Monday, October 15, 2018



ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ 
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΟΝΑΣ 

Σημαντικές διακρίσεις 
στον Βόλο και στην Καρλσρούη

 Αριστείδης Ρωμανός (φωτο Γ. Τριανταφύλλου) αριστερά, Αριστείδης Αντονάς (φωτό από το εξώφυλλο του βιβλίου: Testing the Ordinary​, das Konterfei, Vienna, Austria. Ed. Robert Jelinek.) δεξιά

Προετοιμάζοντας την παρουσίαση της ανάρτησης για την πρόσφατη ανακήρυξη του Αριστείδη Ρωμανού σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα αιφνίδιο νέο κατέφθασε για έναν ακόμη Αριστείδη, τον γνωστό Αντονά γιο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη και αφορά την τελική διαδικασία επιλογής για το Schelling Architecture Award. Το βραβείο αυτό  απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το Schelling Architecture Foundation που ιδρύθηκε από τους Trude Schelling-Karrer και Heinrich Klotz στην Καρλσρούη. Ο Αριστείδης έχει προταθεί μαζί με δύο άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία (BRUTHER Architects Παρίσι και ROTOR Architects, Βρυξέλλες ) που είναι οι τελικοί υποψήφιοι για την απονομή αυτό του βραβείου που συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 30.000€. Τα βραβεία αρχιτεκτονικής Schelling επικροτούν την ευρεία κατανόηση της αρχιτεκτονικής με τον συνεχώς σύγχρονο προσανατολισμό της ως οδηγός νέων τάσεων σχετικού με το σχεδιασμό του περιβάλλοντός μας. Οι πρώτοι νικητές αυτού του βραβείου ήταν οι Coop Himmelb(l)au (1992) και Zaha Hadid (1994) σε μια εποχή που δεν είχαν βρει ακόμα παγκόσμια αποδοχή. 
Οι παρουσιάσεις των τριών υποψηφίων και η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου 2018.

Γιώργος Τριανταφύλλου, Αριστείδης Αντονάς, 

3 Αυγούστου 2014, Λίμνη Ευβοίας

Με δεδομένη την επί πολλά χρόνια, ζεστή προσωπική σχέση με τον Αριστείδη Αντονά, με χαρά σας παρουσιάζω αυτή την είδηση καθώς και  τα σχόλια των κριτών για την δουλειά του:

Ο Αντονάς θεωρείται διεθνώς ως ένας διανοούμενος από τους πιο πεπειραμένους παίκτες στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη της θεωρίας της κριτικής της κουλτούρας στη σημερινή εύθραυστη Ευρώπη

Από την έκθεση του Αριστείδη Αντονά, με τίτλο PROTOCOLS OF ATHENS στο Ελβετικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στην Βασιλεία, στο πλαίσιο σειράς εκθέσεων με τίτλο ‹Spatial Positions› τον Μάρτιο του 2015 
Ausstellungsfotos © Christian Kahl


Ausstellungsfotos © Christian Kahl

Μία σημαντική πρόκληση στις τρέχουσες συζητήσεις για την αρχιτεκτονική και τις πόλεις είναι η κρίσιμη αντιπαράθεση με τους όλο και ισχυρότερους νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς κατοχής στην Ευρώπη. Ο Αριστείδης Αντονάς, Έλληνας Αρχιτέκτονας και Φιλόσοφος, ήταν ένας από τους πρώτους που εξέτασε ενεργά αυτή την πολύπλοκη κατάσταση και προβληματίστηκε για τις δυνατότητες, εστιάζοντας για παράδειγμα σε συγκεκριμένα θέματα κοινωνικής κατοικίας ή ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων στην Ελλάδα.

Ας ευχηθούμε  στον Αντονά Καλή Επιτυχία!



Από την αναγόρευση του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστείδη Ρωμανού σε επίτιμο διδάκτορα

Αριστείδης Ρωμανός


Η αναγόρευση του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστείδη Ρωμανού σε επίτιμο διδάκτορα ήταν αναμενόμενη όχι βέβαια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά από το ΕΜΠ από το οποίο και αποφοίτησε. Το ΕΜΠ όμως και η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ επίμονα αδρανεί σε αντίστοιχες ανακηρύξεις. 

Η πολυσχιδής διαδρομής του Αριστείδη Ρωμανού (βλέπε πιο αναλυτικά στο σύντομο Βιογραφικό του που παραθέτω στην συνέχεια) δεν είναι πολύ γνωστή.



Υπενθυμίζω εκτός από διακεκριμένος μελετητής στον Αρχιτεκτονικό, Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό, διετέλεσε επί μια δεκαετία Καθηγητής στη Σχολή Architectural Association του Λονδίνου μαζί με τον Θαλή Αργυρόπουλο, τον Paul Oliver, τον Michael Carapetian και τον Ηλία Ζέγγελη (βλέπε φωτό) και στη Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Π.Α.στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 


Αύγουστος 1969 Ο Α.Ρ. με ομάδα σπουδαστών από την ΑΑ Architectural Association παίρνει συνέντευξη από κατοίκους του αυθαίρετου οικισμού της Κηπούπολης στο Περιστέρι.

