Wednesday, November 2, 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΟΝΟΓΛΟΥ




Ο Δημήτρης Ξόνογλου σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στην Ρώμη. Είναι καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ. Κοινός παρονομαστής στο σύνολο της δουλειάς του είναι η έντονη εννοιολογική και συμβολική φόρτιση. Στο πλαίσιο αυτό γράφτηκε το αιρετικό κατά την γνώμη μου κείμενο που ακολουθεί. Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο του καλλιτέχνη που  θεωρώ ότι είναι  εξαιρετικά επίκαιρο.


  Της εκπαιδεύσεως



TINTORETTO La fuga in Egitto 1582-87

Ο Τιντορέτο  σκούπισε σε ένα πανί τα βρώμικα χέρια του απ’ τα χρώματα, τα ξέπλυνε με νέφτι και σαπούνι, έριξε μια τελευταία ματιά στον πίνακα που μόλις τέλειωσε «ΤΗ ΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ» και ξαφνικά είδε ότι η Παναγία έλειπε απ’ τον πίνακα. Στο χώρο της Παναγίας εμφανίστηκαν οι μουτσούνες τριών μασκοφόρων με χειροπέδες, ο pitore κατάλαβε και ξέσπασε σε γέλια, ήταν το 1991. 

Η Παναγία επέστρεψε κρατώντας στα χέρια της την κλεμμένη γυάλα με τη γλώσσα του Αγίου Αντωνίου, του Πορτογάλου, της PADOVA, που ήταν φίλος του Φερνάντο Πεσόα και φιλαράκι του Ίταλο Καλβίνο, του Antonio Albanese  του Δον Κορλεόνε, του Μάρτιν Σκορτσέζε και της Ντολόρες Ιμπαρούρι.


Για την συνέχεια πατείστε εδώ…

No comments :

Post a Comment