Friday, October 31, 2014

“ONE KLEOMENOUS” ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ


ένας ακόμη αρχιτεκτονικός αιφνιδιασμός



το νέο κτίριο "ONE KEOMENOUS"

Σχεδόν δίπλα με το "OΝΕ ATHENS" (κτίριο Δοξιάδη), μόλις αποκαλύφθηκε και το νέο  "ONE KEOMENOUS" ακριβώς στην συμβολή των οδών Κλεομένους με τον περιφερειακό του Λυκαβηττού, απέναντι από το Ξενοδοχείο St. George Lycabettus. 



Ένα πολύ ενδιαφέρον, εντυπωσιακό και ίσως προκλητικό κτίριο, σε εξέχουσα θέση στην πόλη, με θέα την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό, που σχεδιάστηκε από την ομάδα OMNIVIEW, που συγκροτείται από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη Τσίγκο, Γιάννη Τσίγκο, Κάτε Καραγιάννη, Χριστίνα Τσακίρη, και Μαρία Καραμάλη. 


Πλάκες από travertino πάχους 3 εκ. αναρτώνται από τις κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες της όψης, κάθετα σε αυτές, η μια δίπλα στην άλλη με σταθερό κενό μεταξύ τους. 



Οι καμπύλες αποτμήσεις των πλακών ορίζουν μια νέα εξωτερική επιφάνεια που την χαρακτηρίζει μια πλαστικότητα και παραπέμπει σε μια ρευστή αρχιτεκτονική.


Στα κείμενά τους οι μελετητές εξηγούν ότι η αισθητική του τοπογραφικού χάρτη του Λυκαβηττού με τις ισοϋψείς καμπύλες, ήταν η πηγή της αρχιτεκτονικής τους έμπνευσης που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ψηφιακά ενός τοπίου-πρόσοψη, που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που μας βάζει σε σκέψεις, όσο αποτελεί ένα πρώτο δείγμα μιας τέτοιας αρχιτεκτονικής στην πολή. 


Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια αρχιτεκτονική που αιφνιδιάζει και έχει μάλιστα ήδη συζητηθεί κυρίως γιατί δεν αφορά ένα κτίριο στην Αθήνα με εμπορική χρήση, αλλά μια πολυτελή κατοικία, με τρία υπόγεια. 


Διερευνώντας στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η κατοικία ετοιμάζεται από τον Μίλτο Καμπουρίδη και την Μαρίνα Βερνίκου, κόρη του Γιώργου Βερνίκου. Νέοι άνθρωποι τολμούν και αναζητώντας μια διαφορετικότητα εμπιστεύονται τις τολμηρές προτάσεις των νέων αρχιτεκτόνων. Θα περιμένουμε το έργο να ολοκληρωθεί και είναι βέβαιο μέσα στο χρόνο θα δικαιωθεί ή θα ξεχαστεί σαν μια εντυπωσιακή χειρονομία. 

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο που κάλυψε φωτογραφικά το θέμα και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. 



Από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Διαμαντόπουλο ήρθε στις 20 ΧΙ 2014 το ακόλουθο σχόλιο:


Σίγουρα έχει φαντασία και τόλμη και είναι αρκετά επιδέξια καμωμένο, ιδίως πρός την Κλεομένους με τον καλαίσθητο γλυπτικό κυματισμό όπου είναι και ποιό λιτό. Ακόμα έχει έναν εξπρεσιονισμό που παραπέμπει σχετικά εύστοχα σε βραχώδη και σπηλαιώδη απόληξη του βουνού. Σίγουρα εισάγει ένα λεξιλόγιο που επειδή εντυπωσιάζει θα συμπαρασύρει αρκετούς μιμητές. Σκέπτομαι όμως ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει διαχρονικά πάντα το ίδιο... 
Τό να κάνομε καλή αρχιτεκτονική με τα βασικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού λεξιλόγιου συναρθρωμένα καλά λειτουργικά καλαίσθητα και ανθρωποκεντρικά. Δεν είναι εύκολο να γίνεται καλά ο κτιριακός όγκος με τα ανοίγματα και τους εξώστες αρμονικά βαλμένα, και είναι τόσο σημαντικό... Αυτά να μην τα παραμελήσομε γιατί μαζί με άλλα που μοιάζουνε απλά και κοινότυπα αυτά είναι τα ουσιαστικά... 

Δημήτρης Δ.



1 comment :

  1. Εξαίρετη αρχιτεκτονική μελέτη, που όμως επισκιάζεται από το τεράστιο μέγεθος του κτιρίου καθώς και από ορισμένα στοιχεία εντυπωσιασμού. Κατά τη γνώμη μου, το συγκεκριμένο οικοδόμημα, πρώτα κραυγάζει από μακριά την οικονομική επιφάνεια των ιδιοκτητών του και κατόπιν επιδεικνύει τις αναμφισβήτητες αρχιτεκτονικές του αρετές. Σαν συμπέρασμα, το μέτρο και η διακριτικότητα λείπουν.

    ReplyDelete