Saturday, November 8, 2014

PATRAS • CITYLAB • 2014


Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής 
για την πόλη της Πάτρας, 

μια σημαντική πρωτοβουλία 
του Παναγιώτη Πάγκαλου




H πόλη αγκαλιάζει τις ζωές και καθορίζει την καθημερινότητά μας. Φιλοξενεί τις σχέσεις μας και καθρεφτίζει τις προθέσεις και τις αντιθέσεις μας. Μεταμορφώνεται ιστορικά από τις επιλογές μας αλλά και μας προσδιορίζει ως πολιτικά υποκείμενα. Διλήμματα και κίνδυνοι, συμβολισμοί και αλληγορίες, πόρτες (συνήθως κλειστές κι ενίοτε ανοικτές) συγκροτούν τον λειτουργικό και συνάμα ψυχολογικό μηχανισμό της. Γιατί ωστόσο δεν την εγκαταλείπουμε; Τι συνεχίζει να μας προσφέρει το σύστημα της πόλης; Είναι ικανές οι πολιτισμικές και παραγωγικές συνθήκες του αστικού χώρου να γεφυρώσουν τις ενεργητικές αναμνήσεις με τις προσδοκίες που καλλιεργούμε για το μέλλον της; 



Με αυτό το ελκυστικό εισαγωγικό κείμενο προσκλήθηκα και εγώ σε αυτό το εργαστήριο αρχιτεκτονικής, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 48 φοιτητών αρχιτεκτονικής (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) από όλη την Ελλάδα και αντικείμενο να παραχθούν ιδέες με όραμα και προοπτική για την ανάπτυξη της πόλης των Πατρών προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της. Στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Έργου «JEWEL» (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SOUTH EAST EUROPE», η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών ΑΔΕΠ Α.Ε., υπό την επίβλεψη των Κώστα Παπαχριστόπουλου και Εύας Αθανασοπούλου, έθεσε σε λειτουργία ένα Κέντρο Αστικής Ανάπτυξης (Urban Development Center), στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκε το ενδιαφέρον αυτό workshop με τίτλο PATRAS • CITYLAB 2014 και επιστημονικό υπεύθυνο τον Παναγιώτη Πάγκαλο. Το workshop έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αποθήκες Μπάρι κατά το διάστημα 03-09 Οκτωβρίου 2014.

Προσκλήθηκαν να συμβάλουν με διαλέξεις ή/και διδασκαλία 31 προσκεκλημένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και εισηγητές από διαφορετικούς τομείς (αρχιτεκτονική, πολεοδομία, φιλοσοφία, οικονομία, καλλιτεχνικό χώρο κ.ά.). Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία συνθηκών απόκτησης θεωρητικής γνώσης που να επιστρέφει τα πρακτικά αποτελέσματά της άμεσα στην κοινωνία. 




Πολύ συνοπτικά παραθέτω στην συνέχεια, τους συμμετέχοντες εισηγητές με τους τίτλους των εισηγήσεων, και τα σχετικά βίντεο που παρακολούθησα στο γόνιμο διήμερο του Σαββατοκύριακου 5 & 6 Οκτωβρίου 2014 .

Αξίζει πραγματικά τον κόπο να παρακολουθήσετε μεσα από αυτήν την δημοσίευση τόσο τις εισηγήσεις όσο και τις προτάσεις των φοιτητών. Πέρα όμως από την ομολογουμένως επιτυχία της πρωτοβουλίας του Π. Πάγκαλου, θα ήθελα   να επισημάνω την ηχηρή απουσία πολλών διδασκόντων από την αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας,  αλλά και την κατά την άποψή μου συγκρατημένη ανταπόκριση των φοιτητών εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που ξεχώρισαν. Δύο επισημάνσεις που μας προβλημάτισαν και συζητήθηκαν.

Κείμενα σχολιασμού  των εισηγήσεων και αξιολόγησης των προτάσεων  έστειλαν ο Δημήτρης Αντωνακάκης  και ο Παναγιώτης Πάγκαλος. 

