Monday, February 15, 2016


ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 

ΜΕΡΟΣ 2ο

Elastic Architects, Γενική άποψη του ανάπλασης του κτιρίου της COCO-MAT στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να αναδείξω τις άγνωστες κυρίως στο ευρύτερο κοινό  δραστηριότητες των νέων δημιουργών, που επιμένουν να διατηρούν αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα της κρίσης, θα ήθελα να προβάλω ένα γραφείο που γνώρισα με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση σε αυτό το blog του bοutique hotel και καταστήματος της COCO-MAT σε μεσοπολεμικό κτίριο στο Κολωνάκι στις 17 Δεκεμβρίου 2015, που η επέμβαση στην όψη του προκάλεσε συζητήσεις και κριτικές.
Από τους υπευθύνους της εταιρείας είχα παρα-πληροφορηθεί όταν επισκέφτηκα το κτίριο, ότι το έργο αυτό είχε πραγματοποιηθεί από τον Παύλο Ευμορφίδη συνιδρυτή της COCO-MAT, που είναι γνωστό ότι ασχολείται με τον σχεδιασμό ποδηλάτων και άλλων αντικειμένων, οπότε ως πολυπράγμων θα μπορούσε να έχει τολμήσει το εγχείρημα.
Σύντομα  όμως μέσω ενός email αποκαλύφθηκαν αυτοί  που σχεδίασαν την πολυσυζητημένη επέμβαση στην όψη και μάλιστα με προσκάλεσαν στον χώρο τους για συζήτηση. Είναι ένα σχετικά άγνωστο γραφείο στην περιοχή της Άνοιξης, που μου επιφύλαξε εκπλήξεις. Ένα γραφείο που εν μέσω κρίσης  εμφανίζει μια αναπάντεχη δυναμική, που θα επιδιώξω να καταγράψω συνοπτικά στην συνέχεια. Πρόκειται για τους :



ELASTIC ARCHITECTS 


το αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδίασε

το κτίριο  της COCO-MAT  στο Κολωνάκι


…που με προσκάλεσαν στο γραφείο τους στις 14 Ιανουαρίου 2016.


Βρέθηκα μπροστά στην είσοδο ενός  ιδιότυπου υπόγειου χώρου στην περιοχή της Άνοιξης, πέρασα στο χώλ εισόδου,


διέσχισα τον χώρο συναντήσεων και αντίκρυσα  τον κεντρικό χώρο έργασίας, όπου σχεδόν αιφνιδίασα  9 νέους αρχιτέκτονες που ήταν προσηλωμένοι στους υπολογιστές τους. Με υποδέχτηκε η Ρία Βογιατζή, ψυχή του γραφείου με σύστησε στους συνεργάτες της και τον σύντροφό της Αλέξανδρο Ξένο και άμεσα ξεκίνησε να με ενημερώνει:

 

"Είμαστε ένα γραφείο, εδώ στο μικρό αυτό υπογειάκι που δουλεύουμε συνεχώς με το κεφάλι κάτω. Δεν μας ενδιαφέρει η προβολή και δεν επιδιώκουμε να διαφημιστούμε. Παραμένουμε κυρίως στα σχόλια που μεταφέρονται από τον έναν στον άλλο, από  όσους μας γνωρίζουν και βλέπουν τις δουλειές μας.
Ξεκίνησα αυτό το γραφείο  το 2004 μαζί με τον άνδρα μου Αλέξανδρο (αρχιτέκτονα επίσης, που έκανε τότε κατασκευές)  έχοντας τελειώσει  την Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο, με αγαπημένο καθηγητή τον Τουλιάτο, αφού είχαν προηγηθεί σπουδές στα ΤΕΙ Δομικών Έργων."

Elastic Architects, προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ

"Μας ανατέθηκε τότε το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ, μεγάλο έργο τότε για φοιτητή που μόλις τελείωσε, 7500 τ.μ. κτίριο, με την λογική να δοθεί σε ένα νέο αρχιτέκτονα να διατυπώσει μια πρόταση απλά για να την διατυπώσει, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική. Όπως ήμουν συνηθισμένη πήρα βιβλία, διάβασα, έψαξα πολύ και  πρότεινα ένα δυνατό concept, το οποίο όπως τους το έδωσα ούτε που το άνοιξαν και μπήκε στο συρτάρι."

Elastic Architects, προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ

"Μετά τα πράγματα αλλάζουν, έρχεται ο επόμενος πρόεδρος ανοίγει το συρτάρι, βλέπει τα σχέδια, καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται και με καλεί και μου λέει ότι θέλω να το κάνουμε αυτό. Είναι ωραίο. Και έτσι ξεκινήσαμε και πήραμε αυτή την πρώτη δουλειά.


