Thursday, August 29, 2013

«ΟΜΟΡΦΕ ΚΟΣΜΕ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ;» ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΥΝΙΩΝμια σπάνια μουσική βραδιά

 με την  Στέλλα Ντουφεξή και τον Daniel HeideΤο Μικρό Θέατρο Κατουνίων στην Λίμνη Ευβοίας

Αισθάνομαι την ανάγκη να τιμήσω και να προβάλλω την επιμονή και την ευγένεια εκείνων των σπάνιων Ελλήνων, που έχουν σαν στόχο την πνευματική καλλιέργεια και την διατήρηση της ταυτότητάς μας, με επιλογές υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τέτοιες πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα κατήφειας και μετριότητας, που συμπορεύεται δυστυχώς και με την  αίσθηση ότι μια μερίδα συνεχίζει να   αναζητά  ακόμη πρακτικές για την διατήρηση και μεγιστοποίηση της καταναλωτικής ευχέρειας.

Όταν μάλιστα οι επιλογές αυτές προσφέρονται αφιλοκερδώς  και  απευθύνονται με σεμνότητα κάθε καλοκαίρι,  σε ένα κοινό της επαρχίας, τότε  θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσφορά, που ξεπερνά τα όρια της «ψυχ-αγωγίας» και ανοίγει νέους ορίζοντες, στο πλαίσιο μιας συλλογικής συγκίνησης.


Το Μικρό Θέατρο Κατουνίων στην Λίμνη Ευβοίας, Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος


Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος είναι ένας από του λίγους ευγενείς και ευαίσθητους  Έλληνες, που για τέταρτη φορά φέτος  στο Μικρό Θέατρο των Κατουνίων, στην Λίμνη Ευβοίας, που ο ίδιος έχει  σχεδιάσει και επιβλέψει,  κατάφερε να φιλοξενήσει  δύο πολύ σημαντικούς και διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, την  μέτζο σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή και τον πιανίστα  Daniel Heide.Η Στέλλα Ντουφεξή με τον πιανίστα  Daniel Heide.

 Μια μοναδική πραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα επιλογή, ένα αναπάντεχο κατόρθωμα θα έλεγα,  να έρθουν  οι  δύο αυτοί καλλιτέχνες, στην Ελλάδα. Μία σπάνια βραδιά αφιερωμένη στην μνήμη των γονιών του Αλέξανδρου, Dorette και Αλέκου.Η Στέλλα Ντουφεξή

Η Στέλλα Ντουφεξή, κόρη του έλληνα σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή έχει συμπράξει με πασίγνωστες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, και σπουδαίους μαέστρους, έχει συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ και από το 1977 συνεργάζεται στενά με την Φιλαρμονική του Βερολίνου και συχνά υπό την διεύθυνση του Claudio Abbado.
Το σπάνιο αυτό ρεσιτάλ με τίτλο ”Schone Welt, wo bist du?” ( Όμορφε Κόσμε Που Βρίσκεσαι;) αναφέρεται σε έργα που αφορούν την Ελλάδα και γράφτηκαν κυρίως την περίοδο που ο τόπος περνούσε μια σκληρή δοκιμασία.

Από τον  Franz Schubert, τον Maurice Ravel, τον Claude Debbussy, τον Ernest Chausson και τον  Christian Jost, στα μελοποιημένα από τον Αργύρη Κουνάδη ποιήματα του Γ. Σεφέρη και την «Κασσιανή» του Κωστή Παλαμά από τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Ξεχωριστή αίσθηση η ερμηνεία του έργου του Christian Jost “ΚΩΜΑ”  με λυρικά κείμενα της Σαπφούς.


 Ο πιανίστας  Daniel Heide

Stella DοufexisΗ Ελλάδα λοιπόν προβάλλεται στέρεα και δυνατά, και μας συγκινεί μέσα από την ποίηση, μελοποιημένη  από σημαντικούς συνθέτες, με την υπέροχη φωνή και παρουσία της Στέλλας Ντουφεξή και την ευαισθησία του πιανίστα που την συνόδευσε. Το πραγματικά υψηλό επίπεδο ερμηνείας,  συνεπήρε το  κοινό που συμμετείχε και σε μεγάλο ποσοστό ήταν απλοί άνθρωποι του χωριού. 
Εκτιμώ ότι  η υψηλή ποιότητα κάθε έργου τέχνης, συγκινεί ακόμη και τους μη μυημένους και είναι πολύ σημαντικό να προωθούνται προς κάθε κατεύθυνση τέτοιες πρωτοβουλίες.


 

Από την πλευρά μου πέρα από τις ερμηνείες με γοήτευσε η εικόνα, η παρουσία της Στέλλας Ντουφεξή. Φίνα, ελκυστική με μια ευαίσθητη γλώσσα του σώματος, με παρέσυρε σε φωτογραφικές καταγραφές μοναδικής εκφραστικότητας, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Stella Dοufexis
Stella Doufexis
Stella DoufexisStella Doufexis
Stella DοufexisStella Doufexis

Στο τέλος της βραδιάς η  Βάνα Ξένου, ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος και η οικογένεια τους παραχώρησαν και φέτος στους προσκεκλημένους τους, δείπνο στον διακριτικά φροντισμένο προαύλιο χώρο, ανάμεσα στο ατελιέ και τη κατοικία τους. 

 
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση
No comments :

Post a Comment