εντυπωσιακή προβολή, μετέωρα ερωτήματα...
Rethink Athens, Η Ομόνοια τη νύχτα
Ομολογώ ότι παρακολούθησα μια λαμπερή παρουσίαση καλεσμένος στην συνέντευξη τύπου με θέμα την ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «RETHINK ATHENS: H ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ-OI ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ» στην Στοά Αρσακείου. Ένα εξαιρετικό βίντεο με την ανάλυση, τους στόχους, τις αρχές και μια εντυπωσιακή απεικόνιση της μελέτης, μια προσεγμένη παρουσίαση και τεκμηρίωση της πρότασης από τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αναλύσεις από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τον Χρήστο Τσίτουρα από την Αττικό Μετρό ΑΕ που αναφέρθηκε σχετικά με τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα. Και όλα αυτά συντονισμένα με τον καλύτερο τρόπο από τον Γιώργο Πανέτσο.
Rethink Athens, Οδός Πανεπιστημίου
Δημοσιογράφοι, κάμερες, ζεστός καφές και πλούσιο υλικό για την ενημέρωσή μας. Μια άψογη οργάνωση, για ένα μεγάλο έργο που φαίνεται ότι έχει πιά δρομολογηθεί μια και όπως τονίστηκε το ίδρυμα Ωνάση κλείνοντας τον κύκλο του, παραδίδει τις 33 μελέτες στην πολιτεία, που αναλαμβάνει πλέον να προωθήσει το έργο με προοπτική ολοκλήρωσης το τέλος του 2016 και με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν τα όσα θέματα προκύπτουν με τους χρόνους και την χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Rethink Athens, Οδός Κοράη
Στο υλικό που μας παραδόθηκε ξεχώρισα και χαιρετίζω νέες συμπληρωματικές προτάσεις, όπως η μικρή αλλά ουσιαστική ανάδειξη κλασσικών αρχαιοτήτων στην γωνία Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας. Θεωρώ ότι αποτελεί μια νέα συμπληρωματική επιλογή που σχετίζεται με την ενδιαφέρουσα πρόταση του Αριστείδη Αντονά στον διαγωνισμό.
Rethink Athens, Ανάδειξη αρχαίων στην Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η διαφαινόμενη διάχυση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου προς τη οδό Σταδίου και Ακαδημίας.
Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης μας ξενάγησε στα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου, που έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακούς χώρους παρουσίασης των μελετών και εκδηλώσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή αυτή ξαναζωντάνεψε τους εδώ και πολύ καιρό ανοίκιαστους χώρους της Στοάς. Η διακόσμηση βέβαια με τα αναρτημένα λευκά υφάσματα στο εξωτερικό των καταστημάτων ήταν μάλλον ατυχής και οι εσωτερικές διαμορφώσεις απέριττες και μάλλον πρόχειρες, με υποτυπώδη φωτισμό για τα περισσότερα καταστήματα.
Επισκέφτηκα αρκετούς χώρους και είδα προσεκτικά το υλικό που εκτίθεται. Τα γενικά σχέδια της αρχιτεκτονικής μελέτης, τις λεπτομέρειες τα εντυπωσιακά φωτο-ρεαλιστικά, τις μακέτες, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και άλλα. Η γενική εντύπωση με προβλημάτισε, δεν αισθάνθηκα ότι η συνολική παρουσίαση είναι ικανοποιητική.
Δ25, Στρατηγική για το νερό και τα υδάτινα στοιχεία
Υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον υλικό για μια γενικού χαρακτήρα ενημέρωση ως προς την χρήση του νερού και των υδάτινων στοιχείων π.χ. αλλά πρέπει να πω ότι το επίπεδο παρουσίασης και η πληρότητα των σχεδίων που κατάφερα να δω, είναι ίσως υποδεέστερη από κάποιες προσεγμένες διπλωματικές που παρακολουθώ σαν εξωτερικός κριτής στο Πολυτεχνείο.