Elastic Architects,τα καινούργια γραφεία της ΕΠΟ

"Στην συνέχεια ακολούθησε η αποκατάσταση των παλιών στάβλων του βασιλιά  στο Γουδί, κοντά στο Badmington όπου φτιάξαμε τα καινούργια γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Δυνατή δουλειά!"

Όταν ήρθε η κρίση, αποφασίσαμε να βγούμε προς τα έξω. Μάθαμε για ένα ξενοδοχείο στην Βενετία το γνωστό AMAN CANAL CLUB DE VENICE, που ζητούσαν κάποιον ο οποίος να ξέρει από αναστύλωση διατηρητέων, να ξέρει καλά Ιταλικά, να είναι καταπληκτικός στην επίβλεψη και να μπορεί να αναλάβει  το project management του έργου. Εγώ τίποτα από όλα αυτά δεν ήξερα … και τους λέω ξέρω!"


AMAN CANAL CLUB DE VENICE

"Έτσι ξεκινήσαμε σαν σύμβουλοι και σταδικά είδα μια τεράστια διαφορά στους Ιταλούς από τους Έλληνες αρχιτέκτονες. Δεν υπάρχει σύγκριση στο πως εμείς εκπαιδευόμαστε στο Πολυτεχνείο και το πώς εκπαιδεύονται αυτοί. Ο Αλέξανδρος, ο άνδρας μου που ήταν στην ομάδα τον έβλεπα  να συζητά με είκοσι μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων  και τους έβαζε σε όλους τα γυαλιά.
Η διαφορά είναι ότι στο Μετσόβιο σε προετοιμάζουν για να καταλαβαίνεις το πώς γίνεται το κάθε τι. Η όλη συνεργασία πήγε τόσο καλά που στο τέλος πήραμε και την δουλειά και άλλων. Μπήκαμε σε ένα έργο σαν το μυρμηγκάκι και βγήκαμε σαν τον γίγαντα."


"Το ξενοδοχείο αυτό ψηφίστηκε πολλές φορές σαν το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου, το AMAN CANAL CLUB DE VENICE) με πάρα πολλές δημοσιεύσεις. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας που ολοκληρώθηκε στην ποιότητα που έπρεπε, στον χρόνο που είχε συμφωνηθεί  και κάτω από το budget. Και για να πετύχουμε τον στόχο, δεν κοιμόμαστε! Ήταν η ζωή μας αυτό το έργο."

Aman Grande Canal Venice Maddalena Stanza  

"Πρόκειται για το Palazzo Papadopoli που ανήκε αρχικά σε Έλληνα ιδιοκτήτη, Κερκυραίο έμπορο. Εκεί παντρεύτηκε και ο Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν ."

The Alcove Tiepolo Suite

"Έχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο που την οροφή την έχει κάνει ο Giovanni Battista Tiepolo, το πάτωμα είναι από μωσαϊκό με ενσωματωμένα  μαργαριτάρια και η ταπετσαρία είναι από δέρμα ζωγραφισμένο στο χέρι. Και είναι το τελευταίο που επετράπη να γίνει μουσείο. Οι νεότεροι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν και το νοίκιαζαν στις μπιενάλε, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά. Έτσι νοικιάστηκε στην ΑΜΑΝ και  η αναστήλωση ήταν απίστευτης λεπτομέρειας και προσοχής."

Aman Grande Canal Venice Palazzo Stanza Bathroom

"Υπεύθυνος του  restoration, που βραβεύτηκε,  ήταν ο γνωστός αρχιτέκτων Claudio Rebeschini, καθηγητής στην Padova. Βασικοί μελετητές οι Denniston Architects. H AMAN διαλέγει πάντα όλους αυτούς εξαιρετικούς συμβούλους. Και πρέπει να επισημάνω ότι  όλα τα custom έπιπλα τα έχει κάνει Έλληνας ξυλουργός.
Η εταιρεία ΑΜΑΝ με βάση στην Σιγκαπούρη και σήμερα στο Λονδίνο έχει  τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο και έχει και στην Ελλάδα το «AmanZoe» στο Πόρτο Χέλι."


ο Adrian Zecha

"Ο ιδρυτής και εμπνευστής της ΑΜΑΝ ο Adrian Zecha ένας άνθρωπος εμπνευσμένος 85 χρονών, Ταϋλανδός με Ολλανδικό Διαβατήριο, συνεργάζεται επί 35 χρόνια χρόνια με 5 αρχιτέκτονες για τα ξενοδοχεία του, που τους θεωρεί τα δάκτυλα του δεξιού του χεριού. Μεταξύ αυτών οι Denniston, o Kerry Hill architects, οι  Rick Joy Architects και  ο Ed Tuttle που έχει κάνει το AmanZoe στο Πόρτο Χέλι.  Σέβεται απεριόριστα τους αρχιτέκτονες και την δουλειά τους, δεν επεμβαίνει, απλώς δίνει εναύσματα έμπνευσης. 

