Στο blog αυτό μπορείται να σχολιάσετε KEIMENA ή να διατυπώσετε απόψεις στα COMMENTS ή αποστέλλοντας το υλικό στοtriantafyllou.giorgos@gmail.com
Translate
Total Pageviews
"ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ; Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ"
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, εγκαινιάζονται σε τέσσερεις χώρους της Αθήνας: το Φυσικείο (Παλαιό Χημείο), το Μαράσλειο Διδασκαλείο, το Μέγαρο Στάη και το Γρυπάρειο Μέγαρο, η εικαστική έκθεση με τίτλο «Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η Ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Μία έκθεση που φιλοξενεί τα έργα 57 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων, τα οποία συμπληρώνονται από ένα δυναμικό δημόσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, μουσικά δρώμενα και στρογγυλά τραπέζια με περί τους 50 ομιλητές και ομιλήτριες. Με σημείο αφετηρίας τις οραματικές ιδέες της Χάνα Άρεντ και του Φίλιπ Κ. Ντικ, η έκθεση διερευνά τη δύσκολη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με τη Δημοκρατία και αντίστροφα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται διαρκώς και αυξανόμενα από τους αλγόριθμους και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Κατερίνα Αποστολίδου, Φανή Αράπη, Αντώνης Βασιλάκης, Φίλιππος Βασιλείου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Χάρης Βλάχος, Ναταλία Γεράκη, Ευαγγελία Δαναδάκη, Νεφέλη Δημητριάδη, Γιώργος Διβάρης, Γιώργος Δρίβας, Γιώργος Δρόσος, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Έκτορας Θεουλάκης, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καρακατσάνης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Λευτέρης Κοντοπόδης, Δανάη Κωτσάκη, Άλεξ Λουλούδης, Μανούσος Μανουσάκης, Μαρία Μαυροπούλου, Δημήτρης Μέρτζος, Ελένη Μεσάδου, Χριστίνα Μήτρενσε, Γιάννης Μήτρου, Βασίλης Μπακάλης, Φανή Μπουντούρογλου, Νουράκο, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαφίγγος, Ελευθερία Προφητηλιώτη, Πάνος Προφήτης, Μάνθος Σαντοριναίος, Γιάννης Σκουρλέτης, Νίκος Σταθόπουλος, Μάριος Σταμάτης, Κωστής Σταφυλάκης, Δανάη Στράτου, Αθανασία Τσάτσου, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Αθανασία Τσοπαναργιά, Πάνος Φαμέλης, Μάριος Φούρναρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Βασίλης Ψαρράς, Collective Continuum (Διονύσης Ζαμπλάρας, Νεφέλη Γεωργακοπούλου , Σοφία Κουρκουλάκου), Ingo Dunnebier, Kildi Drasa, Shekine Naidi, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ (Άκης Αφεντουλίδης, Δημήτρης Βαφειάδης, Μάριος Λεωκράτης, Δευκαλίων Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δαμιανός Παπατσικουράκης, Νατάσα Χασάκιοϊλη) Διάρκεια μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2024. Στην εικόνα έργο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη.
ΕΦΗ ΧΑΛΙΟΡΗ:“EVER GIVEN”, ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00, εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο η έκθεση της Έφης Χαλιόρη με τίτλο “Ever Given”, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Μία ακόμη έκθεση φωτογραφίας όπου η απουσία του ανθρώπου δηλώνεται εμφατικά, σε τέτοιο βαθμό που υπονοείται εδώ μια δίπολη αντίθεση. Διότι τόσο τα λατομεία όσο και τα λιμάνια αποτελούν μεγαλειώδη έργα του ανθρώπου, κατεξοχήν δείγματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων. Μέσα στη βιομηχανική κλίμακα αυτών των χώρων η ανθρώπινη μορφή μόλις που διακρίνεται. Έτσι, οι ακατοίκητες φωτογραφίες της Χαλιορή έχουν κάτι φυσικό, όπως ένα ανόθευτο τοπίο που γοητεύει με τις αντιθέσεις του. […] Η Χαλιορή παρουσιάζει αυτόν τον κόσμο της έντονης εμπορικής συναλλαγής σε ακινησία: αραγμένα ποντοπόρα πλοία, στοιβαγμένα κοντέινερ, μεγάλα κομμάτια ακατέργαστου μαρμάρου πριν μεταφερθούν στην Κίνα για να μετατραπούν σε μπανιέρες και νιπτήρες, εγκαταλελειμμένα λατομεία που περιμένουν να γίνουν ξενοδοχεία. Το βλέμμα της εστιάζει σε λεπτομέρειες, σε ρωγμές, στις υφές των μαρμάρων και των πλοίων, αναδεικνύοντας την υλική τους διάσταση. Και κάποια στιγμή, μάλλον για να ξεκουράσει το βλέμμα της, ανασηκώνει τον φακό της προς τον ουρανό, για να αποτυπώσει ένα σμήνος πουλιών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ
Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το πρόσωπο και το έργο», επιδιώκει να προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συνομιλητές του κ. Αντωνακάκη θα είναι ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η Δήμητρα Χατζησάββα και ο Αριστείδης Αντονάς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.
«ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΙΙ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOU.ART
Την Πέμπτη, 28/11/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάζεται στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα ομαδική έκθεση με 9 καλλιτέχνες με διαφορετική αντίληψη ύφους, οι οποίοι δημιουργούν έναν ξεχωριστό κόσμο ο καθένας. Το συνταίριασμα αυτών των κόσμων δημιουργεί ένα συνολικό αφήγημα σύγχρονης εικαστικής έκφρασης. Μετά την επιτυχημένη περσυνή έκθεση στην a.antonopoulou.art με θέμα τις διασταυρώσεις πνευματικής, εννοιολογικής και ποιητικής θεώρησης καλλιτεχνών, συνεχίζεται το πείραμα με διαφορετικές θέσεις, διαφορετικούς καλλιτέχνες και περισσότερα είδη γραφής, ώστε να μας δώσουν ένα καινούργιο αποτέλεσμα έντασης και διαλόγου μέσα στον χώρο. Συμμετέχουν οι Χρίστος Μιχαηλίδης, Μανταλίνα Ψωμά, Γεωργία Λαλέ, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Κουμπαρούλη Αθηνά, Χρήστος Αθανασιάδης, και Σωτήρης Καραθανάσης Διάρκεια έως 11/01/2025
ΗΜΕΡΙΔΑ DOMa: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΩΝ MΑΙΟ & LANGARITA-NAVARRO
Την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς Η δεύτερη ημερίδα DOMa Lectures θα φιλοξενήσει τους MΑΙΟ (Βαρκελώνη) και Langarita-Navarro (Μαδρίτη), δύο από τα πλέον ανερχόμενα και επιδραστικά αρχιτεκτονικά γραφεία της Ισπανίας. Πρόγραμμα εκδήλωσης: 17:00 - 17:45: Διάλεξη Langarita-Navarro / 18:00 - 18:45: Διάλεξη MAIO / 19:00 - 19:45: Συζήτηση Langarita-Navarro / MAIO Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη η προκράτηση θέσης.
