Friday, October 2, 2015

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛ/LE CORBUSIER»


δέσμη σημαντικών εκδηλώσεων 
που αξίζει να στηρίξουμε οικονομικά

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, 
στο πλαίσιο του συνεδρίου-εργαστηρίου CITYLAB 2015 στην Πάτρα 

Είναι γνωστό στον χώρο των αρχιτεκτόνων ότι ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης έχει πραγματικά αφοσιωθεί με πάθος τα τελευταία χρόνια, στην μελέτη της ζωής και του έργου του Le Corbusier και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκδόσεις, διαλέξεις, διδασκαλίες, ταξίδια και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες. 
Ο τίτλος της διάλεξης του Παναγιώτη Τουρνικιώτη στο συνέδριο-εργαστήριο CITYLAB 2015 στην Πάτρα 

Πρόσφατα μάλιστα στο πλαίσιο του συνεδρίου-εργαστηρίου CITYLAB 2015 στην Πάτρα, που οργάνωσε ό Παναγιώτης Πάγκαλος με θέμα «Αρχιτεκτονική & Πίστη» και οι εργασίες του λήγουν στις 2 Οκτωβρίου, ο Τουρνικιώτης μας ταξίδεψε με την διάλεξή του με έναν μοναδικό τρόπο, στο θρησκευτικό έργο του Le Corbusier και κυρίως στην Ronchamp και στο μοναστήρι La Τourette μέσα από προσωπικά βιώματα και φωτογραφίσεις. 

Λεπτομέρεια από τον τάφο του Le Corbusier ( Φωτό Π. Τουρνικιώτης) 

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης με την σημαντική αυτή εμπειρία, την γνώση και το πάθος για τον Le Corbusier, πρωτοστατεί στην οργάνωση και την προετοιμασία μιας σειράς εκδηλώσεων, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier και γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier». Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις το Φθινόπωρο 2015 και την Άνοιξη 2016 και οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται ή στηρίζονται στο σύνολο ή κατά περίπτωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το Ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. 


Μαρία Παπαδημητρίου, 2008, Λεπτομέρεια (house at Weissenhof by Le Corbusier at Stuttgart, Germany, 1927) Ακρυλικό σε καμβά, 157X200 εκ
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση των εικαστικών με τίτλο ‘Στο όνομα του Le Corbusier’ που εγκαινιάζεται στις 6 Οκτωβρίου 2015 

Οικονομική στήριξη 
Πριν προχωρήσω στην σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων, θα ήθελα να στηρίξω την πρωτοβουλία των οργανωτών, να ζητηθεί με επιστολές, που μας έχουν ήδη αποσταλεί να ενισχύσουμε οικονομικά αυτές τις δραστηριότητες,  σαν συνδρομητές ή φίλοι και να μας διατεθούν και τα σχετικά έντυπα που τον τελευτάιο καιρό έχουν δυστυχώς εκλείψει.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η αναζήτηση χορηγιών έχει καταλήξει μια υπόθεση επαιτείας, συχνά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, που τελικά δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση και συχνά θίγει την αξιοπρέπεια όλων όσων προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρήματα. Κατά συνέπεια η οικονομική συμβολή μας, για την πραγματοποίηση τέτοιων σοβαρών εκδηλώσεων και ειδικά στις περιπτώσεις που οργανώνονται από σοβαρά και αξιόπιστα πρόσωπα, είναι μια αξιοπρεπής λύση και ίσως ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε αυτό το ρεύμα δημιουργίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην διάρκεια της κρίσης. 
Ας συμβάλλουμε λοιπόν ένθερμα στην προσπάθεια αυτή, έστω καταθέτοντας και μικρότερο  από το ελάχιστο ποσό των 150 € που έχει ορισθεί στην επιστολή. Εκτιμώ ότι κάθε προσφορά θα είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι στην περίοδο αυτή, αυτός είναι ο μόνος υγιής τρόπος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Αξίζει να εμπιστευθούμε άξιους και αξιόπιστους ανθρώπους. 
Η κατάθεση των χρημάτων μπορεί να γίνει στον λογαριασμό 
ΕΙΑ: ALPHA BANK 359-0020-0200-7317 / IBAN: GR63 0140 3590 3590 0200 2007317. Την σχετική επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Φ. Γιαννίση & Ζ. Κοτιώνης, 2015, PATRIS II site specific εγκατάσταση στο μπάνιο της οικίας Σπητέρη, μεικτή τεχνική, διαστάσεις μεταβλητές 

