Thursday, October 12, 2017



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ No 2

RACHEL WHITEREAD, 
JEAN - MICHEL BASQUIAT, 
JASPER JOHNS

Τρεις διαφορετικές εικαστικές εκθέσεις


Στα κατά καιρούς ταξίδια μου στο Λονδίνο, εκτός από τις αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις, απολαμβάνω και τις περιοδικές εκθέσεις εικαστικών που τρέχουν την ίδια περίοδο και που πραγματικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτή την φορά στο σύντομο χρονικό διάστημα επέλεξα να δω τρεις νέες εκθέσεις, η κάθε μία με ξεχωριστό και διαφορετικό ενδιαφέρον. 


Δύο Αμερικανοί καλλιτέχνες, ο Jean- Michel Basquiat και ο Jasper Johns και μια ευαίσθητη Αγγλίδα η Rachel Whiteread, με ταπεινή καταγωγή, που φλερτάρει με την arte povera και με συγκίνησε με τις επιλογές της. Στις σύντομες παρουσιάσεις που ακολουθούν, επιδιώκεται να δοθεί μια μικρή γεύση για τον καθένα από τις φωτογραφίες που πραγματοποίησα άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά στους εκθεσιακούς χώρους. 



RACHEL WHITEREAD 
ΣΤΗΝ TATE BRITAIN 

Rachel Whiteread 

Η Rachel Whiteread είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Turner το 1993. Μια αγαπητή στους αρχιτέκτονες Αγγλίδα καλλιτέχνης, που χρησιμοποιεί το χαρτί, το ξύλο, το μπετόν, τις ρητίνες, το λάστιχο, και άλλα ταπεινά υλικά, για να αναδείξει με τον δικό της τρόπο καθημερινά αντικείμενα και αρχιτεκτονικά στοιχεία: καλύβες, μικρές κατοικίες, δάπεδα, έπιπλα, πόρτες στρώματα και άλλα είδη καθημερινής χρήσης. Εκμαγεία που αποτυπώνουν αντίστροφες σχέσεις του μέσα και του έξω, του από κάτω αντί του από πάνω. 

Μια καλλιτέχνης που έχει πραγματοποιήσει το εμβληματικό έργο στην κεντρική πλατεία Judenplatz της Βιέννης, ένα μνημείο για το Ολοκαύτωμα. 

Rachel Whiteread, Holocaust-Mahnmal, Wien, Judenplatz, August 2005 

Ένα κτίσμα που περιβάλλεται από εκμαγεία βιβλίων σε ράφια που παραπέμπουν στα βιβλία που έκαψαν οι Ναζί, με μια και μόνο δίφυλλη πόρτα όπου αντιστρέφεται το εσωτερικό με το εξωτερικό της. 

Rachel Whiteread, Untitled (One Hundred Spaces) 1995 

Αμέσως μετά την είσοδο στο κτίριο της Tade Britain, στην μεγάλη αυτή αίθουσα Duveen Galleries, μας υποδέχεται μια μνημειακή εγκατάσταση με 100 αποτυπώματα-εκμαγεία του κάτω μέρους διαφορετικών καθισμάτων, φτιαγμένα από έγχρωμες ρητίνες και τοποθετημένα σε ένα κάναβο από πέντε σειρές των είκοσι. 

Rachel Whiteread, Untitled (One Hundred Spaces) 1995, detail 

Ενδιαφέρουσα είναι στην συνέχεια η μεγάλη αίθουσα μπροστά στην είσοδο της έκθεσής της, με τα επιλεγμένα έργα από την Rachel Whiteread σημαντικών εικαστικών, μέσα από την συλλογή της Tate Britain. Έργα που αποτέλεσαν για αυτή σημαντικές επιρροές όπως: 

Anthony Caro 1924-2013, The Window, 1966-7 painted steel 

Sarah Lukas, Beyond the Pleasure Principle, 2000 

Rebecca Warren, Log Lady, 2003 


Από την αίθουσα αυτή, στην συνέχεια μέσα από την είσοδο της κυρίως έκθεσης, ο επισκέπτης οδηγείται σε ένα μακρόστενο χώρο, με τίτλο Public Commissions, με ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική διαδρομή της και με παλαιότερα έργα της. 

Houghton Hut, 2012 Photograph 

Boathouse, 2010, photograph 

Cabin, 2015, Photograph 

Με συγκίνησαν τα αποτυπώματα- εκμαγεία από τις καλύβες που παρουσιάζει η Rachel Whiteread σε φωτογραφίες, όπως και το παλιό «κοτέτσι» από ξύλινες τάβλες που έχει αποτυπώσει σε μπετόν και εκτίθεται εκ του φυσικού στο τέλος της έκθεσης, βγαίνοντας στον κήπο της Tate Britain. 

Chicken Shed, 2017 

Στην συνέχεια, μετά τον μακρόστενο χώρο, ο επισκέπτης περνά στην κυρίως έκθεση, με σημαντικά έργα παρουσιασμένα με τον καλύτερο τρόπο. Ένας ξεχωριστός χώρος ικανού μεγέθους με μια ενδιαφέρουσα οροφή που διαχειρίζεται το φυσικό και τεχνητό φως. Μια μικρή επιλογή από τα έργα παρουσιάζεται στην συνέχεια. 