DOMa: “ΥΠΟΔΟΜΕΣ” ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ THE ARCHITECT SHOW
To Σάββατο 7/12/2024 στις 19:00 - 19:45, στο Metropolitan EXPO, ο DOMa, ως δημιουργικός συνεργάτης του tAS 2024, θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει στο πλαίσιο ενός έναν κύκλου συζητήσεων με τίτλο «Υποδομές», το θέμα «Αναμόρφωση του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, Κολωνός, Αθήνα» με ομιλητές τους Φάνηη Καφαντάρη, Αρχιτέκτονα, Επικεφαλής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού ΝΕΟΝ και του Βασίλη Χαραλαμπίδη, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Bios / Romantso, μαζί με την Έφη Φαλίδα, Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ. Συντονιστής: Χάρης Μπίσκος. Οι συζητήσεις αυτές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του the Architect Show 2024, και θα επιχειρήσουν να φωτίσουν πτυχές έργων, άλλων υλοποιημένων, άλλων προς υλοποίηση, από τον τομέα του εμπορίου, της εργασίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με σκοπό να μεταφέρουν την προσοχή μας προς μια αρχιτεκτονική μακράς διαρκείας που θα συνεισφέρει στον τόπο ουσιαστικά.
EK MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 292 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Κυκλοφόρησε ανανεωμένο και πολυσέλιδο το νέο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 του περιοδικού ek (Νο 292), με κεντρικό θέμα τα Ξενοδοχεία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το editorial της Αριάδνης Βοζάνη με θέμα με τίτλο «Χωρίς κανόνες», που επικεντρώνεται στην απουσία κανόνων για την χωρική ανάπτυξη του τουρισμού κα πόσο επιτακτικό είναι τον νέο χωροταξικό σχέδιο. Ακολουθεί η συνέντευξη με τους XKS architects & engineers, που επιμελείται ο Σταύρος Μαρτίνος, και υπό τον τίτλο Critical Perspectives το νέο κείμενο του Παναγιώτη Τσακόπουλου, με θέμα “Γιώργος Κανδύλης: «Κυψέλη»”. Μέσα από μία κριτική ματιά από τον αρχιτέκτονα Νίκο Πατσαβό με τίτλο “ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, Μονάδες φιλοξενίας στο Μεξικό”, παρουσιάζεται ένα συγκρότημα τουριστικών κατοικιών με στόχο την δημιουργία εμπειριών όπου η φύση και ο άνθρωπος ενσωματώνονται και αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Από τα έργα αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στην πρώτη ενότητα ξενοδοχεία στην πόλη όπως : -Argini Hotel Syros | Costas Gagos Architecture & Design, -Ace Hotel + Swim Club Athens | Georges Batzios Architects, Cigüe και -Mitsis N’ U Piraeus Port | Divercity Architects. Και στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα resorts: -Elios Hill Resort στην Κρήτη | Cube Concept -Intercontinental Crete | Diarchon Architects -King Jason Zante | SP Architect & Partners -Lyttos Mare στην Κρήτη | Νίκος Μουρέλλος, Μαρία Περβολαράκη -Ventale Island στην Κρήτη | Archtify -Sentido Port Royal Villas and Spa στη Ρόδο | Vana Pernari Design Studio -Pearl Island Chios Hotel & Spa | Ologramma Architects -Daios Cove Collection Suites στην Κρήτη | Elastic -Semeli Coast Mykonos | Pavlos Ninios Architects Planners & Engineers -Odera Tinos | Πάνος Νικολαΐδης, Tconstructions, Studio Bonarchi -Sandblu Resort Santorini | XKS Architects & Engineers -Nammos Hotel Mykonos | Area Arch. & Arts -Κlostra στη Σαντορίνη | Alma Architects, Φ&Κ Κυδωνιάτης & Συνεργάτες -Elessa Hotel στη Σαντορίνη | Ιδεοδομική, Design Mind Interiors -Anandes Mykonos | Liakos and Associates Architects, Studio Bonarchi Τέλος στην ενότητα CURRENT TRENDS η αρχιτέκτων Στέλλα Σάλτα επιμελείται το θέμα Βιοφιλικός σχεδιασμός και πράσινοι χώροι.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς η παρουσίαση του λευκώματος «200 χρόνια Ελλάδα – 200 χρόνια Εθνικές Υποδομές» στο Μουσείο Μπενάκη από την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) και τις Εκδόσεις Καπόν. Χαιρετισμό απηύθυναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι: Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, Εκδότρια. Για το λεύκωμα μίλησαν: Λύντια Τρίχα, νομικός και ιστορικός Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντολέων Δ. Σκάγιαννης, αρχιτέκτων, ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Έλλη Δρούλια, ιστορικός και υπεύθυνη για την οργάνωση του λευκώματος.
SUZANA ANTONAKAKI: A ‘PERIPHERAL’ FEMALE VOICE IN MODERN ARCHITECTURE
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00, στο the Hellenic Centre, London W1U 5AS London UK. πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Docomomo UK, από τον Στέλιο Γιαμαρέλο Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture, με θέμα το έργο της Σουζάνας Αντωνακάκη και τίτλο Suzana Antonakaki: A ‘Peripheral’ Female Voice in Modern Architecture.
“ELEMENTA MUNDI - ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”: ΕΚΘΕΣΗ APART / F.O.T.A. / CHEAPART
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην οδό Απόλλωνος 25, Πλάκα, Μητρόπολη, 105 51, εγκαινιάστηκε η έκθεση “Elementa Mundi” – "Τα στοιχεία του κόσμου" σε επιμέλεια Νίκου Γιαβρόπουλου, όπου 16 καλλιτέχνες εξετάζουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης όπως πηγάζουν από αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Η έκθεση που επιμελείται Ο Νίκος Γιαβρόπουλος παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Athens Intersection που δραστηριοποιείται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, και συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με την APART Art Research & Applications, σε συνεργασία με τα F.O.T.A. Φίλοι Τριγώνου Αθήνας και την CHEAPART. Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, που στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, θεωρούνταν τα θεμελιώδη συστατικά του σύμπαντος είναι η Φωτιά, το Νερό, ο Αέρας, και η Γη. Αυτά τα στοιχεία θεωρούνταν οι βασικές δομές του κόσμου στην κοσμολογία του Εμπεδοκλή και άλλων αρχαίων φιλοσόφων. Πρόκειται για μια κοσμολογική ιδέα που προτάθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά κυρίως εξελίχθηκε και διαδόθηκε μέσα από την ελληνική φιλοσοφία. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι ο κόσμος και όλα τα υλικά φαινόμενα αποτελούνται από τα τέσσερα αυτά στοιχεία. Συμμετέχουν: Αντιγόνη Καββαθά, Γιάννης Καρδάσης, Ευδοκία Κύρκου, Γιώργος Λιντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, ʼννα Μανέτα, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Ντουραμάκος, Νατάσσα Πουλαντζά, Μάρθα Τσιάρα, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Robert Barcia, Sally Heard, Nicholas Moore, Νίκος Γιαβρόπουλος. Διάρκεια: 16 – 24.11.2024
ΑΠΩΛΕΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ
Τον Νοέμβριο του 2013 ο Μιχάλης Γκανάς μας υπογράφει το βιβλίο, που από τότε κρατώ δίπλα στο κρεββάτι μου, με τα υπέροχα και ευαίσθητα ποιήματά του (1978-2012) και λίγες ημέρες μετά, παραμονές Χριστουγέννων, συγκινημένος από ένα ποίημά του, έγραψα ένα κείμενο με τίτλο Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΟΡΟΥ, που μπορείτε να δείτε κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Μιχάλη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ “MARK HADJIPATERAS, HOMEWARD” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ANTONOPOULOUART
Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024,στις 18:30 ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα και η γκαλερί a.antonopoulou.art μας προσκαλούν στην παρουσίαση της μονογραφίας του καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα με τίτλο “mark HADJIPATERAS Homeward”, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της γκαλερί Αριστοφάνους 20 στου Ψυρρή. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός τέχνης και μελετήτρια του έργου του καλλιτέχνη Αλεξάνδρα Κοροξενίδη και ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλλης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ
Τη Δευτέρα 11.11.2024, τo απόγευμα στις 19.00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, αίθουσα Καράντζα), το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory, o Δήμος Σερίφου και ο Σύλλογος Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου παρουσίασαν τη μελέτη για τα μεταλλεία. Η πλήρης πρόταση και το τεχνικό-θεσμικό πλαίσιο επεμβάσεων για την προστασία αυτού του μοναδικού ιστορικού τοπίου του Αρχιπελάγους από τη λεηλασία και την καταστροφή. Θα μιλήσουν Ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, Δήμαρχος Σερίφου, Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Χάρης Γαντές, Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχ ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών Ευαγγελία Δουγέκου, ταμίας Συλλόγου Μεγάλου Λιβαδιού, και ο Γιάννης Σπιλάνης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
"ΚΑΤΟΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ" (ΕΚΔΟΣΗ FUTURA) ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΠΟΡΤΕΣΗ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Θέμα της νέας αυτής έκδοσης που την ευθύνη της επιμέλειας και της εισαγωγής έχουν η Στελίνα Πορτέση και ο Σταύρος Σταυρίδης αποτελούν οι χώροι της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είναι τα πεδία έρευνας αυτού του τόμου. Είναι όλοι εκείνοι οι χώροι όπου η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των πολιτικών κρατουμένων και τα σημερινά προσφυγικά «camps», μέχρι τους αστικούς θύλακες όπου εξορίζονται μέσα στην ίδια τους την πόλη οι χαρακτηρισμένοι απόκληροι της κοινωνίας, και από την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών εξαιτίας ανθρωπογενών φυσικών καταστροφών ή «ειρηνευτικών» επεμβάσεων, έως και την εμπειρία της πρόσφατης καραντίνας, η εξαίρεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σκοπός δεν είναι μόνο η ανάλυση της εξαίρεσης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ή των λόγων για τους οποίους αυτή προκύπτει. Αυτό που μας αφορά είναι να ανιχνεύσουμε τους τρόπους που κατοικείται η ίδια η εξαίρεση: Πώς νοηματοδοτούν την εξαίρεση εκείνοι και εκείνες που αναγκάζονται να τη ζουν; Τι είδους αντιστάσεις ή πρακτικές συμμόρφωσης αναπτύσσουν; Τι ρόλο παίζουν οι πραγματικές και οι φανταστικές σχέσεις που συγκροτούν με τον χώρο της εξαίρεσης και τους «άλλους»; Στην έκδοση φιλοξενούνται κείμενα των : Αντιγόνη Γέροντα, Ελεονώρα Γκουσιάρη, Eray Cayli, Νίκος Κανάβαρης, Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Faiq Mari, Ελένη Μουζάλα, Φοίβος Ντε Μπρίτο-Καράγιωργας, Χαρά Παγούνη, Στελίνα Πορτέση, Φελίσια Ταστάνη, Ελευθερία Τζίφα, Χάρης Τσαβδάρογλου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ: Η ΠΟΛΙΣ / THE CITY, Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ
Ο Καβάφης είναι ο ποιητής της πόλης˙ η φύση ελάχιστα τον εμπνέει και τον απασχολεί. Ο αστικός χώρος ορίζει την τοπιογραφία και την εικονογραφία της ποίησής του. Μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα αυτό παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Κολώνα στο Α΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη στην Αλεξάνδρεια το 1991. Στα επόμενα έτη ακολούθησαν δημοσιεύσεις αλλά και παρουσιάσεις από τον συγγραφέα σε διαλέξεις και πανεπιστημιακά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρούσα δίγλωσση και ανανεωμένη μορφή του βιβλίου από το University Studio Press έρχεται τριάντα περίπου χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση και περίπου δέκα μετά την πρώτη έκδοση. Οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν για να πλαισιώσουν το αγγλικό κείμενο ακολουθούν τη θεματολογία της αρχικής έκδοσης με φωτογραφικές λήψεις του συγγραφέα της περιόδου 1991-2009, και συνομιλούν με τον ποιητικό χώρο αποτυπώνοντας την εικόνα της πόλης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις επώνυμης αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται κτίρια ελληνικών ιδιοκτησιών και επιχειρήσεων, ανώνυμες γειτονιές και δρόμοι στην οθωμανική συνοικία, χώροι κοινωνικών συναθροίσεων, λεπτομέρειες κτιρίων ⎼ «παράθυρα», «σκάλες»- ενώ οι απόψεις της corniche, οι εγκαταλελειμμένες ακτές και οι οπτικές φυγές προς το Kait Bey υπογραμμίζουν τον αέναο διάλογο της πόλης με τη θάλασσα. Στόχος δεν ήταν η νοσταλγία για ό,τι χάθηκε αλλά η ανάδυση της Πόλης, μέσα από εικόνες-σύμβολα ενός αστικού χώρου υπό δοκιμασία…
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ: «ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΗΜΕΡΑ»
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19:00 στο Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο «Για το Αττικό Τοπίο Σήμερα». Μιλήσαν οι: Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτέκτονας, διδάκτωρ ΕΜΠ / Η Ασπασία Κουζούπη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάκτωρ αρχιτέκτων ΑΠΘ, αρχιτέκτων Αστικού Τοπίου MAS.ETH και ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Συντονίζει ο Στέλιος Γιαμαρέλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture, University College London.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ"
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, στις 11:00 πμ - 17:00 μμ, στην Αίθουσα Τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου» στο Κτίριο Αβέρωφ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ [Πατησίων 42]. πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: "Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών", σε συνδιοργάνωση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Η ημερίδα συγροτείται σε τρεις ενότητες : Ενότητα Α’: Η βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών: Νομικά όρια και νομολογιακές κατευθύνσεις./ Ενότητα Β': Χωρο-αναπτυξιακή προβληματική για τα μικρά νησιά. Ανταποκρίσεις τοπικών κοινωνικών και κινημάτων. / Ενότητα Γ’: Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Το αποτύπωμα του χωρικού σχεδιασμού έως σήμερα – Αρχές, στόχοι και ειδικές κατευθύνσεις για τον εν εξελίξει χωρικό σχεδιασμό των μικρών νησιών» Θα ακολουθήσει συζήτηση & συμπεράσματα.
«ΠΟΜΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»: ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ
Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο campus Ψυχικού του Κολλεγίου έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη με τίτλο«Πομπή προς την πόλη». Τα έργα θα εκτίθενται σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους του Σχολείου: Bookis Plaza - Μπενάκειο Διδακτήριο - Βιβλιοθήκη - Φουαγιέ Θεάτρου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στη Bookis Plaza Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό . Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Θεόφιλο Τραμπούλη '85. Διάρκεια μέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025.