Μαζί με τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη στον γενικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκδηλώσεων συμμετέχουν οι Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Κώστας Τσιαμπάος, Λέκτορας ΕΜΠ, Ρίβα Λάββα, Λέκτορας ΕΜΠ μαζί με τους: Μυρτώ Κιούρτη (εντεταλμένη διδάσκουσα Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών), Φάνη Καφαντάρη, Σταύρο Μαρτίνο, Παναγιώτη Φαραντάτο, Πέτρο Φωκαΐδη (υποψήφιους διδάκτορες ΕΜΠ), Δήμητρα Βογιατζάκη (υποψήφια διδάκτορα Harvard) και Νίκο Μαγουλιώτη (μεταπτυχιακό σπουδαστή ΕΜΠ). 

Βάνα Ξένου, 2015, Αναφορά στην Église Saint Pierre à Firminy Πεντελικό μάρμαρο,160x0,52x124εκ 
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση των εικαστικών με τίτλο ‘Στο όνομα του Le Corbusier’ που εγκαινιάζεται στις 6 Οκτωβρίου 2015 

Η πρώτη από τις δύο δέσμες εκδηλώσεων περιλαμβάνει: 
  1. Εκθέση εικαστικών που είναι και διδάσκοντες στις σχολές Αρχιτεκτονικής με τίτλο "Στο Όνομα του Le Corbusier" (Κ. Βελώνης & Λ. Λυκουριώτη, Φ. Γιαννίση & Ζ. Κοτιώνης, Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Γυπαράκης, Θ. Ιωαννίδου, Π. Κούρος, Β. Ξένου, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ψυχούλης ) 
  2. Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Modulor 
  3. Οπτικοακουστική Συναυλία με τίτλο "Μοντέρνες Κυκλάδες" και με παράλληλη προβολή της ταινίας L’architecture d’aujourd’hui,
  4. Συνέδριο με τιτλο "Ελ/Le Corbusier: Γενεαλογίες" 
  5.  Έκθεση με τίτλο "Ο Ελ(ληνικός) Corbusier", μέσα από αρχειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
  6. Αρχιτεκτονικούς περιπάτους που θα ιχνηλατήσουν τις πραγματικές και τις φανταστικές πορείες του Le Corbusier στην Αθήνα
  7. Αναγνώσεις  και σχολιασμός κειμένων του Le Corbusier για την Ελλάδα 
  8. Έκθεση νέων αρχιτεκτόνων μέσα από διαδραστικά-διαδικτυακά-πολυμεσικά έργα, performances και άλλα,με τίτλο "DeCorbuziers"
  9. Ανοιχτός διάλογος για το «Τέλος και μέλλον στο έργο του Le Corbusier» με τους Mario Botta και τον Antoine Picon. 
Θα κλείσω με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε την διάλεξή του στην Πάτρα, ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Με ένα  απόσπασμα από τα κείμενα του Le Corbusier Περισσότερα για τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ LE CORBUSIER: ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΣΠΗΤΕΡΗ / ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ - 06/10-08/11/2015    http://www.archisearch.gr/article/1975/sto-onoma-toy-le-corbusier--ekthesi-eikastikwn-stin-oikia-spiteri---probeleggioy---06-10-08-11-2015.hNo comments :

Post a Comment