ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2015-17




2015 -2017


15 12 2017

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ:
«ΕΠΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΟΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Καλησπέρα Γιώργο, 

Θα παρακαλούσα να δείς τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες από τυχαία εφαρμογή (Α. Βράϊλα - Πεδίον Άρεως) του πρόσφατου νόμου για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων αερίου. Διακρίνονται ο λέβητας, η καμινάδα και οι σωληνώσεις να διατρέχουν από άκρη σε άκρη όλη την όψη για να μπούν σε κάθε δωμάτιο. Επαπειλείται όλη η εικόνα της πόλης. Τα παραδείγματα αυξάνονταο καθημερινά. 

Το μέτρο προβλέπεται χωρίς να απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών ούτε έλεγχος και έγκριση από τα Συμβούλια Αρχτεκτονικής. 

Ο κλάδος ασχολείται με άλλα, ..υψηλά. Είμαστε στο έλεος των τεχνητών αερίου. 
Δεν υποτιμώ το κοινωνικό πρόβλημα που προσπαθούν να επιλύσουν οι σχετικές διατάξεις. Είναι ωστόσο απόλυτη ανάγκη να ακουστεί κι ο λόγος εκείνων που τους ενδιαφέρει η πόλη και τα κτήρια και από άλλη σκοπιά. Ξέρω, ότι το blog σου επιτελεί άλλο έργο, αλλά ως προσωπικότητα ίσως μπορείς, αν κρίνεις, να επηρεάσεις στην κατεύθυνση να γίνει από όλους μας κάτι. 
Μέχρι και προσφυγή σκέφτομαι με πρόσχημα την απαξίωση της προσωπικής περιουσίας (επειδή μερικοί καταλαβαίνουν μόνον τέτοιες έννοιες). 
Οι όψεις των κτηρίων καταργούνται ως αντικείμενο αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Δες το παρακαλώ, ανεξαρτήτως του "άσημου" παραδείγματος. 
Σημείωση: Το θέμα δεν συμβαίνει (ακόμα) να με αφορά προσωπικά. 


17 12 2017 

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ: «ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»

ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΕΤ


Τον πήρα στα χέρια μου σαν κάτι πολύτιμο, λίγο μετά την βραδιά της παρουσίασής του στον ΙΑΝΟ. Την επομένη αποφάσισα να τον ακούσω. Καιρό είχα να ανοίξω την ζελατίνα ενός καινούργιου CD, να αισθανθώ την χαρά του «φρεσκοτυπωμένου», σε μια εποχή που η δισκογραφία έχει περιοριστεί δραματικά και το διαδίκτυο μας τραβάει από το μανίκι, μετατρέποντας μετά από τόσα χρόνια, μια ιεροτελεστία σε ένα μηχανιστικό άκουσμα. 

Από μια λιτή ασπρόμαυρη συσκευασία, ανέσυρα το μικρό τεύχος με τις ατμοσφαιρικές φωτογραφίες από την μαγική φθινοπωρινή βραδιά στην αθηναϊκή αυλή του ΜΙΕΤ στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα. Το ΜΙΕΤ με πρωτοβουλία του Διονύση Καψάλη ηχογράφησε αυτή την συναυλία και έβγαλε αυτό τον δίσκο. 

Κάθισα ήρεμος, μακριά από οθόνες και τηλέφωνα. Αφοσιώθηκα στα ακούσματα, παρακολουθώντας στο μικρό τεύχος τους στοίχους των θαρραλέων και τρυφερών ποιημάτων του Μιχάλη Γκανά, έτσι όπως την Μεγάλη Παρασκευή μικρός, διάβαζα στην Σύνοψη ακούγοντας τα κατανυκτικά τροπάρια, συγκινημένος από την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Νίκος Ξυδάκης αποδίδει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο την ξεχωριστή ποίηση του Μιχάλη Γκανά, που μόνο αυτός ξέρει να μας ταξιδεύει στις δραματικές στιγμές της ζωής αυτού του τόπου. Για την ζωή στο χωριό, την μάννα, την αγάπη, τις ανάσες, το χιόνι, τα γκρίζα πουλιά και τα κοτσύφια στα κλαδιά, τα πέτρινα γιοφύρια, τις πτυχές της ψυχής. Μιας Ελλάδας αληθινής, που βιώσαμε, που ξεχνάμε αλλά μας έχει σημαδέψει.

Οι δύο εξαίρετοι κιθαρίστες ο Πάνος Καρτίμπελης κλασική κιθάρα και ο Θοδωρής Κότσυφας ηλεκτρική κιθάρα μαζί με τον Δημήτρη Χουντή στο σοπράνο σαξόφωνο, ερμηνεύουν με τον καλύτερο τρόπο την τολμηρή αυτή μουσική σύνθεση του Νίκου Ξυδάκη, ενορχηστρωμένη με μια φρεσκάδα που μετουσιώνει τον ηλεκτρικό ήχο σε οικεία ακούσματα, στο κλίμα των ποιημάτων του Γκανά. 

Ο Μιχάλης Γκανάς διαβάζει ενδιάμεσα και αποδίδει την ποίησή του με τον δικό του τρόπο. 

Αυτές τις μέρες της σχόλης αποκτήστε και σεις αυτόν τον δίσκο και απολαύστε τον ξανά και ξανά σε στιγμές προσωπικής ηρεμίας. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, μια αγαλλίαση ψυχής, που σπάνια πια μπορούμε να νιώσουμε. 



10 12 2017

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ | «ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»
ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ.
ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το νέο του έργο "Γυάλινα Γιάννενα", σε ποίηση Μιχάλη Γκανά.

Ο κύκλος τραγουδιών "Γυάλινα Γιάννενα", που το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στις μουσικές βραδιές που διοργάνωσε το περασμένο φθινόπωρο στην αυλή του, είναι καρπός πολύχρονης συνομιλίας του συνθέτη και του ποιητή. Οι δύο φίλοι και συνεργάτες μοιράζονται από τη δεκαετία του ’80 σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων, εικόνες και αρώματα ενός ορεινού χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα στην καρδιά της Αθήνας. 

Με αφορμή τη μουσική βραδιά, θα παρουσιαστεί και ο ομώνυμος δίσκος, που εγκαινιάζει τη νέα σειρά του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με ηχογραφήσεις από τις μουσικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο στην αυλή του, στην Πλάκα.

Διαβάζει ο Μιχάλης Γκανάς.

Παίζουν οι μουσικοί: Θοδωρής Κότσυφας: ηλεκτρική κιθάρα, loops, effect, Πάνος Καρτίμπελης: κλασική κιθάρα, Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.


10 12 2017

ΑΛΕΚΟΣ ΚΥΡΑΡΙΝΗΣ: «ΑΓΓΕΛΟΦΑΝΕΙΑ»
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης έχει από καιρό στραμμένο το βλέμμα του στον Άγγελο. Από την αρχαία ως την πρωτοχριστιανική τέχνη, ο δημιουργός αξιοποιεί και μετασχηματίζει πρότυπα φτερωτών μορφών, για να αποδώσει ανθρωπομορφικά την άυλη, μη ορατή υπόσταση των αγγέλων. 

Είκοσι έργα του Κυραρίνη διαλέγονται με φτερωτές μορφές της αρχαιότητας, από τους μινωικούς φτερωτούς δαίμονες στην Ηώ, τη Νίκη, τον Έρωτα και τους Ερωτιδείς, τον Ύπνο και τον Θάνατο, τον Ζέφυρο, τον Βορέα και τους άλλους ανέμους. Εκτός από τον άγγελο, ο Κυραρίνης αποδίδει μικρούς δαίμονες, για τους οποίους αντλεί μορφικά στοιχεία από το ζωικό βασίλειο, όπως ακριβώς τους συναντούμε σε μοτίβα των ελληνιστικών χρόνων. 

Με εικοσάχρονη σχεδόν πείρα από αυτήν τη σπουδή, ο ζωγράφος καταθέτει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μια αισθητική πρόταση για τον «Άγγελο», μπολιασμένη στην παράδοση με σύγχρονο χαρακτήρα. 

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς 
Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:00-20:00 
Διάρκεια: 11/12/2017 -31/01/2018 



08 12 2017 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ»
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 


«Έλληνες σπουδαστές αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1955-2015» είναι ο τίτλος της Αρχιτεκτονικής Ημερίδας που διοργανώνει το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, διοργανώνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Διαδοχικές γενιές Ελλήνων αρχιτεκτόνων πραγματοποίησαν βασικές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένοι δίδαξαν στη συνέχεια, σε σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα (London Polytechnic, Architectural Association, Bartlett/UCL κλπ.), ιδρύματα που άσκησαν ιδιαίτερη επιρροή στην ίδια τη βρετανική, αλλά και τη διεθνή αρχιτεκτονική. Η εμπειρία τους εκεί μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα μέσω του σχεδιασμένου και πραγματοποιημένου έργου τους, αλλά και μέσω της διδασκαλίας τους στις ελληνικές αρχιτεκτονικές σχολές, επηρεάζοντας εντέλει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής. 
Η ημερίδα θα επιδιώξει να διερευνήσει αυτές τις επιρροές, αλλά και να εστιάσει σε αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο των σπουδών αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίοδο 1955-2015, περιεχόμενο το οποίο αντανακλά την εξέλιξη του θεωρητικού προβληματισμού και των διαδοχικών αρχιτεκτονικών κινημάτων της περιόδου, που διέγραψαν μια παράλληλη, αλλά όχι ταυτόσημη πορεία με τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ευρώπης. 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – Αίθουσα Φάρος 

Οργάνωση: ek magazine, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής 
Για περισσότερα και το πρόγραμμα κάντε ΚΛΙΚ εδώ



08 12 2017 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:
«ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ» 
ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ 6 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Πρόκειται για μια από τις δράσεις του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Είναι μια διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς στην οποία η εικαστικός σε ρόλο οικοδέσποινας καλεί το κοινό σε ένα ανοιχτό «κουκλόσπιτο», γεμάτο μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων, να ανακατασκευάσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών.Αν έπρεπε με ένα μόνο αντικείμενο να δηλώσετε τι σημαίνει σπίτι για εσάς, ποιο θα επιλέγατε; Κι αν έπρεπε να είναι τόσο μικρό ώστε να χωρά σε ένα κουκλόσπιτο, αλλά συνάμα να χωρά και στιγμές, αναμνήσεις, εικόνες και μυρωδιές, από τι θα ήταν φτιαγμένο; Αρκεί ένα πετραδάκι; Ένας μικρός σβώλος από χώμα; Λίγα εκατοστά κλωστής; Μια δαχτυλήθρα;
Οι ερωτήσεις αυτές αποτελούν την αφορμή για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς «Τραπέζι Αφηγήσεων» που ετοιμάζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσεων της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κι αποτελεί μια ανανεωμένη εκδοχή του έργου που παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.

Σε ρόλο οικοδέσποινας ενός «ανοιχτού κουκλόσπιτου» η εικαστικός προσκαλεί τους θεατές να συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του έργου με μικροσκοπικά αντικείμενα που ο καθένας έχει συνδέσει με την έννοια του οικείου χώρου. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών σε συνδυασμό με τις μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων που αποτελούν τον πυρήνα του έργου. Διάρκεια 21|12|2017 - 22|12|2017 στην Βίλλα Πετρίδη Αναγεννήσεως 10 Θεσσαλονίκη.



04 12 2017

IΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, ώρα έναρξης καθημερινά: 10.00 π.μ..
Στο συνέδριο οι δύο διαφορετικές έννοιες της τέχνης και της δημοκρατίας θα συζητηθούν από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της τέχνης, της πολιτικής θεωρίας και της ιστορίας των ιδεών-νοοτροπιών. Η πρωτοτυπία του συνεδρίου έγκειται δηλαδή στο ότι θα επιχειρηθεί συστηματικά και θα φιλοξενηθεί υπό την ίδια στέγη ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα σε ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, φιλοσόφους, αισθητικούς, θεωρητικούς της λογοτεχνίας· διάλογος που αποσκοπεί στη συγκριτική ανάγνωση και ερμηνεία των διεθνών και των εθνικών/ελληνικών φαινομένων, κινημάτων, νοοτροπιών, ιδεολογικών και καλλιτεχνικών πρακτικών στη μακρά διάρκεια. 

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.


01 12 2017

«Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ» : ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 
ΣΤΗΝ ΤΡΑΪΜΠΕΚΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Καθηλωμένοι σαν σε θρίλερ, παρακολουθήσαμε στην χθεσινή πρεμιέρα στο ΑΣΤΟΡ την άρτια πράγματι ελληνική παραγωγή του Γιώργου Καρναβά και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη. «Ο γιός της Σοφίας» αποκαλύπτει τις πτυχές μια γνωστής σε όλους μας πραγματικότητας, της παράδοξης συνύπαρξης δικών μας ηλικιωμένων ανθρώπων με γυναίκες μετανάστριες, που ζουν μαζί τους και πραγματικά δεν συνειδητοποιούμε τις τεράστιες δυσκολίες που καθορίζουν την συμβίωσή τους. Η άξια σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου στήνει ένα παιχνίδι ρεαλισμού και φανταστικού, ανάμεσα σε τρείς βασικούς ήρωες. Τον κύριο Νίκο που είναι κάτι μεταξύ αντιδραστικού γυμνασιάρχη και ενός τρυφερού ανθρώπου, που υποδύεται με μοναδικό τρόπο ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Μιας μετανάστριας από την Ρωσία που στέκεται δίπλα του, ως νέα σύζυγος, που ερμηνεύει η σπουδαία Ρωσίδα ηθοποιός Βαλερί Τσαπλάνοβα που κάνει σημαντική καριέρα στην Γερμανία και ενός αγοριού, του γιού της Σοφίας, που έρχεται από την Ρωσία και αδυνατεί να ενταχθεί στο νέο οικογενειακό σχήμα. Ο μικρός «Μίσα» που υποδύεται ο 11χρονος Βίκτορ Κόμουτ, είναι το κεντρικό πρόσωπο που μέσα από το απρόσιτο, απαθές και ανέκφραστο ύφος του προκαλεί αλυσιδωτές και απρόσμενες καταστάσεις, που κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση.
Δείτε αυτή την ταινία για τις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών αλλά και των άλλων ηθοποιών, τους επιλεγμένους προσεκτικά ατμοσφαιρικούς εσωτερικούς χώρους άψογα σκηνογραφημένους με διαλεγμένα προσεκτικά έπιπλα και αντικείμενα, (Σκηνικά: Σταύρος Λιόκαλος), την υποβλητική φωτογραφία και τους φωτισμούς (Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος) και αγνοώντας ίσως ένα αναπάντεχο και μάλλον αμήχανο τέλος. 


29 11 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚEΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017: 
ΤΗΕ HOTEL ISSUE


Αξίζει να δει κανείς κάποιες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κυρίως μικρής κλίμακας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ek (Τεύχος Νοεμβρίου 2017) που αποκαλύπτουν μια ουσιαστική στροφή στα επενδυτικά ενδιαφέροντα του τόπου. Ο Πάνος Τσακόπουλος στο εισαγωγικό σχόλιο του με τίτλο «Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη», επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Με την είσοδο της νέας χιλιετίας, ο ξενοδοχειακός σχεδιασμός φαίνεται να προκρίνει ποικίλα αισθητικά περιβάλλοντα, εστιάζοντας περισσότερο στη δημιουργία «χώρων προσωπικής εμπειρίας», παρά σε ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ύφος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα αρχιτέκτων και designer Μαρία Βαφειάδη, «Δείτε το ξενοδοχείο ως ένα σκηνικό, αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν ‘stage set’, στο οποίο καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον δράσης, να του δώσουμε ζωή. Κάθε χώρος πρέπει να έχει μια ταυτότητα που θα γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον άνθρωπο που θα τον χρησιμοποιήσει και θα δραστηριοποιηθεί εντός του και, όταν αποχωρήσει από αυτόν, θα του αφήσει ξεχωριστές αναμνήσεις». 

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι, στις περιπτώσεις ιδιαίτερα των συγκροτημάτων πολύ μεγάλης κλίμακας, η σχεδιαστική αυτή λογική δοκιμάζεται αρνητικά, παράγοντας συχνά υπερβολικές σκηνογραφίες που διαστρέφουν το «πνεύμα του τόπου», κάνοντάς μας να νοσταλγούμε τα ήρεμα ομογενοποιημένα περιβάλλοντα του «διεθνούς στυλ».

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό αποτελούν μεν αναγκαιότητα για τη χώρα, δεν αποτελούν όμως άλλοθι για τη δημιουργία κτιριακών συγκροτημάτων ασύμβατων με τη γεωμορφολογική κλίμακα ή με αμφίβολα αποτελέσματα αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική τους απόδοση στις τοπικές κοινωνίες. Και έχουμε ταχθεί υπέρ ενός οράματος αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνικοοικονομική μικροκλίμακα του τόπου και τις γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές του ιδιαιτερότητες.



28 11 2017

COOK8: ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ





To Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ. με αφορμή τον Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8 διοργανώνεται κύκλος ομιλιών στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και φαγητού. Ειδικότερα θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μέσω της παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής. Το θέμα θα προσεγγιστεί υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και της τέχνης.



Ομιλητές

Θανάσης Ζαγορίσιος 

Eντεταλμένος διδάσκων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μαριλένα Κασιμάτη

Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης

Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Kαθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μπούκη Μπαμπάλου

Kαθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μαρία Παπαδημητρίου
Eικαστικός, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ηλίας Παπαηλιάκης
Eικαστικός
Βασιλική Πετρίδου
Kαθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες για το COOK8 στο http://cook8.gr/



27 11 2017

ΔΟΜΕΣ: “COOK8”

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΗΜΕΡΙΔΑ–ΕΚΘΕΣΗ-ΕΚΔΟΣΗ


Το περιοδικό ΔΟΜΕΣ οργανώνει τον νέο Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8, που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30m2. Ο χώρος πρέπει να περιλαμβάνει: 
Περιοχή παρασκευής (συντήρηση, προετοιμασία, παρασκευή, καθαρισμός, αποθήκευση τροφίμων και σκευών) 
Περιοχή κατανάλωσης 
Περιοχή υγιεινής (τουαλέτα και νιπτήρας, μαζί ή χωριστά) 

Στόχος του διαγωνισμού είναι η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης. Ζητείται η δημιουργική επανερμηνεία και υπέρβαση των συνήθων προσεγγίσεων, που συναρτώνται με τις συμβατικές κτηριολογικές και διοικητικές κατατάξεις των χώρων εστίασης (ιδιωτική ή κοινόχρηστη τραπεζαρία, λέσχη, εμπορικό εστιατόριο, καφενείο, κυλικείο, snack-bar, ταχυφαγείο, ταβέρνα, καντίνα, κ.α.). Διάρκεια υποβολής από 20.11.2017 έως 08.02.2018.

Οι τρεις βραβευθείσες προτάσεις θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στο Μουσείο Μπενάκη. Κριτική επιτροπή θα είναι οι Ανδρέας Αγγελιδάκης αρχιτέκτων, εικαστικός, / Ζήσης Κοτιώνης αρχιτέκτων, καθηγητής / Νέλλη Μάρδα, αρχιτέκτων, καθηγήτρια και Γεώργιος Πανέτσος αρχιτέκτων, καθηγητής.