«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 19:30, εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεση με τίτλο «Στα ίχνη της Αφροδίτης, πλοηγώντας, κολυμπώντας, σχεδιάζοντας» με έργα των Dominique Castell, Χλόης Παρέ και Clare Poolman, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας και την Voyons Voir. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Το project αφορά σε πολυειδείς εννοιολογικές παραπομπές γύρω από τους συμβολισμούς της μυθικής θεάς Αφροδίτης και των Κυθήρων και έχει αποδοθεί με ευαισθησία από τις τρεις καλλιτέχνιδες με την αισθητική της σύγχρονη καλλιτεχνικής τους έκφρασης και μέσα από ποικίλες εικαστικές γραφές». Διάρκεια μέχρι 11 ΝΟΕ 2024
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ | NO 172
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΔΟΜΩΝ Νο 172, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους οι: Ζ - level, ΑΚ Αρχιτεκτονικό εργαστήρι, ISV architects, Urban Soul Project, iPMA, OFFICETWENTYFIVE ARCHITECTS, PATSIOS ARCHITECTURE + CONSTRUCTION, Γραφείο Κίζη, A31 Architecture Construction, SOUTH architecture, Νασιούλας, Μπουγιούκος, Κωνσταντάρας, Atelier AME - Δημήτρης Κατσάμπαλος, Intimo - Φωτεινή Λιάκου, Αναστασία Γ. Φιλιππαίου, AETER Architects, και Neiheiser Argyros. Επίσης συμμετέχουν με άρθρα τους ο Παναγιώτης Τσακόπουλος και ο Γιάννης Αγησιλάου και παρουσιάζεται μία έκθεση των AREA.
ΜΑΡΚ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑΣ: «Η ΠΛΗΘΩΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ» ΣΤΗΝ A. ANTONOPOULOU.ART
Την Πέμπτη, 17/10/2024, 7-10 μ.μ. εγκαινιάστηκε στην γκαλερί a. antonopoulou.art η νέα έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρας με τίτλο Η πληθωρικότητα των χρωμάτων’, που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος Σε αυτή την έκθεση ο Μαρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες, ακρυλικά σε καμβά διαφορετικών διαστάσεων. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν το 2024 και είναι τα πιο αφαιρετικά έργα που έχει κάνει ο Μαρκ Χατζηπατέρας έως τώρα. Τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα, γραμμές με έντονα χρώματα που υποδηλώνουν για ακόμη μια φορά τη λατρεία του Χατζηπατέρα για το χρώμα. Ωστόσο, στα έργα του εκλείπει η παραστατικότητα, οι αναφορές στη φύση και σε ανθρωποκεντρικές φιγούρες και τα μοτίβα που είδαμε στα προγενέστερα ζωγραφικά του. Στα έργα των τελευταίων 5 χρόνων, όπως σημειώνει ο κριτικός και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος, η δουλειά αυτή “φανερώνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την τέχνη του χρώματος. Σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων. Οι πίνακές του αποτίνουν φόρο τιμής σε εξέχοντες εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης, αλλά και σε διάσημους πρεσβευτές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Η επινοητική χρήση του χρώματος και η συναισθηματική ευφορία που προσφέρουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών εξηγούν το σκεπτικό της τολμηρής οικειοποίησης που επιχειρεί ο Χατζηπατέρας και τη διαμόρφωση μιας νέας, εντελώς προσωπικής εικονογραφίας. Διάρκεια μέχρι 23/11/2024
“WANDERLUST / ALL PASSPORTS” ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΛΗΜΑΝ-ΜΕΛΑ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΡΑΠΟΓΛΟΥ
Λίγο πριν τις εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού μεγάρου Σλήμαν_Μελά, χτισμένου από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1890, στην οδό Πανεπιστημίου 46, την Πέμπτη 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 εγκαινιάστηκε στους πολυάριθμους χώρους του, μια νέα έκθεση που επιμελείται Κώστας Πράπογλου, με τίτλο “wanderlust (φιλαποδημία) / all passports” 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Διάρκεια μέχρι 24 11 2024.
Ένας νέος συγγραφικός άθλος της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, μία έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με θέμα την Αλληλογραφία 1859-1890 του του Δανοαυστριακού Θεοφίλου Χάνσεν, από τη Βιέννη, με τον Γερμανό Ερνστ Τσίλλερ, που βρισκόταν στην Αθήνα, ως επιβλέπων για την ανέγερση της Σιναίας Ακαδημίας. Οι 428 επιστολές δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, χάρη στη φροντίδα της ιστορικού τέχνης Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, που τις συγκέντρωσε, τις επιμελήθηκε και τις μετέφρασε. Από την αλληλογραφία αναδεικνύεται η φυσιογνωμία του εξαίρετου βοηθού Τσίλλερ, που αδιαμαρτύρητα υποτάσσεται, συχνά αμφισβητώντας αλλά πάντοτε συμπορευόμενος με τον απόντα μέντορά του Χάνσεν. Ο βοηθός αυτός έμελλε να γίνει ο κεντρικός ήρωας των σημαντικότερων έργων στην Αθήνα, που καθιέρωσαν το πρόσωπο του νεοκλασικιστικού 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να διαβάσω τις περιγραφές για τις οικοδομικές λεπτομέρειες και τις οδηγίες για το εργοτάξιο, μιας άλλης εποχής που άνοιξε δρόμους στην ελληνική αρχιτεκτονική και οδήγησε σε υψηλού επιπέδου κατασκευές του μοντερνισμού στην περίοδο του μεσοπολέμου.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΡΟΥΖΑ: “ PRIMARY TIDE” ΣΤΟ MOMUS-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Παράλληλα με την έκθεση στην a.antonopoulou.art, η Στεφανία Στρούζα, που βραβεύθηκε με το βραβείο νέου καλλιτέχνη στην Art Athina 2023, παρουσιάζει επίσης ατομική έκθεση στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) με τίτλο «Primary Tide». Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου - 3 Νοεμβρίου 2024. Η έκθεση αποτελεί επίσης τον τρίτο σταθμό στη σειρά εκθέσεων-αφιερώματος του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις», στην οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.
A. G-LAZAROU–Κ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: “WEIRD-FICTIONAL NARRATIVES IN ART, ARCHITECTURE, AND THE URBAN DOMAIN”
Με τον ελκυστικό και μακροσκελή τίτλο: «Φανταστικές Αφηγήσεις Τρόμου στην Tέχνη, την Aρχιτεκτονική και τον Χώρο της Πόλης», ο Andrew Gipe-Lazarou – κάτοχος MArch από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ και διδακτορικού από το Ε. Μ. Πολυτεχνείο και ο Κώστας Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο, επιμελούνται την νέα αυτή έκδοση του Cambridge Scholars Publishing. Ιστορίες τρόμου, μύθοι μακάβριοι, φαντασιώσεις και πολυάριθμες φοβικές αφηγήσεις συνοδεύουν, αναπόσπαστα, τη συλλογική πολιτιστική έκφραση από την αρχαιότητα. Είναι, ωστόσο, στην Ευρώπη του 19ου αιώνα που η απόκοσμη αυτή μυθοπλασία φτάνει στο πρώτο της απόγειο, ως πολιτιστικό και πολιτικό αντίθετο στις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονής της ζωής - στο πρώτο της απόγειο. Εκφράζει τότε, πριν τις μεσοπολεμικές και τις πλησιέστερες σε εμάς μεταπολεμικές της εκρήξεις, τη συλλογική απογοήτευση της δυτικής κοινωνίας για τις απραγματοποίητες υποσχέσεις 2 του Διαφωτισμού, υποσχέσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Αποτυπώνει την αγωνία των αστικών πληθυσμών στις ασφυκτικές βιομηχανικές πόλεις, τα δεινά που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες πολεμικές αντιπαραθέσεις και την αγωνία του απλού πολίτη απέναντι στις ραγδαίες και σύνθετες τεχνολογικές και πολιτικές αλλαγές που τον ξεπερνούν, που είναι αδύνατο να τις ελέγξει. Ο συλλογικός αυτός τόμος επιχειρεί την ορθολογική απομυθοποίηση των παράλογων πολιτισμικών εκφράσεων, με τη διπλή πρόθεση να χρησιμοποιηθεί τόσο ως αναφορά ακαδημαϊκή όσο και ως γενικότερος οδηγός στη σφαίρα των χιμαιρικών πολιτισμικών φαντασιώσεων, που θα μπορούσε να προσελκύσει το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Αναλύει τη συσχέτιση των αστικών μυθολογιών και των ταυτόχρονων πολιτιστικών παραδειγμάτων τους, ανιχνεύει την ανάδυση του συλλογικού ασυνείδητου στη λογοτεχνία, τα κόμικς, την κινηματογραφία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τις εικαστικές απεικονίσεις. Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι Xavier Costa, Κώστας Ντάφλος, Francesco Maria Ferrara, Κάρολος Γαλανός, Andrew Gipe-Lazarou, S.T. Joshi, Luigi Lafasciano, Ρένα Μαρκογιαννάκη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Στυλιανή Σάλτα, Δημήτρης Τσιβόλας και Κατερίνα Βασιλείου. Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα και επιλέξτε την ένδειξη VIEW EXTRACT ώστε να δείτε και να διαβάσετε δύο παραδειγματικά κείμενα.
«ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΣ» ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ
Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΜΕλΙΣΣΑ, ο τιμητικός τόμος στον Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, με τίτλο "Πολύτεχνος". Περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα από ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον Παναγιώτη Τουρνικιώτη ως φίλοι, συνεργάτες, δάσκαλοι, συνάδελφοι, μαθητές, σε επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ Κώστα Τσιαμπάου.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2024 εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, η νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη, που επιμελείται η Συραγώ Τσιάρα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Θα περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, καθώς και ένα συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία και τις εικαστικές τέχνες. Διάρκεια μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2025.
Η έκδοση του νέου αυτού βιβλίου που επιμελείται ο Κώστας Μαυρακάκης, πραγματοποιείται ενώ το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά οδηγείται στην ουσία στην πλήρη αποδυνάμωσή του, χωρίς δυστυχώς πέρα από την δυσμενή νέα νομοθεσία, κανείς από τους κρητικούς αρχιτέκτονες, πανεπιστημιακούς και ελευθέρους επαγγελματίες δεν φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να το αναλάβει, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο του Δημήτρη Αντωνακάκη, που επί 14 χρόνια πηγαινοερχόταν μεταξύ Αθήνας και Χανιών οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις και εκδόσεις σε διεθνές επίπεδο. Μία έκδοση που έρχεται να υπενθυμίσει το σημαντικό αυτό έργο που πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντωνακάκη, όπως συνοψίζεται μέσα από τα κείμενα των ομιλητών, του Νίκου Καλογήρου, Γιώργου Πανέτσου, Παναγιώτη Τουρνικιώτη και του Δημήτρη Φιλιππίδη, που συμμετείχαν σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» στα Χανιά, που υποστήριξε και την έκδοση, παράλληλα με μια έκθεση με σπάνιο υλικό από τις εκθεσιακές δραστηριότητες. Κείμενα και επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό στοιχειοθετούν με τον καλύτερο τρόπο τον κομψό και περιεκτικό αυτόν τόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ: ΓΙΑ ΤΟ «ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ» ΣΗΜΕΡΑ
Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο « Για το “ Αττικό τοπίο” σήμερα», με ένα απρόσμενο και ευαίσθητο εξώφυλλο, που αναδεικνύει την επιβίωση της βλάστησης στα πεζοδρόμια του σκληρού αστικού τοπίου της Αθήνας. Μία ακόμη πρωτότυπη προσέγγιση του αιρετικού και ευρηματικού αρχιτέκτονα, ανθρωπολόγου, πολεοδόμου, δασκάλου και εικαστικού, με μία πλούσια εικονογράφηση όπου οι προσωπικές του αποκαλυπτικές και διεισδυτικές του φωτογραφίσεις, συνδυάζονται με αποκόμματα εφημερίδων, ιστορικό υλικό, χάρτες και πολεοδομικά σχέδια, που σχετίζονται με τον άκτιστο χώρο και όχι μόνο. Ένα ξεχωριστό πόνημα που είχε σαν έναυσμα μια επιστολή διαμαρτυρίας του Γιάννη Τσαρούχη, το 1975 σε μια εφημερίδα για την τυραννία της επιβολής του πρασίνου στην Αττική, υποδεικνύοντας έτσι το πράσινο ως κλειδί κατανόησης του Αττικού τοπίου.
“ΕΔΩ” ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ, ένας ικανού μεγέθους τόμος 800 σελίδων, με πλούσια εικονογράφηση, που επιμελήθηκε ο Θόδωρος Ζαφφειρόπουλος επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ο επιμελητής μεταξύ άλλων σημειώνει στην Εισαγωγή ότι «ο συλλογικός αυτός τόμος, μέσα από πολλαπλές συλλογικές λογικές, επιχειρεί να διερευνήσει πολυπρισματικά τις έννοιες του τόπου, του τοπίου, του χρόνου και του χώρου, και το πως αυτά τα διαχρονικά σημαίνοντα αναλύονται, αποκωδικοποιούνται, ερμηνεύονται, ή μετασχηματίζονται μέσα από τις σύγχρονες θεωρήσεις και καλλιτεχνικές πρακτικές εντός του θεωρητικού και πρακτικού πεδίου των Εικαστικών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής.» Ανάμεσα στα 36 κείμενα ξεχωρίζω τα ονόματα των Κωνσταντίνου Μωραΐτη, Δημήτρη Α. Σεβαστάκη, Νικόλαου Τερζόπουλου, Θανάση Μουτσόπουλου, Γιώργου Γρυπαράκη, Χ’αρη Κοντοσφύρη, Ιωάννη Μπελιμπασάκη, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Ίριδας Λυκουριώτη, Παναγιώτη Πάγκαλου και Σταυρου Αλιφρακγκη, Κωστή Βελώνη, Ζήση Κοτιώνη, Μαρίας Παπαδημητρίου, Φοίβης Γιαννίση και άλλων. Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 στις 18.00, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Βιβλίου Για τον συλλογικό τόμο μίλησαν οι: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Θωμάς Συμεωνίδης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Δημήτρης Τρίκας, Έλενα Χαμαλίδη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ: «ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ» | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου Κατερίνας Γκιουλέκα με τίτλο “Πλάνης στην Πλάνη της”, από τις εκδόσεις «θίνες», στο New York College, Αμαλίας 38, Σύνταγμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος και η εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα. Μουσικό ιντερμέδιο: Γιώργος Γεωργόπουλος
Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ERT NEWS
Μία καίρια συνέντευξη του Δημήτρη Αντωνακάκη στην άξια δημοσιογράφο Ματίνα Καλτάκη, παρουσιάστηκε στην ERT News, με αφορμή την κυκλοφορία τόμου «Αρχιτεκτονική Ποιητική/ Κείμενα 1959-2019» με κείμενα της συζύγου του Σουζάνας Αντωνακάκη. Μια πραγματικά μεστή και πολύτιμη συζήτηση με εύστοχες παρατηρήσεις που αφορούν γενικότερα την αρχιτεκτονική, μέσα από μία τεχνικά άρτια, με εξαιρετική εικονογράφηση παρουσίαση. Αξίζει να την παρακολουθήσετε κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα μια και σε σύντομο χρόνο ειπώθηκαν ιστορικές αναφορές και αλήθειες που σπάνια ακούγονται.
ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ - ΑΣΠΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: «ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, 7 – 9 μ.μ., την έκθεση, με τίτλο Δυνατές στον χρόνο. Ρένα Παπασπύρου – Άσπα Στασινοπούλου, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Πρόκειται για τη δουλειά δύο γυναικών που δήλωσαν την παρουσία τους στην τέχνη, στη δεκαετία 1960 – 1970, δίχως να κατευνάσουν το ενδιαφέρον του κοινού τους, έως σήμερα. Η Ρένα Παπασπύρου (1938) και η ΄Ασπα Στασινοπούλου (1935-2017), ανήκουν στην κατηγορία των καλλιτεχνών που έκαναν τομή στην καθεστηκυία τέχνη του χρόνου και του τόπου. Διεκδίκησαν την προσωπική τους αλήθεια, με αποτέλεσμα το έργο τους να παραμένει αναγνωρίσιμο και δυνατό. ΟΙ Παπασπύρου και η Στασινοπούλου, υπήρξαν φίλες, καταγόντουσαν και οι δύο από την υπόθεση του σημαντικού επαναστατικού κινήματος της ιστορίας της τέχνης, τον μοντερνισμό, υπήρξαν συνοδοιπόροι στη διαχείριση των, μετά το μοντέρνο, αντιλήψεων, όπως φωτίστηκαν από τον δάσκαλο Μarcel Duchamp και επισφράγισαν την εκτίμηση η μία στην άλλη με ένα κοινό έργο. Μία performance της ΄Ασπας που κινείται, φορώντας για ρούχο ένα έργο της Ρένας, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν τον θάνατο της ΄Ασπας. Και στις δύο, ταιριάζει η φράση του James Joyce στο βιβλίο του «Το Πορτραίτο του καλλιτέχνη». «Η πνευματική ιδιοτυπία είναι δυνατότερη εκτός κινημάτων». Διάρκεια μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024.
ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ: «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ»: ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ 2023 ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗΣ
Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» (www.hartismag.gr), απονέμει για τρίτη χρονιά ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από τις προσωπικές επιλογές μιας ευρείας ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού που, χωρίς δεσμεύσεις, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά), τα οποία, έχουν εκδοθεί το 2023. Φέτος, ανάμεσα στις τελικές επιλογές των χαρτογράφων για βιβλία που κυκλοφόρησαν είναι και το Βραβείο δοκιμίου 2023 που απονεμήθηκε στην έκδοση: Σουζάνα Αντωνακάκη, «Αρχιτεκτονική ποιητική: Κείμενα 1959-2019», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
LE CORBUSIER: “ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ"
Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μετάφραση της Σουζάνας Αντωνακάκη.
“ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΡΩΜΑΝΟ (1937-2020)” ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ήταν ένας ευπατρίδης, θα συμφωνούσαν όλοι όσοι μίλησαν για τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Α. Ρωμανό στην ημερίδα που οργανώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2023 στα Χανιά, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, με την επιστημονική επιμέλεια των Μ. Ρωμανού, Χ. Πιστόπουλου, και Α. Κωτσάκη. Οι ομιλητές θύμισαν τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Α. Ρωμανού, διεθνείς και ελληνικές, ενώ συνάμα τόνισαν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του, όπως την παιδεία του και την πρόθεσή του να μεταφέρει στην Ελλάδα εμπειρίες που απέκτησε διδάσκοντας στην πρωτοποριακή Σχολή ΑΑ του Λονδίνου, την προάσπιση θέσεων κοινωνικής δικαιοσύνης (και συχνά κοινής λογικής) και την έφεσή του να υπηρετήσει το κοινό καλό υπηρετώντας στο Δημόσιο. Η ημερίδα, με 12 ομιλίες και έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων του Α. Ρωμανού, οργανωμένη από τη Δ. Φαρίδου, φιλοξενήθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο «Χρυσόστομος» της πόλης μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο. Ο Α. Ρωμανός είχε συμμετάσχει στην πολεοδομική μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων του Α. Καλλιγά (1975-77), που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τη μετέπειτα εξέλιξη της πόλης, οπότε μια τέτοια εκδήλωση είχε ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον καθώς πρόσφερε και μια ευκαιρία να αποτιμηθούν οι πολεοδομικές εμπειρίες των τελευταίων 50 χρόνων. Γι’ αυτό στο τέλος των ομιλιών το πρόγραμμα προέβλεψε μια πολύ διδακτική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ανάμεσα σε εκπρόσωπους των σχετικών υπηρεσιών στα Χανιά. Ο Α. Ρωμανός έτσι τιμήθηκε από την πόλη που συνδέθηκε άρρηκτα με τη δράση και την προσωπικότητά του και με πολλαπλούς τρόπους: σαν άνθρωπος, επιστήμονας, θεωρητικός, μαχητής, και πολίτης. Η έκδοση των ομιλιών από το ΤΕΕ/Τμήμα Δ. Κρήτης, με τίτλο: Αριστείδης Ρωμανός. Ανοιχτά παράθυρα στην πόλη και την αρχιτεκτονική, περιέλαβε τα κείμενα των σχετικών ομιλιών της ημερίδας. Δ. Φιλιππίδης
ΕΜΣΤ: “ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”
Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 από 19:00-23:00 εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος εκθέσεων : “ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί” NEA ΕΚΘΕΣΗ με την πρώτη παρουσίαση έργων από την δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου στο ΕΜΣΤ. Επίσης: ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: “ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ”- ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ - 14.12.2023-21.04.2024 - (Εκθεσιακός χώρος -1) / ΧΡΥΣΑ ΡΩΜΑΝΟY: “-14.12.2023-27.10.2024 - (4ος όροφος) / ΔΑΝΑΗ ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ: “D POSSESSIONS” - 14.12.2023-27.10.2024 (4ος όροφος) και ALEXIS BLAKE: “ALLEGORY OF THE PAINTED WOMAN” - PERFORMANCES - 12, 15, 16, 17.12.2023 – PERFORMANCES -
Η ΝΕΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΡΑΣ ΜΑΤΣΑ
Με επιβλέποντα τον Νικόλαο-Ίων Τερζόγλου, επίκουρο καθηγητή στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και με τον τίτλο: «Χωρικοί μετασχηματισμοί της οικειότητας στην ελληνική μεταπολεμική κατοικία: Το έργο των Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη», ήρθε στα χέρια μου η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή της αγαπητής συναδέλφου Σάρρα Μάτσα, με την ακόλουθη περίληψη: Η παρούσα διδάκτορική διατριβή πραγματεύεται την έννοιά τής οικειότητάς στη σύγχρονή ελληνική αρχιτεκτονική. Αρχικά ορίζεται το κυρίαρχο εννοιολογικό πλαίσιο ως προς τις χωρικές εκφάνσεις τής οικειότητάς στο πεδίο τής Αρχιτεκτονικής, ενώ στη συνέχειά ή έρευνά εξειδικεύει στο παράδειγμά μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier 66, μέσα από τη συγκρότησή ενός αναλυτικού μεθοδολογικού μοντέλου υπό μορφή τριπτύχου (υποκείμενο - ρήμα - αντικείμενο). Oι θεωρητικές αναλύσεις επί τής οικειότητάς, με έμφασή στα πεδία τής φιλοσοφίας, τής ψυχολογίας και τής κοινωνιολογίας, χρησιμοποιούνται ως εννοιολογικά πρίσματά ανάγνωσής επιλεγμένων παραδειγμάτων τής ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Μέσα από ιστορικές διερευνήσεις, αναζητούμε τή σημασία του συναισθήματος ως μέσου αντίστασής στη δυναμική του άκαμπτου ορθολογισμού, αρχικά στη δυτικοευρωπαϊκή και μετέπειτά στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Αναφορικά με το ειδικό αντικείμενο μελέτης του αρχιτεκτονικού έργου τής Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, διερευνώνται τά πρόσωπά που παράγουν αρχιτεκτονική, μέσα από ανθρωπολογικές παραμέτρους, ψυχαναλυτικές δομές και έμφυλους ρόλους. Έπειτά, εξετάζεται ή διαλεκτική διαδικασία του σχεδιάζειν μέσα από τον προσδιορισμό χωρικών και εννοιολογικών εργαλείων που συνιστούν το ειδικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σύνθεσής. Τέλος, αναφερόμενοι στην υλική παραγωγή του κτισμένου έργου, διαμέσου μιας εξελικτικής πορείας διαβάθμισης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό χώρο, πραγματοποιούνται τυπολογικές και κτιριολογικές αναλύσεις παραδειγμάτων του πραγματοποιημένου αρχιτεκτονικού έργου των Αντωνακάκη. Οι συμπερασματικές προτάσεις απαντούν στο ερώτημά εάν ή οικεία αρχιτεκτονική δεσμεύεται από την κριτική στάση του δημιουργού τής, καθώς και από τον τόπο και τον χρόνο εκτέλεσής τής και όχι από κατοχυρωμένες, ταξινομημένες συνθετικές και μορφολογικές προτάσεις του παρελθόντος, αποσυνδεδεμένες από το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο τους.
