Sunday, June 24, 2018









A.




«Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ CAHIERS D’ART ΤΟΥ CHRISTIAN ZERVOS». 



του Δημήτρη Φιλιππίδη



Την Πέμπτη 21 Ιουνίου δόθηκε η τελευταία διάλεξη της περιόδου στα Σεμινάρια Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, με ομιλητή τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη και με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα στα Cahiers d’Art του Christian Zervos». 


Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης διερευνά αρχειακά εδώ και χρόνια τις πολυσχιδείς σχέσεις του μοναδικού αυτού «ιμπρεσάριου» της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

Christian Zervos
Ο ελληνικής καταγωγής Zervos, με βάση τη Γαλλία και μετέχοντας σε ένα κύκλο εξεχόντων προσωπικοτήτων που πρωταγωνιστούσαν στον μεσοπόλεμο και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, κατάφερε να διαδώσει τις προσωπικές του απόψεις για τη σχέση τέχνης με αρχιτεκτονική, μέσα από μια σημαντική παραγωγή εντύπων, περιοδικών και βιβλίων, πλούσια εικονογραφημένων, που είχαν τεράστια απήχηση στην Ευρώπη.


Μέσα στα ενδιαφέροντά του, ο Zervos είχε συμπεριλάβει και την Ελλάδα, όχι ως ιδιαίτερη οντότητα αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης «μεσογειακής» πολιτισμικής ενότητας που, μέσα από μακραίωνες ιστορικές διαδικασίες που ανάγονται στο Βυζάντιο, γέννησε και προώθησε τις τάσεις που οδήγησαν στο μοντέρνο κίνημα.


 o Christian Zervos επισκέπτεται την Villa Savoye


Η υπόθεση Zervos διασυνδέεται έτσι με πολλές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, και το κοινό εισέπραξε μια πρώτη γεύση ενός σπουδαίου υλικού που θα οδηγήσει σε σχετικό βιβλίο και έκθεση, όπως υποσχέθηκε ο ομιλητής.




B.




4η ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ


+ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ


Δεύτερη Απογευματινή Συνεδρία

ΘΕΜΑΤΙΚH ΕΝΟΤΗΤA Δ΄
Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Συντονιστής:
Αριστομένης Βαρουδάκης,
Αναπληρωτής Καθηγητής 
στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 
του Πολυτεχνείου Κρήτης

Αριστομένης Βαρουδάκης

13.

«ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ 
ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 
ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ 
ΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ;»

Μαρία Λοϊζίδου, 
Εικαστικός

Μαρία Λοϊζίδου




Χαιρετώ όλους και ευχαριστώ τους οργανωτές, τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα και τον Γιώργο Τριανταφύλλου, για το κάλεσμα. Είναι για μένα χαρά που βρίσκομαι μαζί σας. Που συμμετέχω σε ένα αφιέρωμα για τον Δημήτρη Φιλιππίδη, με ένα τρόπο που αγαπώ ιδιαίτερα, του να συνδέω τα πράγματα μεταξύ τους. Μία ευκαιρία για κάτι νέο, για μένα μέσα σε συνθήκη κάθε φορά «έκτακτης ανάγκης». 

Άλλωστε συνειδητοποιώ σήμερα ότι αυτό που συμβαίνει από το πρωί και που μόνο ένας άνθρωπος που διαθέτει εξαιρετικές ποιότητες, όπως εσένα Δημήτρη Φιλιππίδη θα μπορούσε να αντέξει, να μας διαθέσεις το έργο σου προκειμένου να συνδεθούμε μεταξύ μας. […] 


Αριστομένης Βαρουδάκης, Μαρία Λοϊζίδου
σκίτσο Ηλία Κωνσταντόπουλου

Για να διαβάσετε την συνέχεια της ομιλίας κάντε ΚΛΙΚ εδώ


Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη με την ευγενική προσφορά του ιστότοπου blod.gr κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ




14.


«Άνδρα μοι έννεπε μούσα πολύτροπον...»
ή ο Δ.Φ. στη χώρα των θαυμάτων 

Οδυσσέας Σγουρός, 
Αρχιτέκτονας

Οδυσσέας Σγουρός


Σε αναμονή αποστολής της εισήγησή του.



Την ομιλία αυτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη με την ευγενική προσφορά του ιστότοπου blod.gr κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ






15.


«ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ (ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ)» 

Γιάννης Σκοπετέας, 
Επίκουρος Καθηγητής 
Σεναριoγραφίας και Σκηνοθεσίας 
Πανεπιστημίου Αιγαίου


Γιάννης Σκοπετέας



Σε αναμονή αποστολής της εισήγησή του.



Την ομιλία αυτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη με την ευγενική προσφορά του ιστότοπου blod.gr κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ






16.


«ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ» 

Γιώργος Τριανταφύλλου 
Αρχιτέκτονας


Γιώργος Τριανταφύλλου


Το πρώτο ράπισμα το εισέπραξα ως φοιτητής. 

