Thursday, September 29, 2016



CITYLAB 2016: ΠΟΛΗ_ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ _ΕΡΩΤΑΣ

ένα απολαυστικό πολυήμερο συνέδριο στην Πάτρα






Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το τρίτο κατά σειρά συνέδριο-εργαστήριο citylab, από το οποίο μόλις επέστρεψα και αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ άμεσα σε αυτό και την πολύ θετική αίσθηση που αποκόμισα. Ο Παναγώτης Πάγκαλος σε συνεργασία φέτος και με τον Σταύρο Αλιφραγκή, παράλληλα με την άψογη επιστημονική επιμέλεια και την όλη οργάνωση του συνεδρίου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν για άλλη μια φορά 29 ομιλητές και 52 φοιτητές, από την Πέμπτη 22-09 μέχρι και την Τετάρτη 28-09 2016, στους χώρους των εγκαταστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στις Αποθήκες Μπάρι.



Αυτό όμως που θα ήθελα κυρίως να τονίσω, είναι η όλη ατμόσφαιρα και το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε και φέτος το συνέδριο αυτό, που αυθόρμητα μετονομάστηκε σε «συμπόσιο», με αφορμή όχι μόνο το Συμπόσιο του Πλάτωνα που κυριάρχησε λόγω της συνάφειας με το θέμα του «έρωτα» αλλά και λόγω μιας ανάλογης αίσθησης που προέκυψε στην πορεία. 


Ο Τάσος Κωτσιόπουλος με τους φοιτητές

Τόσο στο θέατρο που γίνονται οι παρουσιάσεις, όσο και στους χώρους εργασίας και συνεργασίας των φοιτητών με τους εισηγητές και τους χώρους του φαγητού και του καφέ αναπτύχθηκε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα. Ένα κλίμα που συγκροτήθηκε από την άψογη οργάνωση του εργαστηρίου, το υψηλό επίπεδο και την συναρπαστική διαφορετικότητα των εισηγήσεων καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον και την πρωτοτυπία των δέκα θεματικών ενοτήτων που δόθηκαν σε δέκα αντίστοιχες ομάδες των φοιτητών. 

Νίκος Πατσαβός

Κώστας Ντάφλος

Δημήτρης Φιλιππίδης, Γ.Τριανταφύλλου, Ν.Ι. Τερζόγλου

Και ενώ από την ημέρα της πρόσκλησης, μερικούς μήνες πριν, όλοι είμαστε διστακτικοί, και προβληματισμένοι με τον ιδιότυπο τίτλο του εργαστηρίου «πόλη _ αρχιτεκτονική _ έρωτας», όλα ανατράπηκαν στην πορεία. Το συνέδριο εξελίχθηκε πέρα από κάθε προσδοκία εξαιρετικά ενδιαφέρον και παράλληλα απολαυστικό!!! 

Τρισεύγενη Αναστασοβίτη, Παναγιώτης Πάγκαλος


Κατερίνα Καλέρη

Γιώργος Τριανταφύλλου

Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης

Σουζάνα Αντωνακάκη

Ένας ενθουσιασμός, και μια υπόγεια δυναμική επικοινωνία αναπτύχθηκε ανάμεσά μας, που ξεπερνά τις με κάποιο τρόπο τα καθιερωμένα και αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που παραθέτω ενδεικτικά. Και ας με συγχωρήσουν όσοι δεν κατάφερα να τους καταγράψω σε ανάλογες στιγμές.


Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης


Γιώργος Ξηροπαϊδης



Βασίλης Γκανιάτσας


Νίκος Ξανθούλης

Χρήστος Τερέζης

Τάσος Κωτσιόπουλος


Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου

Μπούκη Μπαμπάλου

Σταδιακά και μέσα από τις πολύτιμες πυκνές συζητήσεις που ακολούθησαν σε όλες τις φάσεις οδηγηθήκαμε σε σημαντικούς συσχετισμούς, σε βαθύτερες και ουσιαστικότερες αναλύσεις. Ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα των ομιλητών συνέβαλαν στην πολύπλευρη προσέγγιση και επεξεργασία του θέματος.


Με αφορμή μάλιστα τις πρώτες προσεγγίσεις των φοιτητών που παρουσίασαν σχετικά με τα υπό επεξεργασία θέματα που τους ανατέθηκαν, συνειδητοποιήσαμε ακόμη, ότι σε μια εποχή που ο έρωτας σήμερα χαρακτηρίζεται από μια απρόσμενη ελευθερία σε σχέση με το παρελθόν, από τις νεότερες γενιές προσεγγίζεται με έναν «αναπάντεχο» τρόπο, που τον χαρακτηρίζει μια συστολή, μια παράξενη σιωπή, ενίοτε μια οδύνη. 


Η απουσία αφηγήσεων ή σκίτσων στις παρουσιάσεις τους που να σχετίζονται με την ατμόσφαιρα της ερωτικής συνεύρεσης φαίνεται να καλύπτεται με άτολμες νοηματικές προσεγγίσεις αναγνώρισης, με διαγράμματα, ερμηνείες, τυπολογίες, ετυμολογίες, σενάρια και τσιτάτα. Μια διαπίστωση που δεν ήταν αναμενόμενη στις πρώτες προσεγγίσεις των προτάσεών τους στα πολύ καλο-διατυπωμένα θέματα, τους τίτλους των οποίων παραθέτω στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


Αναμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τις τελικές παρουσιάσεις των θεμάτων των φοιτητώΝ, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 09 2016 μετά τα καθημερινά σχόλια, τις συζητήσεις και την συνεργασία με του ομιλητές.



