεις που κάποιες δεν βρίσκονται εν ζωή, τα βιογραφικά κείμενα δόθηκαν από τις/τους απογόνους τους ενώ τα στοιχεία για το έργο τους συμπληρώθηκαν με αρχειακή έρευνα.

Το Αρχείο είναι δυναμικό καθώς διαρκώς θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται. Με νέα στοιχεία στις υπάρχουσες αναρτήσεις, με καινούργιες αναρτήσεις για συναδέλφισσες που δεν έχουν ακόμα περιληφθεί και εφόσον το επιθυμούν, καθώς και με τη συμπερίληψη γυναικών αρχιτεκτόνων των νεότερων γενιών.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙκ εδώ.
15 11 2021

ΑΝΤΟΛΦ ΛΟΟΣ: «ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ» ΚΑΙ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»


150 χρόνια από τη γέννησή του, ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Άντολφ Λόος παραμένει επίκαιρος και αινιγματικός και τον τιμούμε με τη κυκλοφορία των δοκιμίων του, «Διάκοσμος και έγκλημα» και «Αρχιτεκτονική», σε μετάφραση του Θόδωρου Παρασκευόπουλου, επιμέλεια του Παναγιώτη Τουρνικιώτη και επίμετρο του Γιώργου Σαγκριώτη. Το μανιφέστο της αρχιτεκτονικής, από τις εκδόσεις ΝΗΣΟΣ, θα το βρείτε από σήμερα, στα βιβλιοπωλεία! Και στην εισαγωγή του βιβλίου ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης σημειώνει:
«Έχουμε πολλούς λόγους να ανατρέξουμε στο έργο του Άντολφ Λόος στις μέρες μας, πέρα από τα μαθήματα ιστορίας: πρώτα απ’ όλα, για την αρχιτεκτονική των κατοικιών του, που άφησε εξαίρετα δείγματα, κυρίως στη Βιέννη, αλλά και για τη μνημειακή αστική αρχιτεκτονική του, που περιορίστηκε στα σχέδια· για τα κείμενα πολιτισμικής κριτικής του, μικρά δοκίμια στον ημερήσιο Τύπο, και μεγαλύτερα δοκίμια για την αρχιτεκτονική, τον τρόπο ένδυσης, τη μουσική που συγκέντρωσε στα δύο βιβλία του· για τη θεωρητική συγκρότηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως Raumplan, δηλαδή ως σχεδίου στον χώρο· και, τέλος, για το αποτύπωμα της παρουσίας του στο αστικό περιβάλλον της Βιέννης και του Παρισιού, που τον κατέστησε προσωπικότητα με κύρος και εμβέλεια, πριν αποσυρθεί, σχεδόν κωφός, σαν τον Μπετόβεν, στην αιωνιότητα».

15 11 2021

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: «ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»


Στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2021 η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ σε στνεργασία με το do.co.mo.mo.Greece, οργανώνουν Επιστημονική Συνάντηση στην αίθουσα Καυτατζόγλου του συγκροτήματος Πατησίων, με θέμα «Οι Χώροι του Μοντέρνου στην Ελλάδα». Επιστημονική επιτροπή: Η. Κωνσταντόπουλος, Α. Κωτσάκη, Ν. Πατσαβός, Κ. Τσιαμπάος και Οργανωτική Επιτροπή: Ν Θεοδωροπούλου, Σ. Μαρτίνος, Ε. Μπενίση, Κ. Τσιαμπάος . Δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής στο https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=m479690cd9c11e452dfdc9b7c824e17fb. Για περισσότερα και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.

ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ:Η ΑΘΕΑΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Tο βιβλίο «Η αθέατη εργασία των γυναικών στη συγκρότηση της πόλης - Όψεις της Αθήνας μετά τη μεταπολίτευση», επιχειρεί μια προσέγγιση της πόλης μέσα από την αθέατη, μη αμειβόμενη και υποτιμημένη εργασία των γυναικών. Η εργασία αυτή, που επιτελείται ως «αγάπη, προσφορά και φροντίδα», καθιστά την πόλη και επιμέρους περιοχές της χώρο βιώσιμο και βιωμένο, στον οποίο εγγράφονται κύκλοι επένδυσης κεφαλαίου και πραγματοποίησης κερδών, συγκροτούνται ανεκτές, αν και συχνά δύσκολες, συνθήκες ζωής, οικοδομούνται τρόποι συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής.

