Sunday, February 13, 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ

 «… a human being with enormous intellectual energy…»


«…μια προσωπικότητα με τεράστια πνευματική ενέργεια..» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κωνστάντιο ο καλλιτέχνης Stephen Antonakos στην ομιλία του κατά την διάρκεια της σεμνής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Κυριακή 13 ΦΕΒ.



Μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά  την οδυνηρή απώλεια μιας σημαντικής και αναντικατάστατης προσωπικότητας του πολιτισμού, ενός πολύτιμου φίλου, κατά την οποία  ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Stephen Antonakos προσέφερε ένα  έργο του, αφιερωμένο στον Δημήτρη. 



Ένα μοναδικό  έργο που συνδυάζει  την  ιερότητα των ασημόδετων ευαγγελίων και την δύναμη της σύγχρονης τέχνης,  μία σχέση ακριβώς όπως ο Κωνστάντιος πίστευε και τόλμησε να προβάλει στο Βυζαντινό Μουσείο.


Το έργο του  Stephen Antonakos αφιερωμένο στον Δημήτρη Κωνστάντιο από τη σειρά «Alphavitos» (1987) που θα  ενταχθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.


Η σεμνή αυτή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο  που έσφυζε  από επισκέπτες και φίλους,  με όλους τους συνεργάτες του Δημήτρη επί ποδός καλύπτοντας το κενό  της γνωστής  έλλειψης φυλάκων, που κρατάει το Μουσείο σχεδόν κλειστό.
 Η νέα διευθύντρια  του Μουσείου κα Ευγενία Χαλκιά άνοιξε με ένα σύντομο σχόλιο την Τελετή, που ολοκληρώθηκε με την περιεκτική και συγκινητική ομιλία της συζύγου του Δημήτρη Κωνστάντιου Βιολέτας Κριτσίλη που μίλησε εκ μέρους όλης της οικογένειας, του Νικόλα,  της Φαίδρας ( φοιτήτριας ήδη στην Αρχαιολογία) και της Αντωνίας, των τριών άξιων παιδιών του Κωνστάντιου.

η Βιολέττα Κριτσίλη

Στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί τιμητική επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η διευθύντρια Bυζαντινής Tέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Eλεν Eβανς, ο διευθυντής των βυζαντινών συλλογών του Λούβρου Γιανίκ Ντουράντ, οι διευθυντές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Καλτσάς και Νικόλαος Σταμπολίδης αντίστοιχα, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Yπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Βλαζάκη, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου κ.ά.

Y.Γ. Ο Δημήτρης Φιλιππίδης τακτικός αναγνώστης αυτού του μπλογκ, μου έστειλε το δικό του σχόλιο για όλα όσα έγραψα. Τον ευχαριστώ και το παραθέτω στην συνέχεια:

«…Το είδα, πώς να το κάνουμε, και διάβασα τα όσα για τον φίλο μας (δικός σου φίλος, δικός μου άνθρωπος που μ' εντυπωσίαζε αυτή η ενεργητικότητά του) και πάλι λίγα λες. Βέβαια είχες να ραπορτάρεις μια τελετή, τι άλλο να κάνεις. Έχεις (τότε) τα ίδια προβλήματα που έχει κάθε δημοσιογράφος (το μέσο διαφορετικό αλλά όλα τα υπόλοιπα ακριβώς ίδια), να γνωστοποιήσει-τιμήσει και να μην (κρίνει;) λάβει θέση.
 Ο Κωνστάντιος ήταν κάτι ιδιαίτερο - και μόνο που το λες, το διαπιστώνεις, έχεις "δείξει" προς τους υπόλοιπους επιζώντες, αυτούς που "δεν είναι σαν".
Άραγε το καταλαβαίνουν όσοι "τιμούν τη μνήμη" ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν; Ένα τέτοιο μνημόσυνο είναι σάλπισμα αφύπνισης ή άλλη μια ευκαιρία ελαφράς συγκίνησης και μυρωδιάς λιβανιού; Τι τα ψάχνεις, θα μου πεις...
Μπα, σε τέτοιους καιρούς οι Κωνστάντιοι καλά κάθουνται εκεί που κάθουνται, μην τους ταράζεις την ηρεμία. Τώρα τρέχουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Να σώσουμε, τίποτε άλλο. Άσε τώρα, μη με πάρει η κατρακύλα κι αρχίσω. Δεν κάνει.
Να βουλώσουμε το στόμα. Να σκύψουμε. Να μην πολυφαινόμαστε, ώς εκεί. Μπόρα είναι…
Τι λες, ν' αρχίσω να γράφω στιχάκια, σαν κι εκείνα στα ημερολόγια τοίχου: Όποιος αγαπά, στοχάζεται / και λησμονιά δεν πιάνει «

δ.φ.




No comments :

Post a Comment