Tuesday, June 28, 2011

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ


ειδήσεις και γεγονότα μας πνίγουν καθημερινά
 χωρίς την  παραμικρή ένδειξη 
ότι κάτι μπορεί να ισορροπήσει...Ron Mueck Big Man”2000

Αυτές τις ημέρες έχω σχεδόν ταυτιστεί με το έργο του Ron Mueck “Big Man” που είδα για πρώτη φορά στο Παρίσι, στην  σπουδαία έκθεση "Melancolie" στο Grand Palais το 2005. Αισθάνομαι έτσι γυμνός, στριμωγμένος στη γωνία, με το βλέμμα απλανές, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω ή να αγνοήσω, το μπαράζ των δραματικών  ειδήσεων που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Ron Mueck Big Man”2000, detail

Και δεν φτάνουν όλα όσα προέρχονται από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

 photo: Thanassis Stavrakis 
photo:Reuters


photo:Reuters
 photo:Petros Karadjias

photo:Reuters

...από τα γεγονότα της ντροπής!


Καθημερινά στο προσωπικό μου  e-mail  καταφθάνουν  και  άλλες ειδήσεις που συνήθως προέρχονται από τα blogs όπως:

*ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Επιτύμβια στήλη του Δημοκλείδη
Πεντελικό Μάμαρο 70Χ45
4ος αιων. Π..Χ.

* Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Στην πλήρη κατεδάφιση του κρά­τους δικαίου, στην κατάργηση κάθε έννοιας ισονομίας, ισοπο­λιτείας αλλά και στην πλήρη διαγρα­φή του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, οδηγεί ο εφαρμοστικός νόμος για τα «δημόσια ακίνητα» και την «περαίωση» των αυθαιρέτων, που έχει συνταχθεί κατ' εφαρμογή των προβλέ­ψεων του Μεσοπρόθεσμου και παρου­σιάζει το "ΠΟΝΤΙΚΙ"

Giorgio De Chirico, Melancolie Hermetique, 1919


*ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 3,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

O ΟΠΑΠ, που εποπτεύει ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, δίνει χορηγία 3,6 εκατομύρια ευρώ στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο πρόεδρος είναι η μητέρα του, για μια Βυζαντινή έκθεση που θα γίνει στην Αμερική το 2013!

Τέτοιες εκθέσεις είναι περιζήτητες  στο εξωτερικό και ποτέ μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε η ελληνική πολιτεία...

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός και πάλι, είναι έτοιμος να καταστρέψει την εναπομείνασα ομορφιά της Ελλάδας. Ήδη ξεκίνησε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γκρεμίσει τόσο αυθαίρετα και υπακούοντας στις εντολές των έξω, ετοιμάζεται να τα νομιμοποιήσει αντί πινακίου φακής.
Είναι καιρός να πάρουμε κι αυτό το θέμα στα χέρια μας, ας του στείλουμε ό, τι σκεπτόμαστε, ακόμα και μια λέξη, που να αντιτίθεται στα σχέδιά του.
Η ηλεκτρονική διεύθυνσή του είναι  gpapak@otenet.gr


 
Και μέσα σε όλα αυτά, παρά την αμέριστη συμπάθειά μου στα άτομα -αθλητές και εθελοντές- που συμμετέχουν και στηρίζουν τους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics, θα ήθελα να σχολιάσω και την τελετή  έναρξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που  παρακολούθησα  στην τηλεόραση.   Τη νέα "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" !!!  ...κύκλωπες και σειρήνες κατατρέχουν τον καημένο τον Οδυσσέα, με αδέξιες θα έλεγα σκηνικές επιλογές.Το μελό, μετά της Εθνικής μας υπερηφάνεια...

Παρόλα αυτά "τα ταρατατζούμ" το τοπίο βαραίνει καθημερινά. Δείχνει δραματικό, απαισιόδοξο, κάποιοι μιλούν για αργό θάνατο…


Arnold Bocklin, The island of Dead, 1883

Δεν μπορεί όμως να παραμείνουμε απαθείς και μελεγχολικοί, έστω και αν βρισκόμαστε στην ζώνη του πυρός, μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη υπόθεση, που τελικά αφήσαμε να εξελιχθεί ανεχόμενοι την εξαπάτηση και τον εφησυχασμό των πολιτικών μας.          
Οφείλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη μελαγχολία, να ανασυνταχθούμε. Να αναζητήσουμε τρόπους μεγιστοποίησης της προσπάθειας μας απέναντι στις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται γιατί   υπάρχει πάντα  και αυτή η Ελλάδα, που παράγει δημιουργεί και πετυχαίνει. H Ελλάδα που πρέπει να πάρουμε την  πρωτοβουλία να στηρίξουμε!
Ίσως αυτή που υπαινίσσεται η Διοχάντη στο ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. 

Eλληνικό Περίπτερο (λεπτομέρεια), 
54η Μπιενάλε της Βενετίας,  φωτο Λίζη Καλλιγά.


Και ας μην ξεχνάμε την "ποίηση του απλού".
Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας...


Χίος, Όρος Πελλιναίο
No comments :

Post a Comment