1. Οι εισηγήσεις



Ρόδη Άλκηστις:
Αστική βιωσιμότητα και ανάκαμψη
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Αμπαζής Θοδωρής:
Η σημασία του θεάτρου για τη σύγχρονη πόλη
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Τερζόγλου Νικόλαος – Ίων:
Η πόλη ως αρχείο
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ



Τριανταφύλλου Γιώργος:
Ας αφήσουμε την θάλασσα και τον άνεμο να μας παρασύρει
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ



Παρούσης Μιχάλης:
Ο δημόσιος χώρος επικοινωνίας στη διαβουλευτική πολιτική.
Σφαίρες διαλόγου στη σύγχρονη
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Πάγκαλος Παναγιώτης:
Πόλη και χρόνος
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Ξηροπαΐδης Γιώργος:
Η θέση της Αρχιτεκτονικής στη σκέψη του Heidegger

Ξηροπαΐδης Γιώργος:
Genius Loci: προς μια φαινομενολογία της κατοίκησης
για τα βίντεο της εισήγησεων κάντε ΚΛΙΚ εδώ





Γιαννίσης Δ., Μπαμπασίκας Π., Σμυρλής Ν.:
Μηχανισμοί ενεργοποίησης της Πόλης
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Αλιφραγκής Σταύρος:
Πόλη και κινηματογράφος
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Αντωνακάκη Σουζάνα:
Το κενό και η επεξεργασία του ορίου στη συνθετική διαδικασία.
Κατώφλια χώρου και χρόνου


Αντωνακάκης Δημήτρης:
Δημόσιος χώρος και σύγχρονος αστικός ιστός
για το βίντεο και των δυο  εισηγήσεων κάντε ΚΛΙΚ εδώ



Τσιράκη Σοφία:
Συνθήκες και δίκτυα αστικής ζωής:
Βασικές παράμετροι για την αρχιτεκτονική ένταξη στην πόλη
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Πετρίδου Βασιλική:
Οι πόλεις χθες και σήμερα
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Συμπληρωματικά τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν οι εισηγήσεις των

Κοτιώνης Ζήσης:
Το Πλήθος, η Μητρόπολη
και το Παχύ Έδαφος
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Κουζούπη Ασπασία:
ΑΣΤΥ+ΥΔΩΡ / CITY+H2O
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Σταφυλάκης Κωστής:
Τι είναι "δημόσιο" στη "δημόσια τέχνη";
Ερωτήματα της δημοκρατικής θεωρίας
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Καζέρος Νίκος:
Η ζωή στην πόλη.
Τρόποι και πρακτικές κατοίκησης
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Ενώ την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις των 



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΡΗΣ, Εισαγωγή: 
Η πόλη της Πάτρας στον χρόνο,
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,
 Εισαγωγή: Τέχνη και Δημόσιος Χώρος
για το βίντεο της εισήγησης κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Συμμετέιχαν επίσης οι διδάσκοντες :

Αθανασοπούλου Εύα, Διονυσοπούλου Χρύσα, Κουμουνδούρος Παναγιώτης, Μάτσα Σάρα, Μπαλαφούτης Θάνος, Μπαμπασίκας Πέτρος, Μπίρης Τάσος, Παντελιά Στέλλα, Πουλακίδα Κατερίνα, Πρωίμου Αγάπη, Σμυρλής Νίκος και Τερέζης Χρήστος.

Ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που ακολούθησαν στον χώρο του αμφιθεάτρου, κυρίως μεταξύ των εισηγητών.

 Ο Τάσος Μπίρης συζητά με τους φοιτητές

Αντίθετα η παρουσία των εισηγητών στα σχεδιαστήρια δίπλα στις ομάδες των φοιτητών λειτούργησε θετικά στην φάση των διερευνητικών συζητήσεων για την οριστικοποίηση των επιλογών και του τρόπου αντιμετώπισης.
Ενδιαφέρον είχαν επίσης και οι συζητήσεις μεταξύ των εισηγητών στα διαλείματα του πολύ καλά οργανωμένου αυτού εργαστηρίου.



Δημήτρης Αντωνακάκης, Σοφία Τσιράκη, Τάσος Μπίρης στο διάλειμα 


2. Σχόλια του Δ. Αντωνακάκη

Για να διαβάσετε ένα σημαντικό κείμενο του Δημήτρη Αντωνακάκη με σχόλια για σχετικά με εισηγήσεις κάντε ΚΛΙΚ εδώ.



3. Οι προτάσεις  των ομάδων και η αξιολόγηση


Στην συνέχεια μπορείτε   να δείτε συνοπτικές περιγραφές των θεμάτων που επεξεργάστηκαν οι φοιτητές μαζί με ένα κείμενο αξιολόγησης του Παναγιώτη Πάγκαλου. 