Στις 09.12.2017 με αφορμή τον Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού COOK8 διοργανώνεται ΗΜΕΡΙΔΑ- κύκλος ομιλιών με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και φαγητού. Ειδικότερα θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μέσω της παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής. Το θέμα θα προσεγγιστεί υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και της τέχνης. Από 13.06.2018 έως 31.07.2018 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη ΕΚΘΕΣΗ που θα περιλάβει όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό. Θα παρουσιάσει ακόμη, υλοποιημένες σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), τις τρεις βραβευθείσες προτάσεις. Τέλος στις 13.06.2018 θα κυκλοφορήσει και η σχετική ΕΚΔΟΣΗ: COOK8 που θα περιλάβει επιλογή των συμμετοχών στον διαγωνισμό με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής και κείμενα αποτίμησης του διαγωνισμού από τα μέλη της κριτικής επιτροπής.


25 11 2017

«ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ»: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις12:00μμ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο» του Θάνου Αγγέλη. 

Θα μιλήσουν οι: : 
Λένα Κουτσούδη-Ιόλα ανιψιά του Αλ.Ιόλα Α. 
Θούλη Μισιρλόγλου Διευθύντρια Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 
Μανώλης Οικονόμου Αρχιτέκτονας/Παραγωγός «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο» 
Θάνος Αγγέλης Σκηνοθέτης/Παραγωγός «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο» 

Την συζήτηση θα προλογίσει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Kaboom Βαγγέλης Δαρούσος 
Παράλληλα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά βίντεο/αποσπάσματα απο το νέο πρότζεκτ Villa Iolas Extended. 
Tο ντοκιμαντέρ, "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο", είναι ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας "Αλέξανδρος Ιόλας", και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης. 
Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες. 


23 11 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΛΕΝΗ: 
Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ: 
Η ΒΟΣΠΟΡΟΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΣΕΝΙΟΡ ΜΟΜΑΡΣ (1766 & 1792)


Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 19:00 στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, Παναγή Σκουζέ 3, πίσω από την Αγία Ειρήνη, στην Αθήνα ο Δρ Σάββας Τσιλένης , αρχιτέκτονας-πολεοδόμος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα μιλήσει με θέμα Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ: Η ΒΟΣΠΟΡΟΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΣΕΝΙΟΡ ΜΟΜΑΡΣ (1766 & 1792). 

Την εποχή του 18ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα πρώτα στιχουργήματα και αγαπητό ανάγνωσμα «των φιλόμουσων Φαναριωτών» ήταν η Βοσπορομαχία, ήγουν φιλονικεία Ασίας και Ευρώπης εις το Κατάστενον της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο γράφηκε, από τον Σενιόρ Μομάρς, ο οποίος ήταν φλαμανδικής καταγωγής και εργαζόταν ως πρώτος δραγουμάνος του πρέσβη της Αυστρίας στην Πόλη. Ο Σενιόρ Μομάρς σχετιζόταν με τους κύκλους των Φαναριωτών, ήξερε ελληνικά αλλά έγραφε στα φραγκοχιώτικα. Μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του, ο γιατρός και γυναικάδελφός του, Ιωάννης Ρίζος Μανές, του σύστησε να γράψει ένα έργο για να απαλύνει τον πόνο της απώλειας και της μοναξιάς. Για τον συγγραφέα και το συγκεκριμένο έργο καθώς και τις περιπέτειες των εκδόσεών του υπάρχει ικανή βιβλιογραφία που εμπλουτίσθηκε τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της διάλεξης είναι να δώσει πρόσθετες γραμματολογικές πληροφορίες για το έργο και να παρουσιάσει στο κοινό την τότε Κωνσταντινούπολη όχι μόνο μέσα από τις περιγραφές που δίνει το συγκεκριμένο στιχούργημα αλλά και από τα βιώματα του Αθηναίου Φαναριώτη Παναγιώτη Κοδρικά κατά την παραμονή του εκεί, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο καθημερινό του ημερολόγιο, τις Εφημερίδες, το διάστημα 1787-1797.

Ο Δρ Σάββας Τσιλένης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι αρχιτέκτων και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον Τομέα Πολεοδομίας από το ΕΜΠ (2009). Εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επιστημονικών περιοδικών Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και έχει υπογράψει το σενάριο του ντοκυμαντέρ «Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης». Γνωρίζει τουρκικά (παλαιά και νέα) και αγγλικά.


22 11 2017

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ [URBAN SESSION]


Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της Αρχιτεκτονικής ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των σύγχρονων πόλεων

Συμμετέχοντες:
Δήμητρα Κατσώτα - Buerger Katsota Architects - PX Athens Project
Μάρα Παπαβασιλείου / Αλέξανδρος Ζώμας - Micromega Architecture & Strategies - Akalyptos Project

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Σκοπός του πάνελ είναι να σκιαγραφήσει τις ανάγκες των σύγχρονων πόλεων (λαμβάνοντας υπόψη τόσο το σύγχρονο lifestyle όσο και επίκαιρα κοινωνικά φαινόμενα όπως η ανεργία, το προσφυγικό, η επισιτιστική κρίση κ.α.) καθώς και πώς αυτές οι ανάγκες επηρεάζουν και επηρεάζονται από τον σχεδιασμό του αστικού τοπίου (κτίρια, υπαίθριοι χώροι κ.λπ.).

Σάββατο 25 Νοεμβρίου, 12:30 - 14:00 Αρχιτεκτονική

ΧΩΡΟΣ: Πάροδος Κωνσταντινουπόλως 44, Αθήνα (ΓΗ @Κ44)



21 11 2017 

90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΑΠΘ: 

ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ


Η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, στις 29 Νοεμβρίου 2017 στις 20:00, εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Με αυτή την οπτική, η αρχιτεκτονική διευθέτηση σχετίζεται με την ευρύτερη παιδευτική λειτουργία του Αριστοτελείου στο πλαίσιο του ιδιόμορφου αστικού εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαχρονική, πολυπολιτισμική παρουσία. 

Ο κορμός της έκθεσης περιλαμβάνει σύγχρονες αλλά και ιστορικές φωτογραφικές λήψεις, σχέδια, σύντομα κριτικά επεξηγηματικά κείμενα και ογκομετρικό πρόπλασμα του συνόλου. Στην πρώτη ενότητα, μια σύνθετη αφήγηση, ταυτόχρονα ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική, αναλύει χρονολογικά τις διαδικασίες του σχεδιασμού της πανεπιστημιούπολης με αναφορές στο ευρύτερο πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Στη δεύτερη ενότητα, 15 επιλεγμένες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις εξετάζονται, ως χαρακτηριστικές μελέτες περιπτώσεων, με αναλυτικές αναφορές στις τυπολογικές, κατασκευαστικές και αισθητικές τους διαστάσεις. 

Πρόσθετο ενδιαφέρον προκύπτει από την παρουσίαση, μέσα στην έκθεση, της απήχησης που είχε η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με οπτικοακουστικό υλικό από επίκαιρα εποχής και με αντίγραφα από σχετικές δημοσιεύσεις και εκδόσεις. Παράλληλα γίνεται μια απόπειρα αποτύπωσης της σύγχρονης αντιληπτικής εικόνας του χώρου με φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από τη Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ.) και βίντεο από το μάθημα «Επιλογές: Το ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» με θέμα «Διαδρομές στο Α.Π.Θ». 

Η έκθεση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με την υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Παρουσιάστηκε από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 


16 11 2017 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΨΑΡΡΟΣ: 
«ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΙΟΛΙΔΑ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ



Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης προσκαλεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στις 7μ.μ. στο Ιωνικό Κέντρο Λυσίου 11 στην Πλάκα, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ε. Ψαρρού: Το Αϊβαλι και η Μικρασιατική Αιολίδα. Ομιλητές: Σάββας Κονταράτος ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, Δημήτρης Φιλιππίδης ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, Ιωάννα Πετροπούλου Ιστορικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup) σκιτσογράφος, Γιώργος Χατζημιχάλης ζωγράφος. 


20 11 2017

“ΥΟ-ΚΙ-ΧΙ” 
ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ


Όλα ξεκίνησαν όταν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τον Ιούλιο του 2015 είχα την τύχη να παρακολουθήσω την παράσταση «Νέκυια» με ηθοποιούς του θεάτρου ΝΟ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό και σκηνικά της Εύας Μανιδάκης. Έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις, και με κορυφαία εμπειρία την πρωινή παράσταση, το χάραμα που έμεινε αλησμόνητη. 

Αυτή φορά σπεύσαμε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο σκηνοθέτης Mιχαήλ Μαρμαρινός με την σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη σε συνεργασία με τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη και την Ελευθερία ντκώ στους φωτισμούς, έστησαν μια ξεχωριστή παράσταση με τίτλο Υο-κι-χι / 楊貴妃 – Το τραγούδι της αιώνιας θλίψης, βασισμένη σε ένα μύθο αιώνων που αποδίδεται στον συγγραφέα Komparu Zenchiku (1405- 1468 m.x.) Σύμφωνα με τον μύθο, η εξαιρετικής ομορφιάς πριγκίπισσα Υο-κι-χι έχασε τη ζωή της στην κοιλάδα Μπέγκαϊ. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γκένσο, συντετριμμένος από την απώλεια, αναθέτει σε έναν Μοναχό του Ταό να αναζητήσει τον τόπο που κατοικεί το πνεύμα της. Με τη βοήθεια ενός Χωρικού, ο Μοναχός φθάνει στην Κατοικία της Μεγάλης Αγνότητας. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τη συνάντησή τους… 

Η ποίηση συγκινεί και συγκλονίζει, η αλήθεια και η φαντασία υπονομεύουν το χρόνο. Ο Μοναχός, όμως, πρέπει να φύγει. Εκείνη, καταρρέει και μένει, στον πύργο της Αιώνιας Ζωής. 

Παρακολουθήσαμε μια σπάνια παράσταση βασισμένη στην παράδοση του θεάτρου ΝΟ, όπου η αιφνίδια ασθένεια της Ανθής Ευστρατιάδου στο ρόλο του μοναχού οδήγησε τον σκηνοθέτη σε μια παράδοξη επιλογή. Ανέβασε στην σκηνή ένα άλλο πρόσωπο για την κίνηση και μόνο και ο ίδιος κινούμενος στο ημίφως περιμετρικά της σκηνής, έπαιξε τον ρόλο με ένα μοναδικό τρόπο. Μια σπάνια βραδιά με την διακεκριμένη ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, η Ρένη Πιττακή στον κεντρικό ρόλο. Εξαιρετικά σκηνικά πάνω σε υδάτινη διαμόρφωση, αυστηροί γεωμετρικοί φωτισμοί, σπάνια μουσική επεξεργασία, με βασική όμως δυσκολία στην ακρόαση του κειμένου στις πίσω σειρές. Για δεκαέξι μόνο παραστάσεις. 


16 11 2017

ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ : «Ο ΓΛΑΡΟΣ» 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ



Και αίφνης, κάτω από τους πολυελαίους, τα χρυσοποίκιλτα σιρίτια, ανάμεσα στα κόκκινα βελούδινα καθίσματα, στην γνωστή συντηρητική ατμόσφαιρα ενός κλασσικού θεάτρου, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ξεκινά μια ανατρεπτική παράσταση, που εξελίσσεται στην πλατεία, τους διαδρόμους, τα θεωρεία και στην αχανή άδεια σκηνή. Ένα παλιό πιάνο στο βάθος, και ένα διάφανο κατακόρυφο πέτασμα στο κέντρο της σκηνής συγκροτούν το σκηνικό της παράστασης του Τσέχωφ «Ο γλάρος». 

Η Εύα Μανιδάκη πιστή στο concept των ανηρτημένων πετασμάτων, αυτή την φορά καταφέρνει με το ελάχιστο να γεμίσει τον μέγιστο χώρο της αχανούς σκηνής και να τον μετασχηματίζει με τις διαφορετικές μεταμορφώσεις μιας επιφάνειας από απλό διαφανές ακρυλικό. Επιφάνειας που ανεβοκατεβαίνει, άλλοτε γίνεται υδάτινη, άλλοτε καθορίζει επιμέρους χώρους και άλλοτε μετατρέπεται σε ένα παράδοξο όριο ψυχικών αναταράξεων. Νεφελώματα και ισχυρά ρεύματα αέρος συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική του χώρου, που διαδραματίζεται η νέα σκηνοθετική πρόταση του Γιάννη Χουβαρδά με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο, Δημήτρη Ήμελλο, Άλκηστι Πουλοπούλου, Δημήτρη Παπανικολάου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρη Μπίτος και Σύρμω Κεκέ. 

Τα παράδοξα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη συμπληρώνουν «την κωμωδία της ανθρώπινης αποτυχίας» . 


16 11 2017

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΩΝΗΣ: ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ 
ΑΠΌ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ


Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ θα απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τζώνη. Τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου. 

Ο Αλέξανδρος Τζώνης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ερευνητής και συγγραφέας, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όπου ξεκίνησε και η ακαδημαϊκή του καριέρα το 1965. Στη συνέχεια δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας. 

Το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζει σε θέματα μεθοδολογίας του σχεδιασμού, κριτικής της αρχιτεκτονικής, αναθεώρησης του κλασικού κανόνα και του τοπικισμού. Το 1985 ίδρυσε στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ το ερευνητικό ινστιτούτο «Συστήματα Γνώσης Σχεδιασμού (Design Knowledge Systems - DKS)», για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής μεθοδολογίας και την ανάπτυξη σχεδιαστικών εργαλείων. 

Τον Αλέξανδρο Τζώνη συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι εγγονός του γνωστού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αλέξανδρου Τζώνη με υλοποιημένο έργο στη Θεσσαλονίκη. 

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η πολύχρονη οικονομική κρίση, επιδιώκει και επιτυγχάνει να έχει μια διακριτή οντότητα στο χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης με πολλαπλές εξωστρεφείς δράσεις που στοχεύουν σε μια ευρύτερη παιδευτική διαδικασία και παρουσία ιδιαίτερα χρήσιμη στο χώρο της Θεσσαλονίκης. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απονομή του τιμητικού τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από το ΑΠΘ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στον Αλέξανδρο Τζώνη. Το γεγονός θα δώσει την ευκαιρία για να παρουσιάσει τις απόψεις του στο πλαίσιο μιας τελετής ανοιχτής στο ευρύτερο κοινό, όπου θα γίνουν αναφορές για το σύνολο του ακαδημαϊκού του έργου και για τη συμβολή του, μεταξύ άλλων, στην προβληματική του κριτικού τοπικισμού, του κανόνα της κλασικής αρχιτεκτονικής και της αποτίμησης του έργου των μοντέρνων και σύγχρονων αρχιτεκτόνων μέσα από τη διερεύνηση των αρχείων τους. 


12 11 2017

10 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ, ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, 
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ COLOR IN ARCHITECTURE


Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. - 9:30 μ.μ.το ARCHISEARCH.gr με την στρατηγική συνεργασία της AkzoNobel διοργανώνει το 1ο Συνέδριο για το Χρώμα, την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, με αφορμή τον διαγωνισμό Color in Architecture για αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών, ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Σημαντικοί ομιλητές από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, των τεχνών και της μόδας θα μας μιλήσουν για τη σχέση τους με το χρώμα και τις τάσεις, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, η επιτροπή η οποία αποτελείται από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκούς Νίκο Κτενά, Ρένα Σακελλαρίδου, Δημήτρη Ποτηρόπουλο, Αριάδνη Βοζάνη, Κώστα Πουλόπουλο, Σταύρο Μαρτίνο και Per Nimer, θα βραβεύσει τους 3 νικητές.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο θρυλικός Έλληνας σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης και o Per Nimer, Design Manager AkzoNobel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Colour Institute της Στοκχόλμης και δημιουργός του βιβλίου Χρωματικών Τάσεων Colour Envelope και Color Futures.

Επίσης θα μιλήσει ο αρχιτέκτονας και καθηγητής Νίκος Κτενάς, ο οποίος παρέλαβε πρόσφατα το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής για το έργο του Ιnside-out, η αρχιτέκτονας και καθηγήτρια Ρένα Σακελλαρίδου η οποία αυτή την στιγμή υλοποιεί το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα (Κτίριο Agemar), η βραβευμένη designer Έλενα Μπρασινίκα και ο καλλιτέχνης και συνιδρυτής της Athens Biennale Poka Yio. 

Toν συντονισμό θα κάνει ο συνεπιμελητής και μέλος της κριτικής επιτροπής, αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, ακαδημαϊκός διευθυντής του πρόγράμματος "Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και νέους ARKKI.gr", Σταύρος Μαρτίνος.

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη αλλά γίνεται μόνο με προεγγραφές στο eventora.


07 11 2017

H ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ»
Μάνος Λοΐζος , Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Συχνά η κόρη μου παραπονιέται πόσο την αγχώνει που από μικρή της έλεγα «ότι δεν υπάρχει πρόχειρο». Ότι όλα όσα δημιουργούμε, από την πρώτη στιγμή που πειραματιζόμαστε, που προετοιμαζόμαστε, όλα όσα δουλεύουμε «στο πρόχειρο» είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν πολυτιμότερα και πιο ουσιαστικά από αυτά που τελικά περνάμε «στο καθαρό» όπως έλεγαν οι δάσκαλοί μας. 

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι δύο πρόσφατα ακούσματα. Το ένα από το CD που κυκλοφόρησε από την Εφημερίδα των Συντακτών με επιλεγμένα τραγούδια του Μάνου Λοΐζος, από την κόρη του Μυρσίνη, με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο». 

Αυτή την φορά άκουσα με ένα διαφορετικό τρόπο τα γνωστά τραγούδια του Αιγυπτιώτη Μάνου, πρόσεξα τους στίχους και συγκινήθηκα φέρνοντας στον νου μου τη ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Μα πιο πολύ με συγκίνησαν οι «πρόχειρες» ηχογραφήσεις του Μάνου που η Μυρσίνη παρέθεσε στο τέλος αυτού του δίσκου, γνωστών τραγουδιών που αυτή την φορά είχαν μια μοναδική αμεσότητα. Ο Λοΐζος με την κιθάρα του είναι σπαραχτικός στις πρώτες αυτές προσωπικές εκτελέσεις, στις προσωπικές του «πρόχειρες» πρόβες που αξίζει να ακούσετε. Ο Μάνος έφυγε νωρίς, μα άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη ευαισθησίας και ήθους. 

Το δεύτερο άκουσμα αφορά τον εξαιρετικό τρομπετίστα της τζαζ Ανδρέα Πολυζωγόπουλο ου σε μία νυχτερινή εκπομπή στον 24 7 μίλησε για μια προσωπική του εμπειρία: Βρέθηκε είπε στο Στούντιο με του συνεργάτες μουσικούς του για να ηχογραφήσουν ένα συγκεκριμένο δίσκο και στην αρχή ξεκίνησαν για να ζεσταθούν με αυτοσχεδιασμούς εκ του «προχείρου» που τελικά κράτησαν τρεις ημέρες. Μετά από καιρό ανακάλυψαν την γοητεία και την αμεσότητα του «προχείρου» που το αξιοποίησαν ως είχε με ένα καινούργιο δίσκο.


06 11 2017 

«ΣΥΝ ΗΧΗΣΕΙΣ MΕ ΤΟΝ ∆ΗMΗΤΡΗ ΠΙΚΙΩΝΗ»
2 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ MΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΤΟ ΚΑΜ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Από Παρασκευή 17 έως ∆ευτέρα 27 Νοεµβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν στο ΚΑΜ στα Χανιά, μια σειρά εκδηλώσεων: 1ον Έκθεση με τίτλο «Συν ηχήσεις µε τον ∆ηµήτρη Πικιώνη» στην οποία παρουσιάζονται 38 έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων. 2ον Έκθεση με τίτλο “Città e Memoria come strumenti del progetto” ( Πόλη και Μνήµη ως εργαλεία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό) του Ιταλού αρχιτέκτονα Alberto Ferlenga - πρύτανη I.U.A.V. και 3ο Ηµερίδα σχετικά µε την κληρονοµιά του ∆ηµήτρη Πικιώνη, με ομιλητές τους Aberto Ferlenga, Αμαλία Κωτσάκη, Παναγιώτη Τσακόπουλο, και Δημήτρη Φιλιππίδη. 

