Sunday, February 3, 2019



ΤΕΛ ΑΒΙΒ 

η παγκόσμια πρωτεύουσα 
του Μπαουχάους 
και της αέναης ανοικοδόμησης

Tel Aviv, Shefer str. & Gruzenberg str. 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη ίδρυση της Σχολής Μπάουχαους στην Γερμανία το 1919, και σε αυτό το σύντομο ταξίδι μου στο Τελ Αβίβ αναζήτησα και κατέγραψα στην επιλεγόμενη «Λευκή Πόλη» κάποια από τα 4.000 κτίρια του Μοντέρνου Κινήματος από τον Μεσοπόλεμο. 


Nahalat Binyamin Str


Κτίρια που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια να συντηρούνται και να ξεχωρίζουν μέσα σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται από ετερόκλητες αρχιτεκτονικές (εκλεκτικιστικά, με αραβικές επιδράσεις κλπ) και με διάσπαρτα ασυντήρητα και εγκαταλειμμένα κτίρια ακόμη και στις πιο κεντρικές περιοχές, συνήθως λόγω πολλών κληρονόμων. 

Nahalat Binyamin Str 

Nahalat Binyamin Str 

Nahalat Binyamin Str. 

Το Τελ Αβίβ, μια καινούργια πόλη που ιδρύθηκε επίσημα το 1919, θεωρείται η μεσογειακή πρωτεύουσα του Μπάουχαους λόγω του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ευρύτερων συνόλων και κτιρίων στο πνεύμα του μοντερνισμού από την δεκαετία του 1930. 

Τελ Αβιβ, η πλατεία Dizengoff, 1940 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία Dizengoff, που αποτελεί για την πόλη του Τελ Αβίβ σύμβολο του Μοντερνισμού σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα Ginia Averbuch (1909-1977) μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. 

Ginia Averbuch, architect 

Τελ Αβιβ, η πλατεία Dizengoff, 1940 


Η πλατεία περιβάλλεται από ένα σύνολο κτιρίων με κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία στις όψεις: στρογγυλεμένα μπαλκόνια, που σχεδιάστηκαν ως μεγάλες οριζόντιες λωρίδες και αναρτημένα στο κάτω μέρος τους ομοιόμορφα σκίαστρα, που όλα μαζί οργανώνουν μια κυκλική ενότητα, και τονίζουν την οριζόντια διάσταση γύρω από την πλατεία, ίσως μοναδική στον κόσμο. 







Η πλατεία από το 1936 έχει υποστεί σειρά αλλαγών, έχει υπερυψωθεί και πρόσφατα επανήλθε στο πνεύμα της αρχικής της μορφής. Τα κτίρια που την περιβάλλουν έχουν υποστεί προσθήκες καθ΄ ύψος και  έχουν συντηρηθεί υποδειγματικά με αποτέλεσμα να υφίσταται σήμερα ένα μοναδικό αστικό σύνολο που σφύζει από ζωή. 





Το όραμα της τότε εβραϊκής διανόησης, που συμμετείχε σε αυτό το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι, με στόχο μια πόλη νεωτερική και μοντέρνα, που θα είχε τα χαρακτηριστικά ενός ελκυστικού τόπου,  εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προβάλει και να συντηρείται. 



57, Nahalat Binyamin Str. 



Αρχιτέκτονες της εβραϊκής διασποράς αλλά και γεννημένοι στην Μέση Ανατολή συμμετείχαν στην δημιουργία της «Λευκής Πόλης» και σήμερα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώ μια έξαρση στην υποδειγματική συντήρηση μετά μάλιστα και την ένταξή της στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνονται οι περιοχές που προστατεύονται από την Unesco. 


Nahalat Binyamin Str. 


Nahalat Binyamin Str. 

Nahalat Binyamin Str. 

Παρά τις αυστηρές προδιαγραφές τους κανονισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί σε συνεργασία με την UNESCO τόσο στα παλιά μεσοπολεμικά όσο και στα νέα κτήρια, υπάρχει μια ευελιξία και αποδοχή πραγματοποίησης προσθηκών καθ’ ύψος που διαφοροποιούνται από το αρχικό κτίριο με τρόπους ενίοτε τολμηρούς διατηρώντας ανέπαφη την αρχική μορφή της δεκαετίας του ΄30.

Προσθήκες 

Rothschild Boulevard, 

Rothschild Boulevard, 

Rothschild Boulevard, 



Η ανοικοδόμηση στο Τελ Αβίβ προχωρεί με έντονους ρυθμούς. 

Εκτός από τις αποκαταστάσεις νέα κτίρια ακόμη και ουρανοξύστες, ξεφυτρώνουν στην πόλη και τα περίχωρα που καλύπτουν ανάγκες κατοικίας, γραφείων και τουρισμού με εξαιρετικά υψηλές τιμές πώλησης. Το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να αποτελεί τόπο προορισμού πολλών εβραίων από όλο τον πλανήτη που αναζητούν ένα καταφύγιο ζωής. 

Rothschild Boulevard, 

Στα κτίρια του μεσοπολέμου στο Τελ Αβίβ δεν συναντάμε επιχρίσματα αρτιφισιέλ όπως στην Ελλάδα. Είναι απλούστερα όπως και τα υλικά. Σπανίζει το μάρμαρο και οι σκάλες είναι κατασκευασμένες από προκατασκευασμένες βαθμίδες από μωσαϊκό. 

Σήμερα ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Η απουσία σεισμών επιτρέπει τα φυτευτά υποστυλώματα με πάχος 20 μόλις εκ., το χαμηλό κόστος του ρεύματος επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μονώσεων. 

Κατά τα άλλα οι ξυλότυποι γίνονται με τον ίδιο τρόπο και στα γιαπιά συναντάς τις ίδιες φυσιογνωμίες του μόχθου να ψήνονται στον ήλιο και στην βροχή ή να ξαποσταίνουν σε κάποια σκιά του εργοταξίου. 

φυσιογνωμίες του μόχθου στο γιαπί 

ξαποσταίνουν σε κάποια σκιά του εργοταξίου 

ή στοχάζονται... 



Πετσώματα τοιχείων με καθαρή ξυλεία, αυτοσχέδιοι σφικτήρες 

Στους παραπλήσιους δρόμους στην «Λευκή Πόλη» οργιάζει το εμπόριο υφασμάτων. Στις βιτρίνες των καταστημάτων μοστράρουν πλουμιστές συνθέσεις με χλιδάτα βραδινά φορέματα, που σε επαναφέρουν σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο της Mέσης Aνατολής.





















No comments :

Post a Comment