Η πλατεία Ομονοίας, απόσπασμα από την οριστική μελέτη
Η οδός Κοραή και οι διαμορφώσεις μπροστά στην τριλογία
Με δεδομένο ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε και πραγματοποιούνται τα Τεύχη Δημοπράτησης, αναζήτησα γενικά σχέδια οριστικής μελέτης-εφαρμογής με διαστάσεις και τα σχετικά, μα δεν κατάφερα να τα ανακαλύψω. Ανησυχώ αν το υλικό αυτό θα προσελκύσει το ευρύτερο κοινό και κατά πόσον θα ενημερώσει επαρκώς και θα πείσει τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Rethink, Athens Στάση τραμ
Τα κατασκευαστικά σχέδια για το εξοπλισμό έχουν ενδιαφέρον και δείχνουν μια πληρότητα, με προβλημάτισαν όμως κάποιες επιλογές, όπως ας πούμε, οι εξαιρετικά λεπτές ξύλινες διατομές (40Χ40 mm) από τροπικό Αφρικανικό ξύλο Afzelia, στις πέργκολες και τα καθιστικά ως προς την αντοχή τους στο χρόνο και στους βανδαλισμούς. Δεν υπάρχει δυστυχώς χώρος εδώ για περισσότερες αναλύσεις και σχόλια.
Στο Ανοιχτό Εργαστήριο Δ08, βρήκα ενδιαφέρουσες τις μελέτες για τα τρία κτίρια της πλατείας Ομονοίας, που χρηματοδότησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Πρόκειται για τις μελέτες αποκατάστασης και ανακαίνισης των Ξενοδοχείων «Μέγας Αλέξανδρος», «Ολυμπιάς» και «Μπάγκειον» που έχουν πραγματοποιήσει τα αρχιτεκτονικά γραφεία «Γραφείο 75 Αρχιτέκτονες», και «Μαρία Καλτσά – ΩΜ Μελετητική ΕΠΕ»
Έφυγα προβληματισμένος με μια αίσθηση ότι υπάρχει μια παράξενη βιασύνη, να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα, χωρίς να έχω πεισθεί ότι η όλη προσέγγιση έχει ωριμάσει. Το έργο είναι πολύ μεγάλης κλίμακας και χρειάζεται να πεισθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές ή γκρίζες ζώνες που θα λύσει στην διαδρομή ο εργολάβος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν έχω βεβαιωθεί ας πούμε, κατά πόσον αποτελεί ρεαλιστική και εφαρμοστέα η επιλογή για την εγκατάσταση στο οδόστρωμα πιεζοηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας, που είδα στην ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Μια τολμηρή και πολύ ακριβή επιλογή (?) που παράγει ρεύμα για τον φωτισμό των στάσεων του τραμ από μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από την πίεση των ελαστικών των αυτοκινήτων που διασχίζουν τους κάθετους δρόμους!
Δ10, Ο χώρος της Αρχιτεκτονικής μελέτης και των λεπτομερειών
Περίμενα να δω ακόμη μια αίθουσα με δείγματα όλων των υλικών που έχουν επιλεγεί και πιλοτικών δειγμάτων κατασκευής, με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και προδιαγραφές και άλλα πολλά ακόμα για να αισθανθώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι η μελέτη έχει πραγματικά ολοκληρωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός της ολοκλήρωσης και της παράδοσης της μελέτης πήρε μια θεαματική δημοσιότητα και προβολή. Αναμφισβήτητα είναι ένα γεγονός που είναι πιθανόν να ανεβάζει το ηθικό των Αθηναίων σε αυτή την σκοτεινή περίοδο και να προσφέρει ελπίδα για μια καλύτερη πόλη. Εξακολουθώ όμως να είμαι προβληματισμένος, εκτιμώντας από όλα όσα είδα, και σύμφωνα με την εμπειρία μου σε αρχιτεκτονικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, ότι παραμένουν ακόμη σκοτεινές και ασαφείς πλευρές παρ΄ όλη την εντυπωσιακή προσπάθεια προβολής μιας μελέτης, που ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στην πολιτεία. Εκτός, εάν...
No comments :
Post a Comment