Monday, September 29, 2014

“ΔΙΑ”- ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


ένας πρωτότυπος διάλογος 
εικαστικών και αρχιτεκτόνων
που μάλλον δεν ευοδώθηκεΘα ήθελα να ξεκινήσω επισημαίνοντας τις πολύ καλές προθέσεις όλων όσων συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτή της έκθεσης, με τίτλο «δια» που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 στον μαγευτικό κήπο και στα ισόγεια των κτίριων του ΒΜΧ. 


Άννα Λέκκα, ΔΙΑΡΡΟΗ 


Ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου

Θετικά σχόλια λοιπόν, για την εξαιρετική ιδέα των δύο επιμελητριών, της αρχιτέκτονος Ντόρας Θεοδωροπούλου και της εικαστικού Ελίνας Θεοδωροπούλου, που είχαν την πρόθεση τον ζωντανό ΔΙΑ-ΛΟΓΟ μεταξύ εικαστικών – αρχιτεκτόνων – θεωρητικών και κοινού. Παράλληλα επεδίωξαν, οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν έργα τους, επλέγοντας τίτλους, που περιέχουν την πρόθεση ΔΙΑ και ταυτόχρονα να δια-λέγονται με τους χώρους του Μουσείου. Τριάντα επτά έργα, τα περισσότερα δημιουργημένα αποκλειστικά για την έκθεση,  εκτίθενται στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, δημιουργώντας μια καινούρια ΔΙΑ-ΔΡΟΜΗ για τον θεατή.Θετικά σχόλια επίσης, για την Διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου που τολμά μαζί με τους συνεργάτες της να αφουγκράζονται την πραγματικότητα και να ανοίγουν τις πόρτες ενός δημόσιου ιδρύματος σε νέες προτάσεις και ιδέες. Είναι βέβαιο ότι το Μουσείο με τον τρόπο αυτό καταγράφει και αποκαλύπτει πολύ καθαρά πτυχές πολιτισμού από την τρέχουσα  σημερινή πραγματικότητα, τα θετικά και τα αρνητικά, τις αδυναμίες και τα λάθη αλλά και τις νέες δυναμικές και ποιότητες που είναι "εν τω γενάσθαι". 
Με αυτή την λογική θα πρέπει να περιηγηθεί κανείς αυτή την έκθεση που εγκαινιάστηκε με μεγάλη προσέλευση κοινού και πολλά θετικά σχόλια. Γιώργος Λαζόγκας, ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗΑνήκω στην κατηγορία των αρχιτεκτόνων που έχω στο παρελθόν μια σειρά σημαντικών και γόνιμων συνεργασιών με εικαστικούς, τόσο σε έργα αρχιτεκτονικής, όσο και σε εικαστικές επεμβάσεις. Έτσι με χαρά, πήρα την πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτή την έκθεση και είδα μάλιστα σαν μια νέα ευκαιρία, την πρόθεση των επιμελητριών που διατυπώνεται στην πρόσκληση: «Να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ αρχιτεκτόνων και εικαστικών» 

Φαντάστηκα επί τόπου συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ όλων, στο Μουσείο. Γνωριμίες και επαφές που θα συνέβαλαν να διαμορφωθεί ένα κλίμα που το ίδιο το Μουσείο και οι χώροι του επιβάλουν, αλλά κυρίως να διατυπωθούν σκέψεις και δυνατότητες σχετικά με κάποιες ενότητες, και ένας προβληματισμός που θα αποτελούσε και το θεωρητικό πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης. 


Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αρχιτέκτων, ΔΙΑΝΥΣΜΑ 

Οι επιμελήτριες, παρά τις αρχικές τους προθέσεις, μέσα στον περιορισμένο χρόνο, δεν συνέβαλαν στην δυνατότητα επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στους 37 συμμετέχοντες έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο επιθυμητός αυτός και στοχευμένος διάλογος, μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν συνεργασίες και συνομιλούντα έργα, με πιθανές εννοιολογικές συνάφειες τίτλων με την πρόθεση «δια». 
Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια παράξενη πόλωση μεταξύ αρχιτεκτόνων και εικαστικών και ο καθένας μας έκανε από μόνος του τις επιλογές του. Έτσι το συνολικό αποτέλεσμα που προέκυψε, είναι μια απλή παράθεση έργων που δεν μπορούν να συνομιλήσουν ή να ενταχθούν σε κάποιες ενότητες σύμφωνα με κάποια κριτήρια, ας πούμε π.χ. θεματολογικά ή διαφορετικών τεχνικών κλπ. Η παράθεση των έργων από πρώτη άποψη δείχνει τυχαία.  Λείπει ένα μίτος που να συνδέει τα έργα και να καθορίζει και την διαδρομή του επισκέπτη. 
Βάνα Ξένου, ΔΙΑΒΑΙΝΕΙΝ 

(το έργο αυτό της Βάνας Ξένου αποτελεί το προσχέδιο της γλυπτικής εγκαταστάσης που θα ενταχθεί στον κήπο του Μουσείου
 το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου)