Ο Πικιώνης γράφει το Δελτίο Τύπου, φαίνεται να επικαιροποιείται στις φάσεις εκείνες που η αρχιτεκτονική επιστρέφει, αναζητάει να αναβαπτιστεί στις βαθύτερες στοχεύσεις της, στο νόημα των πραγμάτων. ∆ύσκολα σήμερα µιλάµε περί κληρονοµιάς, συνέχειας, και καθόλου περί Σχολής. 
Προτιμάμε τις συν – ηχήσεις, στιγμές κατά τις οποίες µεµονωµένα οι Έλληνες αρχιτέκτονες κατά τη διάρκεια της ζωής του δασκάλου, αλλά και μέχρι σήµερα, αντιμετώπισαν τη διαδικασία του σχεδιασµού και της κατασκευής µε τρόπους παρόµοιους µε τον Πικιώνη. Η περίπτωση του Ιταλού αρχιτέκτονα Αlberto Ferlenga, είναι ενδεικτική αυτού του τύπου συµπόρευσης. Ο Ferlenga ανέπτυξε δραστηριότητα στον χώρο του σχεδιασµού, του πανεπιστηµίου και των εκδόσεων, εστιάζοντας ως επί το πλείστον την προσοχή του σε αρχιτέκτονες όπως ο ∆ηµήτρης Πικιώνης. Ως συγγραφέας της πληρέστερης µονογραφίας για τον Πικιώνη στις εκδόσεις Electa, και εφόσον συν-ηχεί και το δικό του έργο µε εκείνο του Έλληνα δασκάλου, µια δεύτερη έκθεση µε έργα του στο ισόγειο του Κ.Α.Μ. συµπληρώνει την θεµατική που ανοίγει η τριπλή αυτή προσπάθεια 

Ο Πικιώνης κατά καιρούς επιστρέφει, πιο πολύ µε τον λόγο του, στην συνέχεια µε τα σκίτσα του, τέλος µε τις κατά καιρούς φωτογραφίσεις των διαδρομών του προς την Ακρόπολη. Επιστρέφει γιατί τον χρειαζόµαστε στην εκβάθυνση των στόχων και του κοινωνικού αντίκτυπου των πράξεών µας. 
Προτιμάμε τις συν – ηχήσεις, στιγμές κατά τις οποίες µεµονωµένα οι Έλληνες αρχιτέκτονες κατά τη διάρκεια της ζωής του δασκάλου, αλλά και μέχρι σήµερα, αντιμετώπισαν τη διαδικασία του σχεδιασµού και της κατασκευής µε τρόπους παρόµοιους µε τον Πικιώνη. 

Πέρα από τους συµπατριώτες, των οποίων παρουσιάζονται εικοσιπέντε έργα, σε έκθεση στον όροφο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στη γειτονική Ιταλία, η περίπτωση του Ιταλού αρχιτέκτονα Αlberto Ferlenga, είναι ενδεικτική αυτού του τύπου συµπόρευσης. Ο Ferlenga ανέπτυξε δρα-στηριότητα στον χώρο του σχεδιασµού, του πανεπιστηµίου και των εκδόσεων, εστιάζοντας ως επί το πλείστον την προσοχή του σε αρχιτέκτονες όπως ο ∆ηµήτρης Πικιώνης, ο Φερνάντ Πουιλόν, ο Χάνς Φαν Ντερ Λάαν, ο Άλντο Ρόσι. 

Ως συγγραφέας της πληρέστερης µονογραφίας για τον Πικιώνη στις εκδόσεις Electa, και εφόσον συν-ηχεί και το δικό του έργο µε εκείνο του Έλληνα δασκάλου, µια δεύτερη έκθεση µε έργα του στο ισόγειο του Κ.Α.Μ. συµπληρώνει την θεµατική που ανοίγει η τριπλή αυτή προσπάθεια 


06 11 2017

“MINIMA”: ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΥ ΜΙΕΤ 
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»


Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ σας προσκαλεί στην παρουσίαση της σειράς “minima”, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στις 7.30μμ στο βιβλιοπωλείο ‘Πλειάδες’ Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι. Ομιλητές: Λίζυ Τσιριμώκου ομότ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης /Δημήτρης Κυρτάτας καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Γιάννης Παπαθεοδώρου αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Διονύσης Καψάλης διευθυντής του ΜΙΕΤ. Πληροφορίες 210 3234267 (ΜΙΕΤ) & 210 7249604 (Πλειάδες)


29 10 2017
Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ: 
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΕΜΠ


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με την συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας της ως Ανωτάτη Σχολή, διοργανώνει συνέδριο στις 3-4 Νοεμβρίου 2017, με αντικείμενο την «Διδακτική της Αρχιτεκτονικής» με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και προσεγγίσεων που θα εξερευνούν την διαμόρφωση τόσο των μεθόδων όσο και των αντικειμένων της διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής http://100years.arch.ntua.gr/

Το συνέδριο πραγματοποιείται με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ομιλητών με ταυτόχρονη παρουσίαση σε δύο αμφιθέατρα και στο πλαίσιο πέντε θεματικών ενοτήτων: 

1. Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 
2. Η Πόλη και ο Χώρος 
3. Η Αρχιτεκτονική Τεχνολογία 
4. Ιστορία και Θεωρία 
5. Η Συμβολή των Τεχνών


2017 10 26

ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΙΜΑΤΟΣ:
 “SPRING, SUMMER, FALL, WINTER… AND SPRING” 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 θα εγκαινιασθεί η έκτη ατομική έκθεση, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς, του Χρίστου Σιμάτου με τίτλο: “Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring”, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Θεματικός άξονας της έκθεσης είναι η μεταμόρφωση του τοπίου μέσα από διάφορες εποχές και το συναίσθημα που αυτό προκαλεί στον θεατή. Μέσα από μια σειρά 14 φωτογραφιών μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ευκρίνειας, υψηλής αισθητικής και ενίοτε ποιητικών, ο Χρίστος Σιμάτος μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την επίδραση που έχει η εναλλαγή των εποχών στο τοπίο καθώς και να βρεθούμε αντιμέτωποι με το συναίσθημα του πόσο μικρός και ασήμαντος είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.



2017 10 26

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ», 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Παναγιώτη Πάγκαλο με θέμα «Αρχιτεκτονική και Ολοκληρωτισμός», την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 5 μ.μ., στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στo Αμφιθέατρο «GIORGIO DE CHIRICO» (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης).


24 10 2017 

"ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ"

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 90 χρόνων λειτουργίας της βιβλιοθήκης του ΤΕΕ, οργανώνει έκθεση έργων μηχανικών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ζωγράφων, στην «Ολυμπιακή Πινακοθήκη Σπύρος Λούης» έναντι Β. Σοφίας 85-Μαρούσι Πλ. Ηρώων Εγκαίνια :Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Νοεμβρίου 2017. Στην φωτογραφία έργο της συναδέλφου Άντας Αναστασοπούλου.




23 10 2017

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18.30' στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 2 με ποικίλα θέματα. (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα με τους τίτλους και τους ομιλητές της περιόδου Οκτωβρίου 2017- Ιανουαρίου 2018). 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 
26 Οκτωβρίου 2017, Μανόλης Κορρές, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ: Τηλέγραφος /2 Νοεμβρίου, Μαρία Μπαλοδήμου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, Τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι του Ν. Ιωαννίνων / 
9 Νοεμβρίου, Mark Wilson Jones, Καθηγητής, University of Bath: The origin of the orders / 23 Νοεμβρίου, Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
Η συνοικία των Εξοχών (1885-1912). Οθωμανικός εκσυγχρονισμός καιΕυρωπαϊκή αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη της Belle Epoque / 
30 Νοεμβρίου, 2 Νοεμβρίου, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ: Νέα στοιχεία για το «Πάνθεον» της Αθήνας / 
7 Δεκεμβρίου, Κώστας Ζάμπας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ: Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου / 
14 Δεκεμβρίου, Thanos Economou, Professor of Architecture, Georgia Institute of Technology Vitruvius Computatus: Σημειώσεις στην ερμηνεία των έξι αρχών αρχιτεκτονικής σύνθεσης του Βιτρούβιου υπό το πρίσμα συγχρόνων θεωριών ψηφιακού σχεδιασμού / 
21 Δεκεμβρίου, Αμαλία Κωτσάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πολυτεχνείο Κρήτης: Η στέγαση της Δικαιοσύνης ΑΘΗΝΑ 1834-2014 / 
11 Ιανουαρίου 2018, Νικόλαoς Καρύδης, Senior Lecturer in Architecture, Kent School of Architecture: Από την Ομιλούσα Αρχιτεκτονική στην Ελληνική Αναβίωση: Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο Νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος / 
18 Ιανουαρίου, Χρίστος Θ. Παπαδόπουλος, MSc Πολιτικός Μηχανικός: Αποτιμώντας τις Ιστορικές Κατασκευές χωρίς «Στατικές» Αυταπάτες.


22 10 2017

ΚΑΙ ΝΑΤΗ Η ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ 
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ !!!


Στη γνωστή πολυδημοσιευμένη από το 1978 πολυκατοικία του Γραφείου Κυριακίδη (σε συνεργασία με τον Γιάννη Ανυφαντή), κατέβηκαν οι σκαλωσιές με τις λινάτσες για την επισκευή της και αποκαλύφθηκε το αναπάντεχο κλείσιμο της βεράντας του δευτέρου ορόφου, ακριβώς στον πιο κεντρικό δρόμο του Ψυχικού γωνία Διαμαντίδου και Παπαναστασίου. Δείτε τις εικόνες του σήμερα και του πριν και θυμηθείτε ότι η αυθαιρεσία και ο βιασμός των κτιρίων και του περιβάλλοντος καλά κρατεί, με την ανοχή των συνιδιοκτητών και βέβαια της πολιτείας.



17 10 2017

#NeapolisAthina
και τώρα και τότε

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), παρουσιάζουν την έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη. 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της και ως συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, γιορτάζει παρουσιάζοντας στους χώρους της σειρά εκδηλώσεων, όπου το ρομαντικό παρελθόν συνυπάρχει με το δημιουργικά ανήσυχο παρόν της περιοχής. Το αφιέρωμα ξεκινά με την διπλή έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία και ιδρύματα, αναδεικνύεται το παρελθόν της Νεάπολης, ενώ με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή, το πολιτιστικό παρόν της. 

Συμμετέχουν οι καλιτέχνες: 
Έλενα Ακύλα, Αντώνιος, Χριστιάνα Γαροφαλίδου, Χρήστος Θεοφίλης, Μάρκος Καμπάνης, Νίκος Κασκούρας, Κυριάκος Κατζουράκης, Θεοδώρα Κοκκίνου, Ανδρέας Κοντέλλης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Χρήστος Μαρκίδης, Κωστής Μουδάτσος, Νίκη Μπίσυλλα, Γιώργος Μπουρναζάκης, Αναστασία Μπρισκόλα, Γιώργης Νουκάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πατσόγλου, Αριστείδης Πατσόγλου, Χαρά Πιπερίδου, Δάφνη Ρόκου, Αγγελική Σβορώνου, Βέρα Σιατερλή, Κώστας Σιαφάκας, Σοφία Σιμάκη, Άγγελος Σπάρταλης, Ηλίας Χαρίσης, Γιώργος Χατζηελευθερίου Κορδώνης. 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στις 20:30, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Στην φωτογραφία: έργο του Γιώργη Νουκάκη, με τίτλο Νεάπολη_Ζώνη Επαφής




15 10 2017
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ: «ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΟ»
ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ


Ο Κώστας Μανωλίδης, καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στις σχολή αρχιτεκτόνων στον Βόλο, με έχει συγκινήσει εδώ και χρόνια με το ευαίσθητο και ποιητικό του blog με τίτλο «Εδαφολόγιο». Σε αραιά διαστήματα ο Μανωλίδης μας αιφνιδίαζε δημοσιεύοντας σπάνιες εικόνες, όπου η ύλη απεικονίζεται με ένα δικό του τρόπο, μαζί με κείμενά του που επιχειρούν σύντομες διεισδύσεις στο νόημα των υλικών παραμέτρων του καθημερινού βίου. 
Οι σύντομες αυτές εικαστικές και ποιητικές «ανάσες», που τα τελευταία χρόνια απολαμβάναμε στο μπλογκ του Μανωλίδη, μαζί με μια σειρά νέα διεισδυτικά κείμενα, συμπεριλαμβάνονται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Εδαφολόγιο» που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις «νήσος». Οικοδομικά υλικά, Ρωγμές της πόλης και Γενέθλια ύλη είναι οι τίτλοι των τριών ενοτήτων στις οποίες εντάσσονται τα σύντομα αυτά κείμενα, που εικονογραφούνται με σχέδια του συγγραφέα. Αξίζει μαζί με το βιβλίο να περιπλανηθείτε και στο blog του Μανωλίδη κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ:




09 10 2017

«ΓΙΑΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ» 
4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 
ΣΤΟ ΕΜΠ




Η Σχολή των Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ θα φιλοξενήσει το 4ο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για την Εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων ΕΑΑΕ με τον γενικό τίτλο "Γιατί διδάσκετε όπως διδάσκετε;" από 12 έως 13 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών Της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Η διημερίδα είναι ανοιχτή σε όσους σπουδαστές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες ομιλίες. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.  




28 09 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΓΟΥΤΑΣ:
" A JOURNEY WITH THE ARCHITECTS OF THE WORLD"


Μέσα από ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις, το νέο βιβλίο του Βασίλη Σγούτα, υπογραμμίζει μερικές από τις πιο σημαντικές σκέψεις που έρχονται παράλληλα με τα βήματα του αρχιτέκτονα. Περιλαμβάνει επίσης ένα ημερολόγιο όπου το επίκεντρο δεν είναι αυτό που λέγεται ή γράφεται, αλλά μάλλον από εμπειρίες και σκέψεις που προέρχονται από γεγονότα που σχετίζονται με τους αρχιτέκτονες και την αρχιτεκτονική. Αν και αυτό το βιβλίο είναι ένα προσωπικό βιβλίο, είναι επίσης ένας καθρέφτης των παράλληλων δρόμων πολλών αρχιτεκτόνων. Μέσα από τις σελίδες του, οι επιλογές του προέρχονται και από την πιο πρόσφατη ιστορία της UIA, μια μοναδική επαγγελματική οργάνωση που συγκεντρώνει τους αρχιτέκτονες του κόσμου, επιδιώκοντας κοινά ιδανικά και στόχους.

Η μνήμη είναι ο πλούτος μας. Τα κείμενα αυτά και τα γεγονότα βοηθούν να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν οι προτεραιότητες μας Και πώς διαφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά την ανάγνωση μεταξύ των γραμμών θα είναι σε θέση να εκτιμήσει κανείς ποια ήταν η κληρονομιά των ενεργειών ή της αδράνειας και όπου οι αρχιτέκτονες, ως άτομα και ως επαγγέλματα, είχαν θετική επίδραση στην πρόοδο των αιτιών. Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από απλή ιστορία, είναι επίσης και μία αφύπνιση. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


24 09 2017

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»: 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ 

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ


Χθες βράδυ, Σάββατο 21 Σεπ. 2017, απολαύσαμε για πρώτη φορά μία από τις επιλεγμένες εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης, που πραγματοποιεί το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στην μοναδική αυλή του κτιρίου του, στην οδό Θουκιδίδου στην Πλάκα με δωρεάν είσοδο. Μια πρωτοβουλία του Διονύση Καψάλη που παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, δραστηριοποιεί το Ίδρυμα, προβάλλοντας σημαντικούς καλλιτέχνες και φυσικά και την Εθνική Τράπεζα.

Απολαύσαμε τα «Γυάλινα Γιάννενα», το νέο ανέκδοτο μουσικό έργο του Νϊκου Ξυδάκη, σε ποίηση Μιχάλη Γκανά που παράλληλα μας διάβασε και επιλεγμένα ποιήματά του. «Οι δύο φίλοι και συνεργάτες μοιράζονται από την δεκαετία το ΄80 σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων, εικόνες και αρώματα ενός ορεινού χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μιαν άλλη πατρίδα στην καρδιά της Αθήνας»

Οι κιθαρίστες Θοδωρής Κότσυφας και Παναγιώτης Καρτίμπελης μας συγκίνησαν, συνδυάζοντας με τον δικό του τρόπο τους ήχους της ηλεκτρικής και κλασσικής κιθάρας, με αναφορές σε ήχους αναγεννησιακούς, βυζαντινούς, της τζαζ και της ανατολής, μέσα στο κλίμα της ορεινής Ηπείρου, με εμβόλιμες χαρισματικές πινελιές του Δημήτρη Χουντή στο σοπράνο σαξόφωνο 

Αναμένουμε την έκδοση σε δίσκο αυτής της μουσικής βραδιάς στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας που ξεκινά το ΜΙΕΤ.


24 09 2017

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ | «ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ»

ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ



Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στην Αίθουσα 2 & FOUGARO CAFÉ, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την έκθεση του Χριστόφορου Κατσαδιώτη με τίτλο «Ποιητικά Περιστατικά», μετά τις δύο τελευταίες εκθέσεις του στο Παρίσι («Η εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας» στην Γκαλερί του Μουσείου Brut Art “Halle Saint Pierre” & το «Ρομαντικό Δείπνο» στην Γκαλερί De L΄Αngle) και τη δέκατη ατομική του έκθεση στην Αθήνα, στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. 

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά έργα φτιαγμένα με τις παραδοσιακές, επίπονες τεχνικές της οξυγραφίας, δηλαδή της «γραφής» με οξέα πάνω σε μεταλλική μήτρα, η οποία, στη συνέχεια, τυπώνεται σε χαρτί. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017. 

Η θεματολογία των έργων σχετίζεται με ιδιότυπες εικαστικές σημειώσεις του καλλιτέχνη πάνω σε ένα βιωματικό, αυτοαναφορικό πεδίο, γέρνοντας προς την σκληρή ευγένεια του περιθωρίου. Τολμά έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης με τον εαυτό μας και των μεταξύ μας συμπεριφορών. Καταφέρνει να δώσει στο εικαστικό έργο του μια ποιητική ερμηνεία, μέσα από το προσωπικό του πρίσμα για τον κόσμο γύρω του. 

Χρησιμοποιεί απαλά χρώματα και τις διάφανες υφές της χάραξης για να περιγράψει κατασταλαγμένα πλέον «Ποιητικά Περιστατικά» μέσα από μια ωμή προσωπική αλήθεια. 


22 09 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ: 
FROM DOXIADIS’ THEORY TO PIKIONIS’ WORK


Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κώστα Τσιαμπάου με τίτλο «From Doxiadis’ Theory to Pikionis’ Work - Reflections of Antiquity in Modern Architecture» από τις εκδόσεις Routledge. 

Ο Τσιαμπάος επαναπροσδιορίζει την πρωτοποριακή θεωρία του Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη και μετακινεί τη διατριβή του από την αρχαιότητα και την αρχαία αρχιτεκτονική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως μια θεωρία που βασίζεται στη νεωτερικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο συγγραφέας διερευνά τη θεωρία του Δοξιάδη σε σχέση με το έργο του αμφισβητούμενου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Αυτή η παράλληλη διερεύνηση του φιλοσοφικού περιεχομένου της θεωρίας του Δοξιάδη και των αρχών σχεδιασμού του έργου του Πικιών, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αναφοράς και δημιουργεί μια πολύτιμη και πρωτότυπη ερμηνεία του έργου του. Χρησιμοποιώντας καινοτόμα διεπιστημονικά εργαλεία και μεθόδους που επεκτείνουν τα ιστορικά όρια του μεσοπολεμικού μοντερνισμού, το βιβλίο ανασχηματίζει το έδαφος μιας εναλλακτικής νεωτερικότητας που κοιτάζει προς το μέλλον μέσα από έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει το αρχαίο παρελθόν.

