Sunday, November 25, 2018


Ο Ρ Θ Η   Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ 

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ + "ΔΟΜΟΡΙΝΘΟΣ" + "AMK ARCHITECTURE & DESIGN"




1.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ 2018
Α΄ Διεθνές Βραβείο

 "Best communicator awards,"
Στην κατηγορία Stone

ΒΕΡΟΝΑ ΙΤΑΛΙΑΣ, 2018


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:Τσαμπίκος Πετράς


Στο πλαίσιο της φετινής Marmomacc, στην Βερόνα Ιταλίας και των Best Communicator Awards στην κατηγορία Design, από τις διεθνείς συμμετοχές η κριτική επιτροπή εντόπισε την ιδιαίτερη αισθητική και βράβευσε την εταιρεία ΜΑΡΜΥΚ – Ηλιόπουλος για το περίπτερο εμβαδού 64 τ.μ. που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Τσαμπίκος Πετράς με εκθεσιακούς συμβούλους τους Post-Spectacular office - Στέργιος Γαλίκας, Εβελίνα Γκαρανζιώτη, Έλλη Χρηστάκη και Σύμβουλο Κατασκευής: Loculus Design - Στέλιος Τσαπάρας.

Τσαμπίκος Πετράς


Οι μελετητές επισημαίνουν σχετικά με την πρότασή τους:

Όσο και αν προχωράει η κοινωνία προς μια καθολική ψηφιοποίηση, τόσο μας γεννιέται η ανάγκη να επιστρέψουμε στην απτή πραγματικότητα των υλικών. Το μάρμαρο - ένα πέτρωμα που προέρχεται από καταβολής κόσμου - είναι ίσως ότι πιο πολύτιμο έχει να μας δώσει η μητέρα γη, ένα κόσμημα που έπλασε μέσα από διαδικασίες στα βάθη των αιώνων. Αιώνιο και ταυτόχρονα ζωντανό με κάθε κομμάτι του να διατηρεί την δική του μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα.



Η πρόταση επιχειρεί να επανακατασκευάσει τον κύκλο του χρόνου εξόρυξης και επεξεργασίας του μαρμάρου από το λατομείο - το πρωτογενές τοπίο του μαρμάρου - στην τελική μαρμάρινη πλάκα - το επεξεργασμένο αντικείμενο από τον ανθρώπινο πολιτισμό - και αντίστροφα.


Μια ακριβής χωρική και γεωμετρική κατασκευή από μαρμάρινες επιφάνειες, αποκτά όγκο σε ένα μαρμάρινο γλυπτό δύο όψεων: Η μια όψη γίνεται αντιληπτή ως μια σχεδόν λευκή μονοχρωματική εναλλαγή πλαστικών εξάρσεων, κάνοντας αναφορά στο χώρο του λατομείου, ενώ η άλλη σε μια διαδοχική χρωματική παλέτα από πλάκες διαφορετικής υφής και χρωματισμών.





Το γλυπτό ακτινοβολεί την παρουσία του στις περιμετρικές διαδρομές του εκθεσιακού χώρου, οι οποίες γίνονται μέρος της αντίληψης του έργου από τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες καλούνται να πλησιάσουν και να αντιληφθούν το έργο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και θεάσεις, την στιγμή που μετασχηματίζεται από ένα τοπίο σε ένα δειγματολόγιο μοναδικών υλικών.


2.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ 2018 
Α΄ Διεθνές Βραβείο 

"Best communicator awards" 
κατηγορίας Design 

ΒΕΡΟΝΑ ΙΤΑΛΙΑΣ, 2018 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: 
Γιώργος Αραχωβίτης +Λιάνα  Μπόμπου Αραχωβίτου
ΔΟΜΟΡΙΝΘΟΣ Α.Ε.



Στο πλαίσιο επίσης της φετινής Marmomacc, στην Βερόνα Ιταλίας και των Best Communicator Awards στην κατηγορία Design, από τις διεθνείς συμμετοχές η κριτική επιτροπή εντόπισε ακόμη και  την ιδιαίτερη αισθητική και βράβευσε την εταιρεία HS MARBLES – HELLENIC SUPERIOR MARBLES για το περίπτερο που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Αραχωβίτης & Λιάνα Μπόμπου Αραχωβίτου υπεύθυνοι της εταιρείας "ΔΟΜΟΡΙΝΘΟΣ".

Γιώργος Αραχωβίτης
Κάτοψη

Πρόκειται για ένα περίπτερο 200.00 Μ2 που διαμορφώνεται σε δύο ενότητες: 
Τον στεγασμένο χώρο (100.00 μ2), όπου λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις και τον υπαίθριο (100.00 μ2) χώρο, αριστερά - σε μικρή επιφάνεια - και δεξιά του στεγασμένου, όπου εκτίθενται οι όγκοι και οι πλάκες των μαρμάρων.


Αφετηρία της σύνθεσης υπήρξε η αίσθηση της λευκότητας του συγκεκριμένου μαρμάρου "Βόλακα", η οποία αποδόθηκε με την απλότητα και την λιτότητα των γραμμών, την απολυτότητα του λευκού και την αντίθεση λευκού - μαύρου.


Ο στεγασμένος χώρος, μια ελαφρά μεταλλική κατασκευή αποτελείται από δύο, οπτικά, ανεξάρτητα κυβόσχημα, λευκά παραλληλεπίπεδα (4.00/10.00/4.00μ), σχήματος Π στην τομή τους. Το δάπεδο είναι από πλάκες μαρμάρου Βόλακα 0,60/1,20 εκ. 

