Sunday, May 8, 2011

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΘΙΑΣΟΥ ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ



πειραματικές αναζητήσεις, με τόλμη και αμηχανία...

Mέσα στην κατοχή, άλλαξαν χέρια 350 000 ακίνητα. Πουλήθηκαν μέχρι και είκοσι φορές κάτω από την αξία τους. Ποιος  τα πούλησε; Αυτοί που είχαν ανάγκη. Ποιος τα αγόρασε; Έλληνες. Από ένα σπίτι αγόρασαν 40 000 Έλληνες. Από δύο σπίτια αγόρασαν 10 000 Έλληνες. Από τρία σπίτια αγόρασαν 3.000 Έλληνες. Έντεκα με είκοσι σπίτια αγόρασαν 1.500 Έλληνες. Εικοσιένα με πενήντα σπίτια αγόρασαν 400 Έλληνες.

Απόσπασμα από το δωδέκατο κεφάλαιο του έργου  "πόλη – κράτος"



Σε μια εποχή κυριαρχίας του «εγώ», δεν θα μπορούσα να μην δω θετικά μια συνεργασία ανθρώπων του θεάτρου που επιλέγει ένα δύσκολο θέμα, την ιστορία της πόλης, μας να την σχολιάσει θεατρικά. Μια ομάδα που αποφασίζει να γράψει ομαδικά,  τα κείμενα μιας παράστασης με  χαρακτήρα επιθεώρησης, που διαφοροποιείται από την αμεσότητα και το ύφος των επιθεωρήσεων του Ελευθέρου Θεάτρου της δεκαετίας του ΄70.  Κείμενα βασισμένα σε ποιητές, λογοτέχνες, ιστορικούς, δημοσιογράφους , πολιτικούς...

 Μαρία Κεχαγιόγλου
 
Η παράσταση είχε ένα χαρακτήρα πειραματικό, συνδυάζοντας την τραγωδία και την κωμωδία, με μία σαφή πολιτική διάσταση αλλά και αρκετές  στιγμές αμηχανίας. Ίσως χρειαζόταν περισσότερος χρόνος επεξεργασίας και ωρίμανσης των κειμένων και των σκηνοθετικών πειραματισμών, για να προέκυπτε το απόσταγμα μιας ομαδικής δουλειάς. Ίσως ακόμη αρκετά κομμάτια, που παρέμειναν μάλλον από αυτήν την "δημοκρατική ευγένεια" που χαρακτηρίζει τις ομάδες, έπρεπε να ακρωτηριαστούν. Είναι το γνωστό δίλημμα κατά πόσον πρέπει να αφήσουμε να διαφανεί η όλη πορεία και η αναζήτηση, η να περιοριστούμε στο να παρουσιάσουμε μόνο όσα με βεβαιότητα θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στο όραμά μας. 


Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου

Παρ΄ όλα αυτά είναι μια παράσταση που αξίζει να την δείτε.  Η Μαρία Κεχαγιόγλου,  ο Γιώργος Φριντζήλας, η Μαρία Μαγκανάρη, η Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου, ο Ευθύμης Θέου και η Ανθή Ευστρατιάδου σε συνεργασία με τον  σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη, δούλεψαν με πάθος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της  Θάλειας Ιστικοπούλου.


Ευθύμης Θέου 


Μέχρι τις 13 Μαϊου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

No comments :

Post a Comment