Είχα τότε, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, τολμήσει να εκδώσω μια εργασία-έρευνα στο τρίτο έτους στην Θεσσαλονίκη με θέμα την εργατική κατοικία, γραμμένο στην γραφομηχανή, που είχε διακριθεί στην Σχολή. Έκανα τότε μόνος την διανομή και με χαρά πήγαινα και στο βιβλιοπωλείο του Μανώλη Γλέζου, που με ενθάρρυνε γιατί έκανε και τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο Χρήστος Παπουτσάκης επίσης την ίδια εποχή έκανε ειδικό αφιέρωμα στο ΑΝΤΙ. [...]


Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιώργος Τριανταφίλλου,
σκίτσο Ηλία Κωνσταντόπουλου

Για να διαβάσετε την συνέχεια της ομιλίας κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη με την ευγενική προσφορά του ιστότοπου blod.gr κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ


17.

«ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ» 

Δημήτρης Φιλιππίδης

Δημήτρης Φιλιππίδης




Μια τιμητική εκδήλωση είναι μια καλή επίσης ευκαιρία για να κλείσει κανείς τους λογαριασμούς του. Ας ξεκινήσω ευχαριστώντας εσάς, το ευγενικό και καρτερικό ακροατήριό μου, που αντέξατε τόσες ώρες τιμώντας με σήμερα, όπως με έχετε, πολλοί από εσάς, τιμήσει και στο παρελθόν με διάφορες αφορμές. Θελήσαμε αρχικά να οργανώσουμε μια έκθεση με έντυπα, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες, σχέδια και εικόνες σχετικά με τη σταδιοδρομία μου στη μικρή αίθουσα στο πλάι του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη, αλλά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε όταν συναντήσαμε ανυπέρβλητες τεχνικές δυσκολίες. Έτσι αποφασίστηκε να οργανωθεί ένα αρχείο ΡΡ με ανάλογο υλικό και να προταθεί στη δική μου ομιλία στο τέλος της εκδήλωσης. Το υλικό κατατάχτηκε σε έντεκα πίνακες, από τους οποίους οι εννέα πρώτοι παρακολουθούν σε χρονική σειρά τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα. Τους παρουσιάζω με τον ελάχιστο δυνατό σχολιασμό.[...]




Για να διαβάσετε την συνέχεια της ομιλίας κάντε ΚΛΙΚ εδώ



Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη με την ευγενική προσφορά του ιστότοπου blod.gr κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ






+
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
ΤΗΣ
ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ο Oluf Roe στην σκηνλη του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη

Έχει γίνει ήδη αναφορά για το αναπάντεχο φινάλε της Ημερίδας με την απρόσμενη παρουσία του Oluf Roe, που πραγματικά έδωσε ένα χαρακτήρα γιορτής, σε αυτή την πολύ ζεστή εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Φιλιππίδη. 

Ο Oluf Roe, γιού του Νορβηγού αρχιτέκτονα Bjorn Roe που δούλευε και αυτός στο γραφείο Δοξιάδη με τον του Δημήτρη Φιλιππίδη, που ήρθε κατευθείαν στο τέλος της Ημερίδας στο Μουσείο Μπενάκη από συνέδριο στον Καναδά, ειδικά για να τιμήσει και κυρίως να αφιερώσει στον Δημήτρη Φιλιππίδη μουσικά κομμάτια από τα νησιά του Αιγαίου, που τραγούδησε στα ελληνικά και συνόδευσε με το βιολί του. 

Δημήτρης Φιλιππίδης,  Oluf Roe


Στην συνέχεια όσοι βρεθήκαμε στο τέλος της Ημερίδας, κινηθήκαμε αυθορμήτως προ την γνωστή ταβέρνα του Οικονόμου, το γνωστό μας στέκι που συναντιόμαστε τις Τετάρτες, όπου το εορταστικό κλίμα συνεχίστηκε με την ενεργή και πάλι παρουσία του Oluf Roe. Ξεκίνησε παίζοντας τσαμπούνα και συνέχισε προσκαλώντας βαλκάνιους πλανόδιους οργανοπαίχτες ανεβάζοντας το κέφι των συνδαιτημόνων.



Ο Oluf Roe μα πλανόδιους οργανοπαίχτες
ανέβασαν το κέφι των συνδαιτημόνων



Δείτε στην συνέχεια εικόνες από το κλίμα αυτής της βραδιάς που παρά την μεγάλη διάρκειας της Ημερίδας, το θετικό κλίμα συνεχίστηκε και το κέφι κράτησε και μετά τα μεσάνυχτα. 



Για περισσότερες εικόνες δείτε στο τέλος των δημοσιεύσεων όλων των εισηγήσεων κάνοντας  ΚΛΙΚ εδώ 



ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ







No comments :

Post a Comment