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» η 5η εμπλουτισμένη έκδοση του έργου του Kenneth Frampton “Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Κριτική Ιστορία”. Την μετάφραση των νέων κεφαλαίων και τη συνολική επιστημονική επιμέλεια του τόμου είχαν η Αιμιλία Αθανασίου και ο Σταύρος Αλιφραγκής.
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: BLOW-UP, Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ
To Blow-Up είναι γεγονός! Μια ενδελεχής ανάλυση έργων της ελληνικής τέχνης. Για το ευρύ κοινό. Ευχαριστώ τη LiFO για την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα. Η αρχή έγινε με την "Κοπέλα στο παράθυρο" (1877) του Άβλιχου. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα
αρχέτυπα* | αrchetypes* ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ | PART 1
Κάντε κλικ στην εικόνα και διαβάστε όλοκληρο το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ του βιβλίου στο ISSUU.
αρχέτυπα* | αrchetypes* ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ | PART 2
Κάντε κλικ στην εικόνα και διαβάστε όλοκληρο το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του βιβλίου, στο ISSUU.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: «ΕΡΓΑ ΣΧΟΛΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΑ
Δεν πρόλαβα ακόμη να το πάρω. Απλά το είδα στο συμπόσιο του Citylab , το ξεφύλλισα και με συγκίνησε αυτή η άγνωστη πλευρά του δασκάλου μου. Απλά αντιγράφω εδώ το κείμενο του εκδοτικού οίκου Μέλισσα: «Στα κατάλοιπα του Χαράλαµπου Μπούρα βρέθηκε φάκελος µε τίτλο «έργα της σχόλης». Εκεί ο Μπούρας είχε φυλάξει σκίτσα που σκάρωνε σε στιγµές περισυλλογής ή µαταιοπονίας στη διάρκεια κάποιων συνεδριάσεων. Όµως δεν ήταν τα µόνα. Κατά την τακτοποίηση του αρχείου του ανακαλύφθηκαν διάσπαρτα πολλά άλλα σκίτσα αυτού του είδους. Μια έκδοση, αφιερωµένη σε αυτό το ελάχιστα γνωστό υλικό –όπου η φαντασία και το όραµα, η ευρηµατικότητα, η σκόπιµη µείξη διαφορετικών στοιχείων και η γελοιογραφική τάση συχνά εναλλάσσονται–, ένα ουσιαστικό συµπλήρωµα στο έως τώρα γνωστό επιστηµονικό έργο του. Επτά κείµενα, γραµµένα από φίλους και οµοτέχνους του, συνοδεύουν τα σκίτσα του Χαράλαµπου Μπούρα που τα σχολιάζει µε την ευαίσθητη παρατηρητικότητά του και µε υποδόριο χιούµορ ο µαθητής του Μανόλης Κορρές.»
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: JUHANI PALLASMAA:ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ | Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, "Τα μάτια του δέρματος" δεν άργησαν να καθιερωθούν ως ένα κλασικό κείμενο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρίας. Στις σελίδες τους ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Γιούχανι Πάλλασμαα, ο οποίος προλογίζει την ελληνική έκδοση, εκφράζει μια χειροπιαστή αρχιτεκτονική πρόθεση· σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχεί η ψηφιακή εικόνα και το χέρι του αρχιτέκτονα το έχει αντικαταστήσει ο ψηφιακός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική, για να εκφράσει ανθρώπινες ψυχολογικές ποιότητες και να επαναφέρει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο ως σωματική ύπαρξη, πρέπει να απαλλαγεί από τον οφθαλμοκεντρισμό της και να απευθυνθεί σε όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο στην όραση αλλά και στην αφή, στην ακοή, στην όσφρηση, ακόμα και στη γεύση· οφείλει να δώσει έμφαση στη συνολική χωρική εμπειρία του κτιρίου. Το δοκίμιο συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή του καθηγητή Πήτερ ΜακΚήθ στη ζωή, στο έργο και στη διανοητική πορεία του Γιούχανι Πάλλασμαα. Τα κείμενα εικονογραφούνται με 41 φωτογραφίες και σχέδια. Μετάφραση: Γιάννης Τουρνικιώτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΛΛΙΓΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας οργάνωσαν ΗΜΕΡΙΔΑ και ΕΚΘΕΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην Χάρη και τον Αλέξανδρο Καλλιγά, με στόχο να αναδειχθεί το συνολικό έργο και η προσφορά τους, όχι μόνο για τη Μονεμβασία αλλά για τα ζητήματα διαχείρισης της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εν γένει, για τον Ελληνικό αλλά και το διεθνή χώρο. Ένα σημαντικό έργο όχι μόνο σε αρχιτεκτονικό, θεωρητικό, ιστορικό, ερευνητικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με τη συνολική τους δραστηριότητα και το παράλληλο κοινωφελές έργο, σε μια προσπάθεια καθολικής αναβάθμισης της ζωής του οικισμού. Η έκθεση - αφιέρωμα στα 60 χρόνια της παρουσίας του ζεύγους Καλλιγά στην Μονεμβασία, περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο των Αρχιτεκτόνων: εκδόσεις και έντυπα που αφορούν το έργο τους, αφίσες από τις εκδηλώσεις που οργάνωναν στο πλαίσιο της δράσης τους στο Μονεμβασιώτικο όμιλο, Φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα έργα τους στη Μονεμβασία, έργα ζωγραφικής και πινακίδες εργασίας της Χάρης Καλλιγά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 9:30 π.μ. στον Άγιο Νικόλαο Μονεμβασιάς. Για να περακολουθήσετε την ημερίδα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ: RESISTING POSTMODERN ARCHITECTURE / CRITICAL REGIONALISM BEFORE GLOBALIZATION
Την περίμενα εδώ και καιρό αυτή την έκδοση. Ήξερα ότι ο Στέλιος, σαν ένα τολμηρό και ακούραστο μυρμήγκι, σχεδόν επί μια δεκαετία διερευνούσε συστηματικά, παράλληλα με το διδακτικό του έργο στο Λονδίνο, ένα καυτό θέμα, μια «καυτή πατάτα», μέσα από την βιβλιογραφία και προσωπικές επαφές-συνεντεύξεις. Και χάρηκα όταν είδα δημοσιευμένη την εικόνα του βιβλίου, με εξώφυλλο μάλιστα μια δική μου φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1983 όταν πρωτοεπισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο Lyttos με τον Δημήτρη και την Σουζάνα που το σχεδίασαν, με το ακόλουθο κείμενο: “Το να μοιράζεται κανείς μια δεκαετή έρευνα για τη μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, την κριτική περιφερειακή και την παγκοσμιοποίηση στην πλήρη μορφή της ελεύθερα με τον κόσμο γενικότερα είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ακαδημαϊκής ζωής. Το βιβλίο μου Resisting Postmodern Architecture: Critical Regionalism πριν την Παγκοσμιοποίηση κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως ένα PDF ανοιχτής πρόσβασης που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από το UCL Press : https://www.uclpress.co.uk/products/180529 Το βιβλίο διατίθεται και σε έντυπη μορφή.» Ας είναι καλοτάξιδο!
«ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ» ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ & ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΛΦΑ
ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ/ Antiparochi – A Short Introduction Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο που παρουσιάζει μια πρώτη μικρή επιλογή των συνεντεύξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Antiparochi and the Architects» που πραγματοποιείται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γυρίστηκε μεταξύ Απριλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 από τους Σταύρο Αλιφραγκή και την Κωνσταντίνα Κάλφα και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο ενός καλοδουλεμένου μοντάζ οι Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης & Σουζάνα Αντωνακάκη, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μαρία Μαντουβάλου, Θωμάς Μαλούτας, Γιώργος Τριανταφύλλου και τρεις κατασκευαστές απαντούν στα ερωτήματα των επιμελητών.
ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα και απολαύστε βιντεοσκοπημένη (και με εξαιρετικό μοντάζ) την ομιλία του αρχιτέκτονα Πραξιτέλη Ν. Κονδύλη, με θέμα «Ελληνικότητα και Μοντέρνο στην Σύγχρονη Αρχιτεκτονική. Το έργο της Α31 2010-2019», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
MARATHONA TOMBS CANOPY BY GIORGOS TRIANTAFYLLOU & PARTNERS
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΥΜΒΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΟΜΕΣ INDEX ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε το video από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ (ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ)
Η αιφνίδια εμπειρία της δραματικής εικόνας της οδού Σταδίου, τον Ιούλιο του 2013, με οδήγησε στην φωτογραφική καταγραφή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας και στην αναζήτηση εικόνων από την ιστορική εξέλιξη, την γοητεία και την αρχοντιά ενός από τους πιο ζωντανούς, τους πιο όμορφους και τους πιο αγαπημένους δρόμους της Αθήνας. Στόχος του βίντεο η ευαισθητοποίηση συνειδήσεων για την στήριξη της Σταδίου και την δυνατότητα πεζοδρόμησης της. Για να δείτε το βίντεο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημεριδα στον ΙΑΝΟ την 1η Μαρτίου 2014, κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ / ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Το Τεύχος αυτό πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, και περιέχει μια συνοπτική παρουσίαση της φωτογραφικής καταγραφής και της πρότασης για την εναλλακτική δυνατότητα πεζοδρόμησης της οδού Σταδίου. Στόχος η "εντός των τειχών" συνοπτική πληροφόρηση όλων όσων επιδιώξαμε να ενημερωθούν, για να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την πρόθεση μας να πραγματοποιήσουμε μία έκθεση στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών και μία Ημερίδα. ‘Έτσι κοινοποιήθηκε αυστηρά μόνο σε επιλεγμένους παραλήπτες μέσω επιστολών και δεν δημοσιοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινό. Παρόλα αυτά αναγνώσθηκε ήδη μέχρι σήμερα 03 ΜΑΡ 2014 από 690 αναγνώστες. Σήμερα μετά την επιτυχή πραγματοποίηση της ημερίδας αναρτάτε εδώ προς ενημέρωση. Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Αξιοποιώντας και πάλι τις δυνατότητες του ιστότοπου ISSUU, παρουσιάζω σήμερα μια νέα ψηφιακή έκδοση, με την συμμετοχή μας, στον γνωστό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μια μελέτη που στηρίχθηκε στις προσωπικές μνήμες από ιστορικά γεγονότα, με πρωταγωνιστές αγαπητά πρόσωπα, που βίωσαν τις δύσκολες στιγμές με τους Ναζί, το «Μαύρο Σάββατο» στην Πλατεία Ελευθερίας τον Ιούλιο του 1942, και στη συνέχεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αφαιρετική αποτύπωση του ίχνους των 10 000 εβραίων, που είχαν παρατάξει σε σειρές κάτω από τον καυτό ήλιο, στην επιφάνεια της νέας πλατείας αποτέλεσε την κεντρική συνθετική αρχή της μελέτης. Για να διαβάσετε την έκδοση κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
ΚΕΡΚΥΡΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ)
Από καιρό έχω την πρόθεση να αξιοποιήσω την δυνατότητα που προσφέρει ο ιστότοπος ISSUU να ξεφυλλίζεις μια ηλεκτρονική έκδοση, δημοσιεύοντας ας πούμε μια πραγματοποιημένη μελέτη. Μια πρώτη πειραματική απόπειρα παρουσιάζω σήμερα, με θέμα την αποκατάσταση μιας κατοικίας σε πενταόροφο διατηρητέο κτίριο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μελέτη και επίβλεψη του Γραφείου μας. Πρόκειται για μια ψηφιακή έκδοση 66 σελίδων που εκτιμώ ότι δίνει την δυνατότητα μιας πιο αναλυτικής παρουσίασης μιας μελέτης ή ενός έργου, σε σχέση με τις γνωστές δημοσιεύσεις. Εικόνες από την κατασκευή, σκίτσα, κατασκευαστικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται ήδη και επιφυλάσσομαι για την συμπλήρωση του υλικού αυτού, με περισσότερα στοιχεία διδακτικού χαρακτήρα. Για να ξεφυλλίσετε το μικρό αυτό εγχειρίδιο κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα.
H ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Η ιστοσελίδα του γραφείου Γιώργος Τριανταφύλλου & Συνεργάτες ανέβηκε στο διαδίκτυο (υπό επεξεργασία) με αφορμή το προφίλ του γραφείου και τη συγκρότηση μιας νέας ομάδας κρούσης, από επιλεγμένους συνεργάτες στα πλαίσα μιας νέας «εν δυνάμει συνεργασίας» Για περισσότερα κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα..
No comments :
Post a Comment