Η εταιρεία αποφάσισε να κάνει  κάποιες βίλλες στο Μαυροβούνιο. Δημιουργήθηκε όμως μια εμπλοκή με τους γνωστούς της μελετητές και διακοσμητές. Και αφού πήγε τόσο καλά αυτό που κάναμε στην Βενετία, σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους. Μας έδωσαν λοιπόν προθεσμία 10 ημερών για να ετοιμάσουμε ένα concept για τις νέες βίλες. Δουλέψαμε 10 ημέρες εντατικά τρία άτομα, και ξεκινήσαμε με το αεροπλάνο για να κάνουμε την παρουσίαση στον Adrian Zecha στην Σιγκαπούρη."



 Elastic Architects, AMAN villas Montenegro

"Μας άκουσε πολύ προσεκτικά και στο τέλος σηκώθηκε,  χειροκρότησε, μας είπε συγχαρητήρια και ότι έχουμε πιάσει ακριβώς αυτό που θέλει και προχωράμε. Έτσι ξεκινήσαμε μια εκπαίδευση, ταξιδεύοντας με την ομάδα του σε όλα τα ξενοδοχεία του και να μας εξηγήσουν την φιλοσοφία τους.
Μετά τις βίλες στο Μαυροβούνιο, που θα πραγματοποιηθούν τελικά βασισμένες στο παλάτι του Milošev, στην περιοχή που είναι και η εξοχική κατοικία του Τίτο, ακολούθησε ένα νέο ξενοδοχείο 23.000 τ.μ.  στο  Μαυροβούνιο, που αποτελεί και το καινούργιο concept για τα ξενοδοχεία της  AMAN. Άλλαξε η ιδιοκτησία και έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και πήραμε το πρώτο βραβείο."

Elastic Architects, Surin Resort Montenegro, 


Elastic Architects,  Surin Resort Montenegro, 


"Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο σε ένα μη προνομιούχο οικόπεδο από πλευράς θέας, και ο στόχος της ΑΜΑΝ είναι ένα καινούργιο  ελκυστικό και περίεργο κτίριο. Η κυβέρνηση όμως που έκανε τον διαγωνισμό ήθελε ένα παραδοσιακό κτίριο στο πάρκο Μίλοσεντ που πρέπει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα. Βρεθήκαμε στην μέση."

Elastic Architects, Surin Resort Montenegro,

"Στηριχθήκαμε σε ένα κείμενο από τους Times για την περιοχή και εμπνευστήκαμε από τις φυσικές ομορφιές του τόπου και πλάσαμε ένα κτίριο που αποτελεί συνέχεια του φυσικού τοπιού και τις ισοϋψείς του. Το βουνό, το δάσος, το νερό… Τελικά επικράτησε η δική μας λύση που τελικά θεσμοθετήθηκε με ειδικό ΦΕΚ για την συγκεκριμένη περιοχή.

"Στην Ελλάδα κάναμε πρόσφατα το κτίριο της  COCO-MAT στο Κολωνάκι.  Στην όψη του υπάρχοντος μεσοπολεμικού κτιρίου τονίσαμε απλά τα υπάρχοντα καμπύλα αρχιτεκτονικά στοιχεία εντάσσοντας τα ξύλινα  πετάσματα στα μπαλκόνια. Τα εσωτερικά έχουν γίνει από τις διακοσμήτριες της εταιρείας.

Elastic Architects, το κτίριο της COCO-MAT στο Κολωνάκι 


Η εταιρεία μέχρι τότε είχε μια φιλοσοφία να τα κάνει όλα μόνη της και στην περίπτωση αυτή έγινε διαγωνισμός, με προσφορές. Έτσι μας ανέθεσαν το έργο, τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και τις όψεις. Παρά τις διαφωνίες μας με του υπεύθυνους της εταιρίας η μελέτη μας πέρασε τελικά παμψηφεί από την ΕΠΑΕ και με αυτά τα δεδομένα πραγματοποιήθηκε η όψη.

Δουλεύουμε επίσης και για ένα μεγάλο αθλητικό, συνεδριακό, ερευνητικό και πειραματικό συγκρότημα στην Παιανία, μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας που αποτελεί μια πετυχημένη οικογενειακή επιχείρηση.