Η έρευνα εστιάζει ρητά στον κόσμο των γυναικών, χωρίς να συμμερίζεται κοινότοπες αντιλήψεις για μια σταθερή και σχεδόν ακίνητη έμφυλη ταυτότητα. Αντίθετα, μέσα από την οπτική του χώρου ως πεδίου (συν)ύπαρξης της πολλαπλότητας και την εστίαση στην Αθήνα (από τη Μεταπολίτευση μέχρι την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), αναδεικνύονται οι μεταλλασσόμενες ιδέες για το τι συγκροτεί τις «γυναίκες» σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, καθώς και οι προσωπικοί και συλλογικοί προσδιορισμοί που επιχειρούν διαφορετικές γυναίκες μέσα από συγκεκριμένους συνδυασμούς δημόσιου και ιδιωτικού/προσωπικού, κίνησης και στάσης (ή και εγκλωβισμού), αποδοχής και απόρριψης καθιερωμένων απόψεων και πρακτικών, καθημερινών ανατροπών και συλλογικών αγώνων.

Όλα τα παραπάνω, εντέλει, οδηγούν σε σύνθετες έμφυλες υποκειμενικότητες, αλλά και διαμορφώνουν αστικότητες, που διερευνώνται σε συγκεκριμένα χωρικά και χρονικά συμφραζόμενα: στο Πέραμα τα χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας, στην Ηλιούπολη όταν ανοικοδομούνται εντατικά οι περιφερειακές συνοικίες της Αθήνας, και στην Κυψέλη, όπως γίνεται αντιληπτή από παλαιούς και νέους κατοίκους της ως πολυεθνική γειτονιά όπου εδώ και τρεις δεκαετίες οικοδομούνται, με αντιφατικούς τρόπους, σχέσεις γειτονίας και συνύπαρξης.

 

06 12 2021

Επιμέλεια: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΤΟ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ




Το 2019 εορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής του Μπάουχαους στη Βαϊμάρη. Η σχολή, στα 14 χρόνια της τρικυμιώδους πορείας της, είχε καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του γούστου και της μοντέρνας αισθητικής του 20ού αιώνα. Ωστόσο, δεν υπήρξε μόνο μια σχολή σκέψης για τον βιομηχανικό σχεδιασμό και τη μορφοποίηση ενός διαχρονικού «στιλ της μηχανής», αλλά στην κυριολεξία ένα εργαστήρι παραγωγής μιας νέας αντίληψης του κόσμου, ένα εργαστήρι παραγωγής της νέας εποχής.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργάνωσαν κύκλο εκδηλώσεων με κορυφαίο το διεθνές Συνέδριο «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 30 Μαΐου–1η Ιουνίου 2019. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 60 Έλληνες και ξένοι αναγνωρισμένοι ειδικοί και ερευνητές, με επιλεγμένες ανακοινώσεις σχετικές με την πρόσληψη της εμπειρίας του Μπάουχαους στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δίγλωσσος και καλαίσθητος τόμος «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα», που εκδίδεται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2021, περιλαμβάνει όλες τις ανακοινώσεις στο συνέδριο, πλαισιωμένες από χαρακτηριστική και πρωτότυπη εικονογράφηση.

