Tuesday, April 25, 2023



ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ  ΠΤΥΧΗ 
ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική με την τέχνη


Ο αδόκητος θάνατος της Δέσποινας Γερουλάνου ήταν μια αφορμή να επαναφέρω στην μνήμη μου μια ξεχωριστή και όχι ιδιαίτερα γνωστή δραστηριότητά της, που ανακαλύψαμε με την Λούσυ στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο πλαίσιο της εμμονής μου, από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής, για την μόνιμη ένταξη έργων τέχνης στα αρχιτεκτονικά μου έργα σε συνεργασία με γνωστούς εικαστικούς, το 1990 σε γνωστό κατάστημα κοσμημάτων στο Εμπορικό Κέντρο Ψυχικού, που σχεδίασα για την Λούσυ και την αδελφή μου, πρότεινα μια νέα επιλογή. Την περιοδική παρουσίαση ενός διακεκριμένου έργου τέχνης από επιλεγμένους εικαστικούς, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος και στο πλαίσιο ενός ετήσιου προγράμματος, με παράλληλη παρουσίαση και διάθεση ποιοτικών κοσμημάτων γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών.

φωτο Δημήτρης Καλαποδάς 

Η πρωτοβουλία αυτή αποτυπώθηκε και στην επωνυμία του καταστήματος με τον υπότιτλο ART CENTER, χωρίς βέβαια να υπάρχει η όποια φιλοδοξία για να λειτουργήσει ως νέα γκαλερί. Για κάθε διμηνιαία παρουσίαση προετοιμάζαμε ειδικό δίφυλλο έντυπο που στέλναμε προς ενημέρωση, σε ικανό αριθμό πελατών.


Το κατάστημα εγκαινιάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1990, εκθέτοντας ως κεντρικό θέμα ένα έργο από την νέα τότε δουλειά του γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά, με τίτλο Νυχτερινό Τοπίο.

φωτο Δημήτρης Καλαποδάς
Γιώργος Χουλιαράς, Νυχτερινό Τοπίο.

Παράλληλα σε ειδικά σχεδιασμένες  προθήκες παρουσιάστηκαν εξαιρετικά κοσμήματα της Δέσποινας Γερουλάνου.





Κοσμήματα της Δέσποινας Γερουλάνου.

Εκείνη την εποχή επηρεασμένη και από τον κόσμο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, η Γερουλάνου είχε συγκροτήσει μια προσωπική γραφή, συνδυάζοντας με ευαισθησία ετερόκλητα παλιά και νέα υλικά με τον δικό της τρόπο και μάλιστα είχε προχωρήσει και στην πραγματοποίηση γλυπτικών συνθέσεων που παρουσίασε την ίδια εποχή στην ατομική της έκθεση στην γκαλερί "Σκουφά".


Δέσποινα Γερουλάνου, Μικρό γλυπτό, λεπτομέρειες

Οι ιδιοκτήτριες του καταστήματος έσπευσαν να αγοράσουν ένα από τα ωραιότερα έργα της ως δώρο για τον αρχιτέκτονά τους και το γλυπτό της Δέσποινας για ένα μεγάλο διάστημα εκτέθηκε κάτω από τους θεατρικούς προβολείς του Art Center.

Δέσποινα Γερουλάνου, Μικρό γλυπτό, 
αριστερά η μακέτα του καταστήματος

Έκτοτε η Δέσποινα Γερουλάνου διάνυσε μια συναρπαστική και πολυσήμαντη δημιουργική διαδρομή, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη, μεταξύ άλλων, υπέροχα κοσμήματα και το μοναδικό αυτό γλυπτό που απολαμβάνω όλα αυτά τα χρόνια απέναντί μου, μαζί με την μακέτα του καταστήματος, στον προσωπικό μου χώρο, διατηρώντας μια συνεχή έμμεση επαφή και επικοινωνία μαζί της.

Καλό σου ταξίδι Δέσποινα.

 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση




No comments :

Post a Comment