Monday, August 28, 2017


ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (SO-IL ARCHITECTURE) 
LAISNÉ ROUSSEL
__________________________________ 

"L’ATELIER DE L’ARSENAL"

ανάπλαση της Place Mazas στο Παρίσι
ή
ο επαναπροσδιορισμός του Σηκουάνα


Μια ακόμη επιτυχία με διεθνή απήχηση, αποτελεί για το γραφείο SO–IL, με έδρα την Νέα Υόρκη, που ιδρύθηκε το 2008 από τον Ολλανδό Florian Idenburg και την Κινέζα Jing Liu και βασικό συνεργάτη και επικεφαλής του γραφείου τον δικό μας Έλληνα Ηλία Παπαγεωργίου. 
Ηλίας Παπαγεωργίου 

Πρόκειται για το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Place Mazas στο Παρίσι, που αποτελεί μια φρέσκια και τολμηρή προσέγγιση στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. 

Το γραφείο SO – IL συνεργάστηκε με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Laisné Roussel, με έδρα το Παρίσι και τις κατασκευαστικές εταιρείες και real estate REI Habitat and Icade. 


Το επίκεντρο της πρότασης με τίτλο "L 'Atelier de l' Arsenal", είναι η μετατροπή της υποβαθμισμένης περιοχής της πλατείας Mazas σε έναν νέο ελκυστικό κόμβο για το Παρίσι. 
Ο χώρος παρέμβασης συνολικής έκτασης 5,590 m², βρίσκεται στη διασταύρωση του Canal Saint Martin και του ποταμού Σηκουάνα και αποτελεί κρίσιμη διασταύρωση πολιτιστικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δίκτυων. Είναι επίσης στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο σημαντικών μελλοντικών αναπτυξιακών έργων όπως το νέο αστικό μονοπάτι Balade de L'Arsenal και το νέο πεζοδρομημένο πάρκο, Rives de Seine. 


Ο χώρος χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο βρίσκεται ένα επταόροφο ιστορικό κτίριο που συνεχίζει τον ιστορικό άξονα του Haussman και ξεκινά ακριβώς κάτω από τον γειτονικό κτίριο κατοικιών του 19ο αιώνα. 


Αυτός ο κτιριακός όγκος περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα στέγασης, με αρκετούς εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολίτες με ένα εστιατόριο στο ισόγειο. 

Axonometric view from the Arsenal Basin. 

Το δεύτερο μέρος, που βρίσκεται στον άξονα της Βαστίλης, είναι αφιερωμένο στις δημόσιες δραστηριότητες. Υποστηρίζει ένα χαμηλότερο προφίλ, ανοίγοντας θέες στον ποταμό Σηκουάνα. Αυτό το τμήμα του χώρου περιλαμβάνει τρείς νέες δημόσιες πλατείες, ένα κτίσμα που χτίστηκε το 1905 και επαναχρησιμοποιείται και ένα προσωρινό περίπτερο που θα φιλοξενεί εγκαταστάσεις όπως δημόσιοι χώροι συνεργασίας, εργαστήριο κατασκευών, χώρο εκδηλώσεων, καθώς και μια εξωτερική βεράντα με θέα στη Arsenal Basin, στον ποταμό Σηκουάνα και τη γύρω πόλη, καθώς και εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των αστέγων που ήδη έχει εγκατασταθεί εκεί. 


Η πρότασή μας, γράφουν στο κέιμενό τους οι μελετητές, δημιουργεί μια ευέλικτη σύνθεση χώρων και κτιρίων που διεγείρουν την πολυμορφία και αναμένει περαιτέρω αστικούς μετασχηματισμούς. 
Εκτιμούμε ότι ο αστικός χώρος δεν σταματά να εξελίσσεται. Μετά από δώδεκα χρόνια η δημόσια ζώνη μπορεί να επιστραφεί στην πόλη, προσφέροντας την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε ξανά τη χρήση της. 

Η αειφορία είναι η κινητήρια δύναμη του έργου. Ο σχεδιασμός μας αντιπροσωπεύει μια νέα σχέση με την προκυμαία, όσο το Παρίσι εργάζεται για να δημιουργήσει ένα κολυμβητικό ποτάμι στο εγγύς μέλλον. 

Στο χώρο περιλαμβάνεται επίσης μια δημόσια πισίνα, καθώς και μια δεξαμενή για έρευνες βιοποικιλότητας και παρακολούθηση της ποιότητας του νερού. 

Η κατοικία της πρότασης είναι κατασκευασμένη από τοπική ξυλεία και το προσωρινό περίπτερο της είναι μια αποσυναρμολογούμενη κατασκευή από ανανεώσιμα υλικά, διευκολύνοντας την αστική ανάπτυξη, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Στην φωτογραφία ο Ηλίας Παπαγεωργίου (όρθιος) και οι Γάλλοι αρχιτέκτονες συνεργάτες από το γραφείο Laisne-Roussel. 
Από αριστερά: Nicolas Laisne, Julie Siol, Ilias Papageorgiou, Flavien Menu, Dimitri Roussel 

Παράλληλα με την SO – IL, το γραφείο Laisne Roussel και τους Γάλλων Developers REI and Icade, συνεργάστηκαν: 
Οι σύμβουλοι σε θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου και Αστικού Σχεδιασμού Atelier Georges. 
Οι σύμβουλοι σε θέματα Τέχνης και πολιτισμού Manifesto 
Ο σύμβουλος αστικής στρατηγικής OFC Office for Cities 

Επίσης συνεργάστηκαν οι: Yacht Club Paris Bastille, Aurore, Colonies, Institut du Monde Arabe, Base Tara, Cluster EMS, Innogur, Elioth, Acousteb, Sinteo, Maitre Cube, Francilibois. 

Την εξέλιξη και την δουλειά του Ηλία Παπαγεωργίου, έχω παρουσιάσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο με την δουλειά του γραφείου SO-IL, με τίτλο “SO-IL. Solid Objectives: Order, Edge, Aura” από τις εκδόσεις Lars Müller. 
Περιλαμβάνει μεγάλες φωτογραφίες και σχέδια συνοδευόμενα από λεπτομερή κείμενα που εξηγούν τις ιδέες και τις διαδικασίες πίσω από τα σχέδια, καθώς και δοκίμια από τους "σκηνοθέτες" του στούντιο και πολλές εικόνες του ολλανδού φωτογράφου Iwan Baan. Σύντομα ελπίζω θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.  Για περισσότερα για το βιβλίο κάντε ΚΛΙΚ εδώ 

«Ο Ηλίας Παπαγεωργίου βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του διεθνούς προβληματισμού για τα μεγάλα θέματα αστικής ανανέωσης, επανάχρησης και εξέλιξης που απασχολούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική σκέψη».

Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο για την πρόταση που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό:



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγέθυνση



No comments :

Post a Comment