Την έκδοση επιμελήθηκαν ο Σωκράτης Γεωργιάδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης και ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ στο σχετικό άρθρο των δύο επιμελητών στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής 3 12 2021
06 12 2021

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΤΕΜΕΛΙΔΟΥ:
«Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


Η Δρ Παρασκευή Κερτεμελίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, καταφέρνει να μας εφοδιάσει με ένα εναλλακτικό πόνημα στον χώρο του βιομηχανικού χρηστικού αντικειμένου. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, καθώς αντιμετωπίζει το βιομηχανικό προϊόν από διαφορετικές πλευρές. Είναι μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στη διαφορετικότητα της αντίληψης των εναλλακτικών εκφάνσεων του σχεδιασμού προϊόντων αυτού καθ’ αυτού. Το βιομηχανικό προϊόν μπορεί κανείς να το βρει προς πώληση ως χρηστικό αντικείμενο, ως αντικείμενο τέχνης, ως αντικείμενο προβολής σε μουσεία αλλά και ως ένα μέσο διαλόγου από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Μας ταξιδεύει από τη χειροτεχνία στη βιομηχανική παραγωγή, από τη μικρή κλίμακα στη μεγαλύτερη. Αναδεικνύει το χρηστικό αντικείμενο και ως έργο τέχνης, κάτι που πολλοί δεν συνειδητοποιούν ακόμη και στις μέρες μας. Παρουσιάζει το βιομηχανικό αντικείμενο ως έκθεμα σε μουσεία και ειδικότερα μουσεία τέχνης, εμφανίζοντας έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας του προϊόντος με τον επισκέπτη. Δίνει έμφαση σε έναν άτυπο διάλογο των σχεδιαστών καλλιτεχνών μεταξύ τους, αλλά και με τα μουσεία τέχνης, που αναδεικνύουν τα έργα με έναν διαφορετικό τρόπο. Φυσικά δεν λείπει και η αναφορά στο Ελληνικό ντιζάιν και την εξελικτική του πορεία. Από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

06 12 2021

ΑΘΗΝΑ, ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ + ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ


Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00, στον Πύργο Βιβλίων, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζεται η έκθεση και η παρουσίαση του βιβλίου λευκώματος που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης, με τίτλο «Αθήνα, 200 χρόνια, διακόσια κτίρια». Θα χαιρετήσουν οι Παναγιώτης Πάγκαλος, πρόεδρος Citylab/ Ελευθέριος Σκιαδάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων/ Παναγιώτης Καλδής, πρύτανης Παν/μιου Δυτικής Αττικής / Εκπρόσωπος του Ομίλου ΑVAX/ Μανώλης Αναστασάκης, εκδότης grad review.

Ομιλητές: Τάσος Μπίρης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ/ Γιώργος Πανέτσος, Καθηγητής Παν/μιου Πατρών/ Ρένα Σακκελαρίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ/ Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Συντονίζει ο Σταύρος Αλιφραγκής ΣΕΠ ΕΑΠ.

Διάρκεια έκθεσης: 9-12 Δεκεμβρίου 2021 10.00 – 22.00

13 12 2021

10η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΤΟ ONE ATHENS


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με στρατηγικό συνεργάτη το ek magazine, διοργανώνει τη 10η Biennale Νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων τον Δεκέμβριο του 2021, στον τελευταίο όροφο του ιστορικού Γραφείου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό εκμεταλλευόμενο το momentum της ανολοκλήρωτης μετάλλαξής του στο συγκρότημα κατοικιών One Athens, στο οποίο την πλειοψηφία των ιδιοκτησιών κατέχει η SODIA Capital Management και έχει αναθέσει αποκλειστικά την πώληση στην εταιρία Engel & Völkers Ελλάδος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17/12/2021.

Η 10η Biennale έχει ένα ιδιαίτερο επετειακό χαρακτήρα, καθώς παρουσιάζεται 26 χρόνια μετά από την 1η Biennale που έγινε το 1995, παράλληλα με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Η καθιέρωση του θεσμού της Biennale πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, αποτέλεσε μία πρωταρχική πρωτοβουλία του ΕΙΑ, με στόχο την ενθάρρυνση των νέων αρχιτεκτόνων και την ανάδειξη του έργου τους μέσω εκθέσεων, ημερίδων και δημοσιεύσεων. Στο διάστημα των 26 αυτών ετών, στις Biennale συμμετείχαν εκατοντάδες αρχιτέκτονες, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν μετέπειτα ως επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Οι 82 συμμετοχές που υποβλήθηκαν για τη 10η Biennale, προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό μελετών εκτός Ελλάδας, κυρίως από την Κύπρο, αλλά και από τη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη, το Στρασβούργο, τη Μοζαμβίκη και το Βιετνάμ.

