Friday, October 20, 2017



ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ν. ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ

Στο Βιβλιοπωλείο 
Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ

,
φωτο Βασίλης Μπογάκος
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας 
στην Σαντορίνη 1957 και
στην Μέλισσα 2017 10 19
60 χρόνια μετά

Μια ακόμη τιμητική βραδιά αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Βιβλιοπωλείο Μέλισσα την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017. Μετά τις αντίστοιχες τιμητικές βραδυές που προηγήθηκαν για τους Δημήτρη Φατούρο, Σάββα Κονταράτο και Μάνο Μπίρη, συνεχίζεται αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα με την επιμέλεια του Δημήτρη Φιλιππίδη, που θα καταλήξει και σε μια σειρά μικρών εκδόσεων με το περιεχόμενο των εισηγήσεων για τον κάθε τιμώμενο. 

Ήδη έχει εκδοθεί μια κομψή και περιεκτική έκδοση με θέμα την τιμητική βραδιά για τον Δημήτρη Φατούρο αφετηρία της νέας εκδοτικής σειράς της Μέλισσας με τίτλο «Συναντήσεις»

Σάββας Κονταράτος, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας







Στο κατάμεστο μικρό χώρο του βιβλιοπωλείου η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγή του Δημήτρη Φιλιππίδη, 
Δημήτρης Φιλιππίδης

που είχε και την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης, και στην συνέχεια προβλήθηκε το σχετικό βίντεο με εικόνες από την ζωή και το έργο του τιμώμενου. 

Σάββας Κονταράτος αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ

Πρώτος μίλησε ο Σάββας Κονταράτος. Με ένα συγκροτημένο κείμενο επικεντρώθηκε στις κοινές τους μνήμες από την συνεργασία τους στη Σαντορίνη και την μακρά φιλία τους αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του Δεκαβάλλα και κυρίως την εμπιστοσύνη που έδειχνε από τότε στους συνεργάτες του . Στην συνέχεια ο συμφοιτητής του Γιάννης Μιχαήλ, μίλησε για την συνεργασία κυρίως στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 

Γιάννης Μιχαήλ, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος

Τάσος Μπίρης, αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Ακολούθησε η ομιλία του Τάσου Μπίρη, με τίτλο «Το έμφυτο συνθετικό-ενωτικό πνεύμα του ως απάντηση σε διχαστικά στερεοτυπικά ψευτοδιλήμματα της εποχής». Αναφέρθηκε στο ήθος και το έργο του Δεκαβάλλα, δίνοντας έμφαση στην «διάρκεια» και την πειθαρχία του στις αρχές του μοντερνισμού.


Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας στο μικρό χώρο του γραφείου του που παρέδωσε στην νεότερη γενιά.

Ο Μπίρης έκλεισε την ομιλία του αναδεικνύοντας την πρωτοβουλία του Δεκαβάλλα να παραδώσει το γραφείο του στην εγγονή του και τους συνεργάτες της (Ομάδα 4Κ Architects) και ο ίδιος να συνυπάρχει μαζί τους κρατώντας ένα μικρό χώρο,  συμβάλλοντας δημιουργικά και αντλώντας ενέργεια από τους νέους συναδέλφους

Παναγιώτης Τσακόπουλος, αρχιτέκτονας

Ο Πάνος Τσακόπουλος μέσα σε σύντομο χρόνο κατάφερε να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο ένα απόσταγμα της αρχιτεκτονικής του Δεκαβάλλα με επιλεγμένες φωτογραφίες και ένα συγκροτημένο κείμενο υπό τον τίτλο: «Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας Το νεανικό σφρίγος ενός μοντέρνου» 


Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας στην Σαντορίνη 
Φωτό Βασίλης Μπογάκος

Την εισήγησή του έκλεισε με μια ανέκδοτη φωτογραφία του "προϊστάμενου"  που τράβηξε ο Βασίλης Μπογάκος στην Σαντορίνη.

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενέτας, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος

Τέλος ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, μίλησε από καρδιάς για τον στενό του φίλο και έκλεισε την ομιλία του συγκινημένος .


Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας στο βήμα


Όλες οι ομιλίες ήταν συμπληρωματικές και καλύψαν με τον καλύτερο τρόμο την προσωπικότητα και το έργο του Δεκαβάλλα ο οποίος έκλεισε την βραδυά με ένα μεστό κριτικό και παράλληλα διδακτικό λόγο για την αρχιτεκτονική και τους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του, επισημαίνοντας την έλλειψη μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής παιδείας και την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Σουζάνα Αντωνακάκη



Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Βασίλης Γιαννάκης


Σοφία Τσιράκη, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας
Βασίλης Γρηγοριάδης, Βασίλης Γιαννάκης, Βασίλης Μπογάκος. 
οι τρεις Βασίληδες της σειράς 1951-56.
Γρηγοριάδης και Μπογάκος δύο εκ των βασικών συνεργατών του Δεκαβάλλα στην Σαντορίνη (1956-1960)

Ήταν συγκινητική η παρουσία φίλων, συναδέλφων, συνεργατών και μαθητών, που τον τίμησαν και αυτός ανταποκρίθηκε κεφάτος, εγκάρδιος και με ένα ζεστό χαμόγελο. 

Σούλα Κοχύλα, γραμματέας του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα

Ακόμη και η γραμματέας του στην Έδρα, Σούλα Κοχύλα ήταν εκεί, γνωστή για το υπέροχο φλαμένγκο που χόρεψε στο Αίθριο της Αρχιτεκτονικής στην αποχαιρετιστήρια βραδιά της αποχώρησης του Διονύση Ζήβα, όπως με πληροφόρησε η Μάρω Αδάμη.


Ειρήνη Φιλιππίδου, Μάρω Αδάμη

Υ.Γ. Ένα σκίτσο του Δεκαβάλλα, από τον Τάσο Μπίρη προ αμνημονεύτων χρόνων τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου Βενετά στον χώρο του βιβλιοπωλείου. Ένα σκίτσο που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρο και διαρκές επιβεβαιώνοντας και το σχόλιο του Τάσου Μπίρη που τόνισε ότι «ο Δεκαβάλλας είναι διαρκής»

Σκίτσο του Τάσου Μπίρη


Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας 19 Οκτωβρίου 2017

Δείτε στην συνέχεις το βίντεο με εικόνες από την ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, που πραγματοποιήθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και προβλήθηκε στην έναρξη της τιμητικής βραδυάς αφιερωμένη σε αυτόν, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στο κατάστημα του βιβλιοπωλείου.



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση



No comments :

Post a Comment