Monday, September 3, 2018




ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ 
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ 

Μια φωτεινή εξαίρεση 
στο χώρο των δημόσιων κτιρίων




Η άποψή μου για την πόλη της Λαμίας δεν είναι η καλύτερη. Συνήθως την προσπερνώ ταξιδεύοντας από την Αθήνα προς τα βόρεια και κάποιες φορές τη διασχίζω όταν κατευθύνομαι προς την δυτική Ελλάδα. Αποτελεί μία κοινότυπη ελληνική επαρχιακή πόλη χωρίς τοπόσημα, χωρίς κάποιο χαρακτήρα και με σαφή έλλειψη κτιρίων με κάποια αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική. 

Λαμία, γενική άποψη



Εδώ και αρκετό καιρό μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον ή μάλλον καλύτερα με έχει προβληματίσει πώς τελικά πραγματοποιήθηκε σε αυτή την αδιάφορη πόλη, ένα ξεχωριστό δημόσιο κτίριο, ένα κτίριο που φιλοξενεί μία δευτερεύουσας σημασίας δημοτική λειτουργία, που αφορά ύδρευση και αποχέτευση, σχεδιασμένο από τον συνεπώνυμο αρχιτέκτονα Βασίλη Τριανταφύλλου και τα παιδιά του Ιφιγένεια και Δημήτρη Τριανταφύλλου του γραφείου VTRIA ARCHITECTS.



Στην Ελλάδα εκτός από τα Δημαρχεία, σπάνια συναντάμε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών με κάποιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με ενδιαφέρον. Είναι γνωστή η κοινότυπη εικόνα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, που συχνά φιλοξενούνται σε απρόσωπα νοικιασμένα κτίρια, διάσπαρτα στον αστικό ιστό των πόλεων. Το συγκεκριμένο κτίριο ξεχωρίζει στο ανατολικό άκρο της πόλης, πάνω στον κύριο οδικό κόμβο εισόδου της. Βρίσκεται έξω από τον συνεκτικό ιστό της πόλης, με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια.





Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για Δημοτική Επιχείρηση με Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Έλεγχος Νομιμότητας γίνεται από την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στην περίπτωση αυτή η Δημοτική Επιχείρηση ανέθεσε στο γραφείο VTRIA ARCHITECTS την μελέτη και την επίβλεψη αυτού του έργου.




Το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της ανάθεσης και αποδυναμώνει την όποια ένσταση για την μη πραγματοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο στην επαρχία που αποτελεί πραγματικά μία σπάνια περίπτωση, μία εξαίρεση για τα ελληνικά δεδομένα, και ειδικά για αυτή την περιφερειακή περιοχή στην Ελλάδα.





Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική της ιστοσελίδας της ΔΕΥΑ Λαμίας (δείτε εδώ), όπου πραγματικά το επίπεδο της οργάνωσης, της ενημέρωσης και  της αμεσότητας αντιμετώπισης των προβλημάτων,  είναι αντίστοιχο με ότι χαρακτηρίζει και το συγκεκριμένο κτίριο.



Υπάρχει μία αντιστοιχία σε όλη την δομή της ιστοσελίδας, που εκπέμπει μια εικόνα πολιτισμού και σεβασμού προς τον πολίτη από τον οποίο και πληρώνεται. Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λαμίας είναι  ταυτόχρονα και ο Δήμαρχος της πόλης  Νικόλαος Σταυρογιάννης . 

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Λαμιας είναι η συνεχής ενημέρωση μέσα από τον χάρτη της πόλης, που ακριβώς γίνονται οι αποκαταστάσεις των βλαβών, η δυνατότητα να μπορεί κανείς να επισημάνει κάποια βλάβη και να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση της. Παράλληλα εξασφαλίζεται και η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει οποιαδήποτε ερώτηση στις υπηρεσίες, ή αίτημα βλάβης ή δυνατότητα να εγγραφεί και να παραλαμβάνει newsletters ενημέρωσης και να γνωρίζει τα στατιστικά στοιχεία των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί.





Η ποιότητα κατασκευής αυτού του περιφερειακού επαρχιακού κτιρίου, όσο τουλάχιστον μπορεί κανείς να το δει  μέσα από τις φωτογραφίες, είναι αντίστοιχη με την ποιότητα κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Υπάρχει μάλιστα και πολύ μεγάλη σχέση ως προς τα υλικά τα οποία έχουν επιλεγεί όπως το εμφανές σκυρόδεμα και το μάρμαρο, καθώς και η υδάτινη διαμόρφωση στον εξωτερικό χώρο.





Τέλος αυτό που ήθελα να τονίσω είναι η αναπάντεχη για την επαρχία εμμονή στο μοντέρνο. Ένα καθαρόαιμο μοντέρνο κτίριο, μία αρχιτεκτονική που επιμένει να κυριαρχεί στην Ελλάδα και συνεχίζει να κάνει κτίρια που ξεχωρίζουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τίτλο Administration of the Municipal Water Supply in Lamia, Greece | ΔΕΥΑ Λαμίας, κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ


Δημοσιεύσεις σχετικά με το κτίριο

1. Περιοδικό Hinge - Hong Kong,

Με εξώφυλλο το έργο του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου, την γνωστή κατοικία στην Κρήτη




2. Περιοδικό οMasilwide - South 
Korea




3. Περιοδικό Trama – Ecouador






Οι μελετητές


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ
ΛΕΚΤΩΡ ΠΔ.407 ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ


Βασίλης Τριανταφύλλου
Από το 1980 δραστηριοποιείται στην εκπόνηση ποικίλων μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων, εντός και εκτός Ελλάδος, έργων αποκατάστασης και αστικού σχεδιασμού. Έχει διατελέσει αναπληρωματικό μέλος Α/θμιας ΕΠΑΕ ως εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ, τακτικό μέλος Β/θμιας ΕΠΑΕ ως εκπρόσωπος ΤΕΕ, εκπρόσωπος ΤΕΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΧΟΠ, τακτικό μέλος της επιτροπής του ΤΕΕ Πολεοδομίας και Χωροταξίας, καθώς και Λέκτορας ΠΔ.407 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό πανελλήνιων και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όπου κι έχει διακριθεί με 8 α’ βραβεία, 4 β’ βραβεία, 3 γ’ βραβεία, 2 δ’ βραβεία και 6 εύφημες μνείες και η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε πολλά αρχιτεκτονικά περιοδικά και sites στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΘ
M.A. – LANDSCAPE AND URBANISM
[KINGSTON UNIVERSITY, LONDON, UK]



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΘ
M.S.ARCH. – RESILIENT AND SUSTAINABLE STRATEGIES
[KU LEUVEN, BELGIUM]



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση

1 comment :