Ο κύριος ελεύθερος χώρος διαμορφώνεται με ξύλινο δάπεδο, το οποίο περιμετρικά φέρει λωρίδα πλάτους 0.50 μ. πληρούμενη με θραύσματα του ίδιου μαρμάρου. 

Την όλη κατασκευή διασχίζουν εγκάρσια και κατακόρυφα, δύο πανέλα χρώματος μαύρου, 17.50 μ και 9.50 μ και ύψους 2.00 μ. για την ανάδειξη των λίθινων όγκων.



Τα μαρμάρινα εκθέματα αναδύονται από ανοίγματα στο δάπεδο τα οποία περιμετρικά γεμίζουν ομοίως με μαρμάρινα θραύσματα. 



Εσωτερικά τα έπιπλα είναι σε χρωματισμούς άσπρου - μαύρου εκτός από το κόκκινο μπάρ.





Σύμφωνα με τις απόψεις της Κριτικής Επιτροπής το έργο έλαβε το διεθνές βραβείο "Best communicator awards" κατηγορία "Design" της έκθεσης : "Για την συνολική του ένταξη στον εκθεσιακό χώρο, για την επιλογή των υλικών και για την υψηλής αισθητικής εκφραστικές φόρμες του".

Όψεις

3.

CRUISE INDUSTRY NEWS:
TO ΓΡΑΦΕΙΟ AMK ARCHITECTURE & DESIGN 
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΡΟΑΖΕΡΟΠΛΟΙΩΝ 





Ένα δικό μας ξεχωριστό γραφείο, το AMK Architecture & Design που παρουσιάστηκε εδώ σε αυτό το blog το καλοκαίρι του 2017 με τίτλο «43 χρόνια σεμνής αρχιτεκτονικής και design υψηλών προδιαγραφών, ενός γραφείου με διεθνή αναγνώριση», βρέθηκε ανάμεσα στα 20 κορυφαία γραφεία σχεδιασμού κρουαζερόπλοιων στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Cruise Industry News, με έδρα την Νέα Υόρκη. Το γραφείο προβάλλεται στο τεύχος (24 ΟΚΤ 2018) που παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με τίτλο "2019 Design Trends Report, The Top Cruise Ship Designers".

Ειρήνη Φιλιππίδη,
(φωτό Δημήτρης Φιλιππίδης)

Η Ειρήνη Φιλιππίδη, Principal Interior Designer και εταίρος του γραφείου AMK Architecture & Design επισημαίνει στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύεται, ότι το γραφείο αναλαμβάνει μελέτες που αφορούν όχι μόνο κρουαζιερόπλοιααλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλπ.

Το γραφείο AMK έχει εκπονήσει μελέτες για περίπου 60 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '70 και με προϋπολογισμούς που κυμαίνονται σε ποσά από επτά έως εννέα ψηφία. 


Οι πελάτες δίνουν συχνά στην ομάδα ΑΜΚ μεγάλη ελευθερία στον σχεδιασμό.


Luxurious suite rendering


Έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό για να δαπανήσουν και όλοι θέλουν ένα τελικό αποτέλεσμα που να είναι εντυπωσιακό και να δείχνει ακριβό, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό. 

Παλαιότερα, οι πελάτες ήθελαν στο εσωτερικό των κρουαζερόπλοιων μια αίσθηση σπιτιού, σημειώνει η Ειρήνη Φιλιππίδη. Τώρα αναζητούν το λιτό, το καθαρό, και το πολυτελές που να διαθέτει επίσης μια φρεσκάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι ταξιδιώτες πηγαίνουν σε αυτά τα ταξίδια για να χαλαρώσουν. 

Οι σύγχρονες τάσεις του γραφείου για τον εσωτερικό σχεδιασμό των κρουαζιερόπλοιων συνομιλούν με την τεχνολογία με στόχο να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη προσδίδοντας παράλληλα μια πολυτελή εμφάνιση. 

Η λειτουργικότητα επίσης μπορεί να είναι η μυστική συνταγή στο σχεδιασμό. 
"Η λειτουργικότητα κάνει τα πλοία να παραμένουν πιο μοντέρνα.
Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που επιδιώκουμε, και μετά είναι το στυλ. Γνωρίζουμε πώς να σχεδιάσουμε συνδυάζοντας την λειτουργικότητα με το στυλ."

Office suite aboard a yacht, designed by AMK


Το γραφείο AMK Architecture & Design ασχολείται παράλληλα και με τον σχεδιασμό ιδιωτικών γιοτ και διαθέτει επίσης και ένα ευρύ πελατολόγειο. 

Ένα πολυτελές θέμα, επισημαίνει η Ειρήνη Φιλιππίδη, δεν σημαίνει αναγκαστικά και μεγάλο προϋπολογισμό. "Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά χρήματα για να κάνετε κάτι να φαίνεται πολυτελές. Είναι περισσότερο το πώς το σχεδιάζετε. Είναι το πόσο πρωτότυπο γίνεται όταν σχεδιάζετε αυτά τα πράγματα. 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν εξαρτώνται από το κόστος αλλά από τις ιδέες του σχεδιαστή ".





Κρουαζιερόπλοιο EUROPEAN STARS, κτίστηκε το 2001 και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο γραφείο ΑΜΚ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το γραφείο AMK Architecture & Design αποτελεί την νεότερη εκδοχή του αρχικού σχήματος που ξεκίνησαν το 1974 η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης με κύριο αντικείμενο την εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων φιλοξενίας.

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση.


No comments :

Post a Comment