Wednesday, June 20, 2012

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΑΡΤΟΣ»


μια ακόμη τολμηρή χειρονομία 
στο Βυζαντινό και  Χριστιανικό Μουσείο  της Αθήνας



Μετά από μια βασανιστική  σιωπή
αρκετών ημερών,
ακριβώς την επομένη των εκλογών,
αλλά και την πρώτη «ευτυχή ημέρα»
μιας σειράς προσωπικών ανακατατάξεων,
βρέθηκα και πάλι στον γοητευτικό  κήπο
του Βυζαντινού Μουσείου, για τα εγκαίνια
της έκθεσης του Θόδωρου Παπαγιάννη
με τίτλο «άρτος».


Έχω μια ξεχωριστή εκτίμηση στους καλλιτέχνες από την Ήπειρο και για άλλη μια φορά η  νέα διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου, έκανε νομίζω μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Η Λαζαρίδου στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρεται «στον ιερό χαρακτήρα που το ταπεινό ψωμί είχε προσλάβει σε εποχές ταραγμένες όταν κυριαρχούσε η αγωνία επιβίωσης» και επισημαίνει ότι  «σήμερα σε  πρωτόγνωρες οικονομικά και βίαιες κοινωνικά συνθήκες, οι παλιές μνήμες έρχονται να προσδώσουν στο ταπεινό αυτό αγαθό την αρχέγονη σημασία του»  Μια επιλογή και μια θέση που με βεβαιότητα εκτιμώ ότι θα ικανοποίησε και τον φίλο μου Δημήτρη Κωνστάντιο από όπου και αν βρίσκεται…


Ο Παπαγιάννης μας υποδέχεται και μας προετοιμάζει με μια σειρά από δραματικές «ελληνικές  φιγούρες» απλών ανθρώπων που ξεχωρίζουν με την ευαίσθητη επεξεργασία τους … 





Κυρίαρχη εικαστική χειρονομία  μέσα στον κυρίως εκθεσιακό χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου είναι η ένταξη  της λιτανευτικής πομπής από μικρές πήλινες μορφές που ξεκινά από το σκοτάδι και πορεύεται προς το φως, διατρέχοντας δύο αίθουσες για να καταλήξει στην τρίτη αίθουσα του άρτου. Τον χώρο του «ιερού»



 
Την μεγαλειώδη πομπή, ή σύναξη αν θέλετε, πλαισιώνουν οι γνωστές υπερμεγέθεις μορφές του Παπαγιάννη, παραπέμποντας σε μορφές αγίων, προφητών η ιερέων με έντονες αναφορές στην βυζαντινή εικονογραφία.





























































Η αρχιτεκτονική του εκθεσιακού χώρου παραπέμπει στην ναοδομία. Η διάταξη στο χώρο, η ατμόσφαιρα που εξασφαλίζεται από τον προσεγμένο φωτισμό, η γλυπτική του Παπαγιάνη  συνοψίζουν μια μοναδική εμπειρία.



Μια έκθεση υψηλών προδιαγραφών, διεθνούς επιπέδου, αντάξια του ύφους και της ποιότητας που χαρακτηρίζει το μοναδικό Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας, δημιούργημα του Δημήτρη Κωνστάντιου. Αξίζει να την δείτε, να συγκινηθείτε. Η έκθεση αυτή που θα διαρκέσει μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2012. διαφέρει σημαντικά και είναι σαφώς καλύτερη από την πρόσφατη έκθεση του καλλιτέχνη στον  χώρο του αιθρίου του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς.

 'Αποψη της προηγούμενης έκθεσης του καλλιτέχνη
  με τίτλο "Τα Φαντάσματά μου",
στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
25-IV-2012 

Σπεύσατε λοιπόν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. 

Click images to enlarge 

No comments :

Post a Comment