Sunday, April 29, 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΘΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ



με αφορμή μια  θεατρική φωτογράφηση
του έργου «ο ελέφας»
 
  
Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, «Ο ελέφας», Λήδα Πρωτοψάλτη 
 
Βρέθηκα στο Θέατρο Στοά την Παρασκευή 20 Απριλίου για την πρεμιέρα ενός ακόμη ελληνικού θεατρικού έργου με τίτλο «ο ελέφας» γραμμένο  από τον  Κώστα Μποσταντζόγλου.





Έφυγα εντυπωσιασμένος από την παράσταση αυτή και με μια ακατανίκητη έλξη να δοκιμάσω να την καταγράψω φωτογραφικά. Επέστρεψα μια βδομάδα μετά και από τις πίσω σειρές του θεάτρου αποτύπωσα με έναν τηλεφακό και σας μεταφέρω σκηνές ενός έργου που πραγματικά αξίζει να δείτε.


Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, « Ο ελέφας», Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου 

Είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου, γιου του Μποστ, που έγραψε σε ηλικία 61 ετών με αφορμή ένα πείσμα.  Ήθελε απλά να αποδείξει στην γυναίκα του ότι θα μπορούσε να γράψει καλύτερα ένα θεατρικό έργο που είδαν  μαζί και δεν τους άρεσε και αυτή τον ειρωνεύτηκε… 


 
Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, « Ο ελέφας», Θανάσης Παπαγεωργίου  


Ο Θανάσης Παπαγεωργίου  δεν πτοείται όταν κάποια  θεατρικά νεοελληνικά κείμενα αποτελούν πρωτόλεια ή είναι σχετικά ατελή. Συνεπής στον στόχο του,   συνεργάζεται δημιουργικά με τους συγγραφείς και καταφέρνει να «απογειώσει» το κείμενο και να χτίζει μοναδικές παραστάσεις.

Στην παράσταση αυτή σκηνοθετεί και φωτίζει την εξαιρετική για άλλη μια φορά Λήδα Πρωτοψάλτη, που υπηρετεί τον ρόλο της με μοναδικό τρόπο …


 Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, « Ο ελέφας», Λήδα Πρωτοψάλτη




 Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, « Ο ελέφας», Λήδα Πρωτοψάλτη


Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, «Ο ελέφας», Εύα Καμινάρη, Λήδα Πρωτοψάλτη


…και χτίζει αριστοτεχνικά μια ίντριγκα με την χυμώδη ανιψιά της, την Βούλα που υποδύεται η Εύα Καμινάρη

 Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, «Ο ελέφας», Λήδα Πρωτοψάλτη,  Εύα Καμινάρη

 

Η Καμινάρη είναι αποκαλυπτική. Κρατάει αριστοτεχνικά τις ισορροπίες ενός αβανταδόρικου ρόλου, χωρίς να παρασύρεται σε εύκολες ερμηνείες. Λάμπει στον υποφωτισμένο σκηνικό χώρο και αποτελεί την ζωηρή πινελιά σε ένα επαρχιακό δραματικό σκηνικό.
Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, «Ο ελέφας», Εύα Καμινάρη


Ο  Γιώργος Ζιόβας, στο ρόλο του Τάσου,  συμπληρώνει το κουαρτέτο. Εκφραστικός κουτοπόνηρος επαρχιώτης, που με χειρονομίες και μορφασμούς αναζητά την επιβεβαίωση και την συγκάλυψη. 



Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, «Ο ελέφας», Γιώργος Ζιόβας


Θέατρο Στοά, Κ. Μποσταντζόγλου, « Ο ελέφας», Γιώργος Ζιόβας, Θανάσης Παπαγεωργίου


 
Το σκηνικό που επιμελήθηκε  η Λέα Κούση είναι απέριττο και ευρηματικό. Παραπέμπει στις μαριονέττες και τον Μπάρμπα Μυτούση.

Μια αφαιρετική επιλογή που επιτρέπει να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι απόκρυφες σχέσεις των ανθρώπων της ελληνικής απόμακρης επαρχίας.
Μια παράσταση που κινείται  από την κωμωδία στο δράμα και την έκπληξη.



 

Με τον Θανάση Παπαγεωργίου μας συνδέει μια μακρόχρονη  φιλία από την δεκαετία του ΄70. Από την εποχή που οι φίλοι συμπληρώναμε τον απαιτούμενο αριθμό των ελάχιστων θεατών για να γίνει η παράσταση.  Από τότε τιμώ τον Παπαγεωργίου που μαζί με την Λήδα Πρωτοψάλτη που επί 40 χρόνια αγωνίζονται σε ένα συνοικιακό θέατρο στου Ζωγράφου, να προβάλλουν τα νεοελληνικά έργα, με στόχο να περισώσουν ότι μπορεί να περισωθεί από αυτό που λέγεται «πολιτισμός» και  να διατηρήσουν μια εθνική ταυτότητα και μία μνήμη. 

 Θανάσης Παπαγεωργίου

Η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια  και το καλλιτεχνικό ήθος είναι τα βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν την «Στοά « και  έλκουν τους αμέτρητους τακτικούς φίλους της που συνεχίζουν να την στηρίζουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις παραστάσεις της. Και η τελευταία χειρονομία του Παπαγεωργίου, να αρνηθεί την πενιχρή και  απαξιωτική επιχορήγηση που ενέκρινε η Γνωμοδοτική Επιτροπή («που δεν σιτίζεται από τους επιχορηγούμενους» !!!) του Υπουργείου Πολιτισμού, ωθεί όλους εμάς τους φίλους να στηρίξουμε αυτή την ιστορική πορεία, που αναδεικνύει με το καλύτερο τρόπο το νεοελληνικό θέατρο και τον πολιτισμό μας.

Υ.Γ. Περισσότερα για τα περί επιχορηγήσεων διαβάστε εδώ στο μπλογκ του Θανάση Παπαγεωργίου.
Y.Γ. 2  Διαβάστε πίσης στον ιστότοπο του Νίκου Σαραντάκου κείμενο - κριτική για την παράσταση.

 
Click images to enlarge the photos 

 Σημείωση: Μπορείτε να μεγενθύνετε το μέγεθος της εικόνας του μπλογκ στην οθόνη σας,  πατώντας Ctrl και στρέφοντας το ροδάκι του ποντικιού προς τα πάνω

No comments :

Post a Comment