Όλα αυτά σιγά σιγά  οδήγησαν στο να κάνουμε ένα όνομα στο εξωτερικό, που πήγαινε από πελάτη σε πελάτη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις από την Σλοβενία και το Ντουμπάϊ, έξω  αλλά και στην Ελλάδα. Έτσι και στην Ελλάδα μετά το ξενοδοχείο της COCO-MAT στο Κολωνάκι μας ανέθεσαν άλλα δύο ξενοδοχεία, και ένα ακόμη στην Κύπρο."

 Bulgari plans luxury hotel on Dubai's new seahorse island

"Ειδικά στο Ντουμπάι μελετήσαμε ένα σπίτι, για έναν Μαυροβούνιο, στο καινούργιο νησί σε σχήμα ιππόκαμπου της εταιρείας  Bulgari, όπου το κεντρικό ξενοδοχείο που έχει σχεδιάσει ο Antonia Citterio και γύρω από  αυτό διατίθενται οικόπεδα για ιδιώτες."



 Elastic Architects, Luxurious Residence BVLGARI Island, Dubai



"Θελήσαμε να τονίσουμε την παρουσία του  νερού, που εντάσεται με το εσωτερικό και εξωτερικό της κατοικίας  και  συνδέεται με την θάλασσα.  Επιδιώξαμε επίσης το κτίριο αυτό να ξεχωρίσει μέσα από την απλότητά του, σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί στην περιοχή με τα γνωστά «μπιρμπιλωτά»."



Elastic Architects, Luxurious Residence BVLGARI Island, Dubai

"Για ένα μικρό ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο σαν το δικό μας,  θεωρώ ότι και για αυτή την εποχή, ότι ίσως είναι σπουδαία αυτά που κάνουμε."

 Αλέξανδρος Ξένος, Ρια Βογιατζή

Η Ρία Βογιατζή,  το κεντρικό πρόσωπο του γραφείου είχε πάντα σαν όνειρο να ακολουθήσει την γλυπτική. «Ότι σχεδιάζω, ότι κάνω για μένα είναι ένα γλυπτό στο οποίο θα ήθελα να μπω μέσα. Και το κάνω όποτε μπορώ, όποτε με αφήνουν ελεύθερη. Και δεν είναι απαραίτητο να φέρει μνήμες. Ένα γλυπτό μπορεί να σταθεί παντού, ανεξάρτητα από τον τόπο».
«Πέρα από την αρχιτεκτονική με μνήμες, υπάρχει και η αρχιτεκτονική που είναι ξένη με τις μνήμες και είναι ξένη ως προς την κλίμακα και ως προς τις φόρμες και απευθύνεται σε κάποιον που θα ήθελε να πάει στο διάστημα, ή να ζήση κάτι περίεργο. Και εδώ υπάρχει ένα ρίσκο και μετά από πέντε χρόνια θα φανεί αν το έργο είναι πετυχημένο ή αποτυχημένο».


Μανιαδάκη Δανάη-Ελένη


Στο γραφείο συνάντησα και συζήτησα με τους νέους και πρόθυμους συνεργάτες της ομάδας, όλοι αρχιτεκτονες μηχανικοί και είναι οι : 

Αγγελοπούλου Δήμητρα, ΕΜΠ /Αναγνωστόπουλος Γιώργος, ΠΘ/Βάθη Χρυσάνθη, ΠΠ/ 

Γιωτοπούλου Ειρήνη, ΕΜΠ/Ζηκόπουλος Χρήστος, ΕΜΠ /Μανιαδάκη Δανάη-Ελένη, ΕΜΠ /Mπουντόπουλος Βασίλης, ΠΘ.








Συμπερασματικά, η επίσκεψη αυτή εν μέσω κρίσης με ξάφνιασε και ομολογώ ότι η δυναμική που αναπτύσουν οι νέοι αρχιτέκτονες στο εξωτερικό, με εντυπωσίασε και με προβλημάτισε ταυτόχρονα. Ένα άλλο "πεδίον λαμπρόν" φαίνεται να αναπτύσεται με το θάρρος, την τόλμη, ίσως και το θράσος, αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο των νέων ελλήνων αρχιτεκτόνων που στρέφονται προς τα έξω. Ένα πεδίο που ανοίγεται διεθνώς, ακολουθεί τα νέα ρεύματα και αναμφίβολα επηρεάζει και θα επηρεάσει έντονα και την ελληνική αρχιτεκτονική που φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερο να χάνει τον όποιο τοπικό της χαρακτήρα.

Για να διαβάσετε την σχετική με την COCO-MAT προηγούμενη ανάρτηση κάντε KLIK εδώ


No comments :

Post a Comment