Monday, October 1, 2018




9η BIENNALE 
ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 


συνεχής προσπάθεια 
για να κρατηθεί ο πήχης ψηλά



Με έβαλε σε σκέψεις και αυτή την φορά η 9η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μουσείο Μπενάκη όπου παρουσιάζονται τα 72 έργα που διακρίθηκαν, αλλά και όλες οι υπόλοιπες μελέτες από το σύνολο των 139 συμμετοχών. Ένας θεσμός που κρατάει 29 ολόκληρα χρόνια, από το 1995 και έχει σαν στόχο την ανθολόγηση της καλύτερης τρέχουσας παραγωγής των νέων δημιουργών, αποτυπώνοντας το «στίγμα» της διετίας.


Και φέτος η έκθεση με την υποστήριξη ικανού αριθμού χορηγών, στήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του 2ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη με την λογική μια λιτής και καθαρής συμμετρικής διάταξης που δίνει μια πρώτη πολύ θετική εντύπωση.


Στο κεντρικό άξονα διατάσσονται οι μακέτες που πλαισιώνονται αριστερά και δεξιά από αναρτημένες από την οροφή πινακίδες διπλής όψης, με τις μελέτες που έχουν διακριθεί. Διαπίστωσα όμως μια δυσκολία συσχετισμού των μελετών με τις υπάρχουσες μακέτες λόγω απόστασης, στο όνομα της συμμετρικής αυτής διάταξης. Στους πλευρικούς τοίχους της αίθουσας έχουν αναρτηθεί οι υπόλοιπες συμμετοχές. 


Έχω επίσης την εντύπωση ότι η συνοπτική παρουσίαση των έργων που διακρίθηκαν, σε μια  και μόνο πινακίδα δεν τα αναδεικνύει επαρκώς, έτσι μάλιστα όπως τοποθετούνται κατά σειρά η μια δίπλα στην άλλη. Ο επαρκής χώρος των πλευρικών τοίχων της αίθουσας έχω την αίσθηση ότι σπαταλήθηκε για την παρουσίαση των μη διακριθέντων συμμετοχών, που βέβαια καλώς πραγματοποιήθηκε, αλλά θα μπορούσε να καταλάβει μικρότερο χώρο, και όχι τόσο μεγάλο τμήμα του διατιθέμενου εκθεσιακού χώρου. Με τόσους χορηγούς φέτος θα περίμενα αναλυτικότερη και πιο διευρυμένη παρουσίαση των διακριθέντων μελετών. 
Η εμμονή στην καθαρή γεωμετρία του χώρου λειτούργησε νομίζω σε βάρος των εκθεμάτων.


Η συμπύκνωση αυτή των πινακίδων και η δυσκολία ανάγνωσης με δυσκόλεψε στην πρώτη επίσκεψη να ξεχωρίσω και να αξιολογήσω τις μελέτες. Έφυγα προβληματισμένος και χρειάστηκε να επανέλθω και να προσπαθήσω ξανά να ανακαλύψω το συνοπτικό περιεχόμενο των μελετών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από μικρές καλύβες μέχρι επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Έργα υλοποιημένα σε ποσοστό 43% του συνόλου,  διάσπαρτα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αρκετές από αυτές ήταν ήδη γνωστές και δημοσιευμένες και ενδιαφέρθηκα πραγματικά για όσες  εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ή τουλάχιστον εγώ επεσήμανα για πρώτη φορά και διακρίθηκαν. 
Σε κάθε περίπτωση η συνολική εικόνα και φέτος είναι θετική. Αποτυπώνει την πραγματικά  υπέρμετρη προσπάθεια των νέων συναδέλφων να κρατήσουν ψηλά τον πήχη μέσα σε συνθήκες που ακόμη παραμένουν πραγματικά δύσκολες και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εξαίρετο δυναμικό που υπόσχεται πολλά. 


Παραθέτω στην συνέχεια ενδεικτικά και πολύ συνοπτικά, κάποιες από αυτές τις μελέτες που ξεχώρισα.  Οι προσωπικές αυτές επιλογές δεν υποκαθιστούν τις κρίσεις της πενταμελούς κριτικής επιτροπή που αυτή την φορά λειτούργησε συλλογικά και ατομικά και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Α., Ηλία Κωνσταντόπουλο και τους αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνα Κάλφα, Θεώνη Ξάνθη, Πάνο Τσακόπουλο και Κώστα Τσιαμπάο.



AD Architects | Αριστείδης Ντάλας 

TECTONIC LODGING 
Hoovering above an Earthquake. 
Τουριστικό κατάλυμα στη Ρόδο 


406architects 
ΕΛΕΝΗ ΜΟΣΧΟΒΑΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣ, ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 

ΠΛΑΤΕΙΑΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ) ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 




architectScripta
ΝΕΦΕΛΗ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΤΕ


buerger katsota architects 
STEPHAN BUERGER, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΣΩΤΑ 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ GRAZ
Διαγωνισμός


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΟΥΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΠΟΛΗ
Ανασχεδιάζοντας ένα παλιό κοιμητήριο
Διαγωνισμός





Dimitris Thomopoulos Architects 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΛΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΚΩΝΑ ΜΑΥΡΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ 

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 
Διαγωνισμός 



hhharchitects 
ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ 

2 ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
ΣΤΗ ΓΟΝΑΤΣΑ ΜΑΝΗΣ




KAAF
Kitriniaris Associates Architecture Firm
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΙΝΙΑΡΗΣ

EARTHWOOD
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


ΤΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ, ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΛΟΣ 
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Γλυφάδας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΩΔΕΙΟ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ



ΜΥΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ

MAMA CHORA



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΣΚΑΝΤZΟΥΡΗΣ

GENESIS
στο Πόρτο της Πορτογαλίας
Διαγωνισμός


ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΒΟΜΠΙΡΗ

ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ Α.ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗΣ

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 


Petras Architecture
ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΧΟΥΣΟΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΜΗ
ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΜΠΑΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ STASS PARASKOS
Διαγωνισμός


Tense Architecture Network
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΣΚΑΝΤΖΟΥΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ | ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Διαγωνισμός

Topio 7 architects
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ, ΠΑΝΙΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΕΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ

ECO_ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διαγωνισμός

Vois Architects
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΡΔΩΝΗ, ΦΑΝΙΑ ΣΙΝΑΝΙΩΤΗ

BATTLEFIELD
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ



Μέρος του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από τον κατάλογο της έκθεσης που επιμελήθηκε η γραφίστρια Ιωάννα Κωστίκα. Για την οργάνωση και τον σχεδιασμό της έκθεσης συνεργάστηκαν ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος και η Μαριάννα Μηλιώνη, πρώην διευθύντρια του ΕΙΑ καθώς και και η νέα αντικατάστριά της Χριστίνα Παπαδημητρίου.

 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση





No comments :

Post a Comment