Friday, July 19, 2013

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ HYDRA SCHOOL PROJECT 2013



"Performance as- interview-as performance"



Κατερίνα Ζαχαροπούλου


Μία ποιητική  performance με τίτλο "Performance as- interview-as performance", σχεδίασε και πραγματοποίησε στην  Ύδρα η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, στις 28 Ιουνίου 2013 στο πλαίσιο της έκθεσης  Hydra School Project 2013  με τον γενικό τίτλο «pō(-)ĭ-trē» (Poetry) μετά από  πρόσκληση του εικαστικού και επιμελητή της εκδήλωσης Δημήτρη Αντωνίτση.



Σχεδίασα αυτή την περφόρμανς γράφει στο σημείωμά της η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, ως έναν τύπο συνεντεύξεων χωρίς ήχο. Σιωπηλά, σε διάρκεια τεσσάρων ωρών δημιουργήθηκε ένα ένδυμα από τα χαρτιά των ερωτήσεων και απαντήσεων τα οποία ενσωματώθηκαν  σταδιακά στο αρχικό λευκό φουστάνι που φορούσα.

 Σε δύο αντικριστές καρέκλες, γλυπτά του Δημήτρη Αντωνίτση, τοποθετημένες στο μικρό κηπάκι του Σαχτουρείου γυμνασίου στην Ύδρα το συνεντευξιαζόμενο πρόσωπο και εγώ περνούσαμε από μια διαδικασία αναγνώρισης ταυτοτήτων τόσο με ερωτήσεις γύρω από την τέχνη όσο και περισσότερο προσωπικές. Κάθισαν 20 άτομα εναλλάξ, και για περίπου ένα τέταρτο το κάθε ένα.

  

Η σειρά τους δεν ήταν προσδιορισμένη, αυτοβούλως ανέβαιναν 3 σκαλιά για να καθήσουν στο υπερυψωμένο κηπάκι. Αρχικά, βλέμματα γνωριμίας, σαν καλησπέρα. Μετά  έδινα το μπλοκ με τα διαφανή χαρτιά αφού είχα γράψει μια ερώτηση, όχι προσχεδιασμένη αλλά ανάλογη με αυτό που μου έβγαζε το βλέμμα τους. Απαντούσαν με μεγάλη προσήλωση στην διαδικασία. Όταν μου επέστρεφαν το χαρτί, το διάβαζα γυρνώντας το ελαφρά προς το κοινό που παρακολουθούσε. 



Ο μαύρος μαρκαδόρος που χρησιμοποιούσα σχημάτιζε ευδιάκριτα τις φράσεις. Μετά έσκιζα το χαρτί από το μπλοκ , το τσαλάκωνα -σαν μια πράξη γλυπτικής- και το συνέραπτα στο ρούχο. Στο τέλος της περφόρμανς είχε δημιουργηθεί ένα γλυπτό φουστάνι, επίσημο και ρομαντικό ταυτόχρονα που συμβολίζει την ενσωμάτωση (embody) του διαλόγου και της επικοινωνίας , την ομορφιά της πρόσκλησης του "άλλου" σε μια κοινή πράξη δημιουργίας σχέσεων μέσω της συνομιλίας ενώ παραπέμπει και στην αυτόματη γραφή των σουρεαλιστών καλλιτεχνών.



Το ρούχο-γλυπτό αναρτήθηκε στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η περφόρμανς ενώ τα κείμενα θα καταγραφούν και θα δουλευτούν ξεχωριστά. 



Marina Abramović, ΜΟΜΑ, 2010


H performance της Κατερίνας Ζαχαροπούλου όπως η ίδια δηλώνει είναι εμπνευσμένη από την κορυφαία performance της Marina Abramović με τίτλο «the artist is present» στο ΜΟΜΑ το 2010.  Η Ζαχαροπούλου με αυτή την αφετηρία κατάφερε να διατυπώσει την δική της, την προσωπική της εικαστική προσέγγιση, μέσα στο κλίμα και την  ατμόσφαιρα της δουλειάς της που μας παρουσιάζει τελευταία.


Με την ευκαιρία αυτή και εν μέσω της αιφνίδιας καταιγίδας που πνίγει την κρατική τηλεόραση  θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για την συνέχιση  της εκπομπής «Εποχή των Εικόνων» που επί χρόνια προετοιμάζει και παρουσιάζει η Ζαχαροπούλου, μιας εκπομπής που αποτελεί ένα εξαιρετικό πρεσβευτή του τόπου μας στο εξωτερικό. Ελπίζω όταν κοπάσει η καταιγίδα να μην μείνουν απ’ έξω σημαντικές εκπομπές που καταγράφουν τον πολιτισμό μας όπως το Παρασκήνιο,  το Μονόγραμμα, και άλλες.

Στην έκθεση   Hydra School Project 2013  συμμετείχαν ακόμη οι καλλιτέχνες:
Ghada Amer,  Assume Vivid Astro Focus,  Pio Diaz & Hilda Thyren, Phillipa Horan,  Rene Ricard,  Ugo Rondinone, Mirabelle Marden, Josh Smith, Θάνος Βελούδιος, και ο  Διονύσης Καβαλλιεράτος. Θα διαρκέσει έως τις 30-9-2013

 Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της performance πατώντας εδώ


 Για σχετική αναφορά με το έργο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου πατείστε εδώ 



 


No comments :

Post a Comment