Ηχηρή ήταν όμως η απουσία διδασκόντων και πανεπιστημιακών από το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Όχι μόνο οι φοιτητές που συμμετείχαν αλλά και όλοι εμείς που προσκληθήκαμε και δώσαμε το παρόν, αισθανθήκαμε περίεργα συμμετέχοντας σε μια τόσο σημαντική συγκυρία στην Πάτρα, όπου οι πανεπιστημιακές τοπικές δυνάμεις δεν παρουσιάστηκαν έστω και για ένα σύντομο χαιρετισμό. 

Αριάδνη Βοζάνη

Κώστας Παπαχριστόπουλος

Θέλω να τονίσω ότι το εργαστήριο αυτό, το citylab, αποτελεί τελικά μια από τις πολύ σημαντικές αρχιτεκτονικές εκδηλώσεις, μοναδική σε διάρκεια και αριθμό συμμετοχών και όπως ειπώθηκε εξελίσσεται σταδιακά σε θεσμό, χάρις την επιμονή και την συστηματική δουλειά δύο συναδέλφων που εκτός των άλλων καταφέρνουν να εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους και χορηγίες για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή και παραμονή όλων όσων συμμετέχουν, καθώς και την παραγωγή απαραίτητων εντύπων και εξοπλισμού. 

Ανδρέας Λάζαρης, Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης

Παράλληλα τις ημέρες αυτές στο νέο κτίριο της Αγοράς Αργύρη παρακολουθήσαμε την τελετή επιτιμοποιήσης της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας στο Αμφιθέατρο του κτιρίου με ηχηρές και πάλι απουσίες, την θερμή αντιμετώπιση από την πλευρά του Προέδρου Ανδρέα Λάζαρη αλλά και λίγο αδέξια προετοιμασμένη.


η έκθεση του Εργαστηρίου 66 στην Αγορά Αργύρη

Παράλληλα στον ίδιο κτίριο σε ένα εξαιρετικά μικρό χώρο είχε μεταφερθεί από το Λουτράκι η έκθεση του Εργαστηρίου 66, αρκετά συμπυκνωμένη και σχετικά δυσανάγνωστη λόγω του περιορισμένου χώρου. 

η 8η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου στην Αγορά Αργύρη

Δυσανάγνωστη όμως είναι και η 8η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τον χαρακτηριστικό και ενδιαφέροντα τίτλο «Περιθώριο», παρά την άνετη παρουσίαση των θεμάτων στις εκθεσιακές αίθουσες του κτιρίου της Αγοράς Αργύρη. Δυσανάγνωστη διότι παρά την σαφή διατύπωση του πλαισίου της έκθεσης και ενώ όλοι περιμέναμε να δούμε χαρακτηριστικά και μοναδικά θέματα που σχετίζονται με την έννοια του περιθωρίου, δύσκολα ανακαλύψαμε κάποια αντίστοιχα μια και η κριτική επιτροπή (Ανδρέας Λάζαρης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Πάγκαλος, Γιώργος Πανέτσος και Βάνα Τεντοκάλη) φαίνεται ότι αποδέχθηκε αδιακρίτως όλες τις μελέτες που στάλθηκαν, αγνοώντας το πλαίσιο του θέματος της έκθεσης. Αυτές οι «δημοκρατικού χαρακτήρα» επιλογές, που συχνά χαρακτηρίζουν τελευταία τις δραστηριότητες των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, δημιουργούν σύγχυση στον απλό επισκέπτη και όπως γράφτηκε και στον τύπο του δημιουργούν αμηχανία και τον απομακρύνουν από το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι. 


Το πολύ-δημοσιευμένο Βιομηχανικό Κτίριο ΒΙΠΕ Κηφισιάς, ή π.χ. μελέτες πανεπιστημιακών κτιρίων που διακρίθηκαν ή συμμετείχαν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δεν είναι κατανοητό πως συνυπάρχουν με άλλες μελέτες που έχουν μια τουλάχιστον έμμεση σχέση με το «Περιθώριο», σε μια έκθεση που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού χώρου του κτιρίου.


Ενδιαφέρον έχει και η έκθεση με τις διακρίσεις και κάποιες συμμετοχές στον Διαγωνισμό για το Λιμάνι των Πατρών.

Όπως κάθε χρόνο όλες οι εισηγήσεις και αυτού του συνεδρίου έχουν μαγνητοσκοπηθεί και όταν θα ετοιμαστούν θα αναρτηθούν σε αυτό το μπλογκ, μαζί με τον ψηφιακό τόμο που θα περιέχει και τα θέματα των φοιτητών.


Παναγιώτης Πάγκαλος

Σταύρος Αλιφραγκής

Ο Παναγιώτης Πάγκαλος και ο Σταύρος Αλιφραγκής ήταν άψογοι από κάθε πλευρά και θα ήθελα κλείσω κάνοντας μια ειδική αναφορά στην σημαντική συνεισφορά των νέων που συγκροτούν την οργανωτική επιτροπή. 

Τρισεύγενη Αναστασοβίτη 

Οι Τρισεύγενη Αναστασοβίτη Ιάσωνας Βωβός, Αθανάσιος Κότσαλης, Πέτρος Μακρής, 


Σάρρα Μάτσα

Σάρρα Μάτσα, Αλέξανδρος Σκούτας, Ιωάννα Τρικόγια και Έλενα Φωτακέλη με μεγάλη προθυμία συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του συνεδρίου καλύπτοντας διακριτικά και με τον καλύτερο τρόπο όλα τις αναρίθμητες μικρές ανάγκες που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου.



No comments :

Post a Comment