Monday, July 22, 2019



 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ: 

PILA STUDIO 
POTIROPOULOS + PARTNERS 
RENA SAKELARIDOU /RS SPRACH

1.

ΓΡΑΦΕΙΟ PILA 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ MKNO

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ C40 


Ηλίας Παπαγεωργίου 

Για τον Ηλία Παπαγεωργίου έχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές σε αυτό το blog. Τόσο για τα βραβεία και τις διακρίσεις ως ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής του γνωστού γραφείου SO-IL με έδρα την Νέα Υόρκη που έχει στο ενεργητικό του σημαντικά και ενδιαφέροντα έργα, στην Αμερική, στην Ελλάδα στην Ευρώπη και ειδικά στην Γαλλία, όσο και για τις πολύ τολμηρές επιλογές αλλά και την επίπονη εμμονή στο χειροποίητο, το αυτοσχέδιο, το ad hoc, σε μια εποχή κυριαρχίας των εύκολων τυποποιημένων επιλογών και των συμβατικών εντυπωσιακών κατασκευών. 

Σήμερα ο Ηλίας Παπαγεωργίου έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και έχει ιδρύσει το νέο του γραφείο με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη με την επωνυμία PILA STUDIO που δημιουργεί χώρους πολιτισμού, εργασίας και κατοίκησης σε όλο τον κόσμο. 

Images © Artefactory 

Το ευχάριστο νέο είναι ότι το γραφείο PILA σε συνεργασία με την ομάδα MKNO πήραν το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αφορά το γενικό σχέδιο και την ανάπλαση της περιοχής MBK στο Bobigny στο Παρίσι. 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την πόλη του Bobigny και την περιοχή Est Ensemble στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος Reinventing Cities, ενός διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας του C40 - Cities Climate Leadership Group, που στοχεύει στην ανάπλαση αστικών περιοχών με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ο χώρος βρίσκεται σε μία παλιά βιομηχανική ζώνη στις όχθες του καναλιού Ourcq στο Παρίσι. Η πρότασή δημιουργεί ένα περιβαλλοντικό, αστικό και κοινωνικό κέντρο για την περιοχή. Σε ένα πρόγραμμα συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ., το σχέδιο περιλαμβάνει οικογενειακές κατοικίες, φοιτητικές εστίες, χώρους co-living, ξενοδοχεία, μια θερμοκοιτίδα εταιρειών τεχνολογίας και νέων επιχειρηματιών στον χώρο της γαστρονομίας και ένα κέντρο καινοτόμων λύσεων μετακίνησης. Η πρόταση δημιουργεί μία ανοιχτή αστική γειτονιά, δίνοντας πάλι ζωή στις όχθες του καναλιού με δημόσιους χώρους και ένα πάρκο πλαισιωμένο από τα καινούργια κτίρια. 

Η πρόταση ανταποκρίνεται στους περιβαλλοντικούς στόχους του Reinventing Cities μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 22% καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. Η υλοποίηση του έργου βασίζεται στην εκτενή χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών (περίπου 25.000 κ.μ. ξύλου και 7.600 τ.μ. επαναχρησιμοποιούμενων υλικών) καθώς και στη χρήση πάνω από 50% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμόζοντας ένα σχέδιο με ήπιες λύσεις μετακίνησης. 

Images © Artefactory 

Τέλος, τα κτίρια θα σχεδιαστούν με ευέλικτες κατόψεις ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν πληθώρα διαφορετικών χρήσεων με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των χωρικών δυνατοτήτων τους και την αύξηση της διάρκειας ζωής τους. Με την αναδημιουργία 5.000 τ.μ. φυτεμένων εκτάσεων που συμπεριλαμβάνουν 3.000 τ.μ. φυτεμένων δωμάτων, το MKNO θα αυξήσει την ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες με την φυσική διαχείριση των όμβριων υδάτων, προσφέροντας παράλληλα στους κατοίκους ένα ευχάριστο περιβάλλον ζωής. 

Η ομάδα του MKNO αποτελείται από τις γαλλικές εταιρείες ακινήτων NODI και Promoval και και τα αρχιτεκτονικά γραφεία PILA, Coldefy & Associés Architectes Urbanistes, Triptyque architectes – urbanistes IUP και MOZ Paysage. 

Το MKNO θα είναι το τρίτο έργο του PILA στην Γαλλία. Το PILA εργάζεται στην μετατροπή ενός ιστορικού βιομηχανικού χώρου σε πολιτιστικό κέντρο στις Vosges στην Γαλλία που είναι υπό κατασκευή καθώς και το L’Atelier de l’Arsenal, μία πολύπλευρη αστική ανάπλαση με coliving κατοικίες και πολιτιστικό προγραμματισμό στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι. 


“ACTIVE MATERIALITY” 
Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στην Πελοπόννησο 

Α’ βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 
με πρόσκληση 


Δημήτρης Ποτηρόπουλος, Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου, 

Παρακολουθώ προσεκτικά τα τελευταία χρόνια το έργο των Δημήτρη Ποτηρόπουλου και της Λιάνας Νέλλα-Ποτηροπούλου, ιδρυτών του γραφείου Potiropoulos+Partners από το 1989, που έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων.


Πρόσφατα εκτός από την ευγενική πρωτοβουλία-προσφορά της μελέτης για το σπίτι του περιοδικού «Σχεδία» στην οδό Κολοκοτρώνη, ξεχώρισα επίσης κσι το συγκρότημα εξοχικών κατοικιών που θα κατασκευαστεί σε γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο στην Πελοπόννησο και απευθύνονται σε Έλληνες και ξένους αγοραστές. 


Το υπογράφει η Potiropoulos+Partners, κερδίζοντας τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι: Οι εξοχικές αυτές κατοικίες ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα της μορφής τους, αντλώντας έμπνευση από την καμπυλόσχημη δομή της πελοποννησιακής υπαίθρου, που θυμίζει «πίνακα γήινων κυμάτων». 



Παραθέτω στην συνέχεια πρόσθετες εικόνες από τις καλοδουλεμένες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της μελέτης, που κατά τους μελετητές στηρίζονται στην ιδέα που συγκροτείται αφενός από τον καμπυλόσχημο χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου από την ιστορική μεταφορά του μύθου της Λερναίας Ύδρας, «σκηνοθετώντας» στον χώρο κτιριακούς όγκους σε «κίνηση», σαν πέτρινα λαξεύματα, σε ανθρώπινη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού τοπίου. 





Οι μελετητές προσθέτουν ακόμη ότι: 

Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα – όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό – γεννιέται μία αρχιτεκτονική που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις, να αναζωογονήσει το συναίσθημα, να ξεδιπλώσει στον χώρο με «θεατρικό» τρόπο την υπόσχεση μίας ζωντανής βιωματικής εμπειρίας. Διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο απροσδόκητο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και την ίδια στιγμή αφηγηματικό, αρχέγονο και σύγχρονο ταυτόχρονα. 




3.

RS SPRACH / ΡΕΝΑ ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΟΥ



AGEMAR BUILDING 

στους φιναλίστ " 


Τέλος επανέρχομαι στο πρόσφατα ολοκληρωμένο κτίριο της Agemar στην Καλλιθέα, έργο της Ρένας Σακελαρίδου του γραφείου RS SPRACH που έχει επιλεγεί στους φιναλίστ στην κατηγορία "Ολοκληρωμένα Κτίρια: Γραφεία" στο World Architecture Festival 2019

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση


No comments :

Post a Comment