Sunday, June 5, 2011

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

«η φύση μας δίνει την τέχνη 
και η τέχνη μας μυεί 
στις άγνωστες ομορφιές τα φύσης»
ΚΙΚΕΡΩΝ




Βρέθηκα  στο πάρκο Ελευθερίας, στο Κέντρο Τεχνών που εντάσσεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, για δεύτερη φορά αυτήν την χρονιά, με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Περιβάλλον –Πολιτισμός» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Eco Art Festival.
Ανάμεσα στους δώδεκα καλλιτέχνες που συμμετείχαν ξεχώρισα αμέσως  τα έργα της Elke Lagansky και του Γιώργου Χουλιαρά, δύο σημαντικών καλλιτεχνών που παρακολουθώ την δουλειά τους εδώ και πολλά χρόνια. 

Elke Lagansky

Η Elke Lagansky, που ζεί και εργάζεται πολλά χρόνια στην  Ελλάδα, ασχολείται με την ύλη που για αυτή είναι ο κόσμος, αλλά και ο άνθρωπος.  Η ύλη σημειώνει δεν είναι συμπαγής αλλά αποτελείται από μικρά στοιχεία σε μια δυναμική συνύπαρξη και αλληλοεξάρτηση.


Elke Lagansky, World


Η Elke Lagansky επεξεργάζεται με αστείρευτη υπομονή την ύλη, αναδεικνύοντας τα μικρά εκείνα συστατικά της, που η ίδια πλάθει μεθοδικά. Μας δίνει την χαρά να ανακαλύπτουμε, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά, εικόνες παράδοξων τοπίων, εικόνες οικείες… αναγνωρίζοντας έναν επίμονο «μόχθο»,  μια ατελείωτη  σειρά επαναληπτικών κινήσεων – χειρισμών.















Ο Γιώργος Χουλιαράς, σύντροφος της  Elke και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους  γλύπτες  στην Ελλάδα.  Με βαθιές ρίζες στην καθαρότητα των μορφών και στην αδρότητα της  ύλης  της Ηπείρου, από όπου κατάγεται, χειρίζεται το μάρμαρο και το μέταλλο  αξιοποιώντας το ελληνικό φως. 


Γιώργος Χουλιαράς


Στην έκθεση αυτή συμμετέχει  με τρία έργα από μέταλλο






Γιώργος Χουλιαράς, Σύνθεση, ορείχαλκος



Γιώργος Χουλιαράς, Σήματα, Χάλυβας
Λεπτομέρειες 


Δύο ακόμη καλλιτέχνες  μου τράβηξαν την προσοχή:

Σύνη Παπαγιάννη, Ελιές, ακρυλικό σε καμβά



 Ρουμπίνα Σαρελάκου, Μουσικά όργανα

Η πρωτοβουλία της προέδρου του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων  Άννας Φιλίνη, να ξαναζωντανέψει ένα  ακόμη   χώρο του Δήμου στο Πάρκο Ελευθερίας, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το κτίριο βέβαια, ενταγμένο σε ένα μοναδικό κήπο, χρειάζεται μια σχετική ανάπλαση στο εσωτερικό του. Τουλάχιστον να αντικατασταθούν οι οροφές τύπου super  market! Και φυσικά καλό θα ήταν να υπήρχε και μια πιο ουσιαστική προβολή και δημοσιότητα των εκδηλώσεων.



« Η ψευδοροφή»
Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών,
Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων

Εκτιμώ πως ο Δήμος οφείλει  να αναβαθμίσει τους εκθεσιακούς του χώρους. Θα μπορούσαν  να γίνουν υποδειγματικοί και να φιλοξενούνται καλοστημένες εκθέσεις, με σοβαρή θεματολογία και αυστηρότερη επιλογή έργων και καλλιτεχνων. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά χρήματα. Απλά λίγο περισσότερο μεράκι και φροντίδα, ίσως ένα όραμα και όχι τυχαίες επιλογές και συμπτώσεις...

***κάντε κλικ στις εικόνες για μεγαλύτερη μεγένθυση

Ακολουθεί το σχόλιο του Οδυσσέα Σγουρού:
odyss said... 
 
...Σε ευχαριστούμε Γιώργο εμείς οι μακρινοί λάτρεις της εικαστικής Αθήνας για τις εξαιρετικές σου επιλογές και το συνοδευτικό υλικό...Ο δημιουργικός παροξυσμός της Elke Lagansky,με τις πολύτροπες χαράξεις που μου φέρνουν στο νου τις κοσμικές γραμμές της Nazca στο Περού, ανακαλούν τα ερεθίσματα που μου προκάλεσαν οι ανασυστάσεις των αστρικών νεφελωμάτων και οι οδεύσεις των γαλαξιών που με τόσο πρώιμο τρόπο πριν τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια καταφέρουν να τα δούν, μας πρόσφερε ένας συμπαντικός δημιουργός, σκόνη των άστρων κι αυτός τώρα:Ο Jackson Pollock...Θέλω πολύ να γνωρίσω τη δουλειά αυτής της σπουδαίας δημιουργού που δεν την ήξερα αλλά που με την πρώτη ματιά μου δημιούργησε αυτή την έλξη που μόνο το βάθος των πραγμάτων μπορεί να προκαλεί...Μπράβο στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Αθήνας για το εξαιρετικό υλικό...Η Άννα Φιλίνη, μια σπουδαία κυρία, αποτελεί εγγύηση για όλα τα μελλοντικά θετικά που μπορούμε να περιμένουμε...Οδυσσέας Σγουρός/5.6.2011 
Αξίζει να επισκεφτείτε το μπλογκ του Οδυσσέα Σγουρού πατώντας εδώ

1 comment :

  1. ...Σε ευχαριστούμε Γιώργο εμείς οι μακρινοί λάτρεις της εικαστικής Αθήνας για τις εξαιρετικές σου επιλογές και το συνοδευτικό υλικό...Ο δημιουργικός παροξυσμός της Elke Lagansky,με τις πολύτροπες χαράξεις που μου φέρνουν στο νου τις κοσμικές γραμμές της Nazca στο Περού, ανακαλούν τα ερεθίσματα που μου προκάλεσαν οι ανασυστάσεις των αστρικών νεφελωμάτων και οι οδεύσεις των γαλαξιών που με τόσο πρώιμο τρόπο πριν τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια καταφέρουν να τα δούν, μας πρόσφερε ένας συμπαντικός δημιουργός, σκόνη των άστρων κι αυτός τώρα:Ο Jackson Pollock...Θέλω πολύ να γνωρίσω τη δουλειά αυτής της σπουδαίας δημιουργού που δεν την ήξερα αλλά που με την πρώτη ματιά μου δημιούργησε αυτή την έλξη που μόνο το βάθος των πραγμάτων μπορεί να προκαλεί...Μπράβο στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Αθήνας για το εξαιρετικό υλικό...Η Άννα Φιλίνη, μια σπουδαία κυρία, αποτελεί εγγύηση για όλα τα μελλοντικά θετικά που μπορούμε να περιμένουμε...Οδυσσέας Σγουρός/5.6.2011

    ReplyDelete