Wednesday, November 6, 2013

Η ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ Α.ANTONOPOULOU.ART


νυκτερινοί επισκέπτες στους «επισκέπτες»



Κατεβήκαμε την οδό Σοφοκλέους, στρίψαμε αριστερά  λίγο πριν την Πειραιώς και διασχίσαμε την περιοχή  του Ψυρρή οδηγώντας σε δρόμους υποφωτισμένους και έρημους. Φτάσαμε στην οδό Αριστοφάνους 20 χωρίς να συναντήσουμε σχεδόν κανέναν. Κάποιοι ελάχιστοι μελαμψοί μετανάστες μόνο, κρυμμένοι στις σκοτεινές γωνιές των δρόμων. Παρκάραμε στο υπαίθριο parking και βρεθήκαμε  σε ένα μεταφυσικό τοπίο κάτω από τον κίτρινο φωτισμό του Δήμου. Ερημία παντού.  Ψυχή! Όλα τα πορτοπαράθυρα κλειστά. Μόνο ένα φως στον τέταρτο όροφο. 


Κτυπήσαμε το κουδούνι, μας άνοιξαν μέσα από την θυροτηλεόραση και ανεβήκαμε στον 4ο όροφο σαν επισκέπτες που μας περίμεναν.  Μια εντελώς διαφορετική επίσκεψη σε γκαλερί της Αθήνας. Η Παπακωνσταντίνου ήταν εκεί. Σιωπηλή.
Τι περίεργη σύμπτωση:  κάποιοι άλλοι παράξενοι επισκέπτες είχαν προηγηθεί και   είχαν αφήσει τα ρούχα τους και τα εσώρουχα τους πάνω σε δύο παλιούς καναπέδες.





Ένοιωσα ότι είμαστε και εμείς  μέρος της εγκατάστασης, που είχε σαν τίτλο «επισκέπτες».  Ένα παράξενο όνειρο… μέσα στην εγκατάλειψη της πόλης. Τα ρούχα ήταν ραμμένα στους καναπέδες με αριστοτεχνικό τρόπο. Κατέγραφαν μια προηγηθείσα συναναστροφή… Προσπάθησα να ταξιδέψω μέσα σε αυτό το όνειρο. Αισθάνθηκα την ανάγκη να καθίσω και εγώ ανάμεσά τους, να βιώσω αυτή την ανθρώπινη επαφή,  που τόσο πολύ αναζητούμε σε αυτές  τις εποχές  του φόβου…


Linsay Cooper

Η Λήδα Παπακωνσταντινου αφιερώνει  την έκθεση αυτή στην πρόσφατα χαμένη φίλη της  Linsay Cooper, αγγλίδα μουσικό στο φαγκότο και το όμποε, συνθέτρια και πολιτική ακτιβίστρια. Στον χώρο της έκθεσης ακούγεται η σύνθεσή της  Stitch Goes the Needle από τον δίσκο της RAGS. 

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση






1 comment :

  1. Ευχαριστώ για τα γλυκά, μα πιο πολύ που ήρθατε. Άψογοι επισκέπτες. Καλή μας αντάμωση.

    Λήδα Παπακωνσταντίνου

    ReplyDelete