Από τη θεωρία του Δοξιάδη στο έργο του Πικιώνη: Οι προβληματισμοί της αρχαιότητας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι συναρπαστική ανάγνωση για όλους τους μελετητές και τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται για τον μοντερνισμό και την αρχαιότητα, την ιστορία και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής, την ιστορία των ιδεών και την αισθητική ή την πολεοδομική θεωρία και το σχεδιασμό .

«From Doxiadis’ Theory to Pikionis’ Work
Reflections of Antiquity in Modern Architecture»


21 09 2017

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ- BOĞAZ ΜUSIQUE - ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ 
ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ



Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά «-αγωγίας της ψυχής». Μια βραδιά διάχυτη από μία αύρα φρεσκάδας και ποιότητας, με αναπάντεχες μουσικές εκπλήξεις και μια ατμόσφαιρα με νέους τολμηρούς ηλεκτρικούς ήχους να συνομιλούν με ίχνη ανατολής. Μοναδικές νέες εκτελέσεις των έργων του Νίκου Ξυδάκη από εξαίρετους μουσικούς (Boğaz Μusique ) και μια άλλη Ελένη Τσαλιγοπούλου που ερμήνευσε μοναδικά, ευαίσθητα αλλά και κεφάτα τα τραγούδια του Ξυδάκη και ένα μοναδικό Χατζηδάκι. 

Προσεγμένοι φωτισμοί, εξαιρετικός ήχος, πλαισίωσαν τους κιθαρίστες που μας γοήτευσαν με την τόλμη τους, τον Δημήτρη Χουντή όπως πάντα σταθερή αξία, το κανονάκι, τα κρουστά και βέβαια τον Νίκο Ξυδάκη που «έλαμπε» απολαμβάνοντας τα καινούργια ακούσματα της δουλειά του. 



Στο κατάμεστο 1500 θέσεων κηποθέατρο στου Παπάγου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου Χολαργού, ζήσαμε χθες βράδυ μία πράγματι «μοναδική, συλλεκτική συναυλία». Απολαύστε την με την πρώτη ευκαιρία όπου επαναληφθεί και βέβαια ελπίζω να την ακούσουμε σύντομα και σε δίσκο.




2017 09 20

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: «ΤΡΙΠΤΥΧΑ»
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με μία επιλογή από τα έργα του φωτογράφου Στέλιου Σκοπελίτη από τη σειρά “Τρίπτυχα”. Τα έργα βασίζονται στη συνύπαρξη φωτογραφιών με θέμα τα σφαγεία, τα πορνεία και την αυτοπροσωπογραφία. Μετά την παρουσίασή τους στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το 1997, ο καλλιτέχνης στη συνέχεια τα δώρισε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και αποτελεί μέρος της έκθεσης επετειακού χαρακτήρα σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, με τίτλο “Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή, για την οποία και θα επανέλθω. Η διάρκειά της έκθεσης στον Χαρουπόμυλο, θα είναι έως 6 Οκτωβρίου 2017



19 09 2017

ΑΓΙΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: ΠΡΑΤΙΝΟΥ _ 51




Εγκαίνια δύο αρχιτεκτονικών επεμβάσεων μικρής κλίμακας, σε παλιά αθηναϊκή πολυκατοικία στο Παγκράτι

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, ώρες έναρξης: 19:00




17 09 2017

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Α ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ 17 ΚΑΙ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας σε μορφή flip book (issuu)



17 09 2017

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2017
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00 το Διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Διοικητική επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη μας προσκαλούν στην Τελετή απονομής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής και στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων, στο αμφιθέατρο και στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς 118. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 201



28 08 2018 

“ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ”: 
DOCUMENTA 14 - Β’ ΜΕΡΟΣ: KASSEL

30 ΑΥΓ 2017 ΣΤΗΝ ΕΡΤ2



Η “Εποχή των Εικόνων” επισκέπτεται το Kassel και παρουσιάζει την έκθεση της συλλογής του EMST National Museum of Contemporary Art, Athens στo πλαίσιo της documenta 14 υπό τον τίτλο ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ, καθώς και μέρος της documenta στο Kassel, την πόλη από την οποία ξεκίνησε. 
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά μέσα στο Fridericianum όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση φιλοξενώντας πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες, των οποίων εμβληματικά έργα βρίσκονται στη συλλογή. Συζητούν για το μεγάλο αυτό γεγονός της προβολής της ελληνικής τέχνης, σε τέτοια κλίμακα, έξω από τη χώρα, ενώ βλέπουμε μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές της έκθεσης. 
Η εκπομπή συνεχίζει με τη συνάντηση καλλιτεχνών που εκθέτουν σε διαφορετικά σημεία του Kassel, όπως ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, η Μαίρη Ζυγούρη, η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή και η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια και συνεργάτης της documenta στην Αθήνα που μας μιλά για τα έργα του Απόστολου Γεωργίου και το παράξενο διαμέρισμα μέσα στο οποίο βρίσκονται.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά ακόμη στο Kassel, τον Ρουμάνο καλλιτέχνη Daniel Knorr του οποίου το έργο “Expiration Movement” όπου καπνός βγαίνει από το Fridericianum, είναι το πιο άυλο όλης της documenta, την Banu Cennetoğlu που άλλαξε τα γράμματα στην πρόσοψη του Μουσείου χάριν μιας φράσης, καθώς και τον συνεπιμελητή της documenta, Paul B. Preciado υπεύθυνο για το πρόγραμμα «Η Βουλή των Σωμάτων».
Η εκπομπή παρουσιάζει στη συνέχεια μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα έργα που εκτίθενται στην documenta 14 στο Κassel, ολοκληρώνοντας μια τριλογία που ξεκίνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Adam Szymczyk, την παρουσίαση της διοργάνωσης στην Αθήνα και τέλος, το Kassel. Η καταγραφή αυτού του ξεχωριστού γεγονότος για τη χώρα και τους καλλιτεχνικούς θεσμούς, τους καλλιτέχνες και τις απόψεις των επιμελητών συνιστούν ένα πολύτιμο αρχείο το οποίο στο μέλλον θα βρει επιπλέον ερμηνείες.

Την Τετάρτη 30 Aυγούστου, στις 21:00 στην ΕΡΤ2.



21 08 2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ:
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ /
ΥΠΟΠΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Άγνοια, συντεχνιακά συμφέροντα ή μνημονιακή επιταγή?
Είναι το ερώτημα που θέτει ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, πάντα ευαισθητοποιημένος με τα προβλήματα και τις ανατροπές στον χώρο της αρχιτεκτονικής πράξης στην Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενό του κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ. Πρόκειται για κάποιες πρώτες σκέψεις
σαν κείμενο προς υπογραφή
δεκτές πολλές παρατηρήσεις.....



21 08 2017
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΦΑΤΟΥΡΟΣ 
«ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΔΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ 1966» 
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΙΕΤ



Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Θεσσαλονίκη η έκθεση: Δημήτρης Α. Φατούρος «Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

«Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο γνωστός αρχιτέκτονας δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με το «εικαστικό φαινόμενο». Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το σχέδιο εμφανίζεται ξανά, αν και σποραδικά, αυτή τη φορά ως μέρος της προβληματικής του για το μορφολογικό χάος του αστικού τοπίου, ενώ, στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, το συνεχές ενδιαφέρον του για τη σχισμή και το κενό, τον οδηγεί στην κατασκευή μιας ενότητας έργων με ξύλο και καθρέφτη.»

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου -περίπου τα δύο τρίτα- εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη.

Ο πλουραλισμός που διακρίνει τα έργα της έκθεσης αντικατοπτρίζει την πολύπλευρη προσωπικότητα του δημιουργού τους και πιστοποιεί μια παραγνωρισμένη αλήθεια: εκτός από αρχιτέκτων και πανεπιστημιακός που ασχολήθηκε με την τεχνοκριτική, την επιμέλεια εκθέσεων και την ποίηση, ο Δημήτρης Φατούρος υπήρξε ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο Βαλέριος Καλούτσης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Δημήτρης Κοντός.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου.


17 08 2017

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΗΣ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ


Μαθητής του Παναγή Μιχελή και του Δημήτρη Πικιώνη, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και συν διοργανωτής των συμποσίων της Δήλου, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Οικιστικής και ακούραστος εκδότης επί μία πεντηκονταετία του έγκυρου διεθνούς περιοδικού Journal of Ekistics, ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος Παναγής Ψωμόπουλος πέθανε στις 14 Αυγούστου 2017. 

Η κηδεία του θα γίνει στον ναό του Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου επί της Βασιλίσσης Σοφίας (όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία) αύριο, Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017, στις 12 το μεσημέρι. Η ταφή θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο στη Νίκαια.



13 08 2017

CITYLAB:«ΧΡΟΝΟΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΤΕΧΝΗ»
Δ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΗΣ,

Τα διαρκή στοιχεία της Αθήνας



Οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου – Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής & Τέχνης CITYLAB, το οποίο εφέτος θα έχει θέμα «Χρόνος, Αρχιτεκτονική, Τέχνη». Το CITYLAB διοργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου ROCK [Regeneration and Optimisation of Cultural Heritage in Creative and Knowledge Cities / Horizon 2020 Innovative Action (SC5-21 Cultural Heritage as a Driver for Sustainable Growth),2017-2019], που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων.

Στο Συνέδριο CITYLAB•2017 θα λάβουν μέρος εικοσιπέντε
διακεκριμένοι ομιλητές - διδάσκοντες από διαφορετικά γνωστικά πεδία (τέχνες, αρχιτεκτονική & αστική ανάπτυξη, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες κ.ά.) και στο Εργαστήριο θα συμμετέχουν πενήντα φοιτήτριες και φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών από όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, στο CITYLAB•2017 συμπεριλαμβάνεται ειδικό αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Τάσο Μπίρη με αφορμή τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στον πολιτισμό.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 – Αθήνα, από την 5η έως την 8η Οκτωβρίου 2017.
Επιστημονική Επιτροπή CITYLAB • 2017: Ανδρέας Λάζαρης, Γεώργιος Ξηροπαΐδης, Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος, Νεφέλη Κυρκίτσου, Παναγιώτης Πάγκαλος, Σταύρος Αλιφραγκής


10 08 2017

ΑΚΤΙΣΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΣΥΜΠΟΣΙΟ + ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ| ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ|ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ



Από 22 μέχρι 26 Σεπετεμβρίου 2017 οργανώνεται από το «ΕΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» στην Βέροια συμπόσιο + εργαστήριο σχεδιασμού που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν προϋποθέτει αρχιτεκτονική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες/ουσες

θα έχουν τη δυνατότητα να πορευθούν σε αντιστοιχία με τις δυνατότητές τους, την προηγούμενη εμπειρία τους και τους στόχους που θέτουν οι ίδιοι. Συνάδελφοι αρχιτέκτονες, πρόσφατοι απόφοιτοι αρχιτεκτονικών σχολών και σπουδαστές αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών ή και εφαρμοσμένων τεχνών, θα έχουν ειδική παρακολούθηση από έμπειρους διδάσκοντες ώστε σχεδιαστικά να πορευθούν αναλόγως των ικανοτήτων τους. Το εργαστήριο θα αναπτύξει ταυτόχρονα θεωρητική και κριτική προσέγγιση, συνεπώς προσκαλεί συμμετέχοντες/ουσες από φιλολογική, φιλοσοφική, ψυχολογική, κριτική κατεύθυνση να αναπτύξουν το θέμα υπό τη μορφή συγγραφικής και κειμενογραφικής δραστηριότητας. Τα δρώμενα περιλαμβάνουν και θεατρικές δραστηριότητες, οπότε προσκαλούνται συμμετοχές με έμφαση σκηνογραφική, σκηνοθετική και υποκριτική.

Οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τους ενδιαφερόμενους στο aristotheke@live.com μέχρι την 30η Αυγούστου 2017.. 

Εκτός από σειρά διαλέξεων που θα αναφερθούν στην πολλαπλότητα των εννοιών του άκτιστου στην αρχιτεκτονική, θα συνυπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες, όπως θεατρικά μονόπρακτα κλπ
Επιστημονικός υπεύθυνος:
Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος,Υπεύθυνος διοργάνωσης:
Γιάννης Ναζλίδης > Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Με την υποστήριξη της
Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


21 07 2017

COSTAS TSOCLIS, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
 “ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΡΑΣΗΣ” 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ



Ο Κώστας Τσόκλης με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τριανταφύλλου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις “Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017", οδηγεί την εικαστική δημιουργία στα έσχατα όριά της, και δημιουργούν in situ, με τη συνεργασία και του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, το έργο, "Δέκα σημεία όρασης", μια επέμβαση που καταλαμβάνει 2500 τετραγωνικά μέτρα.

«Θα απομονώσουμε, λέει ο καλλιτέχνης, δέκα κομμάτια φύσης, χωρίς όμως να τα αποκόψουμε από τη γενική εικόνα της (σε αντίθεση με αυτό που κάνει η φωτογραφία ή ένα παράθυρο) και θα τα ενώσουμε με κάποια γλυπτικά στοιχεία, ώστε να παραχθεί μια τρίτη πραγματικότητα». Αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης το του θεωρεί φυσική συνέπεια και συνέχεια της γνωστής δουλειάς του “Η Ζωντανή Ζωγραφική”.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, βασικός συντονιστής του όλου εγχειρήματος, είναι υπεύθυνος για το σύνολο της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου. 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 30 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. λίγο πριν την Πέτρα του Ρωμιού. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.


18 07 2017

“TOMORROWS”, URBAN FICTIONS 
FOR POSSIBLE FUTURES: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ


Η έκθεση με τίτλο “TOMORROWS”, URBAN FICTIONS FOR POSSIBLE FUTURES που πραγματοποιήθηκε στην στη Διπλάρειο Σχολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η έκθεση που επιμελήθηκαν η Δάφνη Δραγώνα, και ο Πάνος Δραγώνας παρουσίασε ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια, τα οποία αξιοποιούν το μέλλον ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν, όπου εικαστικοί, αρχιτέκτονες και designers παρουσίασαν διαφορετικές ιστορίες για το μέλλον των πόλεων.
Μια νέα ιστοσελίδα, συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσίαση όλων των έργων καθώς και τα εργαστήρια, τις συνομιλίες και την συζήτηση για τον Τάκη Ζενέτο που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα κάντε ΚΛΙΚ εδώ


04 07 2017

“Ο ΚΗΠΟΣ ΒΛΕΠΕΙ” ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ


Ένα χρόνο από την ημέρα που η Άννα Καφέτση ανέλαβε την ευθύνη για τα εικαστικά του Μεγάρου, σύμφωνα με την τότε απόφαση του Δ.Σ. και παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 στις 20:30 στην Πλατεία του κήπου του Μεγάρου και στη λεγόμενη Υπηρεσιακή Αυλή, εγκαινιάζεται τελικά η πρώτη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο Κήπος βλέπει» τίτλος ενός από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη. 

Στην έκθεση που επιμελείται η Άννα Καφέτση, θα παρουσιαστούν εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα σε περίπου 90 διαφορετικά σημεία του Κήπου. 

Συμμετέχουν 26 διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες: 
Zbyněk Baladrán/ Matthew Barney Ναταλί Γιαξή / Jorge Galindo & Santiago Sierra / Douglas Gordon / Κατερίνα Ζαχαροπούλου / Amar Kanwar / William Kentridge / Φάνος Κυριάκου / Ανδρέας Λόλης / Τζένη Μαρκέτου / Κώστας Μπασάνος / Shirin Neshat / Tim Noble and Sue Webster / Ελένη Πανουκλιά / Νίκος Παπαδόπουλος / Ρένα Παπασπύρου / Ράνια Μπέλλου / Pipilotti Rist / Δανάη Στράτου / Μαρία Τζανάκου / Μαρία Τσάγκαρη / Nari Ward και η Maaria Wirkkala που συμμετέχει με το εικονιζόμενο έργο, με τίτλο “The Seventh Room”, 1987 (Photo: H.Ruuskanen). Διάρκεια μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017.


26 06 2017

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 
 “ANASTASIOS BIRIS ARCHITECTURAL OFFICE”


Αιφνιδιάστηκα θετικά μόλις είδα την λύση της ομάδας Anastasios Biris Architectural Office Sofia Tsiraki, Magda Chabaloglou, Stavros Koumoutsos, Achilleas Pliakos, Panos Niarhos για τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Με τράβηξε με την πρώτη ματιά, η καθαρότητα μιας τολμηρής χειρονομίας, που φέρει μνήμες και αναφορές από διαλεγμένα και ξεχωριστά έργα του Τάσου και της Σοφίας.

Εδώ αρχές και επιλογές συνυπάρχουν με μια σαφήνεια και μια συνέπεια και διαπερνούν όλο το έργο συνδυάζοντας το ταπεινό που αναδύεται δυναμικά από τα έγκατα και συγκροτεί ένα γλυπτό, ένα τοπόσημο στην πόλη που συνομιλεί με τον αστικό του περιβάλλον χωρίς να το περιγελά.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.


26 06 2017

«ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» / 
«DOCUMENTA 14: Η DOCUMENTA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»


Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 23:10 στην ΕΡΤ2, η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει την πολυσυζητημένη Documenta 14, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, παράλληλα και ισότιμα με το Kassel, έχοντας δημιουργήσει πλήθος εντυπώσεων, απόψεων και συναισθημάτων σε επισκέπτες, ειδικούς της Τέχνης και Τύπο σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η εκπομπή επισκέπτεται τους βασικούς χώρους της Documenta στην Αθήνα, επιλέγοντας έργα έτσι ώστε να σχηματισθεί μια όσο το δυνατόν καθαρή εντύπωση του περιεχομένου τους, σε σχέση με το χώρο στον οποίο εκτίθενται, τις απόψεις των επιμελητών που τα επιμελήθηκαν, καθώς και τη βαθύτερη σημασία της παραγωγής τους. 

Έτσι λοιπόν, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στο Πάρκο Ελευθερίας και μέσα στο έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, τους επιμελητές Κατερίνα Τσέλου, Pierre Bal-Blanc και Monika Szewczyk, καθώς και τον καλλιτέχνη Άγγελο Πλέσσα. Μιλούν για έργα, ιδέες, τρόπους συνεργασίας σ’ ένα τόσο μεγάλο σε έκταση και σημασία γεγονός, για τη σχέση μας με την έννοια «Μαθαίνω», αφού ο τίτλος της έκθεσης είναι «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», για το ρόλο του επιμελητή στην παραγωγή του έργου Τέχνης, τη σχέση τους με την Αθήνα, καθώς και για την καλλιτεχνική πρακτική και την έρευνα που προηγήθηκε των έργων. Παράλληλα, βλέπουμε και ακούμε ερμηνείες για έργα που βρίσκονται: στο ΕΜΣΤ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ωδείο Αθηνών και στην ΑΣΚΤ, καθώς και κάποια έργα στο δημόσιο χώρο. 

H «Εποχή των εικόνων» θα επισκεφθεί και το Kassel, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσίαση της Documenta 14, καθώς και την έκθεση με έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ στο Fridericianum, υπό τον τίτλο «Αντίδωρον» (Antidoron). 

