Saturday, May 19, 2012

RENZO PIANO: THE SHARD OF GLASS



 ένα  απέριττο  γλυπτό
 στην περιοχή
Southwark του Λονδίνου

16-IV-2012

Μέσα σε αυτό το δραματικό  κλίμα σημαντικών αλλαγών και αντιφάσεων, που βιώνουμε στην Ελλάδα,  θα ήθελα να ξεφύγουμε λίγο, να στραφούμε προς τα έξω και να απολαύσουμε  ένα νέο  επίτευγμα  της αρχιτεκτονικής.
Για μια ακόμη φορά ο Renzo Piano ολοκληρώνει στο Λονδίνο ένα ξεχωριστό έργο. Θαύμασα πραγματικά στο τελευταίο μου ταξίδι τον πιο κομψό και πιο σεμνό ουρανοξύστη που τελικά είναι και ο ψηλότερος στην Ευρώπη. 

The Shard : image by RPBW

Με του ουρανοξύστες τα τελευταία χρόνια έχω  μια απέχθεια. Ενοχλούμε όταν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, υπερφίαλα και ματαιόδοξα κτίρια  καρφώνονται με απίστευτούς ρυθμούς σε όλο  τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην ανατολική Ασία. Αστέρες της αρχιτεκτονικής συναγωνίζονται στον σχεδιασμό επιθετικών και αλαζονικών  κτηρίων, που αποτελούν τελικά σύμβολα εξουσίας.


Ο Piano με την γνωστή του μεσογειακή του ευαισθησία, στήνει στο Λονδίνο μια κατακόρυφη πολιτεία συνολικής επιφάνειας 54 488 μ2 που φιλοξενεί πολλές και ετερόκλητες χρήσεις και πρόκειται να υποδέχεται 200 χιλιάδες χρήστες ανά ημέρα. Γραφεία, καταστήματα, ένα μουσείο, ξενοδοχείο 5 αστέρων, εστιατόρια, διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών και άλλες δημόσιες λειτουργίες με χώρους θέασης στην κορυφή του κτιρίου. 





 
Το πιο σημαντικό είναι η επιδίωξη της απομάκρυνσης του αυτοκινήτου και της ενθάρρυνσης της χρήσης των μαζικών μέσων μεταφοράς. Προβλέπονται μόνο 60 θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ. Tο κτίριο θα είναι προσβάσιμο μέσω μιας ποικιλίας των μέσων μεταφοράς (μετρό, έξι σιδηροδρομικές γραμμές και δεκατέσσερα λεωφορειακές γραμμές, που εξυπηρετούν περίπου 200 χιλιάδες χρήστες ανά ημέρα.
Το 72-ορόφων κτίριο, με  306 μέτρα ύψος θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2012 θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.



 
Η θέα  του Λονδίνου από την κορυφή του Shard είναι εκπληκτική. Παράλληλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτού του κτιρίου που σχεδιάστηκαν στα πλαίσια  της εξοικονόμησης ενέργειας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, είναι εντυπωσιακά.




16-IV-2012

Πρόκειται για ένα υπέροχο απέριττο  γλυπτό, μια εκλεπτυσμένη μορφή που τελικά έχει γίνει το πιο χαρακτηριστικό ορόσημο στον ορίζοντα του Λονδίνου, και μια πηγή βαθιάς γοητεία πριν ακόμη ολοκληρωθεί. 



 Ο  Renzo Piano, πραγματοποιεί με αίσθηση ευθύνης, μια μοναδική αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει,  σε όλο τον πλανήτη.
Στην Ελλάδα  προετοιμάζει το  Κέντρο Πολιτισμού Σταυρος Νιάρχος, για το οποίο εγαψα σχετικά τον Ιούλιο του 2011 (πατείστε εδώ)






No comments :

Post a Comment