Sunday, March 8, 2015

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ


άρθρωση και επεξεργασία 
στην αρχιτεκτονική πράξη 




Καλεσμένος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, βρίσκομαι στην φάση προετοιμασίας της δικής μου διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

Παραθέτω στην συνέχεια μια σύντομη περίληψη της διάλεξης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα ταξίδι, μια προσωπική διαδρομή, 

που ξεκινά με τις πρώτες μνήμες από την δεκαετία του ΄50, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την επίμονη αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου σύνθεσης και συναρμογής υλικών, εξαρτημάτων, αρχιτεκτονικών στοιχείων. 

Πρόκειται για την απεικόνιση της διαδικασίας άρθρωσης στην αρχιτεκτονική, έννοια που εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά, μια και στην ουσία ο όρος αφορά την συναρμογή των μελών του ανθρωπίνου σώματος αλλά και την δομημένη εκφορά του λόγου μέσω της καλλιέργειας της φωνής.

Όταν μάλιστα η άρθρωση πραγματοποιείται παράλληλα και με την ευαίσθητη επεξεργασία υλικών, επιφανειών και κυρίως της φόρμας και του χρώματος, τότε η αρχιτεκτονική σύνθεση αποκτά μια ανθρώπινη διάσταση, φλερτάρει με το οικείο και φορτίζεται με την έννοια της υλικότητας.

Ένα ταξίδι ανασύνθεσης βιωμάτων, με εικόνες από συνεχείς πειραματισμούς, με βασικά εργαλεία τα αλλεπάλληλα σκίτσα, τις μακέτες και τα προοπτικά, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και με πυξίδα την νεωτερικότητα, ενίοτε δε και με εκλεκτικιστικές παρεμβολές. 

Μια διαδρομή από την «ποίηση του απλού» των αρχετυπικών προσεγγίσεων της ανεπίσημης και λαϊκής αρχιτεκτονικής, στην επιστροφή στην αφαίρεση και την ποιητική των υλικών, σε μια περίοδο κυριαρχίας ενός θεαματικού παροξυσμού ηγεμονικών αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων και τεχνολογικής εκζήτησης. 

Συνταξιδιώτες στο ταξίδι της δημιουργίας που είναι τελικά η ουσία της αρχιτεκτονικής, είναι μια σειρά άξιων δασκάλων και συνεργατών, μα κυρίως σοφών και άξιων μαστόρων που υλοποίησαν με σεβασμό και κέφι το όνειρο. 

01-03-2015 



2 comments :

  1. Εύχομαι να αναρτήσετε βίντεο της παρουσίασής σας, ώστε να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να παραβρεθούν σε αυτήν.
    Με εκτίμηση
    Μ.Φ.

    ReplyDelete
  2. Αυτό που μου άρεσε ποιο πολύ στη διάλεξη ήταν οι περιπτώσεις οικιστικών αναπτύξεων . Τόσο για την ποικιλία των μορφών , όσο και για την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος κοινότητας .Έστω και σκηνογραφικά αφού προορίζονταν για τουριστικές κατοικίες . Έμμεσα απαντάει και στους λόγους απαξίωσης κατοικιών που θεώρησαν ότι μπορούσαν να θαλλουν και να προσφέρουν ικανοποίηση στους κατοίκους τους , ερήμην κοινοτικής ζωης και υποδομών

    ReplyDelete