Sunday, October 2, 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ


η χαρά της δημοσίευσης, μπορεί να εμπεριέχει 
και τη χαρά της αξιολόγησης

Η πρώτη εντύπωση ήταν θετική. Μετά χαράς ξεφύλλισα  στο διαδίκτυο στο περίφημο ISSUU, τον κατάλογο της  έκθεσης με φοιτητικές εργασίες του τμήματος αρχιτεκτόνων στην Ξάνθη. Η προβολή των φοιτητικών εργασιών συνεχίζεται και επεκτείνεται στα έντυπα και στο διαδίκτυο και κάθε τέτοια  πρωτοβουλία θεωρώ ότι είναι χρήσιμη, όχι μόνο για το  πανεπιστημιακό χώρο, αλλά και ευρύτερα. Συχνά μέσα από τις φοιτητικές εργασίες και κυρίως από τις διπλωματικές που παρακολουθώ  σαν εξωτερικός κριτής, εισπράττω μια  ικανοποίηση για τις ενδιαφέρουσες προτάσεις των νέων και γεμίζω τις μπαταρίες μου με τις όποιες πρωτότυπες και τολμηρές επιλογές τους.

Κοντογιάννη Χριστίνα Μαρία, Μουτάφη Άρτεμις, Χατζηγεωργίου Ειρήνη
Ανάπλαση περιοχής του Βυζαντινού Μνημείου των 12Αποστόλων Θεσσαλονίκης

Με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη  έχω μια ξεχωριστή σχέση, μια και παρακολουθούν και σχολιάζουν αυτό το μπλογκ. Προσπάθησα να δω  προσεκτικά τις εργασίες που δημοσιεύονται, σκέφτηκα πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γίνουν όλες αυτές οι μελέτες, ακόμη και για να γίνει και όλη αυτή η ηλεκτρονική δημοσίευση και άρχισα να προβληματίζομαι…



Ο τρόπος παρουσίασης κατ' αρχήν, με ένα μεγάλο αριθμό μικρών εικόνων και σχεδίων σε κάθε πινακίδα, δημιουργεί μια δυσκολία να αντιληφθεί ο αναγνώστης την ουσία και το περιεχόμενο της μελέτης. Λείπει  μια  δυνατή εικόνα ικανού μεγέθους, που θα συμπυκνώνει την ουσία κάθε μελέτης και θα δίνει μια άμεση και σαφή εντύπωση. Η προσπάθεια να περιέχεται το δυνατόν περισσότερη πληροφορία, τελικά αποδυναμώνει την συνολική εικόνα και ταλαιπωρεί τον αναγνώστη. 

Οικονομίδης Σταύρος, Πορτοκάλογλου Γιώργος
Δημοτικό κέντρο, μικτών χρήσεων στην Ξάνθη

Αντιλαμβάνομαι επίσης  ότι «Στόχος σας είναι η δημοσίευση ολόκληρου του περιοδικού προκειμένου να μπορέσει να προβληθεί μια συνολικότερη δουλειά» όπως μου γράψατε. Το βρίσκω άκρως δημοκρατικό αλλά και βαρετό ταυτόχρονα. Η απλή  παράθεση όμως ορισμένες φορές με τρομάζει. Εμπεριέχει μια ομοιογένεια, μια μετριότητα, που δεν συνάδει με την αληθινή αρχιτεκτονική που πρέπει να προκαλεί συγκίνηση. Το τεύχος αυτό, θεωρώ ότι στην ουσία πρέπει να αποτελεί μια άλλου τύπου αρχιτεκτονική χειρονομία, που δεν περιορίζεται  απλά σε ένα ωραίο εξώφυλλο-περιτύλιγμα μιας σειράς ομοειδών δημοσιεύσεων. Ομολογώ ότι  μου έλειψε μια αξιολόγηση.

Γιαννακόπουλος Δημήτρης,Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος, Χεριανίδης Βλαδίμηρος
Μουσείο της Πόλης της Ξάνθης

Αναζήτησα μια τολμηρή επιδίωξη, δηλαδή να αξιολογηθούν και να αναδειχθούν οι καλύτερες εργασίες, με όποιο τρόπο.  Να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μετατρέποντας τον κατάλογο αυτό αλλά και την έκθεση σε μια συναρπαστική υπόθεση, γιατί θα μπορούσαν να αναδεικνύουν την ουσία,  μέσα από μια συνολική προσπάθεια. Και η ουσία, είναι η  διαρκής αναζήτηση του καλύτερου, από το οποίο αντλούμε γνώση και εμπειρεία, ίσως και έμπνευση.
Ας μην είμαστε διστακτικοί στην αξιολόγηση. Μπορεί να γίνουν λάθη, αλλά θα είναι λίγα και ο χρόνος τα διορθώνει. Όλα ξεκαθαρίζουν.  Είστε τώρα εκεί στην Ξάνθη καθηγητές και φοιτητές μια «οικογένεια». Τολμήστε να κρίνετε και να κριθείτε. Είναι θεραπευτικό νομίζω. 

Βενιεράκης Μανώλης, Ζαχος Θεόφιλος

Μουσείο της Πόλης της Ξάνθης

Από την πλευρά μου, μέσω της διαδικασίας του print screen, τόλμησα σε αυτό το κείμενο να αναδείξω κάποιες μελέτες που πολύ βιαστικά ξεχώρισα μέσα από το τεύχος. Παίρνω το θάρρος να τις παρουσιάσω, έχοντας την βεβαιότητα ότι μπορεί και να κάνω λάθη. Αλλά το επιχειρώ…


 Εύχομαι καλή συνέχεια στις πρωτοβουλίες των φοιτητών της Ξάνθης  και ελπίζω « ότι η έκθεση αυτή θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει μελλοντικό θεσμό τόσο του Τμήματος σας, όσο και της πόλης της Ξάνθης» εμπλουτισμένη και με επιλογές ή ακόμη και μικρά βραβεία.


Παπαμιχαήλ Ιουλιάνα, Σταυρού Βαρβάρα,Τσιασιώτη Χρυσάνθη 
Λουτρικές Εγκαταστάσεις και χώροι φιλοξενίας επισκεπτών στις Θέρμες, Ξάνθης

Περιμένω τα σχόλιά σας.

Για να ξεφυλλίσετε τον κατάλογο κάντε κλικ εδώ



No comments :

Post a Comment