Sunday, April 5, 2015

ΤΟΠΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


μια εξαιρετική έκδοση 
και
μια ημερίδα με τίτλο

'ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑ-ΤΗΝ-ΚΡΙΣΗ'



Ο μεγάλος κατάλογος της ελληνικής συμμετοχής στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που κατέφθασε εχθές στο γραφείο, ανέτρεψε πλήρως την ελλειπτική και ασφυκτικά συμπυκνωμένη εικόνα που είχα διαμορφώσει για την έκθεση. 

Πρόκειται για κάτι διαφορετικό! 


Μια εξαιρετική, αναλυτική και μοναδική θα έλεγα έκδοση για τον ελληνικό Τουρισμό, που επιμελήθηκε ο Εθνικός Επίτροπος της ελληνικής συμμετοχής καθηγητής Γιάννης Α. Αίσωπος, που τελικά επιβεβαίωσε την πολύ θετική εικόνα που εδώ και χρόνια είχα για αυτόν. Θεωρώ δε άξια συγχαρητηρίων και την πρωτοβουλία των ΔΟΜΩΝ, να ανατυπώσει και να διανείμει την έκδοση αυτή παράλληλα με την έκθεση στην Αθήνα και την ημερίδα που προετοιμάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

ΣΠΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 100 ΕΤΩΝ, ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Η έκδοση ξεκινά με 23 κείμενα σημαντικών επιστημόνων, που προσεγγίζουν κριτικά την ιστορία του ελληνικού τουρισμού, την αρχιτεκτονική του στις διάφορες χρονικές περιόδους το έργο σημαντικών αρχιτεκτόνων και τις κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές εκφάνσεις του τουριστικού φαινομένου. 


Ακολουθεί το «Αρχείο 1914-2014» με επιλεγμένο φωτογραφικό και σχέδια από τα κτίρια και τις μελέτες των τοπίων τουρισμού των τελευταίων 100 χρόνων. Αρχαιολογικοί χώροι, ιαματικά λουτρά, Grands Hotels, εναποθέσεις στο τοπίο αλλά και αποκόλληση από το τοπίο, και στροφή στην παράδοση μέχρι την εσωτερικοποίηση, την αειφορία και τον αστικό δημόσιο χώρο. 

Τέλος, παρουσιάζεται η ενότητα των 15 νέων σχεδιαστικών προτάσεων Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων για μια τουριστική κατοίκηση μετά-την-κρίση. 




Ταυτότητα | Φωτογραφία: Πάνος Κοκκινιάς 

Σε τυχαία σημεία, ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, τοποθετούνται δισέλιδα με εικόνες ελληνικών τοπίων, των Γιώργη Γερόλυμπου και του Πάνου Κοκκινιά, σε μια ακολουθία αυξανόμενης παρουσίας του ανθρωπογενούς: από το φυσικό στο έντονο δομημένο. Τυχαία τοποθετούνται επίσης μέσα στο βιβλίο δισέλιδα με εικόνες «στοιχείων ταυτότητας» που εισάγουν ανθρωπολογικά στοιχεία που αντιλαμβανόμαστε ως καθοριστικά στην μορφοποίηση της σύγχρονης εθνικής ταυτότητας. 


Εθνικός Επίτροπος – Επιμελητής: Γιάννης Αίσωπος
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος 

Ομολογώ χάρηκα επίσης και για την ημερίδα που μας καλεί ο Εθνικός Επίτροπος της ελληνικής συμμετοχής καθηγητής Γιάννης Α. Αίσωπος με τίτλο 'Τουριστική κατοίκηση μετά-την-κρίση' την Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου 2015, από τις 16:00-20:00 στο Aμφιθέατρο, του Μουσείου Ακρόπολης με είσοδο ελεύθερη. 


Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι ομιλητές:

Γιάννης Αίσωπος
Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος (Tense Architecture Network)
Ηλίας Ζέγγελης
Πλάτων Ησαϊας (Αλεξάνδρα Βούγια, Θεοδόσης Ησαΐας, Πλάτων Ησαΐας)
Δήμητρα Κατσώτα - Stephan Buerger
Ζήσης Κοτιώνης
Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης (blp)
Γεώργιος Α. Πανέτσος
Ηλίας Παπαγεωργίου (SO-IL)
Λόης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Φατούρος 


Σπεύσατε… στην ημερίδα και προμηθευτείτε τον κατάλογο

Διαβάστε σχετικό άρθρο του Γ. Αίσωπου στην εφημερίδα Καθημερινή ( 04-04-2015), με τίτλο: 
"Λιγότερη μορφή, περισσότερο συλλογικό: τουριστική κατοίκηση μετά-την-κρίση". Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

No comments :

Post a Comment