Η προβολή του Β΄ μέρους της εκπομπής «Η εποχή των εικόνων» Documenta 14 - Kassel θα μεταδοθεί τον Σεπτέμβριο.


25 06 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ 
ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ»


Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στο Παλαιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου 51) θα γίνει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Τάσση Παπαϊωάννου, καθηγητή ΕΜΠ η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής των «Λιπασμάτων. Μια ευκαιρία και για συζήτηση και για το μέλλον και την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών. 


24 06 2017

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΥΓΕΙΑ» ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ



Ανησυχώ μήπως μετά την τραγωδία στον πύργο Grenfell στο Λονδίνο, όπου οι εκτιμάται ότι η φωτιά εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτου υλικού της εξωτερικής επένδυσης, μήπως και στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχους κινδύνους. Γιατί φαίνεται ότι πρόκειται για το γνωστό alucobond, δηλαδή τα πάνελ διπλού αλουμινίου με εσωτερικό γέμισμα από πολυαιθυλένιο, που έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα και μάλλον και στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, όπου δεν υπάρχει και η δυνατότητα λόγω μεγάλου ύψους να φτάσουν και εδώ οι σκάλες της πυροσβεστικής. Για να ψαχτούμε λοιπόν!!!



10 06 2017

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ» 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ


Μόλις κυκλοφόρησε μια κομψή και περιεκτική έκδοση με θέμα την τιμητική βραδιά για τον Δημήτρη Φατούρο, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα. Πρόκειται για την αφετηρία μιας νέας εκδοτικής σειράς με τίτλο «Συναντήσεις», που έχει σαν στόχο να αποτυπώσει μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο χώρου του εκδοτικού οίκου στην οδό Σκουφά 58 στην Αθήνα, προς τιμήν γνωστών αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων με αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Η έκδοση αυτή με εξώφυλλο ένα ξεχωριστό σκίτσο του Δημήτρη Φατούρου περιέχει τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν κατά την τιμητική αυτή εκδήλωση, από τον Ηλία Κωνσταντόπουλο, τον Κώστα Μωραΐτη τον Λόη Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Τριανταφύλλου, την Δήμητρα Χατζησάββα και τον ίδιο τον Μίμη Φατούρο. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Σχεδιάζοντας απαντήσεις». Την γενική επιμέλεια της έκδοσης έχει ο Δημήτρης Φιλιππίδης.



07 06 2017

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
«ΌΛΑ ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ


«Οπως σηκώνεις μια ψηφίδα από το χώμα – μια πατρίδα απ' το χρυσάφι που χρωστώ κι από γυαλί χρωματιστό» 



Από ένα ''Τετράδιο σημειώσεων'' με ποιήματα, τραγούδια, λυρικά σπαράγματα και λόγια που δεν μπόρεσαν να γίνουν τραγούδια ήταν σαν να σχηματίζεται το πρόσωπο μιας συναυλίας. Η μουσική του στίχου. Η μουσική της ψυχής του. Η απώλειά του. Ανακαλείται, ανιχνεύεται μέσα από ποιήματα - τραγούδια, και μουσικά ιντερμέδια. Ο Διονύσης Καψάλης, ο Μιχάλης Γκανάς, ''Ο Έρωτας του Ποιητή'' του Ερρίκου Χάινε, ο Σούμαν, το ''Χειμωνιάτικο ταξίδι'' του Σούμπερτ, η Σαπφώ και ο Διονύσιος Σολωμός. Η Αλεξάνδρεια του Κ. Π. Καβάφη συνομιλούν και μονολογούν. Συνθέτουν μία μικρή Νυκτερινή ιστορία, σαν επίκληση, προσευχή, εξομολόγηση σε καιρούς απωλειών. 



Ο τίτλος ''Όλα τα δειλινά του κόσμου'' είναι από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Δ. Καψάλη, καθώς και το μότο από την συλλογή ''Υπόσχεση ευδαιμονίας''. Τα ανέκδοτα μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται είναι από μεταφράσεις του στον Ε. Χάινε και Β. Μύλλερ.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ολύμπια



06 06 2017

ARCHPOINTS 2017: ΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



15 αρχιτεκτονικά γραφεία, σε 7 διαφορετικές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, υποδέχονται το κοινό για να συνθέσουν μαζί ένα εναλλακτικό σενάριο της πόλης που ζούμε. 



Το Arch Points επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου. 37 νέοι αρχιτέκτονες μας καλωσορίζουν στους χώρους εργασίας τους, σχεδιάζουν και μας παρουσιάζουν προτάσεις μικρής κλίμακας για την πόλη, ενώ 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μας καλούν να ξαναγνωρίσουμε την Αθήνα. 



Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ 


02 06 2017

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ 
ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»




Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στις 19:00 τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Θωμόπουλου, με τίτλο "Κοινός Τόπος " στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'
Η παρουσίαση προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο που έχουν στη συγκρότηση του αρχιτεκτονικού “λόγου” μια σειρά από βασικές έννοιες όπως ο τόπος, η μνήμη, η υλικότητα και η δομή. Με διαφορετικό σημείο αναφοράς και αφετηρίας, οι συσχετίσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του αρχιτεκτονικού έργου, του δημιουργού, του χρήστη και του κοινωνικού περιβάλλοντος καθορίζουν τελικά τόσο τη δημιουργία όσο και τη θεώρηση του εκάστοτε έργου.

Οι βασικές αυτές έννοιες θα επιχειρηθεί να ανιχνευθούν σε μια σειρά από έργα που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο δεκαπέντε ετών και περιλαμβάνουν τόσο υλοποιημένα έργα όσο και μελέτες μικρής αλλά και συνθετότερης κλίμακας. Μέσα από αυτά ιχνηλατούνται σχέσεις και έννοιες που ανακαλύπτονται, εξελίσσονται, μεταλλάσσονται και επιστρέφουν σε μια συνεχή, ανοικτή πορεία.




31 05 2017

Η ΕΚΘΕΣΗ “A WORLD NOT OURS” 
 ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ SCHWARZ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ 
ΣΤΗΝ ΚUNSTHALLE ΜULHOUSE





Εγκαινιάζεται σήμερα 31 Μαϊου 2017 στην Κunsthalle Μulhouse, η έκθεση με τίτλο “A World Not Ours” στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος στην Art basel. Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι με επιτυχία, στη Σάμο στο Art Space Pythagorion του Ιδρύματος Schwarz.



Αυτή την φορά λαμβάνει χώρα μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Kunsthalle στην επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνας Γρέγου, και είναι συμπαραγωγή του Ιδρύματος Schwarz και της Kunsthalle Mulhouse.



Ενώ η έκθεση στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην προέλευση και στα αίτια της προσφυγικής κρίσης, την εμπειρία του εξαναγκαστικού εκτοπισμού και την παράνομη οικονομία διακίνησης, το κεφάλαιο της Mulhouse θα εξετάζει τι συμβαίνει στους πρόσφυγες όταν φτάσουν στην Ευρώπη: τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την άποψη της υποδοχής/προσαρμογής, τις νομικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται, και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή.

Σε αυτή τη νέα έκδοχή της έκθεσης, έχουν προστεθεί 8 ακόμη καλλιτέχνες καθώς και νέες παραγωγές. Έχει επίσης προσαρμοστεί σε σχέση με το τοπικό πλαίσιο μια και η πόλη της Mulhouse είναι μια από τις πόλεις της Γαλλίας με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταναστών στη Γαλλία (25%). Έχει μακράν ιστορία μετανάστευσης από τον 19ο αιώνα και υπήρξε ένα είδος "terre de passage" από αυτή την άποψη. 



Επιπλέον, η Mulhouse βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Γερμανία και την Ελβετία. Και οι τρεις χώρες είναι στην πρώτη γραμμή της έντονης συζήτησης γύρω από το μεταναστευτικό και υπήρξαν μάρτυρες ακραίων αντιδράσεων απέναντι σε αυτό. Αυτό καθιστά την πόλη πολύ κατάλληλο μέρος για την συνέχεια της έκθεσης. (photo: Sven ’t Jolle, Sans papiers, 2005. Courtesy Gallery Laurent Godin, Paris © Photography Hugard & Vanoverschelde)








31 05 2017

ΔΟΜΕΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΘΗΝΑ




Με εξώφυλλο τον Walter Gropius να επισκέπτεται το εργοτάξιο της Αμερικάνικης Πρεσβείας το 1959 και με κεντρικό τίτλο «Αθήνα: Επίσημη /Αυθαίρετη», κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος των ΔΟΜΩΝ (02 17). 24 θέματα από ανάκτορα σε αυθαίρετα, από τον Παρθενώνα στα προσφυγικά, από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στο σπίτι στα Πετράλωνα αποτυπώνουν ιστορικές στιγμές της Αθήνας και προκαλούν σκέψεις και συζητήσεις.





30 05 2017

BUERGER KATSOTA ARCHITECTS / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ 
ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


Την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, στις 8:00 στον κήπο του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Λ. Αλεξάνδρας 26, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το γραφείο BUERGER KATSOTA ARCHITECTS και τον καθηγητή Γεώργιο Πανέτσο, με γενικό τίτλο «on parallel views». Θα ακολουθήσει μουσική περφόμανς.




25 05 2017

“SPACE AND THE ARCHITECTURE OF COMPARISSON” 
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.


Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την κολεκτίβα Compassion, παρουσιάζουν την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο Space and the Architecture of Compassion / Ο Χώρος και η Αρχιτεκτονική της Συμπόνιας σε επιμέλεια του Καθ. Σόλωνα Ξενόπουλου. Τη σύλληψη και γενικότερη επιμέλεια των δράσεων του Compassion έχουν οι δρ. Έφη Κυπριανίδου και Η Πένυ Μονογιού. Οι εικαστικοί και οι θεωρητικοί επιστήμονες που συμμετέχουν επιχειρούν να κατανοήσουν το χώρο της ασθένειας και του συσχετιζόμενου πόνου, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της ενσυναίσθησης για τους πάσχοντες και ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω καλλιτεχνικών και θεωρητικών οδών. Στόχος είναι να καταδειχθεί η σημασία της βελτίωσης της θέσης του ασθενούς στην κοινωνία και, ειδικότερα εντός του συστήματος περίθαλψης, ιδιαίτερα σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/ριες από: την Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Coventry University και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Drury University, καθώς και νέοι απόφοιτοι.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 01.06.2017 στις 20:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 01.06. – 23.06.2017



25 05 2017
ΣΑΔΑΣ: «ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ» ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2017





Αρχιτεκτονικό Συνέδριο με τίτλο "Μητροπολιτική Περιοχή της Αττικής: Όψεις της Κρίσης στην Πόλη και την Κατοικία και οι Αρχιτέκτονες. Μεταλλαγές στις Διαδικασίες Χωρικής Παραγωγής και Σχεδιασμού” οργανώνει ο ΣΑΔΑΣ για το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου. Υποβολή ανακοινώσεων μέχρι 31 05 2017 με κόστος συμμετοχής 20 €. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.


25 05 2017

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΡΩΤΩΝΤΑΣ» ΣΤΗΝ ART ATHINA




Την οπτικοακουστική εγκατάστασή με τίτλο "Ρωτώντας" που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο ισετ, θα παρουσιάσει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στον 1ο όροφο, πάνω από τις γκαλερί στην Art Athina 2017, που ανοίγει τις πύλες της στο TaeΚwonDo Παλαιού Φαλήρου την Παρασκευή 26 Μαΐου

Το έργο δάνεισε στην Art Athina o Οργανισμός ΝΕΟΝ στον οποίο ανήκει, ενώ για το στήσιμο και όλη τη φροντίδα είχαν οι άνθρωποι του ισετ Λεωνίδας Δημακόπουλος και Χριστόφορος Μίτσιος. Θα ακουστούν και πάλι 25 φωνές της τέχνης, επιλεγμένες για όσα είπαν τη στιγμή που τα είπαν. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 6-8 η Κατείνα Ζαχαροπούλου θα είναι εκεί και μετά από μιά περιήγηση στο έργο θα ακολουθήσει η δική σας εκδοχή για τις ερωτήσεις που ενδεχομένως θα κάνατε ώστε να απαντηθούν αυτά που θα ακούσετε. Είναι ένα μικρό happening,μια στιγμή διαλόγου μακρυά από την αγορά της τέχνης, για να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η τέχνη.



25 05 2017

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ- ΕΚΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ και δείτε σε βίντεο μια εξαιρετική παρουσίαση που ετοίμασε ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, του 6ου Βραβείου στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου. Μία τολμηρή, αυστηρή και επιθετική λύση, υποταγμένη σε μια καθαρή γεωμετρία, με προωθημένο στατικό φορέα, υψηλή τεχνολογία και υποδειγματική παρουσίαση, της ομάδας KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS AND TENSE ARCHITECTURE NETWORK




25 05 2017

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ- ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ  και δείτε αναλυτικά την λύση που διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου. Μια ιδιάζουσα για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση με τρείς τολμηρούς εσωστρεφείς όγκους με έντονη πλαστικότητα που συνδέονται με διαμπερείς, εξωστρεφείς και κατάφωτους, ημιϋπαίθριους χώρους εισόδου και κυκλοφορίας του κοινού. Τρεις διακριτοί υπερυψωμένοι όγκοι που φιλοξενούν τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες του Μουσείου. Ομάδα μελέτης: 

XZA Architects: Αρχιτέκτονες Θεώνη Ξάνθη, Θοδωρής Ανδρουλάκης, Σπύρος Γιωτάκης και Μαργαρίτα Ζακυνθινού.




22 05 2017

TO NEO SITE ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ “DOCOMOMO”

Το DOCOMOMO International –είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1988 από τον Hubert-Jan Henket, αρχιτέκτονα και καθηγητή, και τον Wessel de Jonge, αρχιτέκτονα και ερευνητή, στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία. Δημιουργήθηκε σε μια εποχή που κάποια σημαντικά κτήρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής είχαν ήδη καταστραφεί ή αλλοιωθεί έντονα. 
To site του ελληνικού docomomo είναι γεγονός!
Πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός ιστότοπου ο οποίος θα ενημερώνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς. 

Υπάρχει μια σαφής δυναμική τα τελευταία χρόνια σχετικά με την μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ένα ευρύ κοινό μη ειδικών. Όλο και περισσότεροι μαθαίνουν τι θα πει έρκερ και αρτιφισιέλ, εκτιμούν τα δρύινα πατώματα και τις σιδερένιες πόρτες, αρχίζουν να συμπαθούν το 'γκρίζο' μπετόν και τις 'άχαρες' πιλοτές. 
Αξίζει να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική με περισσότερες δράσεις, εκδηλώσεις και εκδόσεις αλλά και φρέσκες ιδέες και προτάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην πρόσφατη ιστορία μας. 


Για to να επισκεφτείτε το site κάντε ΚΛΙΚ εδώ




22 05 2017

“ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ”
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Tο ντοκιμαντέρ “Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο” θα προβληθεί σε πρώτη δημόσια προβολή στην Ελλάδα στο σπίτι της Κύπρου την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 στις 19:30



Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό οδοιπορικό στους χώρους της Βίλας-Μουσείο που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης “Αλέξανδρος Ιόλας” και η οποία φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης. Μέσα από σπάνιο υλικό και από την εις βάθος έρευνα αναγεννιούνται και ταυτοποιούνται οι χώροι του σπιτιού, όπως επίσης και ορισμένα από τα σπουδαία έργα Τέχνης που κατά διαστήματα φιλοξένησε. Πρόκειται επίσης για μια γέφυρα μνήμης από το 1950 μέχρι σήμερα που η οικία στέκει πλέον γυμνή και συνημμένη στην οδό Δημοκρατίας 6-8 στην Αγία Παρασκευή. Σαν μοναδικό μνημείο μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητα του ιδιοκτήτη και την σημασία του ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας Τέχνης όπως επίσης την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας που το οδήγησε στην παρακμή και απαξία.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Θ. Αγγέλη, Α. Καραΐσκο, Μ. Οικονόμου, Γ. Κονσολάκη.



Συντελεστές του ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης 

Αφήγηση/Έρευνα : Μανώλης Οικονόμου

Σενάριο : Μανώλης Οικονόμου - Θάνος Αγγέλης


18 05 2017

O GREGOR SCHNEIDER ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ







Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη αφόρισαν και καταδίκασαν το έργο του βραβευμένου γερμανού εικαστικού και γλύπτη Γκρέγκορ Σνάιντερ που κάλυψε την πλατεία Ομονοίας με ένα πλέγμα με την λογική του καμουφλάζ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ίσως όλοι αυτοί δεν κατάφεραν να την επισκεφτούν και να αισθανθούν μια παράξενη ένταση βιώνοντας επί τόπου μέσα στο έργο, την όλη επέμβαση. Προσωπικά είχα να επισκεφτώ την πλατεία από την εποχή που ο απαράδεκτος Καλαντίδης την παρέδωσε ανερυθρίαστα στο κοινό, αφού προηγουμένως είχε εκχυδαΐσει και αλλοιώσει με κάθε τρόπο την βραβευμένη μελέτη από τον τότε διαγωνισμό. Μια πλατεία ευτέλειας με αδέξιες και εκ του προχείρου κατασκευαστικές λεπτομέρειες, παραδόθηκε σε χρήση. Τελικά κατέληξε απαξιωμένη να είναι ο «τόπος» των μεταναστών και των προσφύγων, ένα είδος γκέτο, ένα δύσκολα προσβάσιμο φρούριο που δεν αφήνει περιθώρια στον Αθηναίο να την επισκεφτεί. Αυτό λοιπόν το «οχυρό των μεταναστών» αποφάσισε ο καλλιτέχνης να καλύψει με αυτό το τεράστιο ύφασμα παραλλαγής 4600 μέτρων, όπου έχει σχεδιάσει μία παραθαλάσσια ακτή της Κω όπου φτάνουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία. 

Βρέθηκα εκεί μόνος στη δύση του ηλίου, στην αρχή διστακτικά, γιατί τα πρόσφατα τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα ήταν εντελώς άδεια και οι σκιές των αλλοδαπών όπως και η δική μου πρόβαλαν έντονα επιμήκεις στο ρυπαρό δάπεδο. Αισθάνθηκα να απειλούμαι, ότι είχα παραβεί το οχυρό, ότι βρισκόμουν σε εμπόλεμη ζώνη. Χρειάστηκε χρόνος για να εξοικειωθώ κάπως με τα μελαμψά πρόσωπα των μεταναστών και να συνειδητοποιήσω ότι τελικά βρίσκομαι σε ελληνικό έδαφος. Στον άλλοτε ομφάλιο λώρο της πόλης μας, την άλλοτε καρδιά της Αθήνας, στην άλλοτε αγαπημένη μας πλατεία όπου με τους γονείς μας συναντούσαμε τους επισκέπτες από την επαρχία, απολαμβάνοντας τα σιντριβάνια του Ζογγολόπουλου. Γρήγορα εγκατάλειψα αυτό το ρυπαρό και εγκαταλελειμμένο αστικό τοπίο με τα συμπαθή τελικά σιωπηλά πρόσωπα, που μέχρι τότε προσπερνούσα αδιάφορος. Η εικαστική αυτή επέμβαση με αναστάτωσε. Τόση αδιαφορία! σκέφτηκα από τους άρχοντες της πόλης. Το αστικό αυτό τοπίο πρέπει να γίνει προσιτό και σε εμάς, να νοικοκυρευτεί και να μας ενώσει με του μόνιμους πια φιλοξενούμενους μας από ανατολάς. Ευχαριστούμε αγαπητέ κύριε Gregor Schneider που μας αφυπνίσατε με το έργο σας.



