Tuesday, August 27, 2013

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΒΕΝ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ (1926-2013)


μια σημαντική  απώλεια στον χώρο της Τέχνης



“Πιστεύω ότι υπάρχει ένας βαθύς και φυσικός δεσμός μεταξύ γεωμετρίας και χώρου. Αυτή η σύνδεση είναι η πηγή όλων των ιδεών μου, όλου του έργου μου. Η ελπίδα μου είναι ότι η τέχνη μου θα αγγίξει την εσωτερικότητα του ανθρώπου.

Ελπίζω ότι το έργο μου, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, αλλά και στις καλές εποχές, να υπενθυμίζει στον άνθρωπο τις μεγάλες δυνατότητές του σ'αυτήν τη ζωή, μια ενέργεια που ενυπάρχει και κινητοποιεί τον καθένα από εμάς”



Εγκατάσταση "Search", 2011, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας


Σκέψεις του Στήβεν Αντωνάκου, με αφορμή  το τελευταίο  έργο του, που εγκαινιάστηκε  την  Παρασκευή 2 Σεπτ. στα πλαίσια των Αισχυλείων 2011, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.
Επαναδημοσιεύω σήμερα, μετά από δύο χρόνια, αυτό το απόσπασμα με αφορμή την απώλεια του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη που πέθανε πριν λίγες ημέρες στην Νέα Υόρκη.
 Ήταν  το πέμπτο παιδί μιας οικογένειας που μετανάστευσε από τον Άγιο Νικόλα ο Λακωνίας  στις ΗΠΑ το 1930 και υπήρξε  ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό. Με τα  40 έργα του μεγάλης κλίμακας σε δημόσιους χώρους πρόβαλε διεθνώς  το πρόσωπο της  σύγχρονης ελληνικής Τέχνης . 
 

Εγκατάσταση "Search", 2011, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Γνωστός διεθνώς ήδη από το 1960 για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του νέον σε αφαιρετικές γεωμετρικές φόρμες γλυπτών, panels, και δημόσια έργα, ο Αντωνάκος δημιούργησε έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον, και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως.
Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Αντωνάκος πραγματοποίησε περισσότερες από 250 ομαδικές και πάνω από 100 ατομικές εκθέσεις, τόσο στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όσο και στην Ευρώπη και την Ελλάδα.


Η Εγκατάσταση "Search" το 2011, ειδικά σχεδιασμένη για την έκθεσή του στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα πλαίσια των Αισχυλείων, ήταν η τελευταία έκθεσή του στην Ελλάδα.




Εγκατάσταση "Search", 2011, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Τον Φεβρουάριο του 2011 επίσης, ακριβώς ένα χρόνο μετά  την οδυνηρή απώλεια μιας σημαντικής και αναντικατάστατης προσωπικότητας του πολιτισμού, του Δημήτρη Κωνστάντιου, διευθυντή του  Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Stephen Antonakos προσέφερε στο πλαίσιο μιας ειδικής τελετής ένα  έργο του, αφιερωμένο στον Δημήτρη. 


Το έργο του  Stephen Antonakos αφιερωμένο στον Δημήτρη Κωνστάντιο από τη σειρά «Alphavitos» (1987) που έχει  ενταχθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.



Πρόκειται για ένα μοναδικό  έργο που συνδυάζει  την  ιερότητα των ασημόδετων ευαγγελίων και την δύναμη της σύγχρονης τέχνης,  μία σχέση ακριβώς όπως ο Κωνστάντιος πίστευε και τόλμησε να προβάλει στο Βυζαντινό Μουσείο.





Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία St. John the Baptist στην Νέα Υόρκη.
 

No comments :

Post a Comment