Saturday, January 23, 2016


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ

Ζει τελικά ο Le Corbusier;


o Δημήτρης Φιλιππίδης 
ανατρέπει τα δεδομένα για τον θάνατο του 


Μετά τις “αναγνώσεις”, των επικηδείων και των αποκομάτων των εφημερίδων για τον θάνατο του Le Corbusier, η εκδήλωση έκλεισε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που ευγενικά προσέφερε σε ασημένιο δίσκο ο γενικός συντονιστής Παναγιώτης Τουνικιώτης.

ο Παναγιώτης Τουνικιώτης γενικός συντονιστής
προσφέρει ευγενικά σε ασημένιο δίσκο κόκκινο κρασί

Έτσι όλοι επιστρέψαμε ευχαριστημένοι από την εξαιρετική αυτή βραδυά στο Λεξικοπωλείο, μια και μετά τις αναγνώσεις ακολούθησε και μεγάλη σύναξη στο παράπλευρο στέκι του Καραβίτη. 




Δημήτρης Φιλιππίδης

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης όμως, που έκλεισε με το σχόλιό του την βραδυά, έφυγε νωρίτερα και δεν ακολούθησε. Τον είδα ταραγμένο και κάπως αναστατωμένο, σαν κάτι να τον απασχολούσε. Αποχώρησε βιαστικά και αίφνης την επομένη νωρίς το πρωί καταφθάνει email του που με αναστατώνει. 




Γιατί ο δαιμόνιος Φιλιππίδης αποκαλύπτει με το email του ένα σημαντικότερο τεκμήριο, μια άλλη εκδοχή, που προφανώς ανακάλυψε στα άδυτα των αρχείων του. Μια είδηση που ανατρέπει δεδομένα: 

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο «Λεξικοπωλείο» της Αθήνας οργανώθηκε μια ωραία εκδήλωση με τίτλο Αναγνώσεις/Lectures, συντονισμένη από τον Π. Τουρνικιώτη και με συμμετοχή πολλών εθελοντών, πάνω σε κείμενα από τον και για τον Le Corbusier, ενταγμένη στη σειρά «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» που άρχισε το 2015 και συνεχίζεται και φέτος. Η εκδήλωση είχε χωριστεί σε τέσσερα μέρη και η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, ιδίως προς το τέλος της βραδιάς. Επειδή όμως ένα σημαντικό τεκμήριο από εφημερίδα της εποχής διέφυγε της προσοχής των διοργανωτών, το παραθέτουμε ως μικρή συμβολή στις τόσο γόνιμες αυτές επετειακές εκδηλώσεις. [Δ.Φ.] 

Του ανταποκριτού του Ημερησίου Τύπου Τριπόλεως από το Roquebrune-Cap-Martin, 28 Αυγούστου 1965.

Μέγα μυστήριο καλύπτει μια υπόθεση που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία αυτού του όμορφου θέρετρου. Ανεπιβεβαίωτες φήμες υποστηρίζουν ότι ο διάσημος αρχιτέκτονας Le Corbusier δεν ήταν εκείνος που πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα χθες, στις 27 του μηνός, κι ανεσύρθη νεκρός πλέον, από άλλους κολυμβητές. Επρόκειτο για ένα άγνωστο άτομο, που έτυχε να κολυμπάει στο ίδιο σημείο, και του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από την τοπική αστυνομία. Η φήμη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που δηλώνουν ότι είδαν μια μυστηριώδη μορφή, που μόλις είχε βγει από τη θάλασσα, να απομακρύνεται βαδίζοντας στην ακτή ανενόχλητος. Κατόπιν τα ίχνη του χάθηκαν. Επίσης, υποστηρίζεται από άλλους ότι δεν μπορεί ο νεκρός να ήταν πράγματι ο Le Corbusier, καθώς δεν βρέθηκαν πουθενά στην ακτή τα χαρακτηριστικά γυαλιά του, που προφανώς είχε αφαιρέσει για να κολυμπήσει. Ο φίλος μάλιστα του αρχιτέκτονα, στου οποίου το εστιατόριο σύχναζε ο Le Corbusier, θυμόταν πως ο τελευταίος του είχε κάνει κάποιες αόριστες νύξεις για μια φυγή στη Νότια Αμερική, όπου θα είχε μεγαλύτερη αναγνώριση. Οι πρεσβείες των σχετικών χωρών στο Παρίσι δήλωσαν πάντως απόλυτη άγνοια του γεγονότος. Το ίδιο και η παλαιά συνεργάτης του αρχιτέκτονα, η Eileen Grey, που διαμένει σε ιδιόκτητη βίλα της περιοχής. Η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα. [Π.Μ.]



Δηλαδή ο Φιλιππίδης εμέσως πλην σαφώς με αυτή την αποκάλυψη ενισχύει την άποψη ότι τελικά ο δαιμόνιος Le Corbusier είναι πιθανόν ολοζώντανος κάπου στα βάθη της Νότιας Αμερικής και με κάποιον παράξενο τρόπο μπορεί να εξακολουθεί να κινεί τα νήματα έτσι ώστε να κινητοποιεί όλους εμάς να εξακολουθούμε να ασχολούμαστε μαζί του. 

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση

1 comment :

  1. Ναι, ζει 1000ων ετών παρέα με τον Χίτλερ, τον Έλβις και την Μαίριλιν...

    ReplyDelete