Monday, September 10, 2018


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Νο 8

 Mικρό διαμέρισμα φίλων στο
BARBICAN COMPLEX




Συχνά επισκεπτόμενος το Λονδίνο προσπερνούσα από τους γύρω δρόμους  το συγκρότημα Barbican  και κάποιες φορές είδα εκεί σημαντικές εκθέσεις στους πολιτιστικούς του χώρους, όπως αυτή για τον Jean-Michel Basquiat, που παρουσίασα πρόσφατα. 





Έβγαινα στην συνέχεια στο κεντρικό αίθριο με την υδάτινη διαμόρφωση και με εντυπωσίαζε η ιδιαιτερότητα αυτού του τεράστιου σε μέγεθος οικιστικού συγκροτήματος, στην καρδιά του Λονδίνου. Ώσπου μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα ένα διαμέρισμα φίλων.

Ήταν η αφορμή να δω από κοντά το προνομιακό αυτό συγκρότημα, να κινηθώ στις διαδρομές των πεζών και να αντιληφθώ την μοναδική δομή του μέσα στο κέντρο της πόλης, στην καρδιά του city. Μια πολιτεία στα όρια της ουτοπίας με σαφείς επιρροές από το μοντερνισμό του Le Corbusier και την κλίμακα της Unite d’ Habitation.

Λονδίνο 1953, περιοχή Barbican



Είναι γνωστό ότι το συγκρότημα αυτό ήρθε για να καλύψει το τεράστιο κενό των 16 εκταρίων στο κέντρο της πόλης της μετά από πυρκαγιές και βομβαρδισμούς και ανατέθηκε από τον Δήμο του Λονδίνου στους αρχιτέκτονες Peter "Joe" Chamberlin, Geoffry Powell και Christoph Bon.

Οι αρχιτέκτονες Peter "Joe" Chamberlin, 

Geoffry Powell και Christoph Bon








Οι νέοι τότε τολμηροί αρχιτέκτονες αιφνιδιάζουν και σοκάρουν με τις πρώτες αρχιτεκτονικές τους επιλογές στο πλαίσιο ενός έντονου μπρουταλισμού. Στην συνέχεια οι οικονομικές δυσκολίες είχαν σαν αποτέλεσμα διαρκείς καθυστερήσεις και παράλληλα τον συνεχή ανασχεδιασμό του έργου. Πραγματοποιήθηκαν περίπου τέσσερεις αλλαγές της μελέτης ακολουθώντας τα εκάστοτε τρέχοντα διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα. Η υλοποίηση ξεκίνησε στις αρχές το ΄60 και συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες.



Στον περιορισμένο χώρο αυτής της ανάρτησης, θα παραμείνω στα λίγα στοιχεία για το συγκρότημα αυτό των δύο χιλιάδων διαμερισμάτων, εκατό σαράντα διαφορετικών τύπων, μια και αφορμή αυτού του δημοσιεύματος είναι η επίσκεψη σε ένα από αυτά τα προνομιούχα διαμερίσματα, καλεσμένοι από γνωστό νέο ζευγάρι ελλήνων αρχιτεκτόνων που ζουν εργάζονται και διδάσκουν στο Λονδίνο.



Ένα κομψό μικρού μεγέθους διαμέρισμα 53 Μ2, που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου Defoe House και αξίζει τον κόπο να συσχετιστεί με την αρχική του μορφή και τις λεπτομέρειές του, όπως παρουσιάζονται από  αρχιτεκτονικά σχέδια και τρισδιάστατη απεικόνιση.



Ένα καλοσχεδιασμένο διαμέρισμα με θολωτή επικάλυψη από μπετόν πάνω από τα διαμερίσματα και από γυαλί πάνω από τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια.

Αρχική κάτοψη, με κλειστή μεγάλη κουζίνα

Σημερινή κάτοψη, με μικρότερη ανοιχτή κουζίνα  

Αρχική κάτοψη



Το διαμέρισμα έχει υποστεί αλλαγές μέσα στον χρόνο όπως η μείωση του χώρου της κουζίνας για την αύξηση του χώρου του καθιστικού, η μείωση του πλάτους του διαδρόμου και η αλλαγή της πρόσβασης του λουτρού μέσα από το υπνοδωμάτιο. Αλλαγές που δεν έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα του διαμερίσματος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι παραμένουν αναλλοίωτες οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.













Η σύνθεση της ενότητας: πόρτα εισόδου με γκαρνταρόμπα αριστερά και υαλοστάσιο  προς το φωτεινό από την οροφή κλιμακοστάσιο, ράφια και ερμάριο δεξιά. Μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική χειρονομία για ένα εμπορικό διαμέρισμα.


 ς.

Η διαμόρφωση χώρου εργασίας του ζευγαριού 
στην θέση της προϋπάρχουσας κουζίνας


Στο χώρο αυτό διατηρείται η υπερύψωση της οροφής με ελεγχόμενο άνοιγμα που εξασφαλίζει πρόσθετο φωτισμό και εξαερισμό. Για τον εξαερισμό έχουν επίσης ενταχθεί στο πάνω μέρος των υαλοστασίων συστήματα GU που συναστούμε  μόνο σε πολύ καλές κατασκευές.


Η σημερινή μικρή κουζίνα


Η μικρή κουζίνα έχει ενδιαφέρον να συγκριθεί με την αρχική που είναι σχεδιασμένη με λεπτομέρεια, πολύ προσεκτικά για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής χωρητικότητας και εργονομίας.







Ενδιαφέρον έχει και ο ειδικά σχεδιασμένος μικρός νιπτήρα στο WC ξένων.


Δείτε την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική απεικόνιση της αρχικής μορφής του διαμερίσματος κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ.

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση


No comments :

Post a Comment