Tuesday, February 19, 2013

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ



9 Lumen*  

ένας παράξενος τίτλος

μιας πολυσήμαντης ατμοσφαιρικής έκθεσης


 
Γιάννης Αδαμάκος

*Lumen: μονάδα της φωτεινής ροής και μετρά την δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι



Αξίζει πραγματικά να δείτε την νέα δουλειά του Αδαμάκου και να αγνοήσετε ίσως τον τίτλο της και τα σχόλια που την συνοδεύουν. Πολλές φορές οι τίτλοι των εκθέσεων και τα σχόλια των επιμελητών δεν ανταποκρίνονται εύστοχα στο περιεχόμενο  των έργων και συχνά μας παγιδεύουν προσδιορίζοντας μια συγκεκριμένη οπτική που μας περιορίζει σε στοχευμένες αναγνώσεις.

 

 Αξίζει  να δείτε αυτή την έκθεση και να αφήσετε το συναίσθημά σας να ταξιδέψει μέσα σε αυτούς τους μεταφυσικούς και δραματικούς κόσμους του Αδαμάκη. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μας θα ανακαλύψει προσωπικές βιωματικές εικόνες, που με μαεστρία ο Αδαμάκος  εκφράζει μέσα από μια πλουραλιστική και πολυσήμαντη προσέγγιση.




 

Αξίζει να δείτε αυτή την έκθεση και να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε την μερική αδεξιότητα του στησίματος που δεν ξεχωρίζει αλλά ομογενοποιεί δυστυχώς,  παραθέτοντας σε σειρά εξαιρετικά έργα που το καθένα έχει κάτι διαφορετικό να πει αλλά εξουδετερώνεται από τα διπλανά του.






Αξίζει τέλος να μπείτε στο  μικρό υποφωτισμένο μαύρο κουτί και να περιπλανηθείτε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα μιας σειράς  μικρών έργων του ευαίσθητου αυτού καλλιτέχνη που όπως ο ίδιος επισημαίνει νοιώθει κοντά στον Ρόθκο και τον Μόραλη. 




«Επιχείρησα να φωτίσω τον χώρο της ζωγραφικής μου με το φως ενός κεριού ώστε να οδηγηθώ στην επιβλητικότητα του σκοταδιού, εκεί που τα αντικείμενα χάνουν τα σαφή όριά τους, και αυτή η υποβολή του ημίφωτος και η αναζήτηση του ομιχλώδους είναι αυτό που με οδήγησε στην πρόκληση να δοκιμάσω να αναδείξω φως μέσα από τα έργα μου χωρίς να το ζωγραφίσω αυτό καθεαυτό.»


απόσπασμα από την συνέντευξή του στην Μαριάννα Παπάκη




Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, διάρκεια έκθεσης μέχρι 31-03-2013


Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, Νατάσσα Καραγγέλου

Σχεδιασμός: Βασίλης Πασχάλης


Click images to enlarge the photo
 

No comments :

Post a Comment