Sunday, March 31, 2013

THE DARK SIDE OF THE… MOB ARCHITECTS



μια διαφορετική έκθεση αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη


1973, Pink Floyd, The Dark Side of the Moon. 
40 ακριβώς χρόνια μετά,οδυνηρά επίκαιρο


2013, Μουσείο Μπενάκη, είσοδος έκθεσης



Βρεθήκαμε σιωπηλοί και πρώτοι στο ημίφως της άδειας από κόσμο αίθουσας του Μουσείου Ένοιωσα σαν να ήμουν μέσα σε μία παράξενη κινηματογραφική αίθουσα.



Προβολές σε μεγάλες οθόνες αποκαλύπτουν αλλεπάλληλες εικόνες, που περνάνε με ταχύτητα «brain storm» από την μία οθόνη στην άλλη: φωτογραφίες έργων, σχέδια, κατασκευαστικές λεπτομέρειες, προοπτικά, εναλλακτικές προτάσεις, στιγμές στα γιαπιά με τους μαστόρους, φωτορεαλιστικά, ένας καταιγισμός αρχιτεκτονικών ονείρων που ο Βασίλης Μπασκόζος και Δαρεία Τσαγκαράκη μας αποκαλύπτουν, σκηνοθετώντας με επιδεξιότητα μια δημιουργική πορεία από το 1998.





Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά και κατά ένα περίεργο τρόπο μέσα στο ημίφως μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, επικρατούσε μια αναπάντεχη σιωπή, μια ηρεμία. Σχολιάζαμε ψιθυρίζοντας εντυπωσιασμένοι από τον πρωτότυπο τρόπο που στήθηκε αυτή η έκθεση.



Περιμετρικά της αίθουσας οι ΜΟΒ architects, παρουσιάζουν την δουλειά τους με φωτεινές διαφάνειες, υλοποιημένων και μη έργων, χωρίς αυστηρή χρονολογική σειρά και με κύριο ίσως κριτήριο μάλλον τις χρωματικές τους αναζητήσεις. Είναι άλλωστε γνωστές οι τολμηρές τους επιλογές στα χρώματα. Η ατμόσφαιρα του χώρου πρέπει να πω ότι ενισχύει την ποιότητα των έργων που συχνά προβάλλονται μέσα από προκλητικά αληθοφανή φωτορεαλιστικά. 




Αποφεύγουν επίμονα, όπως επισημαίνουν, οποιεσδήποτε «χωρικές εκφράσεις που προκύπτουν από παραδοσιακά κοινωνικά μοντέλα». Η επιδεξιότητά τους σε καθαρές, συχνά αυστηρές, γεωμετρικές και τολμηρές αναζητήσεις, οδηγεί σε μια εντυπωσιακή, αλλά ενίοτε σκληρή μορφολογία, που επιδιώκεται να ισορροπήσει με την επιδέξια ένταξη ζωνών από ραμποτέ ξυλεία, κυματοειδείς λαμαρίνες ή μεταλλικά πλέγματα. Είναι σαφές ότι μέσα στον χρόνο έχει συγκροτηθεί ένας σαφής κώδικας που επιβάλλεται δυναμικά και μάλλον αγνοεί μνήμες και αναφορές, προσανατολισμούς και όλων όσων «ο τόπος» κάθε έργου υπαγορεύει.



Ερωτηματικά προκαλεί μια εμμονή σε συμμετρίες και κάποιες παράδοξες, πρόσφατες, μορφολογικές αναζητήσεις που εντάσσονται αμήχανα στο αττικό τοπίο.
 
ΜΟΒ architects, Κατοικία στο Ψυχικό 2007



Πρόκειται τελικά για μια ενδιαφέρουσα πορεία του αρχιτεκτονικού γραφείου ΜΟΒ architects, που προβάλλεται με ένα ξεχωριστό τρόπο σε μια διαφορετική έκθεση. Εύγε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής το ΕΙΑ που στις δύσκολες εποχές, συνεχίζει να στηρίζει τέτοιες εκθέσεις.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 13 Μαΐου 2013.

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες για μεγένθυση


No comments :

Post a Comment