ISV ARCHITECTS: 40 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ
Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
αποκαλύπτει την ουσία
μιας αρχιτεκτονικής του «φαίνεσθαι»
Τον Μπάμπη Ιωάννου, τον Τάσο Σωτηρόπουλο και τον Αλέξανδρο Van Gilder, τους γνωστούς σήμερα ως ISV Architects, τους γνωρίζω από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στο πλαίσιο μιας ευγενούς άμιλας, όταν με κεντρικό αντικείμενο τον σχεδιασμό καταστημάτων, τα γραφεία μας βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή με πραγματικά τολμηρές για την εποχή επιλογές, στο πλαίσιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής, με πειραματικό χαρακτήρα, λεπτομερή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι και την τελευταία κατασκευαστική λεπτομέρεια και υψηλή κατασκευαστική ποιότητα.
ISV, Κοσμηματοπωλείο “Longines” στην Αθήνα, 1983 |
Σταδιακά οι ISV πέρασαν στον σχεδιασμό κατοικιών και γραφειακών χώρων υψηλού προϋπολογισμού σε ακριβές περιοχές της Αθήνας και καθιερώθηκαν μέσα από την συνεχή και επίμονη διαδικασία αφαίρεσης και γεωμετρικών αναζητήσεων.
Με έντονη την παρουσία του νερού, και έμφαση στις τολμηρές κατασκευαστικές λεπτομέρειες δημιούργησαν μια ιδιάζουσα ταυτότητα μιας «αρχιτεκτονικής της απόλαυσης», όπως την είχε ονομάσει ο Πάνος Δραγώνας σε σχετικό αφιέρωμα στα Αρχιτεκτονικά θέματα Νο 35 το 2001.
Αυτή η ακραία μορφολογική και κατασκευαστική επεξεργασία στο πλαίσιο μιας υπέρμετρης αφαίρεσης και ενός επίμονου μινιμαλισμού με γεωμετρικές ακρότητες, δημιούργησε έργα με μια αίσθηση «ψυχρότητας» και μιας εκκεντρικής αρχιτεκτονικής, κυρίως όσον αφορά την κατοικία, που ταυτιζόταν με ένα life style μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων, σε μια περίοδο ευμάρειας έως και απληστίας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ευρύτερη αίσθηση-εντύπωση για τους ISV, που σχετίζεται κυρίως με το «φαίνεσθαι». Ο εντυπωσιασμός και ενίοτε η προκλητικότητα των εικόνων των έργων, που υπερβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα, δεν άφησε περιθώρια να προβληθεί η ποιότητα της εσωτερικής δομής των έργων, η κεντρική σύλληψη και οι ενδιαφέρουσες αρχές σύνθεσης.
Παρά την σεμνή στάση των δημιουργών σε όλη την διαδρομή τους, η αρχιτεκτονική τους τελικά έχει φορτιστεί με ένα χαρακτήρα κοσμικότητας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα Φάρος του ΚΠΙΣΝ, αρχιτεκτονική εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια δημιουργικής πορείας, με ικανό αριθμό χορηγών και εντυπωσιακή οργάνωση.