Untitled (Stairs), 2001 


Untitled (Stairs), 2001, details 

Εκμαγείο του κλιμακοστασίου με τρεις σκάλες μιας παλιάς Συναγωγής, που η Rachel Whiteread την μετέτρεψε σε σπίτι και εργαστήριο. 

Untitled (Room 101), 2003, 

Το εκμαγείο του χώρου–γραφείου που o George Orwell, όταν εργαζόταν στο BBC κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και τον επηρέασε για να γράψει το αριστούργημα «1984» 


Untitled (Book Corridors), 1997, 

Untitled (Book Corridors), 1997, Detail
Contents, 2005


Ghost, Chost II, 2009, Polyurethane (14 parts) 

Untitled (Pink Torso) 1995. 

Untitled ( Air Bed II), 1992 


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 21 Ιανουαρίου 2018.



JEAN- MICHEL BASQUIAT: 
“Boom for Real review” 

BARBICAN CENTRE


Jean-Michel Basquiat, video στην είσοδο της έκθεσης 

Η έκθεση για το έργο του Jean-Michel Basquiat στο Barbican Center του Λονδίνου ήταν μια έκπληξη. Ο Basquiat είναι ένας πρωτοποριακός αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της δεκαετίας του '80, γεννήθηκε στο Brooklyn στη Νέα Υόρκη και πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στο στούντιο του, σε ηλικία 27 ετών το 1988. 

Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat 

Μία εκρηκτική προσωπικότητα που συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Andy Warhol, Keith Haring και Blondie. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι δεν επηρεάστηκε τελικά από τον Warhol, μάλλον τον επηρέασε να ξαναζωγραφίσει. Το έργο του με τα πορτραίτα τους είναι χαρακτηριστικό της ανεπηρέαστης τεχνικής του. 

Jean-Michel Basquiat, DOS CABEZAS, 1982 
Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat 

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια συλλογή σε 14 ενότητες, με πάνω από 100 έργα από διεθνή μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. 


Εικόνες από την είσοδο της έκθεσης 
με αποσπάσματα από το κέιμενα του καλλιτέχνη 

Καλλιτέχνης του γκράφιτι, ζωγράφος, ποιητής, DJ, σκηνοθέτης, φιλόσοφος, μουσικός - ο Basquiat, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης που ανέτρεψε τα δεδομένα και οδήγησε σε αναγκαστική επανεξέταση αξιών. 

Άποψη του εκθεσιακού χώρου 

Ο Basquiat χρησιμοποίησε τα κοινωνικά σχόλια στα έργα του και επιτίθεται σε δομές εξουσίας και συστήματα ρατσισμού, κριτικάροντας την αποικιοκρατία και υποστηρίζοντας την ταξική πάλη.

Άποψη του εκθεσιακού χώρου 

Η επιρροή του μετά τον θάνατό του ήταν τεράστια. Στις 18 Μαΐου 2017, σε μια δημοπρασία της Sotheby's, το έργο του Basquiat “Untitled 1982”, δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ πωλήσεων και πωλήθηκε στο ποσό των $ 110.500.000. 
Παραθέτω στην συνέχεια μικρό αριθμό έργων που κατέγραψα παρά την απαγόρευση της φωτογράφισης. 

Άποψη του εκθεσιακού χώρου 

Untitled (Black), 1981 

Άποψη του εκθεσιακού χώρου 



Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Ιανουαρίου 2018.



JASPER JOHNS 
‘Something Resembling Truth’ 

ROYAL ACADEMY OF ARTS

Jasper Johns

Royal Academy of Arts

Ο Jasper Johns είναι διάσημος εδώ και δεκαετίες, από τις γνωστές απεικονίσεις των σημαιών και των στόχων. Κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική τέχνη και καθιέρωσε μια αποφασιστική νέα κατεύθυνση σε έναν κόσμο τέχνης που προηγουμένως κυριάρχησε ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός. 

Jasper Johns, Flag, 1958.( CAMERON WITTIG Photography

Η αναδρομική αυτή καλοστημένη έκθεση στις υπέροχες αίθουσες στην Royal Academy of Arts, περιέχει πάνω από 150 ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια και εκτυπώσεις, και αποκαλύπτει τις συνέχειες και τις αλλαγές που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και την περιέργεια και τον πειραματισμό που συνεχίζει να εφαρμόζει ο Johns στην τρέχουσα πρακτική του. 

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη συγκεντρώνει παλιά και νέα έργα τέχνης από διεθνείς ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, που σπάνια ταξιδεύουν. 
Jasper Johns, Target, 1961. 

Απαγορευμένη ήταν και η φωτογράφηση στην μεγάλη έκθεση του Jasper Johns στην Royal Academy of Arts. Έτσι ενδεικτικά παραθέτω ότι πρόλαβα διακριτικά να καταγράψω. Έτσι για να κινήσω το ενδιαφέρον. 




Σύντομα θα ακολουθήσει η τρίτη ανταπόκριση από το Λονδίνο με αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις.


 Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση

No comments :

Post a Comment