17 05 2017

ΤΟ Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 



Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στις 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθήνας (Αθηνάς 63) θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση με συγγραφείς την Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη και την Μαρία Δανιήλ με τίτλο «ΤΟ Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, Οδηγός των μνημείων και της Ιστορίας του». Ο μ ι λ η τ έ ς: Γιώργος Χατζηστεργίου, Εκπρόσωπος ΕΛΛΕΤ, Τάσος Μπίρης και Ελένη Μαΐστρου ομότ. καθηγητές ΕΜΠ, Μαρία Θερμού δημοσιογράφος. Συντονίζει η εκδότρια Ειρήνη Λούβρου. 




16 05 2017

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ “ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2017



Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, συμμετέχοντας για έβδομη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαΐου 2017 ), σας καλεί σε μια ξενάγηση στη νέα έκθεση έργων του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο : “Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι”. 

Φέτος, είναι μια σημαντική χρονιά για το Μουσείο μας, γιατί μεταξύ άλλων έργων φιλοξενούνται δύο πολύ σημαντικά, η “Μεγάλη Θαλασσογραφία” και το “Ουράνιο Τόξο”, με τα οποία ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1986, με τη γνωστή διεθνή επιτυχία της «Ζωντανής του Ζωγραφικής».

Συγχρόνως παρουσιάζονται εικόνες της θάλασσας, κάτι που απασχολεί

τον καλλιτέχνη από το 1979 έως σήμερα. Οι σχέσεις του Τσόκλη με τη θάλασσα είναι τόσο πνευματικές, όσο και φυσικές. Όλα αυτά τα χρόνια ο καλλιτέχνης, δημιουργεί τη δική του θάλασσα, προσπαθώντας να μεταφέρει την πνευματική δόνηση που του προκαλεί. 

Μια θάλασσα από ατσάλι, μια θάλασσα καθρέφτη, μια θάλασσα μολυβένια. Μια θάλασσα άυλη και αιθέρια, μια θάλασσα ανάλυσης. Αλλά παράλληλα και μια θάλασσα πραγματική, 

που ανασυντίθεται με την ύλη, με το χρώμα δηλαδή, το νερό, την πέτρα, τον καθρέφτη.



Ο καλλιτέχνης, λέει χαρακτηριστικά:

«Επιθυμία μου είναι, να φέρω τη Θάλασσα μέσα στο Μουσείο, αλλά μη μπορώντας, 

φέρνω την εικόνα της». 

Και πραγματικά το κατορθώνει, δημιουργώντας πότε νέα έργα και πότε ξανασυνθέτοντας παλαιότερα, και αυτό μέσα σε μια “μεγάλη γενναιοδωρία του γαλάζιου”, με το δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό Ποιητικό τρόπο έκφρασης και δημιουργίας. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ξεναγήσεις θα γίνονται το πρωί 10.00- 14.00 (για τα σχολεία) και 6-9μ.μ.

Το Μουσείο παραμένει ανοικτό για το κοινό από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.





13 05 2017

“TOMORROWS”, URBAN FICTIONS FOR POSSIBLE FUTURES:
 ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ



Την Τρίτη16 ΜΑΪ 2017 στις 20:00, εγκαινιάζεται στη Διπλάρειο Σχολή (πλ. Θεάτρου 3) έκθεση που παρουσιάζει ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια, τα οποία αξιοποιούν το μέλλον ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν. Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και designers πλάθουν διαφορετικές ιστορίες για το μέλλον των πόλεων. Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Πάνος Δραγώνας.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.



12 05 2017

ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΥΖΟΥΠΗ: ΔΙΑΛΕΞΗ 
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





Την Δευτέρα 15 Μαΐου, ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Διάλεξη της Ασπασίας Κουζούπη με θέμα «Οδύσσεια: η Καινοτομία της Εμπειρικής Χαρτογράφησης του Αγνώστου» 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένας προφορικός χάρτης, ο οποίος επιβίωσε ως πυρήνας του έπους της Οδύσσειας, κατά τη διάρκεια των αιώνων της προφορικής παράδοσης των Ομηρικών επών. 



Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ.



12 05 2017

ΔΟΜΕΣ: ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ



Με επιλεγμένες αναλύσεις και σχόλια, εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό και μεγάλο αριθμό χρήσιμων διαφημιστικών καταχωρήσεων, κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος των ΔΟΜΩΝ (01 17), με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα παρουσίαση του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σπεύσατε να το αποκτήσετε! 



11 05 2017

ΖΩΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: “PEREGRINUS” / 
ΣΤΟ FAST FORWARD FESTIVAL 4, ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ




Βρέθηκα χθες σαν ευνουχισμένος μπροστά σε μια άκρως ελκυστική εγκατάσταση για φωτογράφιση, με συναρπαστικές εικαστικές εναλλαγές αλλά υπήρχε αυστηρό απαγορευτικό! Δεν κρατήθηκα και στα κρυφά, παραβαίνοντας τις οδηγίες τράβηξα μια εικόνα και τολμώ σήμερα να την δημοσιεύσω. Ζητώ συγγνώμη αν τελικά αυτή η παράβαση ενοχλήσει τους δημιουργούς, και ελπίζω να μου το συγχωρήσουν. 



Η Ζωή Δημητρίου, η βραβευμένη χορογράφος και καλλιτέχνης του χορού, εγκατεστημένη στο Λονδίνο, έστησε μια ιδιάζουσα παράσταση στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ένα ταξίδι που βιώσαμε ξεκινώντας με ένα λεωφορείο από την Στέγη, με τζάμια καλυμμένα, προς άγνωστη κατεύθυνση ακούγοντας επιλεγμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων από πρόσφυγες και κατέληξε σε άγνωστη κατεύθυνση. Βρεθήκαμε στο υπόγειο ενός παλαιού βιομηχανικού κτιρίου, όπου η Εύα Μανιδάκη είχε στήσει ένα εξαιρετικό «εργαλείο», μια γραμμική και ταυτόχρονα λαβυρινθώδη κατασκευή, φωτισμένη με μαεστρία από την Ελευθερία Ντεκώ, για να υποδεχθεί και να αναδείξει μια σπουδαία χορογραφία υπό τους ήχους του Coti K. 



Η Ζωή Δημητρίου, με αποσπασματικές κινήσεις, που παραπέμπουν σε πρόσωπα σε απόγνωση, μας μετατρέπει συγχρόνως σε θεατές και προσκυνητές μιας site-specific περφόμανς, που διερευνά την πράξη του περπατήματος και του να βρίσκεσαι και στο «εξωτερικό», υπό τον τίτλο Peregrinus. Μοναδική παρατήρηση ο περιορισμένος αριθμός των θεατών–προσκυνητών, σπάνιο για μια περφόμανς, που μας δημιούργησε ένα παράξενο αίσθημα ενός αμήχανου «κενού». Από τις 10-14 Μαΐου, στις 18:30 & 20:30. 



11 05 2017

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ POTIROPOULOS+PARTNERS


Η ‟Εξοχική Κατοικία στην Μεσσηνία”, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το διεθνές βραβείο ‟Architizer A+ Awards, Popular Choice Winner 2017”, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής, με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες και online ψηφοφορία από όλον τον κόσμο. Ο συναγωνισμός στα πλαίσια της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της αρχιτεκτονικής, όπως οι Zaha Hadid Architects, MVRDV, BIG κ.α. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που το γραφείο Potiropoulos+Partners αποσπά την σημαντική αυτή διάκριση – πέρσι τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για το έργο του ‟Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών”. Το ‟Architizer” θεωρείται η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την αρχιτεκτονική διεθνώς, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα και με ποικίλες δράσεις προκειμένου να προωθήσει την ιδέα της. Η απονομή των φετινών βραβείων, μεταξύ των οποίων και της ‟Εξοχικής Κατοικίας στην Μεσσηνία”, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στην Νέα Υόρκη.

Ο μ ά δ α Μ ε λ έ τ η ς: αρχιτέκτονες Δημήτρης Ποτηρόπουλος, Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου, Key Members: A. Αθανασιάδου, K. Βασιλάκου, Μελέτη Τοπίου DOXIADIS+ Στατική Μελέτη; DOMOS-STRUCTURAL, H/M Μελέτη:TEAM M-H. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ



10 05 2017

«Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ» 
7Η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νίκης 4, εκδήλωση στο πλαίσιο της σειράς με τίτλο «Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ».
Ο μ ι λ η τ έ ς : 
Ρ. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου με θέμα «Υβριδικά Τοπία», Βασίλης Γκικαπέππας (Α-G Architects) με θέμα «Μηχανισμοί και στρατηγικές διασύνδεσης στο σχεδιασμό του αστικού χώρου» και οι Τσαμπίκος Πετράς & Γεώργιος Π. Χούσος (PETRĀS Architecture), με θέμα «Κυτταρικό στέγαστρο» Διεθνής διαγωνισμός για την νέα πόλη επιστημών στο Κάϊρο. 




08 05 2017

ΜΑΝΟΣ ΜΠΙΡΗΣ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ “ΜΕΛΙΣΣΑ”




Ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ προσκαλεί σε εκδήλωση προς τιμήν του αρχιτέκτονα Μάνου Μπίρη, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ την Δευτέρα 8 Μαϊου 2017 στις 7:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου. Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν την προσωπικότητα και το έργο του, αναφερόμενοι σε ζητήματα και πτυχές, που ο κάθενας τους γνωρίζει λόγω της σχέσης του με τον τιμώμενο. 



Ε ι σ η γ η τ έ ς:

Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

Βασίλης Δωροβίνης, νομικός

Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Βασίλης Κολώνας, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Γιώργος Σαρηγιάννης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ 



Συντονισμός εκδήλωσης Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ




07 05 2015


"ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΟΥΧΟ" ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ 

ΣΤΟ STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ





Ο συνάδελφος αρχιτέκτων Ηλίας Γραμματικός, απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις θεατρικές σπουδές και την αρχιτεκτονική, μας αποκαλύπτει το πολύπλευρο ταλέντο του στη θεατρική παράσταση "Το τελευταίο ρούχο", που έχει γράψει, σκηνοθετήσει και σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κουστούμια. Το νήμα της ιστορίας με θέμα τη ζωή, τη μετάβαση και τη μνήμη γίνεται η μόδα, οπτική κι αυτή τέχνη όπως η αρχιτεκτονική, αλλά πιο σωματική, πιο προσωπική, πιο εφήμερη. 



Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 10.05.2017 έως τις 21.05.2017 στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξάρχεια.



Τέσσερις γυναίκες που ζουν στο ίδιο κοινωνικό μικρο-περιβάλλον ενός πανεπιστημίου (μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, δύο καθηγήτριες και η γραμματέας του Τμήματος), επηρεασμένες από καταστάσεις της προσωπικής τους ζωής ξεπερνούν − με αφορμή μια διατριβή για την ιστορία της γυναικείας μόδας στον 20ό αιώνα − τα όρια των κοινωνικών τους ρόλων. Μέσα από συγκρούσεις και υποχωρήσεις ανακαλύπτουν η μια την άλλη και κτίζουν αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.



Με τη διασταύρωση τεχνικών θεάτρου, χορού και βίντεο, η ιστορία κινείται από την πασαρέλα της Coco Chanel τη δεκαετία του 20, στον Αλμυρό του Βόλου του '60 και από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης του '70 στο πανεπιστήμιο της Αθήνας του σήμερα. Τι μένει τελικά; Πως καθορίζουν τις επόμενες γενιές όσα τους κληροδοτούμε; Τελικά, αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας; Το χιούμορ είναι παρόν ακόμη και στις πικρές σκηνές. 




07 05 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ – «ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ» 
ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ




Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας έκθεση-αφιέρωμα στο, σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο με έργα ζωγραφικής ζωγραφική φωτογραφικά πορτρέτα από την ταινία του «Μπαϋρον», με εικόνες, με αρχειακό υλικό και όλα εκείνα που συνθέτουν το «μαρτυρολόγιο» του ελληνισμού μέσα από το χρωστήρα και τον καμβά του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Την έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια των Γιώργου Μυλωνά, Αλέξανδρου Μακρή και Μαρίας Καραμητσοπούλου. 



Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 2 Ιουλίου 2017






06 05 2017 



ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ+ΟΜΑΔΑ VASISTAS: ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ






Μέσα σε ένα άδειο σκοτεινό χώρο, ένα αιωρούμενο σύννεφο, ένας φωτεινός κύκλος στο δάπεδο και ένα επίπεδο που συγκροτείται από επτά ζώνες, κρυμμένο στην οροφή επίπεδο, αυτά τα τρία μοναδικά στοιχεία οργανώνουν αναπάντεχους σκηνικούς μετασχηματισμούς για μια παράσταση, μια υπαρξιακή φαντασμαγορία, που έστησε η σκηνοθέτης Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS πάνω στην δραματουργία του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.



Αναρωτήθηκα αν βρισκόμουν στην Ελλάδα χθες βράδυ. Με συγκίνησε η εικαστική προσέγγιση, η σκηνοθετική και σκηνογραφική τόλμη και αφαίρεση, η ευρηματικότητα του σκηνικού της Εύας Μανιδάκη, που αναδείχθηκε μέσα από τους προσεγμένους φωτισμούς του Τάσου Παλαιορούτα. Η Μανιδάκη σταθερή στις αρχές της, κάθε φορά εφευρίσκει καινούργια κινητικά σκηνογραφικά ευρήματα που λειτουργούν άψογα σαν μια καλοσχεδιασμένη Rolls Royce. Και στην περίπτωση αυτού του έργου η επιπλέον οδηγία για αυτό το σκηνικό ήταν να είναι πτυσσόμενο για να μπορεί να μεταφερθεί με αεροπλάνο και στο εξωτερικό. Εκτίμησα την σεμνότητα και το μέτρο, όλου του εγχειρήματος που επέτρεψε να αναδειχθεί το πραγματικά δύσκολο αλλά καλοδουλεμένο κείμενο. Εξαιρετικός ο ήχος και η μουσική επιμέλεια του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου με το κουαρτέτο εγχόρδων και τα καλοδουλεμένα, σε αποχρώσεις του μαύρου με ευαίσθητες χαράξεις και ποικίλες υφές, κοστούμια της Χριστίνας Κάλμπαρη. Οι ηθοποιοί Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, και Γιάννης Κλίνης κράτησαν τον πήχη ψηλά, κινούμενοι με επιτυχία στα πατίνια τους.





04 05 2017

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ: “PLATFORMS PROJECT 2017” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ



Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 19:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών, (Χαρίλαου Τρικούπη 121, Αθήνα), το Platforms Project 2017 που παρουσιάζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μάϊου . Την διεύθυνση αυτού του πρότζεκτ έχει ο Μιχάλης Αργυρού και η Άρτεμις Ποταμιάνου η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Στόχος είναι η χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες είναι ομάδες καλλιτεχνών που δημιουργούν από κοινού ένα έργο, δράση ή θεματική έκθεση, ανεξάρτητοι χώροι τέχνης που ανήκουν σε καλλιτέχνες και στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης, καθώς και δράσεις καλλιτεχνών που προσφέρουν τον πραγματικό ή διαδικτυακό ή ακόμα και έντυπο χώρο ανάδειξης του πολιτισμού απο όλο τον κόσμο. 



Στο Platforms Project 2017 ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει πλατφόρμες που έχουν τιμήσει το πρόγραμμα αυτό σε κάποιο από τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πλατφόρμες από μέρη που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα. 41 πλατφόρμες θα παρουσιάσουν το έργο τους από 17 χώρες (Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, ΗΠΑ, Παναμάς, Ιράν, Ιταλία) και περισσότερους από 650 καλλιτέχνες. 



Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ




27 04 2017 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ. ΓΕΝΝΙΤΣΑΡΗΣ:
ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Ο κομψός αυτός τόμος συνοψίζει μια συστηματική καταγραφή της επιστημονικής έρευνας για του νερόμυλους της Ευρυτανίας, που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Οκτώβρη του 2011 στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ, από ομάδα μελέτης με υπεύθυνο τον Γιώργο Γεννίτσαρη, δρ αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Πέρα από την επί τόπου καταγραφή της θέσης των μύλων, την σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση, την μελέτη των τυπολογιών του δομικού συστήματος αλλά και του μηχανισμού άλεσης, η έκδοση περιλαμβάνει και συμπεράσματα από τις επαφές με την τοπική κοινωνία και τους ντόπιους μυλωνάδες. Στην ουσία καταγράφεται ο «βιομηχανικός πολιτισμός» των νερόμυλων της περιοχής, μέσω των κειμένων των σχεδίων, σκίτσων, αξονομετρικών και των αυστηρά τακτοποιημένων μικρού μεγέθους φωτογραφιών. Από αυτή τη πολύ αυστηρή σελιδοποίηση μου έλειψαν κάποιες χειρονομίες υπέρβασης της συμβατικής παρουσίασης. Αναζήτησα κάποιες μεγάλες εικόνες που θα ξεχώριζαν μέσα στον τόμο και θα αναδείκνυαν τα πιο σημαντικά θέματα. 




27 04 2017

ΔΟΜΕΣ: «ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



45 Έλληνες αρχιτέκτονες κάτω των 45 ετών, παρουσιάζουν και φέτος έργα από όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και αφετηρία δικής τους δημιουργίας. Τα έργα προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία έως το ουτοπικό. Καλύπτον ένα ευρύ φάσμα χρήσεων: κτήρια γραφείων, κατοικίες περίπτερα, εκκλησίες, σχολεία, λουτρά, εκθεσιακούς χώρους και πάρκα. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 27 Μαΐου 2017



25 04 2017 

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Οι διαλέξεις της Πέμπτης χάρις στην συμβολή των συναδέλφων Μ. Βασενχόφεν και Β. Μανιδάκη, συνεχίζονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 19: 00 στο Κτήριο Αβέρωφ αμφιθέατρο 2 με ποικίλα θέματα (δείτε το συνημμένο πρόγραμμα). ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 27 Απριλίου, Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής ΑΣΚΤ: Η Ωραία Πόλη: παρατηρήσεις για τον συντακτικό της εικόνας και τις μεταμορφώσεις της δομής της σύγχρονης μητρόπολης /  4 Μαΐου,
Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ: Από το Αυθαίρετο και την Πολυκατοικία στο Αταξικό Εξοχικό / 11 Μαΐου, A. Φίλιππα-Touchais, αρχαιολόγος, Γαλλική Σχολή Αθηνών G. Touchais, Ομότιμος καθηγητής Paris I: Ένα σπάνιο δείγμα «πρωτοκυκλώπειου» τείχους στη Μεσοελλαδική ακρόπολη της Ασπίδας Αργους /  18  Μαΐου, Παναγιώτης Βασιλάτος, επικ. καθηγητής ΕΜΠ: Αρχαία τοπογραφικά όργανα / 25 Μαΐου,
Alessandro Pierattini,  assistant prof. Notre Dame School of Architecture: The temple before the order. Origins of Greek temple architecture / 1 Ιουνίου, Ρένα Φατσέα, επικ.καθηγήτρια ΕΜΠ : Θεόφιλος Χάνσεν: Αντιφατικές προσλήψεις της «Ελληνικής» αρχιτεκτονικής στην εποχή του Ιστορισµού ή πώς το παλιό µπορεί να παραμείνει νέο / 8 Ιουνίου,῎Αγγελος Π. Ματθαίου, ἐπιγραφικός, Ἑλληνικὴ Ἐπιγραφικὴ Ἑταιρεία: «Ὁ λίθος εὑρέθη ἐν ὁδῷ Σταδίου, ἐν οἰκίᾳ καθαιρεθείσῃ τῆς πρώην βαυαρίδος ζυθοπώλιδος Ἀμαλίας» Ἡ τοπογραφία τῶν Ἀθηνῶν καὶ ἡ Ἀθήνα τοῦ 19ου αἰώνα / 15 Ιουνίου,

Δήμητρα Ανδρίκου, Αρχαιολόγος, MSc, υποψήφια PhD: Αρχαϊκή Κερκυραϊκή Αρχιτεκτονική και η περίπτωση του Καρδακίου





24 04 2017

EIA: ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ-Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ 




Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης', την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στις 19:00 το 1ο Βραβείο για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά σε συνέχεια της παρουσίασης του 1ου Βραβείου για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά.

