Monday, February 20, 2023



ΔΥΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

του Δημήτρη Αντωνακάκη και της Μυρτώς Κιούρτη



Επέλεξα  σήμερα να παρουσιάσω δύο διαλέξεις,  μέσα από τις πυκνές μετά την πανδημία εκδηλώσεις, για την αρχιτεκτονική. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2022 στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης με τίτλο «Διάλεξη της Χρονιάς 2022», από τον αρχιτέκτονα, Δημήτρη Αντωνακάκη.


φωτο Πέτρος Παττακός

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στον χώρο, όπου ό ίδιος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΑΜ από το 1997 έως το 2011, άφησε την σφραγίδα του και έδωσε ζωή, ο Δημήτρης Αντωνακάκης παρουσίασε την διάλεξή του με τίτλο "Αφήσετε τους Αρχιτέκτονες να αναπνεύσουν".


Από αριστερά: Χαλβατζόγλου Θοδωρής, Παναγιωτόπουλος Παναγής, Κώστας Τσιαμπάος, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Μυρτώ Κιούρτη

Την δεύτερη διάλεξη της Μυρτώς Κιούρτη με τίτλο "Πολεοδομώντας από το διαμέρισμα"  επέλεξα από το διήμερο Συνέδριο με τίτλο ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1974-2004, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" του ΕΜΠ, στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2023. Οργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας 2020.  (βλέπε Πρόγραμμα εδώ)

.........................................................

1.

Δημήτρης Αντωνακάκης

Αφήσετε τους Αρχιτέκτονες να αναπνεύσουν

φωτο Πέτρος Παττακός

Πριν από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία να μου απευθύνουν αυτή την τιμητική πρόσκληση και να φροντίσουν για όλα τα πρακτικά θέματα που την συνοδεύουν, καθώς και για τα καλά τους λόγια που με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση.

Ακόμα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπημένο φίλο Κωστή Μαυρακάκη για όλα όσα κάνει για τον πολιτισμό αυτής της πόλης, πάντα διακριτικά και ουσιαστικά. Τα φιλικά του λόγια σήμερα για το δικό μας έργο, γνωρίζει πολύ καλα ότι στη πραγματικότητα απευθύνονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που πίστεψαν ότι αυτές οι μικρές ανταρσίες από τα στερεότυπα που μας καταπιέζουν έχουν νόημα; ίσως όχι για να αλλάξουνε τον κόσμο αλλά έστω και μόνο για να κλονίσουν μια σειρά από βεβαιότητες... 

Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ

2.

Μυρτώ Κιούρτη
Πολεοδομώντας από το διαμέρισμα


Πολύ συχνά οι αρχιτέκτονες νιώθουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει έλλειμμα δημόσιας αρχιτεκτονικής και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Στην εισήγησή μου σήμερα θα υποστηρίξω ότι αυτό δεν ισχύει αναγκαστικά και πως αντιθέτως η αρχιτεκτονική του δημόσιου βίου στην Αθήνα είναι ιδιαίτερη, πρωτοποριακή και γι' αυτό αξίζει να την αναδείξουμε ως τέτοια.

Σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη διαμέρισμα σημαίνει ενιαίο σύνολο από επιμέρους χώρους που ανήκουν σε ευρύτερη οικοδομή και ταυτόχρονα υποδιαίρεση μιας χώρας, περιοχής, επαρχίας ή πόλης.

Το ρήμα διαμερίζω αντίστοιχα σημαίνει...

Για την συνέχεια κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση


No comments :

Post a Comment