Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη,
Αντώνης Νουκάκης,
αρχιτέκτονες
ΔΙΑΛΕΞΗ
Με αφορμή την Διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας στην Αίθουσα του ΤΕΕ, παρατίθεται στην συνέχεια κείμενο του Δημήτρη Φιλιππίδη με τίτλο:
ΠΕΡΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
του Δημήτρη Φιλιππίδη
Αστικό τοπίο, ένα φαινομενικά τόσο γνώριμο αλλά στην πραγματικότητα τόσο φευγαλέο αντικείμενο μελέτης κι έρευνας, όπως συχνά διαπιστώνουμε εξετάζοντας προτάσεις και έργα για τον δημόσιο χώρο ειδικά στον τόπο μας. Αυτό το τόσο δύστροπο θέμα διάλεξαν παρ’ όλα αυτά για να μας μιλήσουν οι Αντώνης Νουκάκης και Μπούκη Μπαμπάλου στην αίθουσα της Ελληνικής Εταιρείας στις 24 Ιουνίου. Άλλωστε σε αυτό έχουν διακριθεί διαχρονικά, με βραβεύσεις σε διαγωνισμούς ελληνικούς και διεθνείς και με αναθέσεις έργων, που ορισμένα τουλάχιστον κατόρθωσαν να υλοποιηθούν.
Ανάπλαση της Παράκτιας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε πολιτιστική ακτή και
_Ανασχεδιασμός του Silo και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. (2013). Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Γ’ Εξαγορά
Ο τίτλος της διάλεξης ήταν «Μετασχηματισμοί και συσχετίσεις στο αστικό τοπίο». Προηγήθηκε μια θεωρητική διερεύνηση, απόσταγμα της μεγάλης τους εμπειρίας, διδακτικής και σχεδιαστικής, κι ακολούθησε η παρουσίαση τριών διαγωνισμών που τους απασχόλησαν πρόσφατα, σε αστικούς χώρους της Χαλκίδας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το εργοστάσιο στην πηγή Αρέθουσα (Χαλκίδα), το περιβάλλον του σιλό στην αποβάθρα του λιμανιού (Πειραιάς) και ο άξονας των ναών Αχειροποίητου - Αγ. Σοφίας (Θεσσαλονίκη) προσφέρουν, αλήθεια, ένα χορταστικό μίγμα στοιχείων, που συνδέονται με τα πιο καυτά σήμερα προβλήματα του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα. Γιατί εδώ εμφανιζόταν όλη η γκάμα: από την εγκατάλειψη κι ερήμωση ή την έλλειψη χαρακτήρα του βιομηχανικού τοπίου, ώς τη μεταχείριση ή ένταξη ιστορικών μνημείων στον υπερφορτωμένο, γεμάτο κακοφωνίες σύγχρονο ιστό.
Ανάπλαση Άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Α’ Βραβείο. 2012
Πέρα από την αξία της κάθε μιας περίπτωσης, ο μεθοδικός τρόπος παρουσίασης των προτάσεων ενθάρρυνε το συσχετισμό μεταξύ τους – κάτι που εξάλλου επιδίωκαν οι ομιλητές. Άλλωστε δεν ήταν τόσο η ποικιλία των «τοπίων» που εντυπωσίαζε στη διάλεξη όσο ο ενιαίος τρόπος αντιμετώπισής τους, με την ίδια προσεκτική, διακριτική διερεύνηση των δεδομένων, έτσι ώστε στο τέλος να προκύψει η πρόταση συγκροτημένη, συνεκτική, απλή και συνάμα σοφή. Κυρίως, χωρίς εντυπωσιακές χειρονομίες – τη μάστιγα τόσων προτάσεων στην Ελλάδα.
Δημήτρης Φιλιππίδης, Ιούνιος 2014
Για να διαβάσετε την διάλεξη με τις εικόνες κάντε ΚΛΙΚ εδώ
No comments :
Post a Comment