Το πρώτο αυτό βραβείο κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Petrās Architecture – Τσαμπίκος Πετράς, με έδρα την Αθήνα, με μια πρόταση για ένα νέο Μουσείο – Περίπατο που προβάλει στην περιοχή ως μια νέα Αστική Προβλήτα. Στη διάλεξη αυτή ο μελετητής του έργου θα παρουσιάσει αναλυτικά το έργο και τη φιλοσοφία σχεδιασμού του συγκροτήματος στην ευρύτερη περιοχή της Δραπετσώνας, του λιμανιού και του γειτνιάζοντος αρχαιολογικού χώρου. Θα παρουσιάσει πρόσθετα τους όρους ανασχεδιασμού του υπάρχοντος κτηρίου σε Μουσείο και τον τρόπο με τον οποίο η νέα σύνθεση του αρχιτεκτονικού χώρου εμπνέεται αλλά και συλλειτουργεί με το περιεχόμενο της μουσειολογικής αφήγησης. Εισαγωγή: Ηλίας Κωνσταντόπουλος



09 04 2017

AΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ SILO ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ: ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗ



Στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 6 Απριλίου, παρουσιάστηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Εκτός από τον Ανδρέα Γιακουμακάτο και τον Γιώργο Αραχωβίτη, αμέσως μετά την ομιλία των μελετητών ακολούθησε και το  σχόλιο του Γιώργου Μαδεμοχωρίτη που μεταξύ άλλων είπε:

«Θέλω να συγχαρώ την ομάδα μελέτης που πήρε το Α΄ βραβείο και για την θαυμάσια πρόταση και για την πολύ ωραία και συνεκτική παρουσίαση που μας έκανε σήμερα.
Οφείλω επίσης να συγχαρώ και τους συντελεστές του διαγωνισμού, τον ΟΛΠ και το ΥΠΟ για την άψογη προετοιμασία του, από πλευράς πληρότητας στοιχείων και πληροφοριών προς διαγωνιζόμενους και κριτική επιτροπή καθώς και από πλευράς τήρησης διαδικασιών.
Πάνω από όλα , όμως πρέπει να επισημάνω τον ρόλο του συνάδελφου Γιώργου Αραχωβίτη για την καταπληκτική προσπάθεια που έκανε για την υλοποίηση αυτού του διαγωνισμού και όχι μόνον. Νομίζω ότι η αρχιτεκτονική κοινότητα και ο Θεσμός των Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του οφείλουν…
Ο διαγωνισμός αυτός με το σύνολο των προτάσεων και τα βραβεία του,  απέδειξε ότι όταν η αρχιτεκτονική γίνεται από αρχιτέκτονες και με διαδικασίες θεσμικά καταξιωμένες , δεν υπάρχει η ανάγκη λήψης σωστικών και περιοριστικών αποφάσεων όπως η « κήρυξη διατηρητέων» για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαι σίγουρος ότι αν το «Σιλό»  είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αυτού θα ήταν πολύ φτωχά αρχιτεκτονικά.
Σαν μέλος της κριτικής επιτροπής, θέλω να επισημάνω το υψηλό επίπεδο όλων σχεδόν των συμμετοχών.
Ξεφυλλίζοντας όλες τις προτάσεις είναι σαν να διάβαζα ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό βιβλίο με χιλιάδες ιδέες και τεκμηριωμένες  απόψεις που συμπλήρωσαν τις γνώσεις μου.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω  όλους τους συναδέλφους μέλη της κριτικής επιτροπής με πρόεδρο τον αγαπητό κο  Μίμη Φατούρο, για την άψογη συνεργασία που είχαμε σε ένα ταξίδι  25 περίπου συνεδριάσεων, την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και τον πραγματικό διάλογο που αναπτύξαμε. Ένας διάλογος που προσωπικά μου προσέφερε.»






05 04 2017

“ARCHITECTURE BORN OUT OF POETRY” ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

ΕΜΠ– ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 



Κοινή σεμιναριακή διάλεξη με θέμα: “Architecture born out of Poetry:
The Experience of Ciudad Abierta (open city)-CHILE”, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ : Φιλοσοφικές Θεωρήσεις της Αρχιτεκτονικής ως Γνωσιοθεωρητική, Αισθητική και Ηθική Συγκρότηση των Αρχιτεκτονικών Έργων (Διδάσκων Βασίλης Γκανιάτσας). Είναι προσκεκλημένοι από τη Χιλή οι Ivan Ivelic, Director, School of Architecture & Design, P.U.C. Valparaiso και ο Jose de Nordenflycht, Ass. Prof., Faculty of Art, Univ. de Playa Ancha. 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, στο κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ–Αίθουσα 002, από τις 16.00-19.00. 

Ο Βασίλης Γκανίατσας σημειώνει ότι: 
«Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματός μου προσκάλεσα τα μέλη της Χιλιανής αποστολής στη Documenta 14 να μας δώσουν μιά σεμιναριακή διάλεξη, επειδή είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ανοιχτής πόλης Ritoque (καθητηγές και κοσμήτορας της αρχιτεκτονικής σχολής Valparaiso),το πιό σημαντικό Situationist πείραμα για την έννοια του τόπου που ξέρω αρχιτεκτόνων/διανοούμενων/ποιητών που κρατάει από το 1963 μέχρι σήμερα.» 

Η διάλεξη είναι στην αγγλική και ανοιχτή στο κοινό.





05 04 2017

EIA: AΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ SILO ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ



Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης', την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στις 19:00 τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.



Εισαγωγή: Ανδρέας Γιακουμακάτος, αρχιτέκτων, Καθηγητής ΑΣΚΤ



Παρουσίαση του γενικού σκεπτικού | πλαισίου του διαγωνισμού: Γιώργος Αραχωβίτης, αρχιτέκτων, πρώην υπέυθυνος ανάπτυξης πολιτιστικής ακτής του ΟΛΠ



Παρουσίαση του 1ου βραβείου: Βαγγέλης Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γιώργος Γαβαλάς, Μαρία Πυλαρινού, Μάρω Ρήγα, Αναστασία Σταμούλη

   


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ:

«ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ»





Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, στις 18:30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της δημοσιογράφου-συγγραφέως ΣΟΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ «ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ – Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση» (εκδόσεις ‘Πολύτροπον’).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και ο ιστορικός τέχνης και διευθυντής των εικαστικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς.

Με τη συγγραφέα θα συζητήσει η δημοσιογράφος Αθηνά Ραπίτου.

Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν με μουσική μπαρόκ οι τσελίστες Τζίνα Δημητρίου και Γιώργος Ταμιωλάκης.



Είσοδος ελεύθερη






27 03 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΑ 
 «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARDS»


Οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλίκη Βαϊνά και Ειριάννα Βαϊνά απέσπασαν Παγκόσμια Διάκριση στον Διαγωνισμό «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARDS» για τη διπλωματική τους εργασία, με τίτλο «MATERIA REDIVIVA: Ύλη Εκτεινόμενη στον Χρόνο». Η εργασία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Student category» μεταξύ 112 συνολικών υποψηφιοτήτων. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ εδώ





25 03 2017

14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ «ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»



Δεν είναι ωραίο να γκρινιάζει κανείς κατόπιν εορτής. Τώρα δηλαδή που βγήκαν στην φόρα τα ανώνυμα φωτορεαλιστικά (πλην του Θ. Μπομπότη), που παραπέμπουν σε ποιότητες αρχιτεκτονικής μελετοκατασκευών, για 14 αεροδρόμια που ανατέθηκαν με παρασκηνιακές διαδικασίες σε συναδέλφους. Σημαντικά δημόσια κτίρια βαφτίζονται πλέον "ιδιωτικά" και αποφεύγονται έτσι οι όποιες ποιοτικές διαδικασίες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. 

Παραδίδονται στην απληστία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ακούγεται ότι τα παζάρια στις αμοιβές και το κόστος κατασκευής παίρνουν και δίνουν, εν μέσω κρίσης και ο χορός της απαξίωσης του επαγγέλματος καλά κρατεί. Θα παραμείνουμε απαθείς? Οι νέοι αρχιτέκτονες τι κάνουν? Έρχονται και άλλα έργα και απαιτείται εγρήγορση και όχι εν κρυπτώ βόλεμα. Για να κινητοποιηθούμε λίγο... 



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε τα φωτορεαλιστικά των 14 αεροδρομίων.

22 03 2017

ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ: “DESHABILLE”
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΟΥ ΜΕΝΤΗ




Μεταξύ της χειρονομίας της κατασκευής και της χειρονομίας της χρήσης, η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου προτείνει ένα σύστημα παραγωγής αφήγησης. 
Η πρόταση déshabillé συντάσσεται με ένα βιβλίο, ένα ηχητικό δρώμενο και την εργασία της εικαστικού και του επιμελητή Yves Sabourin ως φροντιστές του εσωτερικού χώρου, μιας βιοτεχνίας passementerie σε δράση. Την περιοριστική αυτή συνθήκη θέτουν στους εαυτούς τους, προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο στη πρακτική κατανόησης και να διευκολύνει τη διείσδυση του θεατή στα συσσωρευμένα στρώματα παραγωγής passementerie, εκατόν σαράντα τεσσάρων χρόνων λειτουργίας της βιοτεχνίας Μέντης. 

Το βιβλίο παίρνει τη φόρμα του cahier français, βιβλίο συγγραφής υποχρεώσεων μιας καθημερινότητας σε αμφισβήτηση. Ένα προσωπικό αλφάβητο, ένα άλλο abécédaire, όπως αυτά που στοιβάζονται στον χώρο. 

Σε χορογραφία του ήχου των μηχανών, η υφασμάτινη ταινία, μια νέα παραγωγή της ίδιας τεχνικής, παραπέμπει σε καλωδιωμένη κεραία η οποία μας συνδέει με γνώριμα ακούσματα και αυτά του άλλου.
Εγκαίνια: 30/03/2017, 20:00 Διάρκεια μέχρι 29/07/2017

Η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου και ο επιμελητής Yves Sabourin, έχουν συνεργαστεί για την πραγματοποίηση πολλών έργων και εκθ’έσεων. Αυτή την φορα εργάζονται ως φροντιστές του χώρου, προτείνοντας εργαλεία κατανόησης της δομής της χειρωνακτικής εργασίας. Με τη διευκόλυνση του θεατή να παρατηρήσει τα συσσωρευμένα στρώματα παραγωγής passementerie της βιοτεχνίας Μέντη, επιχειρείται να προβληθεί η υλικότητα του αντικειμένου σαν έργο ζωής που ενώνει τους ανθρώπους, μέσα από ένα σύστημα παραγωγής αφήγησης για όσα ξέχασαν αλλά και για αυτά που έρχονται. Οι νέες εγκαταστάσεις της Μαρίας Λοϊζίδου, τοποθετημένες στο χώρο αβίαστα, σαν προέκταση του υφιστάμενου υλικού, επιχειρούν κυρίως να λειτουργήσουν ως εργαλεία στήριξης και προβολής μιας ενέργειας που συσσωρεύθηκε στο χώρο για 144 χρόνια. Σε εγκαταστάσεις, η εικαστικός συγκεντρώνει με το δικό της τρόπο, υλικό ενός παρελθόντος χρόνου, συμπυκνωμένο σε χωρικά πλαίσια που περιορίζονται στο ελάχιστο. Ένα χειροποίητο βιβλίο που παίρνει τη φόρμα του cahier français, βιβλίο συγγραφής υποχρεώσεων μιας καθημερινότητας σε αμφισβήτηση. 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα προσωπικό αλφάβητο, ένα άλλο abécédaire, όπως αυτά που στοιβάζονται στον χώρο του Μέντη. Η ηχητική εγκατάσταση συνοδεύεται από τον ήχο των μηχανών της βιοτεχνίας σε λειτουργία. Μαζί με τις αφηγήσεις ανθρώπων, που η εικαστικός συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια και που αναφέρονται σε ήπιες μορφές βίας, μία λευκή τρέσα που αναφύεται από τα μηχανήματα, παραπέμπει σε καλωδιωμένη κεραία που μας συνδέει με γνώριμα ακούσματα και παράγει τα ενδεχόμενα νέων προοπτικών




10 03 2017
Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 

«ΜΟΥΣΕΙΟ MAXXI ΡΩΜΗ - WILLIAM KENTRIDGE:

ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΙΒΕΡΗ»
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

κάντε ΚΛΙΚ εδώ 



09 03 2017
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΥ 
ΚΑΙ ΤΟΥ Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»


για την κριτική στην εφημερίδα κάντε ΚΛΙΚ  εδώ 
και για τις επιστολές κάντε ΚΛΙΚ  εδω

06 03 2017

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ SITE “ARCHISEARCH” 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ!

05 03 2017

«ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1950-1974»

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



04 03 2017

Ο Α. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 
ΤΟΥ PIETRO MARIA BARDI: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ»



02 03 2017

ΝΕΛΛΑ ΓΚΟΛΑΝΤΑ: «Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ



02 03 2017 

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΣΤΟΝ 20 ΚΑΙ 21 ΑΙΩΝΑ.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΘΕΩΡΙΑ – ΚΡΙΤΙΚΗ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


02 03 2017

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΗ KΩΣΤΑΝΤΗ ΚΙΖΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΣΤΙΧΑΣ »


21 02 2017

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ: 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 
«ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ»


20 02 2017

ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΡΤΧΑΡΝΤ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ 
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

20 02 2017

‘ΔΟΜΕΣ 2017’: TΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ 
ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 
ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



19 02 2017

ΟΙ ΚΑΘΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ: 
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ 
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ

17 02 2017

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ »

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

16 02 2017

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:

«Η ΑΣΚΤ ΣΗΜΕΡΑ» 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2



13 02 2017

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ 
ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, 
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π 

09 02 2017 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΙΤΑΚΗΣ: 
“MADE IN BERLIN”

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

09 02 07

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: 
 “ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ · FRAGMENTS” 
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ




06 02 06

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: 
ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ PETRONELLA OORTMAN 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



03 02 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 




03 02 2017

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:
«REPATRIATION», (ΜΕΡΟΣ A')

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ 
«ΕΚΦΡΑΣΗ»





28 01 2017

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ 
ΤΟΥ “GREEK GASTRONOMY GUIDE” 
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΔΑ



26 01 2017

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
 «ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»: 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΑΝΑΟ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ




24 01 2017

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:
MARINA ABRAMOVIC: “AS ONE”

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2





24 01 2016 

ΔΑΝΑΗ ΣΚΑΡΑΚΗ: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» 
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΜ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ



19 01 2017

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: 

«TO ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ» 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


16 01 2016

«Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΟΥΡΑ»
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ







16 01 2017 

ΕΚΘΕΣΗ GR80S. 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ





16 01 2017 



Κ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ:  ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ 

ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ





12 01 2017



ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΝΙΚΑΣ: «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» 

 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ








11 01 2017


Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:
« Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΣ»

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2









2016



30 12 2016 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ - ΤΖΕΝΗ ΚΩΔΩΝΙΔΟΥ
ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ




16 12 2016

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:
«AI WEI WEI –ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ- ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ”

EΠΕΙΣΟΔΙΟ 3 - ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2


15 12 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ:
"ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΙΑς ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ"
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ (1940-1989)



13 12 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


12 12 2016

ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ: 1984
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ / ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ



07 12 2016

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΠΠΑ»
EΠΕΙΣΟΔΙΟ 2 - ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


07 12 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ:
"ΟΨΕΙΣ ΑΔΗΛΩΝ"
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ






07 12 2016 

ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ:
ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ / ORDO AD CHAO
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ






05 12 2016

THE MAGICAL PATH TO THE ACROPOLIS




04 12 2016 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ «ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ» 




20 11 2016
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ




25 11 2016 

ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΤΟΠΙΟ 7»:
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ


1ο ΒΡΑΒΕΙΟ 70904237PJ Κατερίνα Ανδρίτσου – Πανίτα Καραμανέα – Θανάσης Πολυζωίδης / 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 18171121CE Κιτρινιάρης Αλέξανδρος – Μυροφορίδου Βαρβάρα Χριστίνα / 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΕ73845011Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος – Γεωργία Συριοπούλου / ΕΞΑΓΟΡΑ 71714451VX Ελένη Εμμανουλοπούλου – Ιωάννης Φραγκάκης 


20 11 2016 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ / ΕΚΘΕΣΗ – ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ /
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.






18 11 2017 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ 
ΣΑΒΒΑ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ



17 11 2016

“Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ AΒΥΣΣΟΣ”: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ






Σε συνεπιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, η έκθεση αυτή ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. 

Συνολικά 34 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο. 



Στην Αθήνα, τον τρίτο σταθμό της, η έκθεση παρουσιάζεται εμπλουτισμένη με νέα έργα καθώς και με μια νέα ανάθεση παραγωγής έργου του ΝΕΟΝ στους συνθέτες Γιώργο Κουμεντάκη και Σταύρο Γασπαράτο, που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του Οργανισμού με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της έκθεσης. 



Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Aλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης , Βλάσης Κανιάρης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb. 



Διάρκεια μέχρι 31/01 / 2017



17 11 2016 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 
ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ


1ο βραβείο 
Αρχιτέκτονες: Θωμίδου Άλκηστις – Αθανασία. Συνεργάτες: Gianmaria Socci, Giulia Domeniconi_ 

2ο βραβείο 
Αρχιτέκτονας: Βασίλειος Βασιλόπουλος 
Συνεργάτες:Χαρίλαος Παπαευστρατίου, Μαρία Παπαχριστοδούλου και Στέλιος Σκόρδας_ 

3ο βραβείο (ένα από τα τρία ισότιμα κατά αύξοντα κωδικό αριθμό συμμετοχής) 
Αρχιτέκτονες: Ελένη Εμμανουλοπούλου, Ιωάννης Φραγκάκης 
Συνεργάτες: Λαμπρινή Λύρου (Φοιτήτρια Αρχτεκτονικής), Παναγιώτης Χόνδρου (Φοιτητής Αρχιτεκτονικής)_ 

3ο βραβείο (ένα από τα τρία ισότιμα κατά αύξοντα κωδικό αριθμό συμμετοχής) 
Αρχιτέκτονες: Ευάγγελος-Μάριος Λιάρος, Ευθυμία-Ειρήνη Τσιανάκα, Νικόλαος-Ορφέας Χαιρέτης, Θωμάς Χολέβας 
Σύμβουλος: Νικόλαος Γρυλλάκης Πολ. Μηχανικός _ 

3ο βραβείο (ένα από τα τρία ισότιμα κατά αύξοντα κωδικό αριθμό συμμετοχής) 
Αρχιτέκτονες: Ξανθή Σωτηράκη, Έλλη Καρυάτη, Δανάη Μαυρίδου 
Συνεργάτης: Χρυσή Σωτηράκη (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής)

17 11 2016 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΣΧΕΔΙΑΖΩ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ, ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΜΠ








15 11 2016

ROOM 18:
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



10 11 2016 

H ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ… :
 WORKSHOP ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ το 2017


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 



10 11 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ:
ΑTELIER 66 -
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


κάντε ΚΛΙΚ εδώ


08 11 2016 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ: ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΘΗΡΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ

κάντε ΚΛΙΚ εδώ


07 11 2016

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ




05 11 2016 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗ



27 10 2016

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ





κάντε ΚΛΙΚ εδώ 



26 10 2016

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ | «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΡΙΤΟ»
ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου-CD Ημερολόγιο Τρίτο των εκδόσεων Άγρα, ο Νίκος Ξυδάκης ανεβαίνει στη μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ για να μας το παρουσιάσει. Όπως και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις του Ημερολογίου, φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Ξυδάκη συμμετέχουν με ανέκδοτες συνθέσεις και τραγούδια, δικά τους ή τρίτων. Διασκευές, σχεδιάσματα, αναγνώσεις και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα. 