Όλες οι προτάσεις είχαν έντονα κοινωνικό περιεχόμενο, στόχευαν στην ανάδειξη των υφιστάμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών της πόλης, στην προστασία του δημόσιου χώρου και στην δημιουργία συνθηκών συμμετοχικότητας και συλλογικής δράσης. 


ΟΜΑΔΑ 1η 
ΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ: 
Μετατροπές και Νέες προοπτικές 


Αθηνά Ανδρεάδου, Δήμητρα Αννίνου, Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου, Μαρία Δραγανούδη, Αικατερίνη Λιαρομμάτη 

Η πρόταση βασίστηκε στην ανάλυση της υφιστάμενης οργάνωσης των οικοδομικών τετραγώνων στον πυκνό αστικό ιστό της Πάτρας και κατ’ επέκταση της ελληνικής χωροταξίας. Προτείνεται ένα πολεοδομικό εργαλείο που θα παρέχει λύσεις ως προς τη διαπερατότητα των οικοδομικών τετραγώνων και τη μετατροπή των ακάλυπτων χώρων σε κοινόχρηστους ενεργούς τόπους με στόχο η πόλη να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές που έχουν παραμείνει υποβαθμισμένες και εγκαταλελειμμένες από τους ιδιοκτήτες και την πολιτεία. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αυξάνεται σημαντικά ο δημόσιος χώρος και δημιουργούνται συνθήκες αποσυμφόρησης των κέντρων των πόλεων. 


ΟΜΑΔΑ 2η 
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ


Γεωργία Γιασσιά, Άννα Γιωτάκου, Δημοπούλου Ευγενία, Βασίλης Μαυριανός, Ιάσονας Χουσεΐν

Η πρόταση ονομάζεται citying και αναφέρεται σε ένα σύστημα ελεύθερης διάθεσης κύβων 50x50 εκ. από πλαστικό. Οι κύβοι θα προσφέρουν διάφορες εξυπηρετήσεις (μεταφορά αγαθών, παροχή ενέργειας για υπολογιστές κ.ά.), θα μεταφέρονται και θα χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους χρήστες για δράσεις, όπως: ανάπαυση, συγκέντρωση παρέας, κατασκευές εικαστικού χαρακτήρα, παιχνίδι, καλλιτεχνικές δράσεις, οδοφράγματα κ.ά., με στόχο να παραχθούν συνθήκες δημιουργικής συλλογικότητας και οικειοποίησης του αστικού χώρου. Η πρόταση χρησιμοποιεί τον κύβο ως συμβολικό αντικείμενο προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών από τον δημόσιο χώρο. Στόχος είναι να μεταλλαχθεί η νοοτροπία των πολιτών προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και χρήσης των ελεύθερων τόπων της πόλης για διάλογο και δράση και όχι για κατανάλωση. 


ΟΜΑΔΑ 3η 
ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΙΖΩΝΟΣ


Δώρα-Δανάη Κολοκυθάκου, Κωνσταντίνα Κορνηλίου, Παναγιώτης Κουλάκογλου, Ελένη Ραγκαβάνη, Άννα-Μαρία Μίλαρη 

Η πρόταση έχει ως στόχο τη γραμμική οργάνωση του χώρου μέσω ανάλυσης όλων των επιμέρους χαρακτηριστικών της κεντρικής οδού καθώς και των βασικών δομημένων στοιχείων που επιβάλλονται με το ύφος και την ιστορική ταυτότητά τους. Πρόθεση της μελέτης ήταν να δημιουργήσει καταστάσεις διαλεκτικής μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού χώρου με παρεμβάσεις καθ’ ύψος, παραλλαγές στα υλικά του δαπέδου, συνεχείς μετασχηματισμούς του πλάτους κατά μήκος της διαδρομής, πρόσθεση αστικής επίπλωσης, φύτευσης αλλά και συνεχόμενων εσοχών και εξοχών. Έτσι, η πεζοδρόμηση δεν περιορίζεται μονάχα στην αλλαγή των υλικών της επιφάνειας του δρόμου αλλά συμπεριλαμβάνει μια σειρά στοιχείων της αστικής πραγματικότητας που θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν, προσφέροντας στους πεζούς νέες αναγνώσεις του τοπίου της πόλης.