(Φωτό Δημήτρης Παπάς)
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Σταύρο Μαρτίνο, αρχιτέκτονα και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ek. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις συναντήσεις τους στο παρελθόν με τους ISV, παρουσίασαν και ανέδειξαν εικόνες από τα έργα τους, τα σκίτσα τους τα κείμενά τους, τις αρχές τους και το στυλ τους. Αναλυτικά οι τίτλοι των ομιλιών τους ήταν:
Σταύρος Μαρτίνος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Ηλίας Κωνσταντόπουλος,
Τάσης Παπαϊωάννου, Αριάδνη Βοζάνη και Νικόλας Τραβασάρος
(Φωτό Δημήτρης Παπάς)
Δημήτρης Φιλιππίδης – Αρχιτέκτονας, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ,
Οι ISV μέσα από κείμενα και εμπειρίες
Ηλίας Κωνσταντόπουλος – Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών, Προέδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
Εγκώμιον του Στυλ
Τάσης Παπαϊωάννου – Αρχιτέκτονας, Καθηγητής ΕΜΠ
Σκέψεις για το έργο του αρχιτεκτονικού γραφέιου των Ιωάννου, Σωτηρόπουλου, Van Gilder
Αριάδνη Βοζάνη – Αρχιτέκτονας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού ek
ISV Αισθαντικές γραφές
Νικόλας Τραβασάρος – Αρχιτέκτονας, Ιδρυτικό μέλος των Divercity Architects
ISV Α brand new concept
Και ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος – Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιδρυτικό μέλος των Tense Architecture Network
ISV_V 3+2
Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, (Φωτό Δημήτρης Παπάς)
Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος απέφυγε στην ομιλία του να αναφερθεί στην κατοικία και περιορίστηκε σε μια αναλυτική και ταυτόχρονα εικαστική παρουσίαση της δομής τριών+δύο κτιρίων γραφείων σε Φιλοθέη, Μαρούσι, Μακρυγιάννη, Γλυφάδα, Άλιμο. Δύο εξ αυτών αποτελούν μετατροπές παλαιών κτιρίων, όπου πραγματικά αποκαλύπτεται η μεγάλη ικανότητα του γραφείου να χειριστεί επιδέξια την ανάπλαση και την νέα δομή των κτιρίων. Είναι πραγματικά αξιοζήλευτος ο τρόπος επεξεργασίας των κατόψεων και των τομών που αποδεικνύει ότι η τολμηρή εξωτερική μορφολογία και ο δυναμισμός των όψεων δεν είναι επίπλαστος αλλά προκύπτει μέσα από μια επίπονη επεξεργασία της δομής των κτιρίων και της λειτουργίας.
Ο Ανδριανόπουλος ανέδειξε αυτή την κρυμμένη μέσα στον χρόνο ποιότητα των έργων των ISV. Eίχα την χαρά να προετοιμάσει και να μου εμπιστευθεί σχετικό βίντεο που παρουσιάζω στην συνέχεια:
Κλείνοντας την εκδήλωση στην ευχαριστήρια ομιλία του με τίτλο “Η αρχιτεκτονική του Ευ Ζην”, ο Μπάμπης Ιωάννου, Αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος των ISV, έκανε λόγο για τη σκληρή δουλειά που υπάρχει πίσω από αυτό το συναρπαστικό αποτέλεσμα. Για τις χαρές και τις απογοητεύσεις, για την ανάγκη να είναι πάντα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο επίκεντρο των έργων τους.
ο Μπάμπης Ιωάννου, (Φωτό Δημήτρης Παπάς)
Αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά χωρίς να κατονομάσει τους άξιους συνεργάτες που πλαισίωσαν όλα αυτά τα 40 χρόνια το γραφείο τους και ξεχώρισαν εμπλουτίζοντας την δυναμική της ομάδας.
Η επισήμανση του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου στην ομιλία του ότι και τα πέντε πολύ ενδιαφέροντα έργα που παρουσίασε, υπεύθυνος συνεργάτης αρχιτέκτονας και φωτογράφος ήταν ο αρχιτέκτονας Αργύρης Μουγιάκος, μαρτυρά την ουσιαστική συμμετοχή του, όπως και άλλων συναδέλφων, που σε ένα μεγάλο γραφείο καθορίζουν ουσιαστικά, στο πλαίσιο βέβαια των γενικών κατευθύνσεων, την αρχιτεκτονική των έργων. Θα περίμενα μια πιο αναλυτική αναφορά στους πιο σημαντικούς συνεργάτες που συνέβαλαν διαχρονικά σε αυτή την διαδρομή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκδόθηκε και ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, το οποίο επιμελήθηκαν και προλόγισαν η Αριάδνη Βοζάνη και ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, όπου παρουσιάζονται έργα διαφορετικών τυπολογιών της τελευταίας δεκαετίας.
Η εκδήλωση που επιμελήθηκε και οργάνωσε το περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, έκλεισε με μεγάλη δεξίωση, με επιμελημένη μουσική, κρασιά και άλλα εδέσματα.
Κλείνει εδώ ο κύκλος των αναρτήσεων για το 2018 με ευχές και ευχαριστίες προς όλους τους αναγνώστες αυτού του Blog:
No comments :
Post a Comment