Saturday, February 28, 2015

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ «ΕΣΩ»

η έκπληξη της 4ης ημερίδας στην Στέγη





Από την παρουσίαση της Ρένας Σακελλαρίδου (Photo Math Studio) 


Φέτος αποφάσισα τελικά να πάω και εγώ στην 4η ημερίδα με τίτλο ΕΣΩ για την αρχιτεκτονική και το design, που φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πλήρωσα το σχετικά ακριβό εισιτήριο, βομβαρδίστηκα στο φουαγιέ από τους χορηγούς, που μας φόρτωσαν με τσάντες με προσπέκτους και κάθισα στην θέση μου για να παρακολουθήσω το σόου. Να όμως που τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από ότι περίμενα. Μέσα σε ένα έντονο εμπορικό κλίμα προώθησης προϊόντων και σχολών, που μου δημιούργησε αμηχανία, κάποιες ομιλίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν με κορυφαία κατά την προσωπική μου άποψη, την διάλεξη της Ρένας Σακελαρίδου. 


Ρένα Σακελλαρίδου (Photo Math Studio, detail) 

Η Ρένα συνιδρύτρια με την Μόρφω Παπανικολάου του αρχιτεκτονικού γραφείου Sparch, με μια συναρπαστική αφήγηση κατάφερε να μας υποβάλει σε μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα, θα τολμούσα να πω μυσταγωγική. Μας εκμυστηρεύτηκε με αυτόν τον ήρεμο δικό της τρόπο, μια προσωπική διαδρομή για τον σχεδιασμό του κτιρίου γραφείων της Ακαδημίας Αθηνών στην γωνία της οδού Σίνα και Βησσαρίωνος. 



Μια διαδρομή που ξεκινά από «ένα βιβλίο κλειστό, ένα βιβλίο που ανοίγει» στα χεριά της και αποτελεί πηγή έμπνευσης και συνεχίζεται μέσα από μια γοητευτική επεξεργασία και αλλεπάλληλες δυσκολίες, για να καταλήξει τελικά σε ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. 



SPARCH ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, 
ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός 

Η παρουσίαση αυτής της διαδρομής με σκίτσα και μακέτες, με τόλμη, εμπόδια και απογοητεύσεις, πλημμύρισε την αίθουσα με μια ευαισθησία και συγκίνηση γιατί τελικά το ταξίδι της δημιουργίας είναι τελικά η ουσία της αρχιτεκτονικής. 


SPARCH ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, 
ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός 

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά στην Ελλάδα (είχε δημοσιευτεί μια μόνο εικόνα  σε αυτό το blog τον Μάϊο του 2013) και αντιμετωπίζει δυσκολίες για την ανέγερσή του. Εύχομαι πραγματκά να πραγματοποιηθεί. 

Πρόδρομος Νικηφορίδης (  Photo Math Studio, detail) 



Από τις υπόλοιπες παρουσιάσεις ξεχώρισα φυσικά την παρουσίαση του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Bernard Cuomo, που μίλησαν ως «δύο ξένοι στην ίδια πόλη», για την πολύ γνωστή πλέον και πετυχημένη νέα παραλία στην Θεσσαλονίκη, που διεκδικεί για φέτος και το βραβείο Miew Van de Rohe. 


Γιώργης Γερόλυμπος (Photo Math Studio, detail) 




Επίσης τον Γιώργη Γερόλυμπο που με έναν λόγο ποιητικό παρουσίασε το δικό του ταξίδι «from the air» στα καλάθια των γερανών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, από όπου καταγράφει φωτογραφικά την δική του ιστορία. 


Δημήτρης Κολλιαδήμας ( Photo Math Studio, detail) 



Βρήκα ενδιαφέρουσες τις γραφιστικές αναζητήσεις στο χώρο της οπτικής ταυτότητας, του Δημήτρη Κολλιαδήμα, που καλύπτουν ένα ευρύ δημιουργικό φάσμα με μια ξεχωριστή απλότητα.  

Και απόλαυσα το χιούμορ και την αμεσότητα του Σταύρου Παπαγιάννη και του Γιώργου Κυριαζή (STADEDESIGNOFFICE),  που τελικά με τις πολλάπλές τους  προσεγγίσεις στον εσωτερικό χώρο, ήταν και  οι μόνοι  εντός θέματος, σχετικά με τον τίτλο «ΕΣΩ». 



Γιώργος Κυριαζής, Σταύρος Παπαγιάννης ( Photo Math Studio, detail) 



Ο αρχισυντάκτη του archisearch.gr Σταύρος Μαρτίνος, που είχε από σκηνής, όλη την ευθύνη της παρουσίασης, του συντονισμού και της διατύπωσης των ηλεκτρονικών ερωτημάτων του κοινού, και ο Βασίλης Μπαρτζώκας από τα παρασκήνια και την αίθουσα, έκαναν το κατά δύναμη για την επιτυχία του εγχειρήματος. 

 Ο Σταύρος Μαρτίνος

 ο Βασίλης Μπαρτζώκας 


No comments :

Post a Comment