ΟΜΑΔΑ 4η 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Ιάσονας Γιαννόπουλος, Μάρω Κρούσκα, Άλεξ Λάλα, Άλμα Λάζαρη, Δημήτρης Λάμπρης


Η πρόταση αναφέρεται στην επανάχρηση των εγκαταστάσεων Λαδόπουλου στην περιοχή του Νέου Λιμένα Πατρών με χρήσεις πολιτισμού, κατοικίας και δημοτικής διοίκησης. Η επέκταση της γραμμής του τρένου θα συνδέει άμεσα το κτηριακό συγκρότημα με την πόλη. Θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις όλα τα επιμέρους κτήρια του συγκροτήματος, με στόχο να αποσυμπιεστεί η πόλη από τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης των πολιτών με βάση τον πολιτισμό (θέατρο, δραματική σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εκθεσιακό κέντρο τέχνης, εικαστικά εργαστήρια, δημοτική αγορά, εκκλησία, σχολείο, φοιτητικές κατοικίες, εργαστήρια παραγωγής υλικών και πωλητήριο). Πρόκειται για μια νέα μικρή πόλη που θα συμβολίζει ένα νέο κέντρο (χωρικό και ιδεολογικό), το οποίο στηρίζεται στην αναβίωση του πνεύματος της εργασίας.


ΟΜΑΔΑ 5η 
ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 



Λιτσαρδάκη Μιχαέλα, Μανετζή Αλεξάνδρα, Μαρινάκη Τίνα, Σταυροπούλου Αλεξία,  Τηλιγάδη Αλεξάνδρα

Η μελέτη εξετάζει τους τρόπους παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων στην αστική πραγματικότητα. Προτείνεται ένα δίκτυο συλλογής χειροποίητων προϊόντων (κεραμικών, ξυλόγλυπτων, κοσμημάτων, παιχνιδιών, ρούχων, γλυκών, ποτών) που θα παράγονται στα σπίτια από τους κατοίκους, το οποίο θα συνδυάζεται με ένα πληροφοριακό σύστημα που θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες παραγωγής οικιακής οικονομίας (ποιος παράγει, τι παράγει και που το πουλάει) και θα προβάλει τους τόπους διάθεσης των αγαθών. Επίσης, προτάθηκε μια σειρά από κατασκευές εφήμερης εγκατάστασης πολιτών σε δημόσιο χώρο όπου θα μπορούν να πουλήσουν, να ανταλλάξουν ή και να χαρίσουν αντικείμενα ή να προσφέρουν υπηρεσίες. Οι κατασκευές θα είναι διαθέσιμες μετά από το πέρας της αγοραστικής διαδικασίας σε άλλες δραστηριότητες της πόλης.


ΟΜΑΔΑ 6η 
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ


Βιδάνη Ζαχαρένια,Καραβότα Χαριλένα, Παπαδόπουλος Πέτρος, Ράπαντα Βασιλική, Ροζή Ανθή

Η πρόταση αναφέρεται στη δυνητική Αρχαιολογία του μέλλοντος μέσω της συλλογής και έκθεσης θραυσμάτων μνήμης (αντικείμενα οικιακής χρήσης, άχρηστα αντικείμενα, κομμάτια από κατεστραμμένα οικοδομικά υλικά). Στη μελέτη περιλαμβάνονται επίσης επεμβάσεις στους υφιστάμενους αχρησιμοποίητους και αναξιοποίητους αρχαιολογικούς χώρους με ανασκαφές και εκθέσεις ευρημάτων που θα δημιουργούν μια συνεχή διαδρομή ανακάλυψης του πολιτισμικού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος της πόλης αλλά και σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών αρχιτεκτονικών λεξιλογίων που συγκροτούν τον ιστορικό λόγο της αστικής περιοχής του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για έναν σύγχρονο μίτο της Αριάδνης που θα μας βγάλει από τη συλλογική λήθη της καθημερινότητας ώστε να επιστρέψουμε στην αλήθεια της απολεσθείσας κοινής μνήμης.