Εν μέσω της πανδημίας, αναδεικνύουν μια ιδιαίτερη όψη της πρόσφατης αρχιτεκτονικής παραγωγής. Κυρίαρχο θέμα των έργων αποτελεί ο προβληματισμός σε σχέση με το πάντα επίκαιρο θέμα της κατοίκησης, με τα θέματα αστικών αναπλάσεων και δημόσιου χαρακτήρα να είναι σαφώς λιγότερα, αν και ιδιαίτερα αξιόλογα. Στις συμμετοχές αυτές αναδεικνύονται «νεανικές» συνθετικές προτάσεις, με πρωτότυπες ιδέες, αλλά και ωριμότητα, τόσο σε σχέση με την οργάνωση του χώρου και την επεξεργασία του, την ένταξη στον τόπο και την κλίμακα (χωρίς να φέρουν ωστόσο το άγχος της «παράδοσης»), όσο και σε αναφορά με την προσπάθεια υλοποίησης τους.

Αποτελούν προσεγγίσεις, που μας υπενθυμίζουν πως υπάρχουν νέοι αρχιτέκτονες, που μπορούν να κινηθούν έξω από τα στερεότυπα και τις τρέχουσες μόδες. Που επιχειρούν να υπάρξουν μέσα από το έργο τους, αναδεικνύοντας παράλληλα με την ατομική δημιουργία, τις οικουμενικές αξίες και την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, που προσβλέπουν στο πραγματικά «νέο» μέσα από την ιστορική συνέχεια και την ανατροπή της. Σε αντίστιξη, ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο γραφείο Δοξιάδη, που ανέπτυξε σε όλες τις κλίμακες του χώρου τη νεωτερική προσέγγιση του ιστορικού τόπου.

Θα καταφέρει η γενιά αυτή να αφήσει το δικό της αρχιτεκτονικό σημάδι στο χώρο και τον χρόνο; Ίσως η φετινή έκθεση στο μεταλλασσόμενο νεωτερικό «μνημείο» του One Athens να έχει την συμβολική της σημασία.

Διάρκεια Έκθεσης: 17/12/2021 – 17/01/2022

15 12 2021

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ARTZONE42


Την Πέμπτη, 16/12, στις 8 μμ., ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΠΕΡΑΣ Nikos Saperas παρουσιάζει τα έργα του στην γκαλερί ArtZone42, ArtZone42 GalleryΛεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, στην καρδιά της Αθήνας.

Από το 1973, ο Νίκος Σαπέρας, μέσα από τις αναζητήσεις του, υιοθέτησε στο εικαστικό του λεξιλόγιο, ως μέσο έκφρασης, τις πτυχώσεις και τις διαδρομές μιας ταινίας διαμορφώνοντας έτσι την προσωπική του γραφή. Οι πτυχώσεις, κύριο και δυναμικό στοιχείο το οποίο καλλιτέχνης επέλεξε, διαπερνούν τα έργα του, συνθέτοντας φαντασιακές και αρμονικές μορφές, χωρίς αναφορά ή δέσμευση σε γνωστά υλικά.

Με ελάχιστα τεχνικά μέσα, προσιτά σε όλους, ένα άσπρο χαρτί, ένα μολύβι και το γυμνό λινό, με ήπιες και άλλοτε αδρές χειρονομίες ο Σαπέρας μορφώνει τις εικόνες του και μας φέρνει ενώπιος ενωπίω, μας κάνει συμμέτοχους στον κόσμο του, στις απόψεις του, στις ευαισθησίες στους φόβους και στις συγκινήσεις του. Αναγωγές σε προσωπικά του βιώματα, άμεσα ή έμμεσα, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, καταστάσεις, προβληματισμοί, γεγονότα και ερεθίσματα από τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία ο ίδιος βρίσκεται, περιβάλλοντα χωρίς χρονικές, γεωγραφικές και ιστορικές αναφορές.

