Monday, November 15, 2021




ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

“ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ”

Μια ευχάριστη και ευπρόσδεκτη ανάσα


Εκφραστικός, σκωπτικός, με την γνωστή του άνεση και το κριτικό του χιούμορ ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, Σάββατο πρωί (13 11 2021) στην Γκαλερί Σκουφά, συνομιλεί με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σχολιάζοντας το έργο του και την εικαστική του διαδρομή, με αφοπλιστικές αναπάντεχες απαντήσεις και απρόβλεπτες στάσεις του σώματος.



Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο καταξιωμένος εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, έχει καταφέρει με τα έργα του, γράφοντας ένα αέναο παραμύθι, να αναδύει τις παιδικές μας μνήμες και τις ευαισθησίες μας. Και παρέα με τον Διονύση Σαββόπουλο από τα εφηβικά μας χρόνια, έχουν σηματοδοτήσει μια μεγάλη περίοδο με τις δημιουργίες τους όπου μουσική, στοίχοι και ζωγραφικά έργα συγκροτούν μια ξεχωριστή ταυτότητα στις πολιτιστικές διαδρομές αυτού του τόπου.


Ένας "αποτυχημένος φοιτητής της Νομικής", όπως έλεγε ο πατέρας του, συμφοιτητής με τον Διονύση Σαββόπουλο, βρέθηκε στο Παρίσι στην Beaux-Arts, βίωσε τον Μάη του 1968, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με μεγάλη  επιτυχία με τα παιδικά βιβλία, που εκτός από την κόρη μας τα διαβάζουμε ακόμη σήμερα και στα εγγόνια μας. Το 2014 μάλιστα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου.


Γνωστός επίσης από τα εξώφυλλα δίσκων του Μάνου Χατζηδάκι, του Νίκου Ξυδάκη και κυρίως του Σαββόπουλου, αλλά και από τα ποιητικά σκηνικά που πραγματοποίησε για μουσικές εκδηλώσεις του Διονύση, καθώς και από τις γελοιογραφίες ο Κυριτσόπουλος έχει και ένα σημαντικό ζωγραφικό έργο. Ένα έργο που κατά ένα περίεργο τρόπο μου φέρνει στον νου τη δουλειά των Αντώνη Κυριακούλη και Ουίλιαμ Κέντριτζ.

Διατηρώντας αυτή την αστείρευτη διάθεση να μας παραπέμπει σε παιδικές μνήμες, ο Κυριτσόπουλος επανέρχεται στην νέα του έκθεση με περισσότερα από 70 έργα με κεντρικό θέμα τον κλασικό ήρωα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και με τίτλο «Οι φαντασίες του Δον Κιχώτη».


Οι περιπέτειες «ενός από τους διασημότερους ιππότες και τους πλέον δημοφιλείς αιθεροβάμονες της παγκόσμιας λογοτεχνίας», με ιππότες γενναίους, δράκους, πρίγκηπες, όμορφες κυράδες, μάγισσες και πύργους, κεντρίζουν την φαντασία του καλλιτέχνη και προβάλλονται μέσα από τα έργα του εξάπτοντας την φαντασία μας. 
Μια ευχάριστη και ευπρόσδεκτη ανάσα, μέσα στους δύσκολους προβληματισμούς και το βαρύ και πολυσύνθετο εικαστικό κλίμα, που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα και μας βάζει σε σκέψεις και αμηχανίες.


Διάρκεια έκθεσης από τις 21 10 έως 14 11 2021.


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση


No comments :

Post a Comment