ΟΜΑΔΑ 7η 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ


Μαντοπούλου Χαρά, Σταυρογιαννοπούλου Μαντώ Πηγή, Στούρα Αδαμαντία, Σχοινά Κωνσταντίνα

Η πρόταση έχει ως σκοπό την κατασκευή ενός κτηριακού συγκροτήματος που θα ενώνει τον αστικό ιστό με την θάλασσα και θα αξιοποιεί ένα μεγάλο τμήμα του παράλιου μετώπου και του περιβάλλοντος χώρου. Το κτήριο τοποθετείται στην περιοχή των παλαιών μύλων και συνδέεται σαν μια γέφυρα (κάθετα προς την ακτογραμμή) με την προβλήτα άστιγγος και θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού (θέατρο, λυρική σκηνή, εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια και χώρους αναψυχής). Το κτήριο θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης για τους κατοίκους της Πάτρας, που θα χρησιμοποιούν ελεύθερα τον δημόσιο χώρο στο δώμα του κτηρίου και θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες πολιτισμού αλλά και για τους εξωτερικούς επισκέπτες (τουρίστες, κρουαζιερόπλοια, mega yiots κ.α.) που θα επισκέπτονται την Πάτρα από θαλάσσης. Το μέγεθος και η αρχιτεκτονική του κτηρίου θα λειτουργήσει επίσης ως δυναμικό στοιχείο αρχιτεκτονικού τουρισμού (βλ. Guggenheim Museum στο Bilbao του Frank Gehry). Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού του συγκεκριμένου συγκροτήματος βασίστηκε στην ισότιμη κατανομή μεταξύ χώρων ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και χώρων με αντίτιμο χρήσης. 


ΟΜΑΔΑ 8η 
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Μαστρογεωργίου Ντόρα, Τζίφα Αγγελική, Τσάγκαλου Άννα, Τσάκωνα Αναστασία

Προτείνεται ένα σύστημα οργάνωσης μεταξύ των φορέων πολιτισμού της πόλης αναφορικά με τους διαθέσιμους χώρους εκδηλώσεων (δημόσιων και ιδιωτικών). Το σύστημα θα αναλαμβάνει επίσης τη συλλογή πληροφοριών των δράσεων και την προβολή τους μέσω συνεχούς απευθείας αναμετάδοσης με τη χρήση εφαρμογών (applications) για κινητά τηλέφωνα, αλλά και με την τοποθέτηση οθονών σε όλη την πόλη που θα παρέχουν οργανωμένη και κατανεμημένη την πληροφορία στους κάτοικους και στους επισκέπτες. Η προσπάθεια αφορά σε μια δίκαιη κατανομή και δημοκρατική διαχείριση του δημόσιου χώρου, στην ενεργοποίηση ιδιωτικών χώρων στην κατεύθυνση του πολιτισμού, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση των πολιτών επί των δρώμενων στην πόλη με στόχο την αύξηση της συμμετοχής τους.

ΟΜΑΔΑ 9η 
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Kλεοπάτρα Τσιρλή, Βίκυ Φαϊλάδη, Μυρτώ-Ανδριανή Φιλιππίδη, Νικήτας Ζαχαρίου 

Η πρόταση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ενεργοποίησης των αστικών κενών βάση του χαρακτήρα, του είδους και του μεγέθους τους. Επινοήθηκαν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι παρέμβασης επί των αστικών κενών: 1ος παιδικοί κήποι (ανοικτοί παιδότοποι), 2ος φύτευση και στοιχεία νερού με σύστημα συλλογής και αξιοποίησης βρόχινων υδάτων για κλιματισμό, 3ος υπαίθριες αγορές βιολογικών ή ανακυκλωμένων προϊόντων σε αναστρέψιμες ξύλινες κατασκευές και 4ος κατακόρυφα στοιχεία μεγάλου ύψους (πύργοι) που θα προσφέρουν θέαση από ψηλά και ταυτόχρονα θα σηματοδοτούν από μακρυά τις διαφορετικές γειτονιές. Οι τέσσερις πύργοι θα βρίσκονται στην απόληξη τεσσάρων διαδρομών που θα διασχίζουν την πόλη και θα ενώνουν τα αστικά κενά διαχέοντας κατά μήκος της διαδρομής το παιχνίδι, το πράσινο, το νερό, τον ήχο, το χρώμα και τους καρπούς της φύσης. 