Στην έκθεση συμμετέχουν καθηγητές, επώνυμοι και ανώνυμοι, ή μάλλον πρωτοεμφανιζόμενοι, νεότεροι και πιο παλιοί  και είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικές εκπλήξεις. Ο χρόνος προετοιμασίας και τα οικονομικά δεδομένα ήταν περιορισμένα. Παρ΄ όλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή του Μουσείου και την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι δύο νέες επιμελήτριες, που παράλληλα και αυτές όπως και εγώ συμμετέχουν με τα έργα τους.Ντόρα Θεοδωροπούλου, αρχιτέκτων, ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΔΙΑΘΛΑΣΗ 


Ελίνα Θεοδωροπούλου, ΔΙΑΒΛΕΠΩ 
Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ

Παραθέτω στη συνέχεια, σε τυχαία σειρά, μερικές ακόμη από τις εικόνες που κατέγραψα, επισημαίνοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να αποκτήσετε και επιτόπου εμπειρία όπως  και τον κατάλογο που θα κυκλοφορήσει σύντομα. 

Άλλωστε οι διαλέξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τα έργα, ερχόμενοι λίγο νωρίτερα και  μέχρι τις 8:00μμ που η έκθεση παραμένει ανοιχτή. 


Μαρία Βασενχόβεν και Μιχάλης Μανιδάκης, αρχιτέκτονες, ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυσηΓιώργος Σφακιανάκης, ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Γιώργος Μηλιώρης ΔΙΑ ΒΟΗΣ ΡΙΝΟΚΕΡΩΝ 


Κωνσταντίνος Πάτσιος ΔΙΑΒΑΙΝΩ 


Γιώργος Τσεριώνης, ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ 


Γεωργία Δαμοπούλου, ΔΙΑΦΥΓΗ 


Νίκος Σεπετζόγλου, ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ 


Γιάννης Ορφανός, αρχιτέκτων, ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Γιώργος Καζάζης, ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΑ 


Toni Milaqi, ΔΙΑΛΟΓΟΣ 


Αιμιλία Μπαντούνα, ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΘΗΚΗ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ 


Παρασκευή Μουστάκα, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Έλενα Χασαλεύρη, ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ, 


Έλενα Χασαλεύρη, ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ, λεπτομέρεια Αλέξανδρος Βούτσας, ΔΙΑΛΕΚΤΟ 


Point Supreme,αρχιτέκτονες, ΔΙΑΣΚΕΥΗ 


Μάριος Σπηλιόπουλος, ΔΙΕΛΕΥΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ Γιάννης Χατζηασλάνης, ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ Διαμαντής Αϊδίνης, ΔΙΑΜΑΝΤΙ 


Νίκος Λάγος, ΔΙΑΣΠΟΡΑ Άγγελος Αντωνόπουλος, ΔΙΑΛΥΣΗ, λεπτομέρεια

Άγγελος Αντωνόπουλος, ΔΙΑΛΥΣΗ, Λεπτομέρεια
Μιχάλης Μανουσάκης, ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΘΑΛΑΣΣΗΣ 


Ερατώ Χατζησάββα, ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Άρης Ζαμπίκος, αρχιτέκτων, ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ-ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ 

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης οι:

-Ελένη Δημητροπούλου, ΔΙΑΤΡΗΣΗ 

-Unexposed Photographers, ΔΙΑΒΑΣΗ 
-Μαρία Μπερνίτσα-Παυλάκη, Ο κόσμος και η ΔΙΑΔΡΟΜΗ του: ο μικρός-ο μέγας - ο μικρός 
-Σπύρος Στάβερης, ΔΙΑΠΑΝΤΟΣ
-Άκης Ράπτης, ΔΙΑΠΡΟ  
και η 
-Ομάδα Per Se, ΔΙΑΥΛΟΣ 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ: 
Ώρα 20:00 με είσοδο ελεύθερη 

27.09.2014 
Βάνα Τεντοκάλη & Θανάσης Μουτσόπουλος 
[Από τη δια-φορά στη δια-πλοκή] 

08.10.2014 
Παναγιώτης Τουρνικιώτης [Δια-γώνιος] 
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος  [Μετα-ψηφιακές διαμορφώσεις] 

15.10.2014 
Γιάννης Κίζης [Δια-δοχή] 
Βάνα Ξένου [Πέρασμα με το βλέμμα ψηλά] 

22.10.2014 
Λιλύ Αναγνωστοπούλου [Διαστάσεις της Ύπαρξης] 
Ηλίας Γραμματικός & Ομάδα Ασυλίας 
[Κατ’εικόνα-καθ΄ομοίωση μια ‘διακειμενική’ ανάγνωση των «Ιερών» Παθών] 
Μάριος Κωστάκης [Μουσικό δρώμενο] 

 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση


1 comment :

  1. Πολλά συγχαρητήρια για τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σας ! Μας μορφώνεται !

    ReplyDelete