Έχει δώσει επίσης  διαλέξεις και έχει διευθύνει σεμινάρια στα ΜΙΤ, Princeton University, Cambridge (U.K.), ΕΜΠ και ΑΠΘ. 

Έχει ακόμη διατελέσει Διευθυντής σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες (ΑΘΗΝΑ 2004, ΕΑΧΑ Ε.Ε., ΔΕΠΟΣ) με διεθνείς διακρίσεις και πραγματικά ευρύ συγγραφικό έργο. Παράλληλα είναι δεινός σκιτσογράφος και έχει εκθέσει σχέδια σε ατομικές εκθέσεις.

από την τελετή αναγόρευσης


Η ανακήρυξη του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018  στο αμφιθέατρο Χωροταξίας στο Βόλο. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αριστείδη Ρωμάνου με θέμα «Εμπειρίες από ορισμένες στιγμές ή φάσεις της Μεταπολεμικής Ιστορίας που παρουσιάζουν Γενικώτερο Ενδιαφέρον». Μετά τα πολύ θετικά σχόλια των παρευρισκομένων, η ομιλία αυτή παρουσιάζεται στην συνέχεια,  όπως ακριβώς προβλήθηκε στην εκδήλωση μέσω power point. 

Για να την διαβάσετε κάντε ΚΛΙΚ στην πρώτη εικόνα που ακολουθεί και κάτω από την μεγεθυμένη εικόνα που θα προβληθεί επιλέγεται με το βελάκι τις επόμενες.

Σημ. Ακολουθεί το σύντομο Βιογραφικό του τιμώμενου.
































 







Αριστείδης Ρωμανός 

Βιογραφικό



Μελετητής στον Αρχιτεκτονικό, Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό, κυρίως στους τομείς: Προστασία και Ανάδειξη Ιστορικών Τόπων με έντονη Τουριστική Δραστηριότητα (Μύκονος, Χανιά), Κατοικία και Οικιστική Ανάπτυξη, Ανάπλαση και Αναζωογόνηση Κεντρικών Αστικών Περιοχών, Αυθαίρετη εκτός σχεδίου Στέγαση.

Καθηγητής στη Σχολή Architectural Association του Λονδίνου και στη Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Π.Α.στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διαλέξεις και Διεύθυνση Σεμιναρίων: ΜΙΤ, Princeton University, Cambridge (U.K.), ΕΜΠ και ΑΠΘ.

Έχει διατελέσει Διευθυντής Ολυμπιακών Χωριών στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Διευθυντής της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας Α.Ε.» και Διευθυντής Μελετών και Ερευνών τηςΔΕΠΟΣ, Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης(υλοποίηση έργων ανάπλασης και αναζωογόνησης κεντρικών αστικών περιοχών, οργανωμένης οικιστικής ανάπττυξης).

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε επτά Διεθνή Συνέδρια και Fora.

Κριτής και Εμπειρογνώμων σε 11 διεθνείς Πολεοδομικούς &Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς

Διεθνείς Διακρίσεις 1990​Διάκριση (Shortlisted) της Μελέτης Προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων στον Πρώτο Πολεοδομικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (ECTP).

2014 Πρώτο βραβείο διεθνούς διαγωνισμού της UIA (UnionInternationale des Architectes) με θέμα Utopia and Happiness(συνεργ. Παύλος Αραβαντινός)

Ευρύ συγγραφικό έργο. Μεταξύ άλλων: “Tlön, Journey to a Utopian Civilisation”, Author House, UK,Bloomington IN, USA, 2015 , ‘Το Ελληνικό και η Αναβίωση του Κέντρου’, 2011,


  «Όνειρα Αρχιτέκτονα, μια καταγραφή», εκδ. Ποταμός, 2013 ,


«Η πόλη με τα ανοιχτά δωμάτια», εκδ. Ποταμός, 2013


‘Αθήνα, Το Πολεοδομικό Ζήτημα από τη Σκοπιά του Πολίτη’, 2004, ‘Μια Αθηναϊκή βεγγέρα του ’44 – Ημερολόγιο από την Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα’, 2008, 



‘Μικρό ερμηνευτικό λεξικό της ξύλινης γλώσσας’,(εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ), ‘Προβλήματα του Ελληνικού Χώρου’,(εκδ. Καθημερινή),1975. «ΜΥΚΟΝΟΣ» στο Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, Τόμος 2, εκδ. επιμέλεια Δ. Φιλιππίδη, εκδ. ΜΕΛΙΣΣΑ, 1982.,«Collective Housing in Greece today”, κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνικήπολυκατοικία στον τόμο The World Collective Houses in the 20th century, (ιαπων.) εκδ. Masaki Wada, Diamond Inc., Tokyo 1990, “Historic Cities in the grip of Tourist Development” στο International Conference on the Revitalisation of Historic Cities, publ. Bi-communalDevelopment Programme, UNOPS, Cyprus, May 1999. Τακτικός σχολιογράφος της Καθημερινής σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και περιβάλλοντος 1974-1989.

Έχει εκθέσει ζωγραφική και σχέδια σε ατομικές εκθέσεις (2013. 2016, 2017).


No comments :

Post a Comment