ΟΜΑΔΑ 10η 
ΠΟΛΗ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Κατράκης Χάρης, Μπέσης Δονάτος, Μπιρμπίλη Αλεξάνδρα, Πουχτού Αφροδίτη, Σοφιανού Σοφία


Πρόταση δημιουργίας ενός χώρου-συστήματος συνάντησης των συλλογικών δραστηριοτήτων εντός της πόλης. Βάση του νέου δικτύου αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των ομάδων που δρουν εντός της πόλης με βάση τον πολιτισμό, την ιδεολογία, τη θρησκεία, τη σχέση με το περιβάλλον, την ψυχαγωγία κ.λπ. Η πρόταση αναφέρεται στη συγκέντρωση όλων των κοινών δράσεων όλων των ομάδων της πόλης κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, ενεργοποιώντας μια κοινή πλατφόρμα-ζώνη συλλογικής συνύπαρξης. Το υφιστάμενο όριο της γραμμής του τρένου και του συνεχούς κιγκλιδώματος, δεν αφαιρείται αλλά διογκώνεται και μετατρέπεται σε ένα διάτρητο τείχος (μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών) όπου κάθε ομάδα αφήνει ένα τμήμα του εαυτού της (ιστορικό δράσεων και ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις). Το «μνημονικό - πληροφοριακό τείχος» θα συνενώνει όλη την πόλη και ταυτόχρονα θα προστατεύει το θαλάσσιο μέτωπο από την ιδιωτική εκμετάλλευση, διατηρώντας το ελεύθερο για πολλαπλές δράσεις. 


Συμπεράσματα εργαστηρίου 
PATRAS • CITYLAB • 2014 

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες διαλόγου και συλλογικής σκέψης μεταξύ των νέων υποψήφιων αρχιτεκτόνων επί των πραγματιστικών δεδομένων της σύγχρονης πόλης. Στα κύρια στοιχεία του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνεται η επιτυχής όσμωση ανάμεσα στην κατάρτιση που παρέχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα αληθινά προβλήματα μιας αστικής πραγματικότητας, όπως αυτής των Πατρών. Το παράδειγμα της Πάτρας αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή για μια σειρά θεωρητικών προσεγγίσεων που αφορούν στην εξέλιξη της πόλης σήμερα, ειδικότερα στην Ελλάδα και γενικότερα στον Δυτικοευρωπαϊκό κόσμο. 

Στο εργαστήριο προσκλήθηκαν να διδάξουν σημαντικά πρόσωπα από διαφορετικά πεδία (αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, τέχνη, οικονομία) με αποτέλεσμα να γονιμοποιηθεί ένας κύκλος στοχαστικών προβληματισμών γύρω από τον ρόλο των επιστημόνων απέναντι στα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή στην πόλη. Το ευρύ φάσμα των εισηγήσεων συμπεριελάμβανε πολλαπλές κατευθύνσεις: από την αστική βιωσιμότητα και τους μηχανισμούς αστικής ενεργοποίησης έως τους τρόπους και τις πρακτικές κατοίκησης ή ακόμα και αναγνώσεις της πόλης ως αρχείου, της πόλης μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, της σχέσης πόλης και χρόνου, πόλης και νερού, πόλης και εδάφους, του κενού και των ορίων της πόλης, των συνθηκών και των δικτύων της αστικής ζωής, των ιστοριών της πόλης, αλλά και των σύγχρονων οικονομικών αναλύσεων των πόλεων. 

Η συμβολή των φιλοσοφικών παρεμβάσεων για τη σημασία της τεχνολογίας στην εποχή μας και τη θέση της αρχιτεκτονικής στο κατοικείν και οι τοποθετήσεις περί δημοσίου χώρου, δημοκρατικής διαχείρισης, δημόσιας τέχνης και διαβουλευτικής πολιτικής δημιούργησαν στους παρευρισκόμενους μια σειρά καταιγιστικών παραστάσεων επί των πιθανών διαδρομών για το μέλλον των κοινωνιών και των πόλεών τους. 

Στις ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές του εργαστηρίου συγκαταλέγονται οι συγκρατημένες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις των συμμετεχόντων, οι δυναμικές παρεμβάσεις από το κοινό, αλλά και ο ποιητικός συλλογισμός με σωρεία αλληγοριών και έντονη κριτική διάθεση υπό τον τίτλο "Ας αφήσουμε την θάλασσα και τον άνεμο να μας παρασύρει". Τα θετικά αποτελέσματα εκδηλώθηκαν στις προτάσεις των φοιτητών, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν σε λύσεις τεχνικής φύσεως αλλά συμπορεύτηκαν με την πρόθεση του εργαστηρίου για μια διαφορετική πόλη με όραμα, αξίες και κοινωνική ευαισθησία. 

Παναγιώτης Πάγκαλος



No comments :

Post a Comment