Παράλληλα σε αυτό το διήμερο θα γίνει και μια αναδρομή στα προηγούμενα Ημερολόγια ολοκληρώνοντας έτσι το κλίμα αυτής της ιδιαίτερης καταγραφής προσωπικών διαθέσεων, ποικιλίας, αντιθέσεων και εκπλήξεων. Στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 24 την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2019 στις 9:30 μ.μ.

21 10 2016 

ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ: ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ TOY ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΒΑΤΖΙΔΗ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

14 10 2016 

ΛΙΖΗ ΚΑΛΛΙΓΑ: «ΠΤΥΧΩΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΝΟΗ» 
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΙΧΝΟ-ΓΡΑΦΕΙ 
ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ



11 10 2016

ΣΕΡΙΦΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ /
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 



10 10 2016

ΕΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΗ Ε. ΣΕΡΓΙΔΟΥ & Β. ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗ 
ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«ΘΕΜΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΤΟΠΟΣ»





07 10 2016

O ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: 
«ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ:ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ» 
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΝΑΝΗ
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

06 10 2016 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ:
« ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 
ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»



22 09 2016 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ:
 «DINER ROMAN=QUE» ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ




20 09 2016

ΘΩΜΑΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ: ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 
ΤΗΣ LONDON DESIGN BIENALE 2016



20 09 2016 

Ο NEON & ΤΟ NEW MUSEUM ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ 
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ | IDEASCITY ΑΘΗΝΑ | 
ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ



16 09 2016 

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ»
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ


16 09 2016 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ:
«HAPPY BIRTHDAY»
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΠΑΡΗ




15 09 2016 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
ΜΕ ΘΕΜΑ
"LE CORBUSIER: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ"






14 09 2016
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 
ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

?


14 09 2016 

[OUT] TOPIAS
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ / ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



14 09 2016 

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΡΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ»
ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ 
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



κάντε ΚΛΙΚ εδώ


12 09 2016 

1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | ΕΜΠ | ΑΘΗΝΑ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 


28 08 2016

«ΑΛΙΣΣΑΦΗ»:ΤΑ ΝΕΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ 
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΚΩΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟ







02 08 2016 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ: 
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 
ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ ΤΟΝ ΜΑΪΟ 2014



27 07 2016 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ








27 07 2016 

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ


25 07 2016

ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 
ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ 
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ





Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δημοσιεύει ανοιχτές προκηρύξεις για νέες θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων σε πέντε γνωστικά αντικείμενα στο πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας λήγει στις 25 Αυγούστου 2016. Περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες βρίσκονται στο συνημμένο αρχείο ανακοίνωσης από τη Σχολή και σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής.

Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα ή εδώ



23 07 2016

ΔΟΜΕΣ: ROOM 18 / ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 







22 07 2016 

ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΟΥ 
ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ




18 07 2016 

 ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ



18 07 2016

ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: 
«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ GODOT» 
ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ





17 07 2016 

ΑΓΝΗ ΚΟΥΒΕΛΑ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ



14 07 2016 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ








10 07 2016

CITYLAB • 2016
ΠΟΛΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ










10 07 2016
ΟΡΕΣΤΕΙΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟΛΜΗΡΗ 
 ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΒΑΡΔΑ





07 07 2016 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ‘‘ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ’’ 
ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ





03 07 2016 

ΚΑΙ Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!



03 07 2016 

«ΛΙΦΤΙΝΓΚ» ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ 
ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 
«ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» 




29 06 2016

SPARCH: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ





26 06 2016 

INSTEAD (ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ) 2016: 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ



14 06 2016 
Ο LE CORBUSIER ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
 ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ BIOS. TESLA CINEMATHEQUE



Με την προβολή της ταινίας Ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη, ολοκληρώνεται στην Αθήνα η δέσμη εκδηλώσεων με γενικό τίτλο Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier που ξεκίνησε το Φθινόπωρο 2015 με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. 
Στο πρόσωπό του Le Corbusier εκφράστηκε ιδανικά η νεωτερικότητα του εικοστού αιώνα, με όλες τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις της. Η σχέση του με την Ελλάδα –και ιδιαίτερα το Αιγαίο και την Σαντορίνη- ήταν μια σχέση μαγείας και μαθητείας, με διαρκείς και αμοιβαίες ανταλλαγές. 
Σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου έχουν καταγράψει και επεξεργαστεί με οπτικοακουστικά μέσα το εγγενές μοντέρνο στη θηραϊκή αρχιτεκτονική, τις επιρροές της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στο έργο του Le Corbusier, την επιστροφή του μοντέρνου κινήματος στη Σαντορίνη μετά τους σεισμούς (1956-60) και τη σύγχρονη αλλοίωση της θηραϊκής αρχιτεκτονικής. Οι σπουδαστές συμμετείχαν σε ένα εντατικό εργαστήριο στη Σαντορίνη από 25-28 Φεβρουαρίου 2016, με θέμα ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη, συνεχίζοντας μια πρώτη επίσκεψη τον Οκτώβριο 2015 στην οποία μελέτησαν και κατέγραψαν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της παραδοσιακής θηραϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς της Οίας, Φοινικιάς, Φηρών, Μεσαριάς, Πύργου και Εμπορείου στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτιρίων και Συνόλων. Η ταινία-σημειωματάριο μαθήματος βρίσκεται σε διάλογο με το φιλμ του Moholy-Nagy, το οποίο αφηγείται το ταξίδι από τη Μασσαλία στον Πειραιά και τις Κυκλάδες αμέσως μετά το 4ο CIAM στην Αθήνα τον Αύγουστο 1933. 
H εκδήλωση Μοντέρνα Σαντορίνη οργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με τη στήριξη του Δήμου Θήρας. Τον σχεδιασμό και συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, Ρίβα Λάββα Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κώστας Τσιαμπάος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ μαζί με την Έλενα Κωνσταντινίδου, Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, και τη Μαρούλα Μπαχαρίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ. 
Συνεργασία: Ανδρέας Βακαλιός, Βίκυ Μπέτσου ΑΣΚΤ, Σταύρος Κορωναίος 
Στο Bios.Tesla Cinematheque
την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη 




10 06 2016 


ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΒΑΛΙΔΗ




08 06 2016 

ΣΙΜΟΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

01 06 2016 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΜΕΛΙΣΣΑ» 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ




30 05 2016

ΔΟΜΕΣ 02 2016: ΕΝΙΚΗ ΥΛΙΚΟΤΗΤΑ




«Τα έργα που δημοσιεύονται σε αυτό το τεύχος υπάρχουν ως παράδοξες ριζοσπαστικές αναπαραστάσεις, υπό την έννοια ότι επεξεργάζονται συνειδητά τον ενικό υλικό τους χαρακτήρα μέχρις ότου αυτός ολοκληρωθεί ως αισθητική στρατηγική και διεκπεραιωθεί ως ακραία πραγματοποίηση. Άλλοτε υπονομεύουν και άλλοτε όχι την αίσθηση του αμετάβλητου και πάγιου, ειδικά όταν η επιγραμματική τους έκφραση τα καθιστά κάτι εντελώς σχετικό ή εντελώς αλλότριο προς την εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα, το πρόγραμμα και το περιβάλλον. Συμμερίζονται μια ακραία οικονομία και την απλότητα της συνολικής μορφής. Αποδίδουν απίστευτη ευγλωττία με ελάχιστα μορφικά μέσα, συνδυάζοντας άμεσες, στοιχειώδεις διατάξεις, αλλά και αυθόρμητες χειρονομίες, σε μια σαφή και ενιαία έκφραση.» (από το σημείωμα του επιμελητή Γιώργου Πανέτσου)



30 05 2016

«ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ»:
8Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 
 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ 


27 05 2016


ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΗΣ: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 
ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 
ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ KREUZBERG, BERLIN

Κάντε ΚΛΙΚ  εδώ 

26 05 2016 

«ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙΣ»: ΗΜΕΡΙΔΑ 
ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ


26 05 2016


«9 ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ_ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»: 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και τον Φορέα "Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη" πραγματοποιούν έκθεση με τίτλο "9 Μεταβάσεις: ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ", που επιμελούνται οι καθηγητές Βάνα Ξένου και Γιώργος Παρμενίδης, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.


Μέσα από τις εργασίες των σπουδαστών, κατατίθεται η ερευνητική εμπειρία που έχει αναπτυχθεί στα μεταπτυχιακά και τα προπτυχιακά μαθήματα του 6ου, 7ου, 8ου εξαμήνου με τίτλους: ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η πόλη της Ελευσίνας και ιδιαιτέρως η περιοχή γειτνίασης του αρχαιολογικού χώρου με το Παλαιό Ελαιουργείο αποτελεί τον τόπο αναφοράς, στον οποίο οι σπουδαστές επεμβαίνουν θεμελιώνοντας τόπους ενδιαμεσότητας, ενσωματώνοντας στοιχεία που αντλούνται από το εύρος των σημασιών που παρέχει η φυσική, ιστορική και μυθική υπόσταση της πόλης, φέρνοντας στο φως λανθάνουσες ταυτότητές της, οργανώνοντας νέες συνδέσεις και δίκτυα εντός της.


Ζητούμενο των προτάσεων ήταν ο σχεδιασμός χωρικών κατασκευών οι οποίες θα λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι τόποι, ενσωματώνοντας στοιχεία τα οποία αντλούνται από την πηγή αυτού του αχανούς εύρους που παρέχει η φυσική, ιστορική και μυθική υπόσταση της πόλης.
Μέσω της ερευνητικής προσέγγισης εγκαινιάστηκαν νέες νοητικές συνδέσεις, από το ατομικό στο συλλογικό βίωμα, από τον αρχαίο στον βιομηχανικό και σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου 2016.

2015 05 23


JEAN NOUVEL: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ GAGOSIAN GALLERY



Η γκαλερί Gagosian ( Μέρλιν 3) στην νέα έκθεση του Jean Nouvel, παρουσιάζει τα έργα Triptyques, μια σειρά από καθρέφτες σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, και το γλυπτό Boîte à outils (Εργαλειοθήκη) του. Η έκθεση ανοίγει την Πέμπτη 26 Μαϊου, 7-9μμ, παρουσία του αρχιτέκτονα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου.


2015 05 18



MARATHONA TOMBS CANOPY 
BY GIORGOS TRIANTAFYLLOU & PARTNERS

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ



18 05 2016



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: "SO SORRY", 
 ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Η γνωριμία με το έργο του και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε, θα δώσουν μια πληρέστερη εικόνα του διασημότερου Κινέζου καλλιτέχνη καθώς θα φωτίσει όλες τις πλευρές που συγκλίνουν για την δημιουργία τεραστίων εγκαταστάσεων σε ανοιχτούς η εσωτερικούς χώρους , χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τα ίδια τα θραύσματα του πολιτισμού, της ιστορίας, των μαζικών καταστροφών και των σύγχρονων δραμάτων της ανθρωπότητας. Η Κινεζική κουλτούρα, η πολιτική, η σχέση Ανατολής και Δύσης, τα αντικείμενα που παράγουν οι λαοί και η ιστορικότητά τους έως τα ευτελή χρηστικά και καθημερινά τεκμήρια της ανθρώπινης επιβίωσης γίνονται ο κεντρικός άξονας της μεγάλης αφήγησης του Ai Wei Wei.

Σε αυτόν τον κύκλο διαλέξεων θα παρουσιαστούν ακόμη, μέσα από τους άξονες και τις αρχές του έργου του Ai Wei Wei, σύγχρονοi καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με τον ανθρωπολογικό ακτιβισμό, την Τέχνη που χρησιμοποιεί ως υλικό την ίδια την καταστροφή παράγοντας από τα συντρίμμια ομορφιά και μνήμη, την σχέση του Νόμου με την Τέχνη, την μαζική αναπαραγωγή ιδεών και την ατομική συνείδηση. Σε κάθε μία από τις 4 συναντήσεις θα παρουσιαστούν, βάσει των θεματικών και των έργων του Ai Wei Wei:



1.) Ο ακτιβισμός και ο Νόμος μέσα από την Τέχνη

2) Η Ιστορία και τα Αντικείμενά της μέσα από την Τέχνη.

3) Μνημεία που έφτιαξαν οι καταστροφές

4) Ο Καλλιτέχνης ως Φορέας και Παραγωγός κοινωνικής συνείδησης.

Στη διάρκεια του κύκλου θα προγραμματισθεί επίσκεψη στην έκθεσή του καλλιτέχνη ενώ θα παρουσιασθούν διαδικτυακά, έργα του από όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του καθώς και βίντεο με αφηγήσεις του ίδιου.

18 05 2016 

Ο AI WEIWEI ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



17 05 2016

«ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΟΜΕΣ INDEX 04 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


15 04 2016 

ΕΥΑ ΜΑΝΙΔΑΚΗ: ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ 
ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ 

12 04 2016

ΕΙΑ : ΔΙΑΛΕΞΗ ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ: 
«19 ΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

11 05 2016 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


10 05 2016

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
10 05 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ Π. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ ΚΑΙ B. CUOMO 
ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


10 05 2016 


«ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ» Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΚΜΑΓΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΥΨΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΧΑΛΚΟΧΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΣΚΤ



07-05-2015

 «ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ»: ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ 
ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ 
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για το κείμενο του Γ. Χουλιαρά

06-05-2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΟΝΑΚΑΚΗ: 
ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

05 05 2016 

LUCIEN HERVE | ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ LE CORBUSIER
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

27 04 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ: 
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ 
ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

23 04 2016

ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΣΠΥΡΟΣ: 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ 
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

19 04 2016

Η ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΪΖΙΔΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



17 04 2016
ΣΑΔΑΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 
ΣΤΗΝ 15Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

17 04 2016

ΦΟΥΓΑΡΟ-ΝΑΥΠΛΙΟ:«3 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,ΘΟΔΩΡΗΣ, ΛΙΤΣΑ, ΛΗΔΑ» 
ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο
15 04 2016

POTIROPOULOS+PARTNERS: ΝΕΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 
«ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».

15 04 2016

ΜΟΒ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
«ARCHITECTURAL REVIEW MIPIM FUTURE PROJECTS AWARD»


Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

15 04 2016

ΔΟΜΕΣ: ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ 


13 04 2016
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: 
ΕΚΘΕΣΗ «ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2012-2013»


12 04 2016
ΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗ

12 04 2016

ΕΙΑ : ΔΙΑΛΕΞΗ ΖΗΝΩΝΑ ΣΙΕΡΕΠΕΚΛΗ:
«Χ ΤΟΥ TΕΚΤΑΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΟΝ»


09 04 2016
AREA (ARCHITECTURE RESEARCH ATHENS): ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ EUROPAN 13

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

08 04 2016

Α. ΝΟΥΚΑΚΗΣ + ΜΠΟΥΚΗ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ : ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 9η
ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ


07 04 2016 

ΒΡΑΒΕΙΑ EUROPA NOSTRA 2016 ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

07 04 2016 

OPEN HOUSE 2016: 15 – 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

06 04 2016 
ΑΠΩΛΕΙΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ


01 04 2016 
ERICK VAN EGERAAT: ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ 
«GALVANIZE THE (EUROPEAN) CITY!» ΣΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 



31 03 2016 

ZAHA HADID: THE END


28-03-2016 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: ΉΡΩΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 
ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Για το βίντεο κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

20-03-2016 

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ 
Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

11-03-2016 

ΕΙΑ : ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΡ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΝΕΛΗ: 
«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥΣ: Κ. Π. Ι. Σ. Ν.


07 03 2016

ΡΑΝΙΑ ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: 
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ BIENNALE

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

07 03 2016
ΜΥΡΤΩ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗ: ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 
ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ 

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

07 03 2016
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ: 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

29 02 2016 
«ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ 
ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΜ


29 02 2016 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ν. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΠΘ.

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

25 02 2016 
Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ: 
ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ + ΜΑΝΙΔΑΚΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 


18 02 2016 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ : ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΕΜΠ

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

17 02 2016 

ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
ΧΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



12 02 2016 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ: “ΝEW FLAGS FOR A NEW COUNTRY/ 
ΒASEMENT PERFORMANCE, DESTROYING ELVIS”


06 02 2016 

“ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΑΣ”: ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 
ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΙ ΑΡΑΓΚΟΝ



01 02 2016
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2016



31 01 2016 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:
 "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ



30 01 2016
ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ



30-01-2016 
5Η ΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΣΩ” ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ




28-01-2016 



ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΕ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ;»








25-01-2016



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 

ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ








25-01-2016

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΗΣ NELLY’S






21-01-2016
Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ 
ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ


21-01-2016



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 

ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ







19-01-2016 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», 
ΚΥΚΛΟΣ 4 ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ





16-01-2016
LE CORBUSIER: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ


12-01-2016

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 2016
ΣΤΟ DELFT: ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 17 ΙΑΝ 2015

08-01-2016

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΛΕΝΗΣ: "ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ 
ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 
(14oς-19ος αι.)"
06-01-2016 

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ LE CORBUSIER: 
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


04-01-2016



ΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑ: ΕΚΘΕΣΗ 

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ





04-01-2016 

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «ΤΑ ΛΑΘΡΟΔΙΑΣΗΜΑ» 
ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΡΥΘΜΟΣ STAGE





2015







16-12-2015


#DECORBUZIERS: 
«ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ» ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ 

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


16-12-2015 


ΣΤΕΛΛΑ ΝΤΟΥΦΕΞΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 
ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΝΤΙΒΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ





16 12 2015 


Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΖΙ 

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ»









30 11 2015


ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ: 
«ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΤ


22 11 2015



SWISS NOW.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ 

ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ:

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ








22 11 2015



ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ:
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ




17 11 2015


ΕΛΛΗΝΙΚΟ DO.CO.MO.MO – 25 ΧΡΟΝΙΑ: 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΜΠ






16 11 2015



ΕΛΚΕ ΛΑΓΚΑΝΣΚΥ: «ΚΟΣΜΟΣ-KOSMOS» 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ GOETHE-INSTITUT ATHEN







16 11 2015

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠ 



13-11-2015



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 


13-11-2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΙΣΙ 1945-1975 : 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ’ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ



13-11-2015

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ 20 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: «NADA TEMAS, DICE ELLA CUANDO EL ARTE REVELA VERDADES MÍSTICAS»


11-11-2015

ΕΙΑ : « ΑΣΑΦΗ ΟΡΙΑ», ΔΙΑΛΕΞΗ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ SO-IL




10-11-2015

ΑΙΝΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ 
ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

http://www.ainosculture.org/wp-content/uploads/2015/11/001-LIMNI_GR_22-1-1.pdf




09-11-2015

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΚΜΑΚΗ: 
 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ




κάντε ΚΛΙΚ εδώ




04-11-2015 



8ΚΤΩ BIENNALE: ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ









27-10-2010 



TΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ 

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑ


25-10-2015 



ΕΛ/LE CORBUSIER: ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ: 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, 

ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ





21 ΟΚΤ 2025

“ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ LE CORBUSIER”: 
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ



24 ΟΚΤ 2025

ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ / CYCLADES MODERNES * : 
ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ



18 ΟΚΤ 2015
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



Κάντε ΚΛΙΚ εδώ


18 ΟΚΤ 2025

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ



18 ΟΚΤ 2025

LE CORBUSIER / LE MODULOR : ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


02 ΟΚΤ 2015



ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ:



ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΟΜΕΣ INDEX 03 






JOSEP MARIA MONTANER:



ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ



ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  






JOSEF MARIA MONTANER:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
  
12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015



No comments :

Post a Comment