Τα έργα του, είναι αναγνώσιμα κυρίως μέσα από την αίσθηση, αφού ο απανταχού άνθρωπος, διαχρονικά διαβιεί σε όμοιες ή παρόμοιες συνθήκες, ανεξαρτήτως του επιπέδου ή της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει. Σημειολογικές και εννοιολογικές αναφορές προτρέπουν σε μία καταβύθιση και ενδοσκόπηση, καθώς οι πτυχές μιας αέναης ταινίας περιγράφουν–δημιουργούν τοπία που μαγνητίζουν το βλέμμα, καθηλώνουν, εγκαλούν σε σιωπή. Αναδεικνύοντας παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα προκύπτουν ενότητες, όπου οι διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις αποκαλύπτουν πολύτιμες λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά. Θα σημείωνα ότι καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει στα έργα αυτά κομμάτια του εαυτού του, να ερμηνεύσει ελεύθερα κάθε πτυχή, να διακρίνει τον έρωτα, την αγάπη, τον θυμό, την ομορφιά, τη γαληνεμένη ή την επιθετική όψη της ζωής. Κι ακόμη ότι μπορεί να βιώσει τη ζωντάνια της δουλειάς του καλλιτέχνη και να νιώσει αναβαπτισμένος. Διότι οι πτυχές, ως μη έχοντας τέλος, παρά το ΄΄τέλος΄΄ του κάθε έργου, μας ακολουθούν στην καθημερινότητά μας. Τι άλλο, άλλωστε, είναι η ζωή μας παρά μία συνεχής πορεία με αλλαγές κατεύθυνσης, εξάρσεις, οπισθοδρομήσεις, σχέδια και πλάνες.

Η διαρκώς εξελισσόμενη εργασία του Σαπέρα, αποτέλεσμα της πολύχρονης και συνεχούς έρευνάς του, είναι η σταθερά της δουλειάς του που βλέπουμε στις «Καταστάσεις», στα «Επεισόδια» και στα «Ερωτικά» τα οποία αποτελούν μια ευρύτερη ενότητα όπως παρουσιάζονται, αυτό το διάστημα, στην αίθουσα τέχνης «Αrtzone 42».

Ο Νίκος Σαπέρας γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1949. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Ζωγραφική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Από το 1979 διατηρεί γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών στην Αθήνα. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές σε Αθήνα, Λευκωσία, Παρίσι, Βρυξέλλες. Έργα του βρίσκονται, συλλογή Αλέξανδρου Ιόλα, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Βορρέ, συλλογή Εθνικής Χρηματιστηριακής, Πινακοθήκη Χρ. Μοσχανδρέου, Δημοτική Πινακοθήκη Ύδρας, συλλογή Αλέξανδρου Τομπάζη, σε ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους.
19 12 2021

ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ATELIER 66
“O ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ”


ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ DOMA

"Όταν η επιθυμία της ανανέωσης των στερεοτύπων της καθημερινής ζωής γίνεται επιτακτική, η Αρχιτεκτονική επιστρέφει στις ρίζες της, στην πρωτόγονη καλύβα», γράφει η Σουζάνα Αντωνακάκη στα ‘Κατώφλια’ της.
Και για να προχωρήσω λίγο ακόμα: αυτή η επιστροφή στην πρωτόγονη καλύβα δεν σημαίνει την επιστροφή στον άνθρωπο και στον απαραίτητο χώρο που του εξασφαλίζει την προστασία από τη φύση και από ό,τι ξένο τον περιβάλλει; Τον χώρο που δύναται να οργανώνει και να ελέγχει;
Με αυτόν τον χώρο, την επεξεργασία του και τα αντικείμενα που τον συμπληρώνουν και τον χαρακτηρίζουν ασχολείται αυτό το βιβλίο.
Η επεξεργασία είναι μια λέξη που συχνά μας μπερδεύει. Θυμίζει τη φθαρμένη λέξη διακόσμηση καθώς αναφέρεται συχνά σε κάτι περιττό.
Γιατί άραγε; Μήπως επειδή κάποιες φορές νοθεύει την αλήθεια του χώρου με τις υπερβολές της;
Όμως η απογύμνωση του χώρου αρκεί; Είναι αυτό που επιθυμούμε;
Μήπως η απογύμνωση δεν αναφέρεται πολλές φορές στο πλούσιο γυμνό σώμα αλλά στο σκελετό που το στηρίζει, προσεγγίζοντας το μελλοντικό ερείπιο, όπου όμως ο χρόνος λειτουργεί αμείλικτος σφραγίζοντας τα δεδομένα;
Μήπως ξεχνούμε ότι η λιτή και δικαιολογημένη –όσο γίνεται– επεξεργασία είναι δυνατόν να ερμηνεύει και να πολλαπλασιάζει εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον χώρο; Εκείνα τα στοιχεία που συγκεντρώνει επιλεκτικά στο βάθος της η συνείδησή μας, τροφοδοτώντας τη μοναδική και τόσο απαραίτητη στη ζωή μας συντροφιά της μνήμης;

