Friday, July 26, 2013

MAXXI: MUSEUM OF XXI CENTURY ARTS IN ROME



 “He”: μια ξεχωριστή εγκατάσταση στην πλατεία του Μουσείου

(YAP MAXXI 2013 Installation)





Βρέθηκα στο Μουσείο MAXXI στη Ρώμη μήνα Ιούλιο, λίγα λεπτά μετά από μια καλοκαιρινή καταιγίδα, αφήνοντας πίσω μου τις ορδές των τουριστών με τις σαγιονάρες,  που κατακλύζουν το κέντρο της πόλης και τα μνημεία της. 





Σε μια ήσυχη περιοχή στο βόρειο τμήμα της πόλης, η Zaha Hadid με μια από τις πιο σεμνές της αρχιτεκτονικές χειρονομίες, πραγματοποίησε ένα μουσείο που ελίσσεται επιδέξια μέσα στον αστικό ιστό και συμπληρώνει  με χαρισματικό τρόπο  τα κενά του.

















 


















Το Μουσείο που ολοκληρώθηκε το 2009, είναι ήδη πολύ-δημοσιευμένο  και γνωστό. Εκτός από τα  εσωτερικά του που εντυπωσιάζουν χωρίς να προκαλούν,  το μουσείο συνομιλεί με τα γύρω κτίρια, διατηρώντας μια ανάλογη κλίμακα και αντανακλώντας μέσα από τα υαλοστάσιά του την αρχιτεκτονική που το περιβάλει. 





Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου είχαμε την δυνατότητα να χαρούμε το  αποτέλεσμα  του προγράμματος YAP MAXXI 2013 που δίνει την δυνατότητα σε νέους αρχιτέκτονες κάθε χρόνο να σχεδιάσουν μια εγκατάσταση ικανή να προσφέρει στους επισκέπτες ένα χώρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του μουσείου, ένα μέρος με "σκιά, νερό και χώρο για χαλάρωση". Το προγραμμα αυτό διοργανώθηκε από MAXXI Architettura σε συνεργασία με το MoMA / PS1 MoMA της Νέας Υόρκης,  το Coνstructo του Σαντιάγο της Χιλής και για πρώτη φορά με το Istanbul Museum of Modern Art.



Ο τίτλος της εγκατάστασης που βραβεύτηκε, είναι “He” και πραγματοποιήθηκε από το γραφείο bam! (Bottega di architettura Metropolitana) με έδρα το Τορίνο και συγκεκριμένα από τους   designers Alberto Bottero, Valeria Bruni, Simona Della Rocca,  και Fabio Vignolo.




Πρόκειται για μια τολμηρή σύνθεση όπου ένας αιωρούμενος διάτρητος και διάφανος όγκος από κίτρινο δικτυωτό ύφασμα, είναι ανηρτημένος από τους τοίχους του μουσείου και μεταλλικούς ιστούς με συρματόσκοινα,  που παραπέμπουν σε λεπτομέρειες αναρριχήσεων και εξαρτήσεων ιστιοπλοΐας. Στο εσωτερικό του  αιωρούνται λωρίδες από το ίδιο ύφασμα και όλο το σύστημα ακολουθεί τις κινήσεις του ανέμου με  χάρη και  κομψότητα.




Εκτός από την κύρια σκιά που παράγεται, οι διακυμάνσεις του φωτός δημιουργούν εκπλήξεις  με  χρωματικά εφέ, που επιτρέπουν το αντικείμενο να μετασχηματίζεται ασταμάτητα όλη την ημέρα. 







Μία ξύλινη πλατφόρμα, που περιβάλλεται από χλοοτάπητα υποδέχεται διευρυμένα καθίσματα- βάθρα που προσφέρονται για χαλάρωση για το κοινό και για το παιχνίδι των παιδιών. Κατά μήκος της περιμέτρου του κίτρινου όγκου ένα σύστημα με χρονοδιακόπτη  παράγει μια ελαφριά βροχή, που πέφτει  στην πλατφόρμα, προσδιορίζει τον χώρο και αναζωογονεί  τους επισκέπτες.


"Πιστεύω ότι η δύναμη αυτού του έργου βρίσκεται και πάλι στην πειραματική και καινοτόμο προσέγγιση που προτείνεται στο θέμα του δημόσιου χώρου.   "Παίζεται ένας ποιητικός διάλογος με το μεγάλο κτίριο από Zaha Hadid,  χάρη στην  παιχνιδιάρικη  και χειροποίητη αυτή εγκατάσταση  που είναι ικανή να προκαλεί ευχαρίστηση στους επισκέπτες και να  ανοίγει  ένα νέο ορίζοντα στο Μουσείο ", λέει η Margherita Guccione, Διευθύντρια του MAXXI Architettura.


Τις νύχτες ειδικός τεχνητός φωτισμός αναδεικνύει ένα διαφορετικό τοπόσημο, που σαν ένα κρεμαστό φανάρι, σηματοδοτεί  το Μουσείο και την πλατεία του.



Photo: Alberto Sinigaglia, Courtesy Fondazione MAXXI




Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου  σε μήνυμά της σημείωσε ένα συσχετισμό με τον γνωστό κορεάτη καλλιτέχνη  Do Ho Shu που έχει πραγματοποιήσει ανάλογα έργα:




Do Ho Shu 


"Seoul Home/L.A. Home/New York Home/Baltimore Home/London Home/Seattle Home," 1999
Silk, 149 x 240 x 240 inches
Installation view at the Seattle Asian Art Museum, Seattle, 2002




Do Ho Shu
Staircase -III 2010

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προετοιμασία της εγκατάσταση πατώντας εδώ



No comments :

Post a Comment