Wednesday, June 24, 2015

ΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑ


αποτελέσματα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής


"Αστικό Σήμα" 2015 
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ / 04123 
Δεσύπρη Αιμιλία – Ήρα 
Μησιάρης Αριστείδης 
Τσουλoγιάννης – Νικολάου Φίλιππος 


Το 2012 είχε ονομαστεί «Αστικό Κιβώτιο στην Πόλη». Ένας διαγωνισμός με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες προτάσεις και βραβεία που παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με το πρώτο βραβείο του Γιώργου Σαμαρτζόπουλου κατασκευασμένο στο αίθριο του Μουσείου με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. 





«Αστικό Κιβώτιο» 2012, 
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ, 
Γιώργος Σαμαρτζόπουλος
πρόπλασμα και κατασκευή σε φυσικό μέγεθος 

Φέτος τρια χρόνια μετά, προκηρύσσεται από το ΕΙΑ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμος Ξυλείας,  νέος Πανελλήνιος φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό κατασκευής από ξύλο με τίτλο: ΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑ. Πρόκειται για μία κατασκευή που θα λειτουργήσει ως σημείο πληροφόρησης για δράσεις και γεγονότα που διεξάγονται μόνιμα, περιοδικά ή για ορισμένη χρονική διάρκεια. Η κατασκευή θα τοποθετείται σε υπαίθριο χώρο, όπως μία πλατεία ή ένας πεζόδρομος και θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη από απόσταση. 



"Αστικό Σήμα" 2015 
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ –86410 

Γιωτάκης Σπυρίδων 
Ζακυνθινού – Ξάνθη Μαργαρίτα 
Λάμπρος Νικόλαος 
Κωνσταντάρας Κίμων 


Κατατέθηκαν 57 έγκυρες μελέτες που επεξεργάστηκε η κριτική επιτροπή που την αποτελούν οι Μιλτιάδης Νικόλαος Τζιτζάς (εκ μέρους του ΔΣ του Ε.Ι.Α.), Ιωάννης Αλμπάνης (εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας), Στυλιανή Περιστεριώτη (εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων), Ελένη Αλεξάνρου (Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ) και Ελευθερία Τσακανίκα (Λέκτορας ΕΜΠ) 


"Αστικό Σήμα" 2015 
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ –75247 

Παπανδρέου Μαρία – Ελένη 

Τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιτροπή, σύμφωνα και με την προκήρυξη του διαγωνισμού, αφορούσαν στις δυνατότητες προσαρμογής, συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης, στην αξιολόγηση του δομικού συστήματος των προτάσεων, καθώς επίσης και στην οικονομία της κατασκευής. Έμφαση δόθηκε, στην διαχείριση της πληροφορίας, στην χωρική οργάνωση, στην πρωτοτυπία της πρότασης και στην δυνατότητα κατασκευής των μελετών σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη συμπεριφορά τους στην χρονική διάρκεια της λειτουργίας των. 
Κατόπιν αναλυτικής συζήτησης των παραπάνω, επιλέγηκαν δώδεκα (12) επικρατέστερες προτάσεις εκ των οποίων, λόγω της ποιότητας των μελετών, η επιτροπή αποφάσισε τελικά να απονείμει, εκτός των τριών (3) βραβείων και τέσσερις (4) επαίνους χωρίς χρηματική αποζημίωση, που παρουσιάζονται στην συνέχεια:



"Αστικό Σήμα" 2015 
ΕΠΑΙΝΟΣ 30739

Γερακιανάκης Γεώργιος 
Διονυσοπούλου Μαριάννα 
Καραλιόλιου Μαριάννα 


"Αστικό Σήμα" 2015 
ΕΠΑΙΝΟΣ 51074 

Δούκας Στρατής 
Σκούλικας Γιάννης 


"Αστικό Σήμα" 2015 
ΕΠΑΙΝΟΣ 90123 

Ψαρρού Ειρήνη 
Κεραμειανάκης Νικόλαος 
Κεραμειανάκη Ελευθερία 








"Αστικό Σήμα" 2015 
ΕΠΑΙΝΟΣ 96317 

Καστρίτη Παναγιώτα 
Νάτσης Στέφανος 
Παππά Αθηνά 
Σταθόπουλος Θωμάς 

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, στις 19:30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής προτίθεται να παρουσιάσει, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη, τις βραβευμένες μελέτες με τις μακέτες τους, μαζί με την πρόταση του πρώτου βραβείου που θα κατασκευαστεί σε φυσικό μέγεθος με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας.


1 comment :