Sunday, December 18, 2011

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ


το δημιουργικό άλμα του Μάρκου Καμπάνη



Η οδός Γλύκωνος στην Δεξαμενή, εκείνη την βράδια της Τρίτης γύρω στις 9:00, ήταν παράξενα έρημη. Δεν κυκλοφορούσαν ούτε πεζοί, ούτε αυτοκίνητα. Τα καταστήματα ήταν άδεια και κλειστά. Μόνο στο Νο 4 υπήρχε μια κινητικότητα. Το εσωτερικό της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών έσφυζε από κόσμο που  απολάμβανε ένα ιδιότυπο  «δάσος» ή καλύτερα «Το Μουσείο των Δένδρων». 



 Γέφυρες ΙΙΙ, 2011, Ακρυλικό, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί και ξύλλο, 62Χ62

Ο Μάρκος Καμπάνης πραγματοποιεί ένα δημιουργικό άλμα στην εικαστική του πορεία, με μια σειρά νέων έργων του που απεικονίζουν την ιστορία των δένδρων.


 ο Μάρκος Καμπάνης

Όπως σημειώνει η ιστορικός της Τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου, η συλλογή των δένδρων του Καμπάνη αναπαράγει ιστορικές ζωγραφικές αναπαραστάσεις στο πέρασμα του χρόνου, με επιρροές από περσικές μινιατούρες, εύθραυστα ιαπωνικά δένδρα, ινδικές και ασσυριακές παραστάσεις, αποσπάσματα αρχαιοελληνικών αγγείων, δένδρα βυζαντινής τέχνης, γοτθικά μοτίβα  και άλλα της Αναγέννησης, της ρομαντικής ζωγραφικής, του ρεαλισμού των μοντέρνων τεχνοτροπιών: δένδρα του  Μαντένια, του Μποτιτσέλι, του Τισιανού, του Σερά, του Σεζάν, του Βαν Γκογκ, του Κλιμτ, το Μπρακ και του Μόντριαν, αλλά και σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Μαλέα, του Παπαλουκά ή του Παρθένη.




Ευρήματα 1, 2010-2011. Προθήκη 60 έργων με μελάνι και ακρυλικό σε χαρτί, Λεπτομέρεια
















Γέφυρες ΙΙ, 2011, Ακρυλικό, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί και ξύλο, 92,5Χ 62,5

Ο Καμπάνης μεταγράφει  το υλικό αυτό  σε μια σειρά πινάκων με την δική του αισθητική προσέγγιση εξασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα συναρπαστικό και  παράδοξο, μα παράλληλα οικείο. Αξίζει να δέιτε αυτή την έκθεση που  θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2012.


No comments :

Post a Comment