Δημήτρης Αντωνακάκης

Επιμέλεια έκδοσης: Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης
Ταξινόμηση – επεξεργασία υλικού: Βαγγέλης Παπανδρέου, Κατερίνα Τσακμάκη
Επιμέλεια και συντονισμός υλικού: Σάρρα Μάτσα
Σχεδιασμός έκδοσης: Μιχάλης Παπαρούνης

20 12 2021

EK MAGAZINΕ: TEYXOΣ 263 | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2021, του περιοδικού eK magazine (Νο 263), που επιμελείται η Αριάδνη Βοζάνη και ο Σταύρος Μαρτίνος σε συνεργασία και με τον Νίκο Πατσαβό. Πιο αναλυτικά το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει: INTERVIEW: Επιμέλεια Σταύρος Μαρτίνος - Μakridis Associates/ FOREIGN AFFAIRS: Επιμέλεια: Νίκος Πατσαβός - - Ανάκτηση ορεινού καταφυγίου Casa Cinsc στις Ιταλικές Άλπεις // PROJECT- Entangled Kingdoms | doxiadis+ // ARCHITECTURE: // - Ανάπλαση Πλατείας Νυµφών στη Βουλιαγµένη | Athens Creative /- Νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο Κρήτης | Αντώνης Ορφανουδάκης /- Κατοικία στην Κρήτη | Archtify Team /- Μονοκατοικία στο Ρίο | OfficeTwentyFiveArchitects /- Επέκταση κατοικίας στον Νέο Βουτζά | hhharchitects /- Μονοκατοικία στη Λεμεσό | Ναταλία Χριστοδούλου /- Οδοντιατρείο στην Αθήνα | Εvangelos Valtikos Architecture Practice / - AbbVie Pharmaceuticals στην Αθήνα | ∆έσποινα Λίτσα / - Fuel House Gym στη Λευκωσία | M.O.B Design Studio // BEST OF 2021 //

CURRENT TRENDS Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος- Ξύλινες Επενδύσεις

 

26 12 2021

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | 159


Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνονται κείμενα από τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, Μανώλη Οικονόμου και Άλκηστη Π. Ρόδη, και ένα χρονικό από τους Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη & Αντώνη Νουκάκη.
Επίσης, συμμετέχουν με έργα τους οι: 4Κ Αρχιτέκτονες, 3H Architects-Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα, Tala Mikdashi & Μαρία Δόξα, Tsolakis Architects, PILA, A&O Architects, Παναγιώτης Παπασωτηρίου, Urban Soul Project, Studiomateriality, Hiboux Architecture, Αγάπη Πρωΐμου & Λευτέρης Μιχαλούτσος, Kois Associated Architects και Μυρτώ Κιούρτη. 
Τέλος, παρουσιάζεται η ιστορία του κτηρίου του Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν από τις Μαρία Βλασσοπούλου και Πέγκυ Δάρα, και προβάλλεται η έκθεση PORTALS | ΠΥΛΗ και οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου από τον ΝΕΟΝ.

No comments :

Post a Comment